Mautner Zsófi: Nagy híve vagyok a jól felszerelt kamrának

Mautner Zsófi: Nagy híve vagyok a jól felszerelt kamrának

A Delonghival közös Túl a plafonon podcast legutóbbi vendége Mautner Zsófi volt, aki sikeres diplomatából vált a hazai gasztronómiai élet egyik kiemelkedő alakjává. A podcastben mesélt arról, hogyan vezetett az élete a váltáshoz, hogy mit szeretett a diplomáciai feladatokban és hogyan él ez tovább a mindennapjaiban főzőnőként, ahogy ma hívja magát. Elmondta, szerinte milyen séfeket érdemes követni itthon, és elárulta a szakácskönyvírás pár kulisszatitkát is (két receptjét velünk is megosztotta). Az elhangzottakból szemezgettünk.

sa | 2022. szeptember 23. |

 • Hat nyelven beszél. Tárgyalási szinten angolul és németül, illetve csehül is egész jól, mert gyerekkorában Prágában éltek és cseh általános iskolába járt. Ehhez jön egy kis orosz, francia és spanyol. A szülei külkereskedelemmel foglalkoztak, így szinte belesodródott abba, hogy végül diplomata pályára lépjen. Összesen 13 évet élt külföldön szakaszosan, a honvágya viszont végül mindig hazahozta. Öt évet élt Prágában gyerekkorában, két és fél évet Kölnben pályakezdő szakmai gyakorlat keretében, aztán egy évet New Yorkban. Öt évig volt Brüsszelben diplomata.
 • Izgalmas volt számára, hogy sokféle emberrel kommunikál, találkozik, hogy össze kell koordinálni a különböző kultúrákat, adott esetben konfliktusokat simítani. Brüsszelben kultúrával, esélyegyenlőséggel, ifjúsági dolgokkal foglalkozott, amik mindig közel álltak hozzá, itt sok civil szervezettel, múzeummal, kulturális intézménnyel tudott együttdolgozni. Ez közvetlenül az EU-csatlakozásunk előtti és azt követő időszak volt, amikor nagyon sok fiatal dolgozott ezen a területen és nagyon szakmai volt a munka. Sokat dolgozott különböző roma pályázatokon, amiknek itthon is látta az eredményét. Illetve részese volt a Pécs2010 Kulturális Főváros projektnek Brüsszelben, és “klassz volt látni, amikor ténylegesen megvalósult”.
 • 2005-ben kezdte írni a Chili és Vanília című blogját. Ekkor indultak el a blogok, és az övé volt az első, ami gasztronómiával foglalkozott. A főzés iránti szeretetet a családjából hozza, a diplomata munkája mellett először csak egy felületet keresett, ahol a kulináris mondanivalóit, recepteket ki tudja írni és nem a barátaira zúdítja. 17 év alatt teljesen megváltozott a magyar gasztronómiai világ is. Ez majdnem két generáció is, ami azt jelenti, hogy 

azoknak a gyerekei kezdenek most főzni, akik annak idején az induló blogot olvasták.

 • A nagy döntéseknek szerinte érdemes időt hagyni, mert az élet segíthet megerősíteni az ilyen elhatározásokat. Sok év volt, mire ki tudta mondani, hogy tényleg mennyire felvillanyozza az, ha főzéssel foglalkozhat. Ismét sok év volt, mire felmerült benne, hogy valamit kezdjen ezzel, és elkezdte feltérképezni, milyen lehetőségei vannak erre Magyarországon nőként. Főleg, hogy eredetileg életre szólóan tervezett a diplomata karrierrel. A mérföldkövet az jelentette, amikor az induló Dining Guide portálnak kerestek főszerkesztőt, és felajánlották neki az állást.

Mautner Zsófi receptjeivel két évszak teszi tiszteletét a konyhádban
Mautner Zsófi receptjeivel két évszak teszi tiszteletét a konyhádban

A Delonghival közös Túl a plafonon podcast augusztusi vendége Mautner Zsófi főzőnő - ahogy saját magát meghatározza. A nemzetközi diplomata karrierből váltott, hogy életét a konyhaművészetnek szentelje, és mára a hazai gasztronómia elismert alakja lett. Hangolódásként most megosztjuk veletek két receptjét a frissen újra kiadott Egy év a konyhámban című könyvéből. Mint a beszélgetésből hamarosan kiderül, ez a kedvenc kötete.

Tovább olvasok

 • Amikor belecsöppent a magyar gasztronómia krémjébe, azokkal a séfekkel találkozott, akik a gasztroforradalom elindítói voltak itthon. Mautner Zsófia utólag már tudja, hogy akkor azért erősen tesztelték őt, hogy valóban ért-e ezekhez a dolgokhoz, vagy csak írogat róla. Aztán hamar befogadták, amikor kiderült, hogy valós a tudása.
 • 2012-ben a Frankfurti Könyvvásáron főzőshow-t tartott. Ez volt az első nemzetközi szereplése, ahol a magyar konyhát kvázi diplomataként képviselte a nagyvilágban. Ezeken mindig úgy igyekszik összeállítani a menüt és a mondanivalóját is, hogy az adott kultúrához igazítsa, és az adott közönségnek legyen valami kapaszkodója.
 • Sokféle szociális projektben vesz részt vagy akár indította el. A szüleinek köszönhetően olyan közegben nőtt fel, ahol a szolidaritás érték. 
 • Eddig 16 szakácskönyve jelent meg, ebben a számban benne van az is, amit másokkal jelentetett meg. Most is dolgozik új könyvprojekteken, az egyik kedvence, amire évek óta készül, az Kövi Pál Erdélyi lakomájának a felújítása. Ez nemcsak mint kultikus kötet érték számára, hanem azért is, mert olyan receptek vannak benne, amik a mostani helyzetben nagyon aktuálisak: szezonálisak, fenntarthatóak, mindent felhasználnak, sok köztük az olcsón elkészíthető. 
 • Nagy híve a jól felszerelt kamrának, amiben például az ázsiai meg közel-keleti szószok is elférnek a tartós élelmiszerek mellett, amiket ahhoz képest olcsón meg lehet kapni, hogy milyen sokáig és sokfélén használhatóak.
 • Sok évre előre vannak könyvtervei. Az írási folyamatot általában egy listával indítja, amire felírja a recepteket, amiket szeretne az adott könyvben megosztani - annak is van egy maximuma, hogy mennyit bír el egy könyv. Oda kell figyelni a tartalmi egyensúlyokra, tesztelni kell a recepteket, majd a kis személyes részeket megírni egy megint más, bezárkózós írói munka. A receptírás mechanikusabb, szárazabb feladat, de nagyon nehéz. 

“Van egy szigorú, nemzetközi protokollja, hogy hogyan írunk receptet, és ezt nagyon kevesen tudják jól csinálni.”

 • Nagyon szereti a szakácskönyveket, de már csak akkor engedi meg magának, hogy újat vegyen, ha van benne legalább egy recept, amit még nem látott sehol. Szereti a témákra vagy egy-egy alapanyagra szakosodott köteteket, amik például a csontról, zsírról, lisztról, sóról stb. szólnak.
 • Ha teheti és a helyi kultúrába is belefér, szerte a világon bekéredzkedik a konyhákba, hogy lássa, mi hogyan készül. A piacokért is rajong, mindenhol talál érdekességet, de az egyik nagy kedvence az isztambuli piac: “Imádom a harsogó frissességét!”
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Mautner Zsófi receptjeivel két évszak teszi tiszteletét a konyhádban

Túl a plafonon podcast augusztusi vendége Mautner Zsófi főzőnő, ízelítőként a receptjeiből osztunk meg kettőt.

...
Nagy

Mautner Zsófia: A gasztronómia világában helyt állni kemény

...
Általános cikkek

Mautner Zsófi csirkepörkölttel bombázza Tajpejt

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.