Mautner Zsófi receptjeivel két évszak teszi tiszteletét a konyhádban

Mautner Zsófi receptjeivel két évszak teszi tiszteletét a konyhádban

A Delonghival közös Túl a plafonon podcast augusztusi vendége Mautner Zsófi főzőnő - ahogy saját magát meghatározza. A nemzetközi diplomata karrierből váltott, hogy életét a konyhaművészetnek szentelje, és mára a hazai gasztronómia elismert alakja lett. Hangolódásként most megosztjuk veletek két receptjét a frissen újra kiadott Egy év a konyhámban című könyvéből. Mint a beszélgetésből hamarosan kiderül, ez a kedvenc kötete.

Könyves Magazin | 2022. augusztus 30. |
Mautner Zsófi
Egy év a konyhámban - Új kiadás
21. Század, 2022, 250 oldal
-

Mautner Zsófia: Egy év a konyhámban (részletek)

Medvehagymás vöröslencse-főzelék

-

Össze sem tudnám számolni, hányszor főztem az elmúlt évek során ezt az egytálételt, amely szinte minden, a hétköznapi főzéssel kapcsolatos elvárásunknak megfelel: gyorsan elkészül, majdnem minden hozzávaló megtalálható a kamránkban, egészséges, finom, bónuszként pedig egyetlen lábasban készül, tehát a mosogatás szempontjából is igen praktikus. A fagyasztást is jól bírja, egyike azon fogásoknak, amelyekből dobozolva a mélyhűtőbe is szoktam tenni, jól jön néha. Ez a főzelék természetesen valójában egy curry. Amikor véget ér a medvehagyma szezonja, friss spenóttal készítem.

Hozzávalók 

(4 adag)

0,5 dl olaj

1 csokor újhagyma, vékonyra szeletelve

4 cm friss gyömbér, reszelve

2 gerezd fokhagyma, reszelve

1 evőkanál őrölt kurkuma

1 evőkanál őrölt római kömény

1 evőkanál őrölt koriander

1 friss chili, kimagozva, finomra aprítva (vagy 1-2 kávéskanál bármilyen chiliszósz)

35 dkg vöröslencse, átöblítve

1 doboz (4 dl) kókusztej

1 doboz (40 dkg) hámozott paradicsom

6 dl alaplé vagy víz

só, bors

2-3 csokor medvehagyma, vagy kb. 15 dkg spenót, nagyobb darabokra vágva

2-3 facsarásnyi citromlé

A tálaláshoz: 

főtt jázminrizs vagy lepénykenyér

A tetejére:

friss koriander, újhagyma zöldje

Egy lábasban felhevítjük az olajat, amelyben félig puhára dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát, a reszelt gyömbért és a fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket: a kurkumát, a római köményt, a koriandert, elkeverjük, néhány percig pirítjuk, majd belekeverjük a kimagozott, felaprított chilit. Hozzáadjuk az átöblített vöröslencsét, átforgatjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, a hámozott konzervparadicsommal és az alaplével (vagy vízzel). Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt kb. 25 percig főzzük, amíg a vöröslencse teljesen megpuhul és kissé pépesre fő, felveszi az összes folyadékot. A lencse a szép korallszínét a főzés során sajnos elveszíti. Közben néha ránézünk, ha túl sűrűnek tűnik, egy kevés folyadékkal pótoljuk a levét.

Ekkor beledobjuk a nagyobb darabokra vágott medvehagymát vagy a megtisztított, megmosott friss spenótleveleket. Már csak néhány percig főzzük, amíg a zöld levelek a hőtől összeesnek. A végén egy kevés citromlével ízesítjük, és ha csípősen szeretjük, még chilit adunk hozzá. Natúr, főtt jázminrizzsel vagy lepénykenyérrel tálaljuk. Még finomabb lesz, ha áll egy napot és összeérnek az ízek.

 

 

Meztelen Esterházy-torta

-

Kedvenc magyar tortám az Esterházy. A klasszikus változattól ez a recept két fő ponton tér el: a tömény, nehéz vajas krém helyett tejszínhabbal lazított, főzött vaníliakrémmel készítem, a tetejéről pedig elhagyom a megszokott cukormázat, ami nemcsak felesleges további plusz kalória, hanem a háziasszonyok rémálma is. A hagyományos, pókhálós külső így elvész ugyan, ízben viszont pontosan olyan, mint az eredeti, így, remélem, nem minősül szentségtörésnek a változtatás. Nem egy harmincperces villámrecept, idő- és türelemigényes, ünnepi vagy terápiás, kikapcsolódási célra azonban megfelel. Arról nem is beszélve, hogy igen finom, a munkának így minden perce megtérül.

 

Hozzávalók 

(12 szelet)

 

Tortalap:

12 tojásfehérje, szobahőmérsékleten

25 dkg cukor

5 dkg liszt és még 2 evőkanálnyi a sütőpapír előkészítéséhez

30 dkg darált, pirított dió

1 kávéskanál őrölt fahéj

1,5 dkg só

fél narancs reszelt héja

3 dkg olvasztott vaj és még 2 dkg 

a sütőpapír kikenéséhez

 

Krém:

3 dl tej

5 tojássárgája

15 dkg cukor

1 vaníliarúd kikapart magjai

5 dkg étkezési keményítő

fél kávéskanál só

2 zselatinlap

0,5 dl minőségi rum

10 dkg darált dió

4 dl habtejszín (30-35% zsírtartalmú), 

kemény habbá verve

 

A tortát fogyasztás előtt egy nappal készítsük el, mert idő kell neki, hogy összeálljon. Elkészítjük a tortalapokat: a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (légkeveréses sütőben). Öt sütőpapírra 23 cm átmérőjű kört rajzolunk. Egy nagy keverőtálban elektromos kézi habverővel elkezdjük felverni a tojásfehérjéket. Amikor már habos, hozzáadjuk a cukrot, majd fényes, homogén, nem teljesen kemény habbá verjük. Hozzászitáljuk a lisztet, majd beletesszük a darált diót, a fahéjat és a sót, végül a reszelt narancshéjat és az olvasztott vajat. Nagy spatulával óvatosan összeforgatjuk, hogy egyenletes masszát kapjunk. Lemérjük a masszát (kb. 1 kg lesz) és öt egyforma adagban használjuk.

A sütőpapírokat tepsikre helyezzük, majd mindegyiket megkenjük egy kevés olvasztott vajjal és meghintjük liszttel. A megrajzolt körökre halmozzuk a diós masszát, majd szép szabályos lapokká kenjük. Két tepsi mehet egyszerre a sütőbe. 18 percig sütjük (félidőben érdemes megcserélni a két tepsit). Így járunk el minden lappal. A kész lapokat teljesen kihűtjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. 3 dl tejet forráspontig melegítünk. A tojások sárgáját géppel fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait, a sót és a keményítőt, csomómentesre keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A forró tejet a tojásos masszára öntjük, majd az egészet beleborítjuk a lábasba, és kevergetés közben sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a rumot és a darált diót. Levesszük a tűzről, és amíg még forró, a kinyomkodott zselatinlapokat is beletesszük, elkeverjük (el is tűnik azonnal). Egy lapos tálra terítjük a cukrászkrémet, felületére közvetlenül frissen tartó fóliát teszünk, hogy ne bőrösödjön be. Teljesen kihűtjük.

Közben kemény habbá verjük a tejszínt. Amikor kihűlt a krém, elektromos kézi habverővel az egészet átkeverjük, hogy könnyebb és csomómentes legyen. Óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot, majd egy órára a hűtőbe tesszük. Az öt kihűlt lap szélét késsel körbevágjuk, hogy szép egyforma, szabályos köröket kapjunk.

A megdermedt krémet öt egyforma részre osztjuk, majd megkenjük vele a lapokat. A torta oldalát és a tetejét is bevonjuk, kevés krémet félreteszünk másnapra, hogy fel tudjuk frissíteni a külső réteget, ami kicsit rászárad a tortára. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Közvetlenül tálalás előtt a maradék krémet vékonyan a torta oldalára és tetejére kenjük, majd ízlés szerint díszítjük például dióbéllel, fügével.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mautner Zsófia húsz húsvéti receptet ajándékoz nekünk

Húsvéti gasztroajándékkal készült Mautner Zsófia: mini tavaszi receptgyűjteményét most ingyen le lehet tölteni a blogjáról.

...
Nagy

Mautner Zsófia: A gasztronómia világában helyt állni kemény

...
Nagy

Mautner Zsófi: 2020 a magyar konyha éve lesz a világon

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Ennyire csapadékos januárunk 1915-ben volt utoljára

...
Zöld

A tudomány fejlődésében kulcsfontosságú, hogy hajlandók legyünk elképzelni az elképzelhetetlent

...
Zöld

Sárba ragadtak a rendőrök, akiket a falurombolás és a bánya ellen tüntetők miatt vezényeltek ki (videó)

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Kiderült, hogy ezért okoz függőséget a csokoládé, de van kiút

...
Zöld

Az anyák magyar megmentője szobrot kapott a londoni Queen Mary Egyetemen

...
Zöld

A mesterséges intelligencia egy nap az elektromossággal felérő változást idéz majd elő

...
Zöld

A barkóscinege rabolta el a szavazók szívét, de már megvan 2023 kétéltűje, lepkéje és vadvirága is

...
Zöld

Tulajdonképpen az élesztők háziasítottak bennünket, és ez csak a kezdet, ha a gombák szemszögéből nézzük a világot

...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

Cikkünkben áttekintjük, miért is vették őrizetbe a klímaaktivistát, mit érdemes tudni az új kötetről és felidézzük Thunberg 2019-es, emblematikus TED Talkját is.

Hírek
...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

...
Hírek

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös estjéről 1985-ben még részletes jelentés készült

...
Szórakozás

Az angyalok városa még az olyan dörzsölt detektíveknek is veszélyes, mint Philip Marlowe

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]