Márquez regénye a végakarata ellenére jelent meg – Kafka, Nabokov is hasonlóan járt

Márquez regénye a végakarata ellenére jelent meg – Kafka, Nabokov is hasonlóan járt

Gabriel García Márquez posztumusz kisregényének megjelenése hatalmas irodalmi szenzáció, de van egy kis üröm az örömben, hiszen nem titok, az író meg akarta semmisíteni utolsó írását. Az, hogy ennek ellenére mégis kiadták, felvet bizonyos etikai kérdéseket, de az biztos, nem ő az első, akivel ez megtörtént.

ko | 2024. március 21. |
gabriel garcía Márquez
Találkozunk augusztusban
Ford. Csholz László, Magvető, 2024, 82 oldal
Gabriel García Márquez: Találkozunk augusztusban könyv

Gabriel García Márquez 2014. április 17-én hunyt el, halála után tíz évvel, idén márciusban jelent meg utolsó könyve, a Találkozunk augusztusban (itt bele is olvashatsz). A világpremierrel egy időben magyarul is napvilágot látott a mindössze 82 oldalas kötet, mely természetesen azonnal a sikerlisták élére ugrott és hatalmas érdeklődést váltott ki.

Márquez nem találta elég jónak

A kíváncsiság teljesen érthető, hiszen a kolumbiai szerző a közelmúlt évtizedeinek írófejedelme, aki 1982-ben irodalmi Nobel-díjat is kapott, és olyan remekműveket írt, mint a Száz év magány, mely több mint 50 millió példányban kelt el, és legalább 25 nyelvre fordították le. De az alapvető, a világirodalom egyik kimagasló szerzőjének szóló érdeklődés mellett egy kis bizonytalanság is kíséri a most megjelent könyvet, hiszen nem titok, hogy maga a szerző nem járult hozzá könyve kiadásához, úgy gondolta, meg kell semmisíteni a szöveget, melyet már a demenciával küszködve írt. Fiai, Rodrigo és Gonzalo azonban nem tettek eleget a kérésnek. Erre a könyvhöz mellékelt előszóban így reagálnak: „Árulóként úgy döntöttünk, hogy az olvasók örömét minden más szempont fölé helyezzük.

Ha a könyv elnyeri a tetszésüket, Gabo talán megbocsát nekünk. Ebben reménykedünk.”

Pro és kontra érvek a kiadás mellett

A posztumusz kiadásról szóló döntést kritizálta többek között Miranda France, a Times Literary Supplement spanyol, portugál és latin-amerikai szerkesztője, aki azt mesélte, már az első olvasáskor észrevette, hogy García Márquez szokásosan gazdag szókincse elszegényedett, és megrendítőnek nevezte az élményt. Többek között ezért is érzi úgy, a szöveg megjelenése nem ad hozzá az életműhöz, sőt, akár még ronthat is a megítélésén.  Márquez fiai viszont azt állítják, azért publikálták a kötetet, hogy megmutassák, apjuk minden nehézség ellenére sem hagyott fel az alkotással.

Nem rossz regény

Aki a fenti ellentmondások miatt esetleg félve veszi kézbe a regényt, annak nincs mitől tartania. A kötet nem okoz csalódást még akkor sem, ha nem éri utol az író legjobb szövegeit (sem a struktúra és a kohézió, sem az atmoszférateremtés és a történetszövés szempontjából), mert ha vázlatosan, és némileg kopottabban is, de ott van benne az a világ, aminek megteremtésséért annyira szeretjük az írót, és több helyen felcsillan Márquez utánozhatatlan stílusa is. Egy középkorú nő, Ana Magdalena Bach szexualitása köré szerveződik az írás, melynek egyes epizódjai egy-egy találkozás köré épülnek. A negyvenes évei végén járó főhős az író által már jól belakott Karib-térség egyik szigetét látogatja meg évente egyszer, hogy édesanyja sírjára kardvirágot vigyen, és közben a szabaságot és a saját életétől való távollét felszabadultságát is megtapasztalja. Véleményem szerint nem rossz szöveg a Találkozunk augusztusban, csupán a nagy művekhez képest okozhat csalódást, persze csak azoknak, akik ebben a kötetben egy kimagasló szöveget vártak, de ők valószínűleg nincsenek sokan.

Nabokov fia is figyelmen kívül hagyta a végakaratot

A posztumusz publikáció sokszor vet fel problémákat, különösen akkor, ha egy-egy mű a szerző végakarata ellenére is megjelenik. Márquez esetéhez talán Nabokové áll a legközelebb, akinek fia, Dmitri döntött úgy, hogy több mint 30 évvel apja halála után kiadja utolsó művét, a Laura modelljét. Az 1977-ben elhunyt Nabokov azzal bízta feleségére, Verára a kéziratot, hogy égesse el, de az asszony nem volt erre képes. Mikor 1991-ben ő is elhunyt, a hagyaték Nabokov fiára szállt. A kézirat egy svájci széfben pihent, és Dmitri Nabokov hosszas vívódás után döntött úgy, hogy engedélyezi a megjelenését.

Kafka és Max Brod közismert sztorija

Rövid élete során Kafka csak néhány rövidebb művet jelentetett meg, amelyek szerény kritikai figyelmet kaptak. Az önbizalomhiányos prágai szerző sok írását elégette, és tudva, hogy egészsége megromlott, arra kérte jó barátját, Max Brodot, hogy halálakor semmisítsen meg minden befejezetlen kéziratot, olvasatlanul: „Kedves Max, ez az utolsó kérésem. Mindent, amit hátrahagyok: naplókat, kéziratokat, leveleket (az enyémeket és másokéit is), vázlatokat, mindent égess el olvasás nélkül.” Kafka 40 éves korában, 1924-ben tuberkulózisban halt meg, és Brod, aki úgy érezte, hogy Kafka írásai megérdemlik, hogy mindenki megismerje őket, szembement a kívánságaival. Kiadta elhunyt barátjának legfontosabb műveit, köztük A pert, A kastélyt és az Amerikát.

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség
Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

Tovább olvasok

Vergilius

A végakarat figyelmen kívül hagyása nem újkeletű probléma, már az ókorban is volt rá példa. Vergilius Kr.e. 29-től egészen Kr.e 19-ben bekövetkezett haláláig dolgozott hatalmas eposzán, az Aeneisen, de végakaratában azt kérte, égessék el az írást. Végül Augustus császárnak a végrendelet végrehajtójához intézett parancsa mentette meg a művet a tűzbevetéstől. Vergilius döntésének oka az volt, hogy úgy vélte, még mindig nem ért el az írásművészet olyan fokára, hogy Aeneas történetét méltóképp megörökíthesse. Ebben a művében ugyanis nagyobb célt tűzött maga elé, mint addig bármikor: egy homéroszi mintára készült hatalmas eposzt, Róma nemzeti hőskölteményét akarta létrehozni.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Olvass bele Márquez posztumusz regényébe, melyet most először adtak ki!

Gabriel García Márquez halálának tizedik évfordulóján, szerdán jelent meg a Találkozunk augusztusban című, eddig még publikálatlan kisregény, melybe nálunk most bele is olvashatsz!

...
Hírek

Gabriel García Márquez: A rólam szóló mítoszok talán érdekesebbek, mint az életem

A spanyol El País egy 1994-ben készült interjú egy részletét hozta most nyilvánosságra, amelyben Gabriel García Márquez zenéről, a karibi kulturális térségről és a könyveiről beszélt, közben pedig szóba került Bartók Béla is.

...
Hírek

Márquez eddig publikálatlan kisregénye már magyarul is olvasható

A világpremierrel egy időben, március 6-án, Gabriel García Márquez születésnapján jelent meg a kolumbiai író kisregénye Scholz László fordításában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Eredics Lilla Balogh Attilától ajánlja kedvenc versét.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

Tovább vinni az évtizedek óta épített családi gazdaságot, vagy meglépni előle? Többek közt erről szól a Kovács ikrek különleges humorú, mágikus realista családregénye. Olvass bele a Lesz majd minden című könyvbe!