Gabriel García Márquez: A rólam szóló mítoszok talán érdekesebbek, mint az életem

A spanyol El País egy 1994-ben készült interjú egy részletét hozta most nyilvánosságra, melyet Jon Intxaustegi dokumentumfilmes és Mauricio Vicent újságíró készített Gabriel García Márquezzel Havannában, nem sokkal A szerelemről és más démonokról megjelenése után. A kolumbiai Nobel-díjas író zenéről, a karibi kulturális térségről és a könyveiről beszélt, közben pedig szóba került Bartók Béla is. Az interjúrészlet legérdekesebb megállapításait pontokba szedtük.

ro | 2023. október 09. |
  • A Száz év magányra Gabriel García Márquez úgy tekintett, mint egy 450 oldalas vallenatóra, azaz kolumbiai népdalra. Szerinte a mű esztétikája, koncepciója, forrásai is ezt támasztották alá. A Szerelem kolera idején ezzel szemben számára egy 380 oldalas bolero volt, azaz kubai romantikus dal.
  • A vallenato kapcsán az író felidézte, hogy gyerekkorában gyakran hallgatta a fesztiválokra érkező harmonikásokat, akik városról városra jártak, és olyan eseményeket énekeltek meg, amelyek máshol történtek meg. Egyfajta hírmondók voltak, a gyerek Márquezt pedig akkor még elsősorban a történet érdekelte, nem annyira a zene, később viszont azon kapta magát, hogy a történelem, a régió élete valahogy mindig a zenéhez kapcsolódik. Az összes könyve közül A szerelemről és más démonokról foglalja össze a leginkább, mit jelent a karibiság.
  • Utóbbi számára nem földrajzi, hanem kulturális kategória, és túlnyúlik a Karib-tengeren. „Számomra ez az Egyesült Államok déli részén kezdődik – beleértve Louisianát és Floridát – és elnyúlik Észak-Brazíliáig. Ez nem egy földrajzi, hanem egy kulturális territórium” – fogalmazott.

Márquez utolsó, befejezetlen regénye jövőre jelenik meg
Márquez utolsó, befejezetlen regénye jövőre jelenik meg

A kolumbiai író En Agosto Nos Vemos (Augusztusban találkozunk) című, befejezetlen regényéről eddig csak pletykák léteztek, most viszont biztos, hogy jövőre már olvashatják a rajongók - egyelőre spanyolul.

Tovább olvasok

  • A felvetésre, miszerint igaz-e, hogy a munkával keresett első pesóit egy karibi körutazásra költötte, az író azt felelte, hogy nagyszerű lenne összegyűjteni a róla szóló mítoszokat, mivel szerinte azok sokkal érdekesebbek, mint az élete.
  • Később kiderült, hogy a sztori annyiban igaz, hogy amikor Barcelonában írta A pátriárka alkonya című regényét, hirtelen azon kapta magát, hogy nem érez bizonyos dolgokat. Elfelejtette a tenger színét, illatát, olyasmiket, amelyek szükségesek lettek volna ahhoz, hogy leírja a valóságot. Megakadt az írásban, így aztán befizetett egy Santo Domingó-i útra, ahonnan bejárta a térséget, és visszanyert mindent, ami az íráshoz kellett. Az úton egyetlen betűt sem jegyzetelt, egyszerűen csak befogadta a látványt, és amikor visszatért, már könnyedén befejezte a könyvét.
  • Barcelonában sok zenét hallgatott;  megfogalmazása szerint olyan bolerókat (azaz népi eredetű dalokat), amik nem karibiak voltak. Ezek közé sorolta Bach és Bartók Béla szerzeményeit is. Márquez az interjúban felidéz egy fotót, amely Bartókot egy fonográffal ábrázolta, amivel erdélyi népdalokat gyűjtött. Szerinte szinte az összes Bartók-műnek – ahogy Bach-nak, a vallenatónak meg szinte a komplett karibi irodalomnak – népi gyökere van.

García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában
García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában
Tovább olvasok

  • Ha beleveti magát az írásba, képtelen közben zenét hallgatni – mondta 1994-ben az író –, mivel egy idő után azon kapja magát, hogy sokkal inkább a zene izgatja, nem pedig a saját írása.
  • „A zene jobban megérint, mint az irodalom” – jelentette ki. Amikor a hatvanas években Barcelonában élt, sok Bartókot hallgatott, különösen a III. zongoraversenyt – nem mellesleg ekkor írta A pátriárka alkonyát is. A regény megjelenése után voltak, akik arról győzködték, hogy a mű kompozíciója, szerkezete a Bartók-zongoraversenyen alapul – Márquez ugyanakkor utólag bevallotta, hogy ezeket a magyarázatokat nem igazán értette.
  • „Az ember elmélázik azon, hogy A szerelemről és más démonokról milyen műfajú zene! Fogalmam sincs, de valószínű, hogy saját zenéje van. Én azt akartam, hogy (a regény) olyan zene legyen, amiben nincs semmiféle disszonancia. Hogy ez így is legyen, az embernek egy 200 oldalas könyvön négy éven keresztül, minden egyes nap dolgoznia kell, hogy biztosan ne legyen benne egyetlen disszonáns hang sem.”
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Márquez fiainak közreműködésével készül az első Száz év magány-sorozat

Negyven éve nyerte el Márquez az irodalmi Nobel-díjat a könyvért, ennek a tiszteletére készül a feldolgozás.

...
Kritika

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

Rodrigo García rendező és forgatókönyvíró megejtően személyes és letisztult memoárban mesél szülei haláláról, elengedésről, gyászról és szeretetről. A Búcsú Gabótól és Mercedestől szembenézés a Nobel-díjas apa, Gabriel García Márquez örökségével, és bepillantást enged abba is, kik voltak ők családként. Ez a hét könyve.

...
Hírek

Gabriel García Márquez fia halálról, veszteségről, apai örökségről ír

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

Mondták költőnek és bűnösnek, sámánnak és alkoholbetegnek is. Pszichedéliával átitatott, sötéten sistergő lírai dalai mintha időtlen máglyák lennének, amiket valaki az óceánpart fehér homokjában hagyott.

...
Szórakozás

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

A Netflix Bryan Lee O'Malley graphic noveljei alapján készített minisorozata megmozdított képregény, videojáték és anime. A Scott Pilgrim rákapcsolban remekül megférnek egymással az izzadságcseppek, a csókok és monoton basszusfutamok.

...
Szórakozás

Michael Fassbender elveszti az eszét – 5 tuti film, amit streamelhetsz

Adam Sandler egy kapuzárási pánik ellen harcoló hüllőnek kölcsönzi a hangját, Alexander Skarsgård alkotói válsággal küzdő írót alakit, Diane Lane és Kevin Costner pedig egy neo-westernben szolgáltatlak igazságot. Ezeket ajánljuk a frissen streamelhető filmek közül.

Hírek
...
Könyves Advent

Neandervölgyi rokonok, mélyalkalmazkodás és kvantumvilágok – 10 kötet a Zöld rovat ajánlásával

...
Podcast

Hatos Pál: A főváros mikrotörténeteit helyeztük mikroszkóp alá

...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató