Ezeket a magyar könyveket keresd a Margón! (1. rész)

Ezeket a magyar könyveket keresd a Margón! (1. rész)

Holnap kezdődik az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amikor négy napon keresztül minden az irodalomról, a könyvekről és írókról és természetesen az olvasókról szól. A fesztivál 4 napja alatt a szervezők közel 60 programmal  várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban. A külföldi könyvek után most összegyűjtöttük nektek, milyen magyar szerzőkkel találkozhattok a Margón október 15–18. közt.

Könyves Magazin | 2020. október 14. |

Spiró György: Sajnálatos események - Két tragédia közjátékkal Kádárról

Spiró György
Sajnálatos események - Két tragédia közjátékkal Kádárról
Scolar, 2020, 187 oldal
Spiró György: Sajnálatos események

Spiró György az elmúlt egy évben - részben a járvány idején - írt két tragédiát és egy közjátékot, és mind a három műben a 20. század második felének történelmi eseményeit dolgozta fel. Ezek jelentek meg most a Sajnálatos események című kötetben, amelyről a szerző így ír a fülszövegben: “Elképedtem, mi minden történt az én életem idején, hihetetlen fordulatokkal szembesültem, amelyekről fogalmam sem volt, annak ellenére, hogy a szereplők közül párat személyesen ismertem. Arra kellett ráébrednem, hogy ezek a történelmi alakok nem kevésbé érdekesek, mint a Shakespeare-figurák, és hogy voltaképpen a XV. századi Everyman (Akárki) című angol moralitás modern változatán dolgozom. A jegyzőkönyvek, emlékiratok, naplók szövegét igyekeztem minél teljesebben megőrizni.Remélem, előadják e darabokat egyszer. Addig is olvassák úgy, mint egyetlen sötét kalandregényt."

Mikor? Október 15-én 14:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Szávai Géza: Cérnapóráz

Szávai Géza
Cérnapóráz
Pont Kiadó, 2020, 144 oldal
Szávai Géza: Cérnapóráz

Vajon mire gondolnak a kutyák? És ki kit vezet pórázon? Egy Totya nevű kutyusról mesél az idén hetvenéves Szávai Géza új könyve. A Cérnapóráz történetei a rövid életű tacskó köré szerveződnek. A 20. századi történelem sűrűjében járunk, gyerekek, nők, és más kiszolgáltatott társadalmi csoportok egymást keresztező sorsa tárul fel előttünk, közben pedig az a benyomásunk, hogy senki sem alakítója igazán a saját életének. A történelemtől nem látszó egyén és az egyéntől nem látszó történelem kettőssége határozza meg az izgalmas és elgondolkodtató regényt.

Mikor? Október 15-én 16:45-kot. Hol? Várkert Bazár, Kisszínpad. Facebook esemény ITT. 

Bérczes László: Mucsi Zoltán

Bérczes László
Mucsi Zoltán
Európa, 2020, 366 oldal
Bérczes László: Mucsi Zoltán

Mucsi Zoltán eddigi 63 évéről mesél Bérczes László interjúkötete, amely a napokban jelent meg. A foci helyett a színházat választotta az abonyi munkások gyereke, Mucsi Zoltán, aki géplakatosnak tanult és közben színházba járt. Segédszínészből lett az egyik legismertebb színész, tagja volt a Bárka Színháznak és később a Krétakörnek is, alapítója a Nézőművészeti Főiskolának. Scherer Péterrel párban a rendszerváltás utáni magyar film ikonikus párosát alakították. Mucsi Zoltán interjúnkban így beszélt pályájáról: “Sok mindent nyilván nem ugyanúgy látok, mint a géplakatos szakmát tanuló 15 éves fiatalember. Remélem, hogy történt változás, mármint észrevehető változás azon kívül, hogy ráncosabb lettem. Azt tudom, amit megéltem, hogy ehhez a pályához is kell nagyon komoly kitartás, szívósság, vértezve kell lenni a kudarcokkal szemben és kapaszkodni azokba a pillanatokba, amik az alkotás élményéből, a felfedezésekből adódnak. Emiatt nehéz kilépni erről a pályáról: ha létrehozol valamit, akkor szeretnéd, ha az a bizonyos pillanat újra megtörténne.”

Mikor? Október 15-én 17:00-kor. Hol? Várkert Bazár, Nagyszínpad. Facebook-esemény ITT. 

Pető Péter: #halálka

Pető Péter
#halálka
Kalligram, 2020, 286 oldal
Pető Péter: halálka

Pető Péter új regénye, a #halálka hírekből indul ki, bátran lép ki a saját buborékjából, hogy olyan fikcióvá váljon, ami rólunk és a magyar élethelyzetekről mesél, arról a világról, amiben soha nem lehetünk főszereplők. A két férfi tragikus sorsát elbeszélő #halálka komoly témát feszeget, de mindezt lendületesen és szórakoztatón teszi. A kötetről (olvass bele ITT) ezt írtuk kritikákban: “Lendületes, szórakoztató, olvasmányos, de dühös a #halálka. Vagy én vagyok dühös azért, ami ebben a társadalomban zajlik, ezt nem tudom. Mindenki iszik, mindenki hordozza a családi traumáit, mindenki beleragad a megalkuvó döntéseibe, mindenki a saját álmai keserű rabja, mert egyszer mindenkit megtörtek, a bányászt, a gyári munkást, az újságírót, a topmenedzsert. Pető ezeket az életeket humorral és szeretettel mutatja be..”

Mikor? Október 15-én 18:15-kor. Hol? Várkert Bazár, Kisszínpad. Facebook-esemény ITT. 

A teremtés koronája: Karanténantológia

A teremtés krónikája
Karanténantológia
Helikon, 2020, 235 oldal
A teremtés koronája

Egy könyv, amelynek az volt a munkacíme: Korona Expressz. A koronavírus villámgyorsan érkezett az életünkbe, és gyorsvonati sebességgel változtatott meg szinte mindent. Az írók is karanténba kerültek, és ahogy annak idején Boccaccio a pestisjárvány alatt, úgy ők is megírták a saját történeteiket. A teremtés koronájában novellákat, tárcákat, naplót és sci-fit is olvashatunk, csupa olyan írást, amely a koronavírus hatására, a karantén alatt születet. Van, akinek a száz évvel ezelőtti spanyolnátha jutott eszébe, másnak egy disztópia a korona harmadik vagy negyedik hullámáról, és persze volt olyan író is, aki már az apokalipszis mikéntjén tűnődött. Ezekből állt össze ez az izgalmas karanténantológia, amelyben többek közt olyan kortárs szerzők szövegeit olvashatjuk, mint Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Háy János, Molnár T. Eszter, Szvoren Edina vagy Zoltán Gábor.

Mikor? Október 15-én 19:45-kor. Hol? Várkert Bazár, Kisszínpad. Facebook-esemény ITT. 

Jászberényi Sándor: A Varjúkirály

Jászberényi Sándor
A Varjúkirály
Kalligram, 2020, 320 oldal
Jászberényi Sándor: A Varjúkirály

A Közel-Kelet harcterein játszódik Jászberényi Sándor új kötete, amely a halálról és születésről, barátságról és elengedésről, a házasság magányáról és a gyerekkorról mesél. “De az igazi frontvonalak, ahogy a korábbi, keleti történetekben, úgy most sem a sivatagban, kopár fennsíkokon, szétbombázott városokban húzódnak és nem két hadsereg áll egymással szemben. A harc most is a szereplők lelkéért folyik, értük harcol a jó és a rossz, vagy ha úgy tetszik, Isten és Sátán vagy éppen Varjúkirály” - írta Kötter Tamás a könyvről. Nézd meg a könyv trailerét ITT. 

Mikor? Október 15-én 20:00-kor. Hol? Várkert Bazár, Nagyszínapad. Facebook-esemény ITT. 

Halász Rita: Mély levegő

Halász Rita
Mély levegő
Jelenkor, 2020, 200 oldal
Halász Rita: Mély levegő

"Kivel éltem eddig? Ki vagyok én, hogy ennyi ideig éltem vele? - ezt a kérdést ízlelgeti Halász Rita új regénye. A Mély levegőt egy harmincas pár kapcsolatának alakulását és válságát, majd a súlyos szembesülésekkel terhes kivezető út állomásait mutatja be, kíméletlen pontossággal és őszinteséggel. Vera fuldokol a házasságában, és egy durva veszekedés után elköltözik a férjétől két kisgyerekével. Döntenie kell: megpróbálja rendbe hozni a házasságát, vagy újrakezdi az életét, és megtanul ismét szabadon lélegezni.

Mikor? Október 16-án 16:30-kor? Hol? Várkert Bazár, Nagyszínpad. Facebook-esemény. 

Vámos Miklós: Dunapest

Vámos Miklós
Dunapest
Athenaeum, 2020, 342 oldal
Vámos Miklós: Dunapest

A Dunapest két szálon futó cselekményét Újlipótváros, és azon belül is egy épület, a II. világháború során csillagos háznak nyilvánított Pozsonyi út 38. és a vele egybeépült, svájci védettséget élvező Pozsonyi út 40. múltja és jelene köti össze. Vámos Miklós interjúnkban a regényében megidézett világról, a benne élők sorsáról, a jelenre gyakorolt hatásáról, Dunáról, identitásról és  példamutatásról mesélt: “Azt gondoltam, a személyes példamutatás sose rossz, így én két térdre ereszkedem a második  világháború összes, elsősorban magyar áldozata előtt. Persze a többiek előtt is. Rémület, ami velük történt. Semmi részem nincs benne, de ha nem kérnek bocsánatot azok, akiknek volna miért, nekem jut ez a feladat. Emiatt írtam ezt a Dunapest című regényt, meg azért, mert itt ez a ház, amivel szoros és személyes a kapcsolatom.” (A könyv főbb helyszíneit bemutató városi sétáról ITT írtunk.)

Mikor? Október 16-án 18:00-kor. Hol? Várkert Bazár, Kazamata. Facebook-esemény

Karafiáth Orsolya: Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent

Karafiáth Orsolya
Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent
Scolar, 2020, 272 oldal
Karafiáth Orsolya: Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent

„Évek óta kitartóan gyakorlom a tudatos álmodást. Amikor az alvó pontosan tudja, hogy épp álmodik. Meg kell próbálni körbefordulni, gondolatban. Aki így forog, mozgásával kimetszi a valóságot, egy kört, egy buborékot vág a levegőből. Léggömbben lebeg, aminek a széle fény. Amikor álmomban szép lassan körbeforgok, egy másik nő leszek, akit a betűző nap épp felébreszt. Elvégzek egy valóságtesztet, de a valóság becsap, visszaalszom, majd belül ébredek fel, egy másik tükör belsejében.” Karafiáth Orsolya új könyve olyan, mint ez az álom: körbe-körbe az önismeret tükörlabirintusában, ahol minden tükörfal egy-egy új tekintet, egy-egy új érzelem fénytörése. A szerelmi csetlés-botlás hol vicces, hol drámai pillanatai körkörösen ismétlődnek, mígnem végül ez az álombéli körmozgás kimetszi a valóságból, és megjeleníti előttünk az elbeszélői hang tulajdonosát, aki, miután üggyel-bajjal kievickélt az útvesztőből, harsányan és szívből röhög ezen az egészen.

Mikor? Október 16-án 18:30-kor. Hol? Várkert Bazár, Kisszínpad. Facebook-esemény. 

Barabási Albert-László: Behálózva

Barabási Albert-László
Behálózva
Libri, 2020, 320 oldal
vBarabási Albert-László: Behálózva

Mi a közös egy koktélpartiban, egy terrorista sejtben és egy baktériumtenyészetben? Mindegyik hálózat. Barabási Albert-László világhírű hálózatkutató, A képlet szerzője új könyvében azt vizsgálja, hogyan kapcsolódik minden egymáshoz, és ez mit jelent a tudományban, az üzleti és a mindennapi életben. A világunkban létező hálózatok valódi természetének megértése segít a vírusok leküzdésében, a gazdasági válságok kezelésében, a terrorizmus visszaszorításában vagy az emberi társadalom szociális gondjainak megoldásában. A kötetről tavasszal ezt írtuk: “A bestsellerré váló Behálózva 2002-ben teljesen új nézőpontból ábrázolta a világot. Megmutatta, hogyan kapcsolódunk össze hálózatokon keresztül, és hogy ez a hálózat hogyan befolyásolja, alakítja az életünket. A koronavírus a globális világrend működését ábrázolja a gyakorlatban (rengeteg kontaktus, könnyű utazások a világ külöbnöző pontjai között, számtalan közösség működtetése), ezért is tűnik iszonyú nehéznek a megállítása, hiába gondolkoznak a szakemberek és tudósok különböző modellekben: össze vagyunk kötve.”

Mikor? Október 16-án 19:30-kor. Hol? Várkert Bazár, Nagyszínpad. Facebook-esemény.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a külföldi könyveket keresd a Margó Irodalmi Fesztiválon!

Összegyűjtöttük nektek, milyen külföldi könyvekkel és szerzőkkel találkozhattok a Margón október 15–18. közt. 

...
Nagy

Margó Extra: Volt egy könyv, amitől Székely Kriszta szó szerint világgá ment

Hogyan élte meg a karantént Székely Kriszta rendező? Milyen klubot alapított könyvmániás kamaszként, és milyen olvasási tanácsot kapott a szüleitől? A Margó Extrában kiderül.

...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2020 Margó-díjasa!

Idén már hatodik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat - mutatjuk a legjobb tízet!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

...
Horányi Hanna Zelma

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

...
sa

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

...

Orvos-Tóth Noémi 16 országban kezdi nulláról, de hogyan?

...

Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet! Podcastunkban mi megtesszük!