Ezeket a külföldi könyveket keresd a Margó Irodalmi Fesztiválon!

Ezeket a külföldi könyveket keresd a Margó Irodalmi Fesztiválon!

Hamarosan kezdődik az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amikor négy napon keresztül minden az irodalomról, a könyvekről és írókról és természetesen az olvasókról szól. A fesztivál 4 napja alatt a szervezők közel 60 programmal  várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban. Összegyűjtöttük nektek, milyen külföldi könyvekkel és szerzőkkel találkozhattok a Margón október 15–18. közt. 

Könyves Magazin | 2020. október 11. |

Sofi Oksanen: A kutyafuttató

Sofi Oksanen
A kutyafuttató
Ford.: Bába Laura, Scolar, 2020, 398 oldal
Sofi Oksanen: A kutyafuttató

Sofi Oksanen új könyve a női test kihasználásának nagyregénye. A kutyafuttató egy thrillerszerűen megírt történet kizsigerelt modellekről, megvett feleségekről, végletekig dehumanizált kelet-európai petesejt donorokról és béranyákról. A több helyszínt és idősíkot keverő regényben titkok és elhallgatott információk nyomába eredünk az elbeszélővel, aki folyamatos félelemben és menekülésben él, ráadásul nem is alaptalanul. Közben a múltjából egyre sötétebb és sötétebb események sejlenek fel, a háttérben az ukrán háborús helyzettel, az illegális bányákkal, rémisztő maffiamódszerekkel, és nyomorban élő nőkkel, akiknek az életét és testét üzletszerűen darálja be a szabad piac. 

Mikor? Október 15-én 10:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

Jonas Jonasson
Édes a Bosszú Részvénytársaság
Ford.: Kúnos László, Athenaeum, 2020, 336 oldal
Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

Jonas Jonasson új regényében egy kreatív svéd reklámszakember cége, az Édes a Bosszú Rt. vállalja különféle sérelmektől szenvedő ügyfelei részére a bosszúállás lebonyolítását – természetesen a törvényesség határain belül. A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt szerzője ezúttal is fanyar humorral írt a társadalmunkról. Új történetében egy fiatal fehér nő és egy fekete fiú a cégtulajdonos segítségével szeretne bosszút állni az életüket tönkretevő, gátlástalan neonáci műkereskedőn. A dolog persze nyilván nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Olvass bele az Édes a bosszú Részvénytársaságba ITT. 

Mikor? Október 15-én 11:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Hilde Ostby, Ylva Ostby: Titokzatos memória

Hilde Ostby, Ylva Ostby
Titokzatos memória
Ford.: Domsa Zsófia, Park, 2020, 299 oldal
Hilde Ostby, Ylva Ostby: Titokzatos memória

Vajon ​hol tárolja agyunk az emlékeket, és tulajdonképpen mi az emlékezet? Milyen az, ha nagyon jó a memóriánk, és milyen, ha nagyon rossz? Lehet teljes életet élni emlékek nélkül? Többek közt ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Titokzatos memória, amely egy testvérpár, Hilde és Ylva Ostby tudományos kíváncsisága nyomán született meg. A szerzők a szakterület nemzetközi élvonalához tartozó kutatókkal készítettek interjút, extrém memóriával és extrém feledékenységgel élő emberekkel találkoztak, és beszéltek olyanokkal, akik hamis emlékekről vagy egy emlékezetükben hordozott traumáról számoltak be. A könyvből kiderül, hogy vannak olyan emberek, akik mániákusan gyűjtik az emlékeiket, hogy léteznek memóriabajnokságok, és hogy az emlékezetünk amúgy elég öntörvényűen szelektál.

Mikor? Október 15-én 12:00-kor. Hol? Online. Facebook esemény ITT

Stefan Ahnhem: Mínusz 18

Stefan Ahnhem
Mínusz 18
Ford.: Erdődy Andrea, Animus, 2020, 478 oldal
Stefan Ahnhem: Mínusz 18

Két párhuzamosan zajló nyomozást követhetünk végig Stefan Ahnhem új skandináv krimijében. Egy végzetes autós üldözést követően egy piros BMW a vízbe hajt a helsingborgi kikötő mólójáról. A volánnál egy IT-szakember ül, aki mobiltelefonos játékok fejlesztéséből gazdagodott meg. Amikor felhozzák a testét a vízből, és felboncolják, kiderül, hogy a férfi már két hónapja halott, és azóta egy mélyhűtőládában tárolták a testét. Eközben Dániában Dunja, miután másfél évig hiába keresett nyomozói állást, kénytelen közrendőri munkát vállalni. Ám amikor egy hajléktalan férfit kegyetlenül meggyilkolnak, képtelen megállni, hogy ne kezdjen magánnyomozásba, s útja hamarosan Helsingborg felé vezet. A Fabian Risk-sorozat harmadik kötete egy igazán szövevényes történet, ami egyszerre hátborzongató és könyörtelen.

Mikor? Október 15-én 13:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Billy Collins: Az a baj a költészettel

Billy Collins
Az a baj a költészettel
Ford.: Kőrizs Imre, Jelenkor, 2020, 315 oldal
Billy Collins: Az a baj a költészettel

Az egyik legismertebb amerikai költő, Billy Collins 1988 és 2016 között megjelent tizenegy kötetéból ad válogatást az Az a baj költészettel című kötet, amelynek verseit Kőrizs Imre fordította magyarra. Az Útószóban így ír Billy Collinsról a fordító: „A versről egyébként versben is szívesen és rendkívül élvezetesen, többnyire humorral beszél. Ez már önmagában is meglepő, mert a költők általában tudják, hogy ha a vers elkezd magáról a versírásról szólni, az az ihlettelenség nyilvánvaló jele, és jobban teszik, ha nem erőltetik tovább a dolgot. De hát ha egyszer elfogadjuk, hogy a vers – közvetve vagy közvetlenül – az élet legnagyobb dolgaihoz szól hozzá, akkor nincs mit csodálkozni azon, ha egy költő a költészetről ír, hiszen ennél az ő szemében bizonyára semmi sem fontosabb.”

Mikor? Október 16-án 10:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Alexis Michalik, Edmond Rostand: Edmond - Cyrano de Bergerac

Alexis Michalik, Edmond Rostand
Edmond - Cyrano de Bergerac
Ford.: Bognár Róbert, Várady Szabolcs, Park, 2020, 352 oldal
Alexis Michalik, Edmond Rostand: Edmond - Cyrano de Bergerac

Rostand Cyranója százhuszonhárom éve nem kerül le a színházak műsoráról, most pedig újra fordították a művet. Az Edmond/ Cyrano de Bergerac című kötet, ahogy azt a címe is sugallja, két részből áll. Az egyik Alexis Michalik Edmond című darabja, amelyet a Cyrano keletkezésének története ihletett. A másik maga a mű, amelyből Bognár Róbert és Várady Szabolcs készített új, szórakoztató fordítást. Előbbit  2016 szeptemberében mutatták be a párizsi Palais-Royal Színházban, a szerző, Alexis Michalik rendezésében. A darab 2017-ben hét jelölésből öt Moliére-díjat nyert el, három év alatt több mint nyolcszázszor játszották az anyaszínházban és vidéki turnékon. 

Mikor? Október 16-én 11:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Dombvárosi rejtekjáratok

Pasi Ilmari Jääskeläinen
Dombvárosi rejtekjáratok
Ford.: Bába Laura, Typotex, 2020, 384 oldal
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Dombvárosi rejtekjáratok

A Dombvárosi rejtekjáratok főhőse Olli Suominen sorra veszíti el az esernyőit. De mintha saját magát is elveszítette volna valahol, miközben, úgy tűnik, mindene megvan: a Domb tövében él családjával, egy ifjúsági könyvkiadó igazgatójaként a munkája érdekes, sőt egy új hobbija is van, amióta szórakozottságában teljesen véletlenül belépett egy filmklubba. Ám amikor kiadója számára új szerzőt keres, kamaszkori szerelme, Kerttu jelentkezik be nála a Facebookon, és ezzel minden megváltozik. Felélednek az emlékek, a gyerekkor, és egy régi szerelem. Olli esélyt kap arra, hogy megtalálja régi önmagát.

Mikor? Október 16-án 12:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Rebecca Makkai: Négy betű

Rebecca Makkai
Négy betű 
Ford.: Goitein Veronika, Animus, 2020, 573 oldal
Rebecca Makkai: Négy betű

Rebecca Makkai regénye két egybefonódó történetet mesél el, amelyeknek egy nyolcvanas években megjelenő betegséghez és négy betűhöz van köze: AIDS. Két ember sorsát, Yale és Fiona életét követhetjük végig, két idősíkon, mígnem a múlt és a jelen, végül összekapcsolódik. A Négy betű (eredeti címén The Great Believers) számos díjat nyert, gyönyörűen megírt regény az örök barátságról és a megváltásról.

Mikor? Október 16-án 13:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Ivana Dobrakovová: Anyák és kamionsofőrök

Ivana Dobrakovová
Anyák és kamionsofőrök
Ford.: György Norbert, Typotex, 2020, 196 oldal
Ivana Dobrakovová: Anyák és kamionsofőrök

Ivana Dobrakovová a kortárs szlovák irodalom egyik legjelentősebb írója. Új, az Európai Unió Irodalmi Díjával kitüntetett prózakötete a női identitás, az önazonosság témáját járja körbe. Hősnői őszintén beszélnek a gyerekkor és a felnőtt lét problémáiról, és egyetlen lélegzetvétellel tárják fel testük, lelkük és kapcsolataik minden titkát az olvasók előtt. Kamaszok, diákok, anyák, feleségek, exfeleségek – az egymásba játszó, egymást kiegészítő vagy éppen ellenpontozó történetek főszereplőinek kapcsolata az anyjukkal és a kamionsofőrökkel olykor virtuális, máskor túlságosan is valóságos, néha pedig még csak nem is létezik.

Mikor? Október 16-án 14:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2020 Margó-díjasa!

Idén már hatodik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat - mutatjuk a legjobb tízet!

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

A Margó Irodalmi Fesztivált október 15–18. között szigorú biztonsági előírások mellett rendezik meg a Várkert Bazárban. A fesztivál 4 napja alatt a szervezők közel 60 programmal  várják az érdeklődőket.

 

...
Hírek

Barabási múzeumba kerül, megrendezik a Margót

Számos fővárosi helyszínen - nem egyszer köztereken - várja a kortárs és világzene, a jazz, az opera, a képzőművészet, a színház, az irodalom, a kortárs tánc és az újcirkusz kedvelőit október 9. és 25. között a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Olvass!
...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

A Lapozz és Parázz!-sorozat legújabb kötetének története ezúttal párhuzamos világokban játszódik. Olvass bele Holden Rose regényébe!

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!