Ezeket a külföldi könyveket keresd a Margó Irodalmi Fesztiválon!

Ezeket a külföldi könyveket keresd a Margó Irodalmi Fesztiválon!

Hamarosan kezdődik az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amikor négy napon keresztül minden az irodalomról, a könyvekről és írókról és természetesen az olvasókról szól. A fesztivál 4 napja alatt a szervezők közel 60 programmal  várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban. Összegyűjtöttük nektek, milyen külföldi könyvekkel és szerzőkkel találkozhattok a Margón október 15–18. közt. 

Könyves Magazin | 2020. október 11. |

Sofi Oksanen: A kutyafuttató

Sofi Oksanen
A kutyafuttató
Ford.: Bába Laura, Scolar, 2020, 398 oldal
Sofi Oksanen: A kutyafuttató

Sofi Oksanen új könyve a női test kihasználásának nagyregénye. A kutyafuttató egy thrillerszerűen megírt történet kizsigerelt modellekről, megvett feleségekről, végletekig dehumanizált kelet-európai petesejt donorokról és béranyákról. A több helyszínt és idősíkot keverő regényben titkok és elhallgatott információk nyomába eredünk az elbeszélővel, aki folyamatos félelemben és menekülésben él, ráadásul nem is alaptalanul. Közben a múltjából egyre sötétebb és sötétebb események sejlenek fel, a háttérben az ukrán háborús helyzettel, az illegális bányákkal, rémisztő maffiamódszerekkel, és nyomorban élő nőkkel, akiknek az életét és testét üzletszerűen darálja be a szabad piac. 

Mikor? Október 15-én 10:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

Jonas Jonasson
Édes a Bosszú Részvénytársaság
Ford.: Kúnos László, Athenaeum, 2020, 336 oldal
Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

Jonas Jonasson új regényében egy kreatív svéd reklámszakember cége, az Édes a Bosszú Rt. vállalja különféle sérelmektől szenvedő ügyfelei részére a bosszúállás lebonyolítását – természetesen a törvényesség határain belül. A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt szerzője ezúttal is fanyar humorral írt a társadalmunkról. Új történetében egy fiatal fehér nő és egy fekete fiú a cégtulajdonos segítségével szeretne bosszút állni az életüket tönkretevő, gátlástalan neonáci műkereskedőn. A dolog persze nyilván nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Olvass bele az Édes a bosszú Részvénytársaságba ITT. 

Mikor? Október 15-én 11:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Hilde Ostby, Ylva Ostby: Titokzatos memória

Hilde Ostby, Ylva Ostby
Titokzatos memória
Ford.: Domsa Zsófia, Park, 2020, 299 oldal
Hilde Ostby, Ylva Ostby: Titokzatos memória

Vajon ​hol tárolja agyunk az emlékeket, és tulajdonképpen mi az emlékezet? Milyen az, ha nagyon jó a memóriánk, és milyen, ha nagyon rossz? Lehet teljes életet élni emlékek nélkül? Többek közt ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Titokzatos memória, amely egy testvérpár, Hilde és Ylva Ostby tudományos kíváncsisága nyomán született meg. A szerzők a szakterület nemzetközi élvonalához tartozó kutatókkal készítettek interjút, extrém memóriával és extrém feledékenységgel élő emberekkel találkoztak, és beszéltek olyanokkal, akik hamis emlékekről vagy egy emlékezetükben hordozott traumáról számoltak be. A könyvből kiderül, hogy vannak olyan emberek, akik mániákusan gyűjtik az emlékeiket, hogy léteznek memóriabajnokságok, és hogy az emlékezetünk amúgy elég öntörvényűen szelektál.

Mikor? Október 15-én 12:00-kor. Hol? Online. Facebook esemény ITT

Stefan Ahnhem: Mínusz 18

Stefan Ahnhem
Mínusz 18
Ford.: Erdődy Andrea, Animus, 2020, 478 oldal
Stefan Ahnhem: Mínusz 18

Két párhuzamosan zajló nyomozást követhetünk végig Stefan Ahnhem új skandináv krimijében. Egy végzetes autós üldözést követően egy piros BMW a vízbe hajt a helsingborgi kikötő mólójáról. A volánnál egy IT-szakember ül, aki mobiltelefonos játékok fejlesztéséből gazdagodott meg. Amikor felhozzák a testét a vízből, és felboncolják, kiderül, hogy a férfi már két hónapja halott, és azóta egy mélyhűtőládában tárolták a testét. Eközben Dániában Dunja, miután másfél évig hiába keresett nyomozói állást, kénytelen közrendőri munkát vállalni. Ám amikor egy hajléktalan férfit kegyetlenül meggyilkolnak, képtelen megállni, hogy ne kezdjen magánnyomozásba, s útja hamarosan Helsingborg felé vezet. A Fabian Risk-sorozat harmadik kötete egy igazán szövevényes történet, ami egyszerre hátborzongató és könyörtelen.

Mikor? Október 15-én 13:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Billy Collins: Az a baj a költészettel

Billy Collins
Az a baj a költészettel
Ford.: Kőrizs Imre, Jelenkor, 2020, 315 oldal
Billy Collins: Az a baj a költészettel

Az egyik legismertebb amerikai költő, Billy Collins 1988 és 2016 között megjelent tizenegy kötetéból ad válogatást az Az a baj költészettel című kötet, amelynek verseit Kőrizs Imre fordította magyarra. Az Útószóban így ír Billy Collinsról a fordító: „A versről egyébként versben is szívesen és rendkívül élvezetesen, többnyire humorral beszél. Ez már önmagában is meglepő, mert a költők általában tudják, hogy ha a vers elkezd magáról a versírásról szólni, az az ihlettelenség nyilvánvaló jele, és jobban teszik, ha nem erőltetik tovább a dolgot. De hát ha egyszer elfogadjuk, hogy a vers – közvetve vagy közvetlenül – az élet legnagyobb dolgaihoz szól hozzá, akkor nincs mit csodálkozni azon, ha egy költő a költészetről ír, hiszen ennél az ő szemében bizonyára semmi sem fontosabb.”

Mikor? Október 16-án 10:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Alexis Michalik, Edmond Rostand: Edmond - Cyrano de Bergerac

Alexis Michalik, Edmond Rostand
Edmond - Cyrano de Bergerac
Ford.: Bognár Róbert, Várady Szabolcs, Park, 2020, 352 oldal
Alexis Michalik, Edmond Rostand: Edmond - Cyrano de Bergerac

Rostand Cyranója százhuszonhárom éve nem kerül le a színházak műsoráról, most pedig újra fordították a művet. Az Edmond/ Cyrano de Bergerac című kötet, ahogy azt a címe is sugallja, két részből áll. Az egyik Alexis Michalik Edmond című darabja, amelyet a Cyrano keletkezésének története ihletett. A másik maga a mű, amelyből Bognár Róbert és Várady Szabolcs készített új, szórakoztató fordítást. Előbbit  2016 szeptemberében mutatták be a párizsi Palais-Royal Színházban, a szerző, Alexis Michalik rendezésében. A darab 2017-ben hét jelölésből öt Moliére-díjat nyert el, három év alatt több mint nyolcszázszor játszották az anyaszínházban és vidéki turnékon. 

Mikor? Október 16-én 11:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Dombvárosi rejtekjáratok

Pasi Ilmari Jääskeläinen
Dombvárosi rejtekjáratok
Ford.: Bába Laura, Typotex, 2020, 384 oldal
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Dombvárosi rejtekjáratok

A Dombvárosi rejtekjáratok főhőse Olli Suominen sorra veszíti el az esernyőit. De mintha saját magát is elveszítette volna valahol, miközben, úgy tűnik, mindene megvan: a Domb tövében él családjával, egy ifjúsági könyvkiadó igazgatójaként a munkája érdekes, sőt egy új hobbija is van, amióta szórakozottságában teljesen véletlenül belépett egy filmklubba. Ám amikor kiadója számára új szerzőt keres, kamaszkori szerelme, Kerttu jelentkezik be nála a Facebookon, és ezzel minden megváltozik. Felélednek az emlékek, a gyerekkor, és egy régi szerelem. Olli esélyt kap arra, hogy megtalálja régi önmagát.

Mikor? Október 16-án 12:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Rebecca Makkai: Négy betű

Rebecca Makkai
Négy betű 
Ford.: Goitein Veronika, Animus, 2020, 573 oldal
Rebecca Makkai: Négy betű

Rebecca Makkai regénye két egybefonódó történetet mesél el, amelyeknek egy nyolcvanas években megjelenő betegséghez és négy betűhöz van köze: AIDS. Két ember sorsát, Yale és Fiona életét követhetjük végig, két idősíkon, mígnem a múlt és a jelen, végül összekapcsolódik. A Négy betű (eredeti címén The Great Believers) számos díjat nyert, gyönyörűen megírt regény az örök barátságról és a megváltásról.

Mikor? Október 16-án 13:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Ivana Dobrakovová: Anyák és kamionsofőrök

Ivana Dobrakovová
Anyák és kamionsofőrök
Ford.: György Norbert, Typotex, 2020, 196 oldal
Ivana Dobrakovová: Anyák és kamionsofőrök

Ivana Dobrakovová a kortárs szlovák irodalom egyik legjelentősebb írója. Új, az Európai Unió Irodalmi Díjával kitüntetett prózakötete a női identitás, az önazonosság témáját járja körbe. Hősnői őszintén beszélnek a gyerekkor és a felnőtt lét problémáiról, és egyetlen lélegzetvétellel tárják fel testük, lelkük és kapcsolataik minden titkát az olvasók előtt. Kamaszok, diákok, anyák, feleségek, exfeleségek – az egymásba játszó, egymást kiegészítő vagy éppen ellenpontozó történetek főszereplőinek kapcsolata az anyjukkal és a kamionsofőrökkel olykor virtuális, máskor túlságosan is valóságos, néha pedig még csak nem is létezik.

Mikor? Október 16-án 14:00-kor. Hol? Online. Facebook-esemény ITT. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2020 Margó-díjasa!

Idén már hatodik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat - mutatjuk a legjobb tízet!

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

A Margó Irodalmi Fesztivált október 15–18. között szigorú biztonsági előírások mellett rendezik meg a Várkert Bazárban. A fesztivál 4 napja alatt a szervezők közel 60 programmal  várják az érdeklődőket.

 

...
Hírek

Barabási múzeumba kerül, megrendezik a Margót

Számos fővárosi helyszínen - nem egyszer köztereken - várja a kortárs és világzene, a jazz, az opera, a képzőművészet, a színház, az irodalom, a kortárs tánc és az újcirkusz kedvelőit október 9. és 25. között a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

A hét könyve
Kritika
Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását
...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Olvass!
...
Beleolvasó

Bereményi Géza Eldorádójának ősváltozata egy elbeszélés volt

Ma ünnepli 75. születésnapját Bereményi Géza író, filmrendező. Ebből az alkalomból egy részletet ajánlunk új elbeszéléskötetéből, amelybe maga válogatta össze a számára legfontosabb novelláit. 

...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele!