Ebből a tíz könyvből kerül ki 2020 Margó-díjasa!

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2020 Margó-díjasa!

Idén már hatodik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat - mutatjuk a legjobb tízet!

Könyves Magazin | 2020. október 06. |

Idén már hatodik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amely nemcsak a pályakezdő írókat szeretné középpontba helyezni, de egyúttal a kortárs irodalmat és az olvasást is népszerűsíti. A nyertes a díjjal 500 ezer forintot, kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. A Bookline idén 10 millió forint értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. A 2020-as díjra jelölt könyveket ITT és ITT mutattuk be, most pedig jöjjön a legjobb tíz!

Margó-díjasok.
A Holtverseny című regényével 2015-ben Totth Benedek, Szűz Mária jegyese című könyvével 2016-ban Milbacher Róbert, 2017-ben Szöllősi Mátyás Váltóáram című novelláskötete, 2018-ban Mécs Anna Gyerekzár című elbeszéléskötete, 2019-ben Fehér Boldizsár Vak majom című könyve nyerte el a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Hogy ki lesz 2020 Margó-díjasa, az október 15-én 15 órakor derül ki a Margó Irodalmi Fesztiválon, a Várkert Bazárban. Részletek erre>>

Babarczy Eszter: A mérgezett nő

Babarczy Eszter
A mérgezett nő
Jelenkor, 2020, 251 oldal

Irodalomkritikusként, publicistaként és egyetemi tanárként is ismerhetjük Babarczy Esztert, aki első prózakötetével erős, új hangként jelent meg. A nővé válásnak nincs egyféle története, Babarczy ebben a novelláskötetben, amit akár posztmodern regényként is olvashatunk, különböző nézőpontokból közelít a nőiséghez. Az anyaság, a szülés, az anya-gyerek kapcsolat, a szerelmi kapcsolat, az áldozati szerep is megjelenik ebben a kőkemény kötetben, ami önmarcangolva hántja le azokat a rétegeket a női testről, amelyek sok-sok évtized alatt íródtak rá.

Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni

Czakó Zsófia
Nagypénteken nem illik kertészkedni
Scolar Kiadó, 2020, 207 oldal

A milánói dóm konténerkasszájában dolgozik a főszereplő, aki egy olasz férfiba szeret bele a kollégiumban. Családtörténetek és kivándorlástörténetek kavarognak felváltva, hogy a női elbeszélő szembesüljön saját életlehetőségeivel. Ismerősen jobbos nagypapa, katolikus minimumok jelentik a családi hagyományokból következő kereteket és elvárásokat, de az új élet elindítása külföldön se azt jelenti, hogy bármit újra lehet kezdeni, hiszen ott másfajta elképzelések és elvárások jelennek meg. Czakó gördülékeny, néha vicces, néha ironikus coming-of-age prózájában a múlt és a jelen sokszor egybe íródik, hogy megmutassa a harmincas generáció problémás kérdéseit.

Gáspár-Singer Anna: Valami kék

Gáspár-Singer Anna
Valami kék
Kalligram, 2019, 205 oldal
Gáspár-Singer Anna: Valami kék

Gáspár-Singer Anna első novelláskötetében nem a nagy drámák és a látványos tragédiák határozzák meg a szereplők életét, hanem a hiányok, illetve a teljesség iránti vágy. A Valami kékben a pesti belvárosi, valamint izraeli és egyiptomi utcák, otthonok elevenednek meg, teli színekkel, szagokkal,kitapintható atmoszférával. A kötet középpontjában a szó szerinti és átvitt értelemben vett határátlépések állnak. Az idegenségélmény, a ki-és bevándorlás tapasztalata hangsúlyosan megjelenik. A kötetben összesen 14 novella kapott helyet, ezeknek az elbeszélői a legtöbb esetben nők, akiknek az életét és identitását múltbeli sebzettségek - családi gondok, érzelmi bántalmazások - alakítják. Talán éppen emiatt középponti szerepet kap a test is, és minden, ami egy nő életében a testhez kapcsolódhat: a szégyen, az önbizalomhiány, a társadalmi elvárások okozta komplexusok.

Halmai Róbert: Nagyapám

Halmai Róbert
Nagyapám
Napkút, 2019, 167 oldal
Halmai Róbert: Nagyapám

Halmai Róbert könyvében tulajdonképpen egy dobozzal kezdődik minden, a dobozból pedig tárgyak, füzetek, fényképek, szerelmeslevelek kerülnek elő, amelyek rögtön beindítják az emlékezést. Egy család története elevenedik meg, a középpontban a nyughatatlan nagypapával, aki számára egyszer parányira zsugorodik, majd kitágul a világ. Közben pedig alternatív és valós sorsok sejlenek fel (időről időre keveredik a múlt és a jelen) és átrobog felettünk a teljes huszadik századi történelem. A fókusz ugyanakkor a mikrotörténeteken van, sok kicsi pillanatból építkezik a nagy egész, ami időről időre nem nélkülözi a mágikus realista elemeket sem: „Bármit megtett volna, hogy elkerülje a jövőt, hogy elkerülje, amit világosan látott, és mégis, az egyre csak közeledett”. Halmai Róbert könyve valahol a hiányról és azok pótlásáról szól, de leginkább arról a nagyapáról, aki egyszer volt – vagy lehetett volna.

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

Harag Anita
Évszakhoz képest hűvösebb
Magvető, 2019, 132 oldal
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

Harag Anita elsőkötetés szerzőként szerepelt idén az Aegon Irodalmi Díj shortlistjén (Barnás Ferenc, Láng Zsolt, Nádasdy Ádám és Csabai László mellett) Évszakhoz képest hűvősebb című novelláskötetével, amely tizenhárom elbeszélést tartalmaz. A történetek elbeszélői minden esetben nők, a kötet fő témája pedig az emberek közötti távolság és eltávolodás. A könyvről így írtunk kritikánkban: “A legtöbb szöveg a családi kapcsolatokra koncentrál, és jellemzően a gyerek, kamasz, fiatal felnőtt szemszögéből világítja meg az eseményeket. Apákhoz, anyákhoz, nagyszülőkhöz fűződő, többnyire gyenge, sérült, diszfunkcionális kapcsolatok jelennek meg az írásokban. Kevés a történés, nem a cselekmény a fontos, és nem is a társadalomábrázolás, sokkal inkább lélektani sckiccek, vázlatok készülnek Harag Anita műhelyében.”

Hegyi Ede: A senki

Hegyi ede
A senki
Napkút, 2019, 213 oldal
Hegyi Ede: A senki

Hegyi Ede első regényének főhőse egy frissen végzett bölcsész, aki igyekszik utat találni a munka világába, de már az első perctől gyűlöli az egészet. A diplomázás után sokként éri a mindennapi mókuskerék: először egy kávézóban csavarodik bele az alulfizetett vendéglátósok életébe, majd az álláskeresés és a nagy multik könyörtelen világában próbálja megállni a helyét. Álszenten mosolygó hr-esek, céges laptopok, projektek és prezentációk labirintusában találja magát és újra és újra felteszi a kérdést: van bármi értelme ennek az egésznek? Közben fokozatosan végigkövethetjük a folyamatot, ahogy cinizmusa ellenére is egyre inkább bedarálja a céges gépezet.

Nagy Gerzson: Délután Apámmal

Nagy Gerzson
Délután Apámmal
Kalligram, 2020, 208

Kamaszkor, 90-es évek, vidék, kollégium, házibor és egy apa, akinek jelenlétével, erejével és történetével meg kell küzdenie az elbeszélőnek. A másik meghatározó alak az elbeszélő életében a kollégium nevelőtanára, Columbo, aki besúgóhálózatot tart fent. Huszonkét novella, csupa élet és sűrítmény, látszólag átlagos esetek a kórháztól az üzleti útig, de ahogy az általánost megragadja Nagy, az teszi egyedivé. Képzeljük el az Iskola a határont úgy, hogy Medve és Bébé beengedi a csajokat, kazettásmagnón a Depeche Mode-ot üvöltetik, hát mi lesz abból? Nagy Gerzson közgazdász, 16 éves kora óta ír, 2018 óta jelennek meg novellái.

Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny!

Nyáry Luca
Vigyázat, törékeny!
Menő Könyvek, 2019, 411 oldal
Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny!

Nyáry Luca regényének már a címe is előrevetíti azt az érzékeny, fájdalommal telített állapotot, amelyben főhőse, Zsófi kénytelen élni. Zsófi elveszíti az édesanyját, története konkrétan a temetéssel indít, ahol a nagymamája félrehívja, és arra inti, ne hagyja el magát, hiszen neki kell majd tartania a lelket a testvérében és az apjukban is. Borzalmas lelki teher nehezedik a lányra, amelyet - bármennyire is szeretnék ezt mások - képtelen megosztani. Gyászmunka, depressziós időszakok, fogódzók keresése jellemzi Zsófi mindennapjait, akit Nyáry Luca korábbi interjúnkban úgy jellemzett: “egy sosem létezett énem fikcionalizált változata”. Szerinte a gyászfeldolgozásban Zsófi javarészt a tagadás és a harag között vergődik, amíg le nem gyűri a depresszió: “Ebből ő kétféle kiutat lát: vagy a menekülést, vagy a következő fázist, az elfogadást. Azt akartam megmutatni ezzel a könyvvel, hogy mi minden történhet, ha valaki azt hiszi, hogy az utóbbi elérhetetlen és mi az, ami mégis rá tudja venni arra, hogy ennek ellenére is küzdjön érte”.

Szelle Ákos: Sebek a falon

Szelle Ákos
Sebek a falon
Animus, 2019, 303 oldal
Szelle Ákos: Sebek a falon

Fülledt, nyomasztó hangulatú pszichothriller a Sebek a falon, holott kezdetben úgy tűnik, hogy sokat látott antihőse látszólag révbe ért, és minden jel szerint végre megkapja azt, amire gyerekként hiába vágyott: egy igazi, szerető családot. Egy váratlan telefonhívásnak köszönhetően ugyanakkor vissza kell utaznia a faluba, ahol minden rossz történt vele: az anyját ugyanis brutálisan megkínozták és megölték. A normalitás vékony szövete váratlanul ismét felfeslik, és Koszner Barnabásnak nincs választása, mennie kell. Így aztán maga mögött hagyja terhes barátnőjét, hogy ismét nyakig süppedjen a múlt és a jelen mocsarába. Utóbbi tele van megmagyarázhatatlan eseményekkel (egyre hullanak az emberek a faluban), a múlt mocskos titkai pedig lassan mindent megmérgeznek a férfi körül.

Zsembery Péter: Vigyázz, kész

Zsembery Péter
Vigyázz, kész
Scolar, 2020, 240 oldal

A Scolar Live sorozatában megjelent regény olyan töredezett, képszerű és minimalista, mintha a főszereplő nem is akarná elmesélni a történetét. Zsembery bátran kísérletezve mesél el egy gyerekkort, ami alapvetően lehetne felnövéstörténet, de a szerző a pillanatképekbe sűrített történeteit az örök jelenben meséli el. Az elbeszélés üres helyei ugyanolyan sűrű történetekről árulkodnak, mint a kifejtett tapasztalatok. Alkoholizmus, családi problémák, disznóvágás egy soha meg nem valósult gyerekkorból. Az Ábel nevű főszereplő dühös nyelvezete a rendszerváltás utáni álmokkal szemben a tehetetlenséget mutatja. A Vigyázz, kész nem hazudik, hanem sokat kockáztatva ábrázol egy világot, ahol már nincs gyerekkor, legfeljebb alárendeltség és kevesebb tapasztalat.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A jelölt könyvek befutottak, mi pedig bemutatjuk, kik közül kerülhet ki 2020 Margó-díjasa.

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (2. rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Mutatjuk a jelölteket!

...
Hírek

Margó-díj 2020: indul a jelentkezés!

A Margó Irodalmi Fesztivál - a Könyves Magazin szakmai együttműködésével - 2020-ban ismét a legjobb első prózakötetet keresi!

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Hírek
...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Nem kerülhet be a párizsi Panthéonba Rimbaud és Verlaine

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

Amanda Gorman a legfiatalabb költő valaha, aki verset mondhat amerikai elnök beiktatásán

...
Hírek

Kormányhivatal: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseországot kiadó Labrisz

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

...
Hírek

Amerikában nyílt levélben tiltakoznak egy esetleges Trump-memoár ellen

...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Nagy

Versterápia: „Minden fehér, csakhogy törékeny,/ kemény fehér ez, nem puha.”

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben