Kordos Szabolcs: Most egy egész várost kellett kifaggatnom

Kordos Szabolcs: Most egy egész várost kellett kifaggatnom

Budapest szívében bármerre lépünk, megelevenedik előttünk a múlt. A Rákóczi úton sétálva könnyen lehet, hogy éppen a Titanic egykori orvosának a rendelője előtt találjuk magunkat, a Bródy Sándor utcában pedig máig működik az a ruhatisztító, ahol Kádár János és Gobbi Hilda tisztíttatta a ruháit. Kordos Szabolcs Egy város titkai - Budapesti legendák - Legendás budapestiek című új könyvében a város rejtélyes épületeiről mesél, a Huszár Dávid fényképeivel illusztrált frissen megjelent kötetből kirajzolódik a múlt, ami lebilincselő emberi sorsokat rejt.

Nyitókép: Huszár Dávid

Simon Eszter | 2022. október 06. |
Kordos Szabolcs
Egy város titkai
21. Század, 2022, 240 oldal
-

Kordos Szabolcstól nem áll távol a kutatás, és szereti olyan történetekbe beleásni magát, ahol az épület - legyen az étterem vagy luxushotel - csupán egy helyszín, mert a szerző valójában

a terek mögött meghúzódó emberi történetekre kíváncsi.

A Hungary-könyvsorozat után most a budapesti épületek kulisszái mögé kalauzolja az olvasót, különleges emberi sorsokat mutat meg, akik nélkül ma Budapest talán egészen máshogy festene.

A szerzőt régóta foglalkoztatták a Palotanegyed épületei, ezért amikor maga is odaköltözött, alaposan feltérképezte a környező lakóházakat, de különösen azok foglalkoztatták, amiken keresztül kirajzolódik a múlt egy-egy érdekes darabja. Korábbi könyveiben névtelenül beszélgetett az interjúalanyokkal, az új kötetben viszont nemcsak szakértők szólalnak meg, hanem azok is, akik még kapcsolatban állnak a múlttal. “Most egy egész várost kellett kifaggatnom” - mondta Kordos Szabolcs a könyv szerdai bemutatóján, majd hozzátette, hogy amióta jobban megismerte a várost, egészen máshogy sétál Budapest utcáin, és a szerző célja, hogy a kötet elolvasása után az ismerős épületekre ne csak egyszerű lakóházakként tekintsünk. 

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

Tovább olvasok

A gazdagon illusztrált kötetre gondolhatunk akár ismeretterjesztő könyvként is, a szerző azt mondta: “Talán ijesztően hangzik, de nem kell félni tőle. Egyre többen vágyunk rá, hogy szórakozás közben valami újdonságot kapjunk. Engem a valóság érdekelt, ezek a történetek pedig bár mesének tűnnek, mégis igazak”. 

Az Egy város titkai - Budapesti legendák - Legendás budapestiek valóban olyan, mintha egy színes albumot tartanánk a kezünkben, amit bárhol felcsaphatunk, és új megvilágításba helyezi a várost. A rövid fejezetek nem kapcsolódnak egymáshoz, így bármikor lehet kapcsolódni a könyvhöz, már csak azért is, mert a lebilincselő történetek - ahogy a szerző is mondta - mind igazak. Ezek közül mutatunk most hármat:

Móricz Zsigmond reggelente a Fővám téri erkélyéről figyelte az ébredező várost

A Fővám tér ma is a város egyik csomópontja, kora reggeltől nagy a sürgés-forgás a Vásárcsarnok körül. Móricz Zsigmond is a Fővám tér 2-3. szám alatt, a negyedik emeletről figyelte, hogyan ébredezik a város. Az író sosem szerette igazán Pestet, mindig Budára vágyott, 1926-ban mégis beköltözött második felesége patinás, ötszobás lakásába. Móricz a Búzakalász című darab próbáin találkozott Simonyi Máriával, ahol egymásba habarodtak, erről viszont az író felesége is értesült, aki a hír hallatán megmérgezte magát. Móricz ezután három lányával beköltözött a színésznő panorámás lakásába, a negyedik emeleti dolgozószobában írta a Rokonokat, a Légy jó mindhalálig és a Nem élhetek muszikaszó nélkül című regényeit. 

A Palotanegyedben rendelt az a fül-orr-gégész, aki a Titanic sebesültjeit ápolta

A Titanic magyar hőse, dr. Lengyel Árpád, a hajókatasztrófa megpróbáltatásait egészen a Rákóczi út 11-ig cipelte magával, de sosem tudott megszabadulni a tengerentúli tragédia emlékétől. Kordos Szabolcs az egykori fül-orr-gégész unokájával, dr. Reich Mártával beszélgetett a Palotanegyed és a Titanic kapcsolatáról. Lengyel doktor 1912-ben kihajózott Fiuméből és New York felé vette az irányt. Az orvos a Carpathia fedélzetén dolgozott, ami európai kivándorlókat vitt New Yorkba, amikor egy reggel azzal ébresztették, hogy süllyed a Titanic. Ő volt az egyetlen olyan orvos a hajón, aki tudta, hogyan kell elsősegélyt nyújtani, így miután a Carpathia a Titanic segítségére sietett, dr. Lengyel Árpád látta el a katasztrófa túlélőit. Miután a Carpathia visszatért, az orvos többé nem szállt hajóra, élete hátralévő részében pedig megállíthatatlanul dolgozott a Rákóczi úti rendelőben, unokája szerint azért, mert sosem tudta feldolgozni, amit a Titanicon látott.

A Tichy család hetven éve mossa a budapesti elit szennyesét

A Bródy Sándor utca 22-es szám alatt ma is működik az a ruhatisztító, ahol Gobbi Hilda szájában cigarettával várta, hogy kimossák a fellépőruháit. A Tichy család több, mint fél évszázad óta a Palotanegyedben tisztítja a ruhákat, sőt a második világháború alatt zsidókat bújtattak a tisztítóban. Ide járt Kádár János és Antall József, sőt az argentin operaénekes, José Cura is megfordult már a szalonban.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lugosi LUGO László graffiti fotói által a régvolt Budapest is láthatóvá válik

A tavaly váratlanul meghalt Lugosi LUGO László egyik utolsó fotósorozatából jelenik meg válogatás a napokban. A GRAFFITI. Read the Signs a 4500 LUGO-féle graffiti fotóból 350-et tartalmaz.

...
Hírek

II. Erzsébet a corvinákat is megnézte 1993-ban Budapesten

A csütörtökön elhunyt II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg 1993 májusában látogattak el Magyarországra, ahol Göncz Árpád akkori köztársasági elnök fogadta őket.

...
Hírek

Kondor Vilmos képregénye az 56-os Budapest utcáira vezet 

Az író nagyon szerette a képregényt, ami végül mégsem jelent meg.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Hírek
...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Hírek

Márciusban magyarul is megjelenik a Malfoyt játszó Tom Felton memoárja

...
Szórakozás

Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

...
Hírek

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

...
Hírek

Könyvesblokk: Jocó bácsi, Laár és Matthew Perry

...
Könyves Advent

Semmihez sem vagyunk öregek, és sosem késő változtatni

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak