Kordos Szabolcs: Most egy egész várost kellett kifaggatnom

Kordos Szabolcs: Most egy egész várost kellett kifaggatnom

Budapest szívében bármerre lépünk, megelevenedik előttünk a múlt. A Rákóczi úton sétálva könnyen lehet, hogy éppen a Titanic egykori orvosának a rendelője előtt találjuk magunkat, a Bródy Sándor utcában pedig máig működik az a ruhatisztító, ahol Kádár János és Gobbi Hilda tisztíttatta a ruháit. Kordos Szabolcs Egy város titkai - Budapesti legendák - Legendás budapestiek című új könyvében a város rejtélyes épületeiről mesél, a Huszár Dávid fényképeivel illusztrált frissen megjelent kötetből kirajzolódik a múlt, ami lebilincselő emberi sorsokat rejt.

Nyitókép: Huszár Dávid

Simon Eszter | 2022. október 06. |
Kordos Szabolcs
Egy város titkai
21. Század, 2022, 240 oldal
-

Kordos Szabolcstól nem áll távol a kutatás, és szereti olyan történetekbe beleásni magát, ahol az épület - legyen az étterem vagy luxushotel - csupán egy helyszín, mert a szerző valójában

a terek mögött meghúzódó emberi történetekre kíváncsi.

A Hungary-könyvsorozat után most a budapesti épületek kulisszái mögé kalauzolja az olvasót, különleges emberi sorsokat mutat meg, akik nélkül ma Budapest talán egészen máshogy festene.

A szerzőt régóta foglalkoztatták a Palotanegyed épületei, ezért amikor maga is odaköltözött, alaposan feltérképezte a környező lakóházakat, de különösen azok foglalkoztatták, amiken keresztül kirajzolódik a múlt egy-egy érdekes darabja. Korábbi könyveiben névtelenül beszélgetett az interjúalanyokkal, az új kötetben viszont nemcsak szakértők szólalnak meg, hanem azok is, akik még kapcsolatban állnak a múlttal. “Most egy egész várost kellett kifaggatnom” - mondta Kordos Szabolcs a könyv szerdai bemutatóján, majd hozzátette, hogy amióta jobban megismerte a várost, egészen máshogy sétál Budapest utcáin, és a szerző célja, hogy a kötet elolvasása után az ismerős épületekre ne csak egyszerű lakóházakként tekintsünk. 

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

Tovább olvasok

A gazdagon illusztrált kötetre gondolhatunk akár ismeretterjesztő könyvként is, a szerző azt mondta: “Talán ijesztően hangzik, de nem kell félni tőle. Egyre többen vágyunk rá, hogy szórakozás közben valami újdonságot kapjunk. Engem a valóság érdekelt, ezek a történetek pedig bár mesének tűnnek, mégis igazak”. 

Az Egy város titkai - Budapesti legendák - Legendás budapestiek valóban olyan, mintha egy színes albumot tartanánk a kezünkben, amit bárhol felcsaphatunk, és új megvilágításba helyezi a várost. A rövid fejezetek nem kapcsolódnak egymáshoz, így bármikor lehet kapcsolódni a könyvhöz, már csak azért is, mert a lebilincselő történetek - ahogy a szerző is mondta - mind igazak. Ezek közül mutatunk most hármat:

Móricz Zsigmond reggelente a Fővám téri erkélyéről figyelte az ébredező várost

A Fővám tér ma is a város egyik csomópontja, kora reggeltől nagy a sürgés-forgás a Vásárcsarnok körül. Móricz Zsigmond is a Fővám tér 2-3. szám alatt, a negyedik emeletről figyelte, hogyan ébredezik a város. Az író sosem szerette igazán Pestet, mindig Budára vágyott, 1926-ban mégis beköltözött második felesége patinás, ötszobás lakásába. Móricz a Búzakalász című darab próbáin találkozott Simonyi Máriával, ahol egymásba habarodtak, erről viszont az író felesége is értesült, aki a hír hallatán megmérgezte magát. Móricz ezután három lányával beköltözött a színésznő panorámás lakásába, a negyedik emeleti dolgozószobában írta a Rokonokat, a Légy jó mindhalálig és a Nem élhetek muszikaszó nélkül című regényeit. 

A Palotanegyedben rendelt az a fül-orr-gégész, aki a Titanic sebesültjeit ápolta

A Titanic magyar hőse, dr. Lengyel Árpád, a hajókatasztrófa megpróbáltatásait egészen a Rákóczi út 11-ig cipelte magával, de sosem tudott megszabadulni a tengerentúli tragédia emlékétől. Kordos Szabolcs az egykori fül-orr-gégész unokájával, dr. Reich Mártával beszélgetett a Palotanegyed és a Titanic kapcsolatáról. Lengyel doktor 1912-ben kihajózott Fiuméből és New York felé vette az irányt. Az orvos a Carpathia fedélzetén dolgozott, ami európai kivándorlókat vitt New Yorkba, amikor egy reggel azzal ébresztették, hogy süllyed a Titanic. Ő volt az egyetlen olyan orvos a hajón, aki tudta, hogyan kell elsősegélyt nyújtani, így miután a Carpathia a Titanic segítségére sietett, dr. Lengyel Árpád látta el a katasztrófa túlélőit. Miután a Carpathia visszatért, az orvos többé nem szállt hajóra, élete hátralévő részében pedig megállíthatatlanul dolgozott a Rákóczi úti rendelőben, unokája szerint azért, mert sosem tudta feldolgozni, amit a Titanicon látott.

A Tichy család hetven éve mossa a budapesti elit szennyesét

A Bródy Sándor utca 22-es szám alatt ma is működik az a ruhatisztító, ahol Gobbi Hilda szájában cigarettával várta, hogy kimossák a fellépőruháit. A Tichy család több, mint fél évszázad óta a Palotanegyedben tisztítja a ruhákat, sőt a második világháború alatt zsidókat bújtattak a tisztítóban. Ide járt Kádár János és Antall József, sőt az argentin operaénekes, José Cura is megfordult már a szalonban.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lugosi LUGO László graffiti fotói által a régvolt Budapest is láthatóvá válik

A tavaly váratlanul meghalt Lugosi LUGO László egyik utolsó fotósorozatából jelenik meg válogatás a napokban. A GRAFFITI. Read the Signs a 4500 LUGO-féle graffiti fotóból 350-et tartalmaz.

...
Hírek

II. Erzsébet a corvinákat is megnézte 1993-ban Budapesten

A csütörtökön elhunyt II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg 1993 májusában látogattak el Magyarországra, ahol Göncz Árpád akkori köztársasági elnök fogadta őket.

...
Hírek

Kondor Vilmos képregénye az 56-os Budapest utcáira vezet 

Az író nagyon szerette a képregényt, ami végül mégsem jelent meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

Mintha Salvador Dalí írt volna forgatókönyvet egy Hitchcock-filmhez. A bestselleríró és humorista Bob Mortimer briliánsan vicces első regénye garantáltan egy új kedvenc A csütörtöki nyomozóklub rajongóinak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri