Kordos Szabolcs: Most egy egész várost kellett kifaggatnom

Kordos Szabolcs: Most egy egész várost kellett kifaggatnom

Budapest szívében bármerre lépünk, megelevenedik előttünk a múlt. A Rákóczi úton sétálva könnyen lehet, hogy éppen a Titanic egykori orvosának a rendelője előtt találjuk magunkat, a Bródy Sándor utcában pedig máig működik az a ruhatisztító, ahol Kádár János és Gobbi Hilda tisztíttatta a ruháit. Kordos Szabolcs Egy város titkai - Budapesti legendák - Legendás budapestiek című új könyvében a város rejtélyes épületeiről mesél, a Huszár Dávid fényképeivel illusztrált frissen megjelent kötetből kirajzolódik a múlt, ami lebilincselő emberi sorsokat rejt.

Nyitókép: Huszár Dávid

Simon Eszter | 2022. október 06. |
Kordos Szabolcs
Egy város titkai
21. Század, 2022, 240 oldal
-

Kordos Szabolcstól nem áll távol a kutatás, és szereti olyan történetekbe beleásni magát, ahol az épület - legyen az étterem vagy luxushotel - csupán egy helyszín, mert a szerző valójában

a terek mögött meghúzódó emberi történetekre kíváncsi.

A Hungary-könyvsorozat után most a budapesti épületek kulisszái mögé kalauzolja az olvasót, különleges emberi sorsokat mutat meg, akik nélkül ma Budapest talán egészen máshogy festene.

A szerzőt régóta foglalkoztatták a Palotanegyed épületei, ezért amikor maga is odaköltözött, alaposan feltérképezte a környező lakóházakat, de különösen azok foglalkoztatták, amiken keresztül kirajzolódik a múlt egy-egy érdekes darabja. Korábbi könyveiben névtelenül beszélgetett az interjúalanyokkal, az új kötetben viszont nemcsak szakértők szólalnak meg, hanem azok is, akik még kapcsolatban állnak a múlttal. “Most egy egész várost kellett kifaggatnom” - mondta Kordos Szabolcs a könyv szerdai bemutatóján, majd hozzátette, hogy amióta jobban megismerte a várost, egészen máshogy sétál Budapest utcáin, és a szerző célja, hogy a kötet elolvasása után az ismerős épületekre ne csak egyszerű lakóházakként tekintsünk. 

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

Tovább olvasok

A gazdagon illusztrált kötetre gondolhatunk akár ismeretterjesztő könyvként is, a szerző azt mondta: “Talán ijesztően hangzik, de nem kell félni tőle. Egyre többen vágyunk rá, hogy szórakozás közben valami újdonságot kapjunk. Engem a valóság érdekelt, ezek a történetek pedig bár mesének tűnnek, mégis igazak”. 

Az Egy város titkai - Budapesti legendák - Legendás budapestiek valóban olyan, mintha egy színes albumot tartanánk a kezünkben, amit bárhol felcsaphatunk, és új megvilágításba helyezi a várost. A rövid fejezetek nem kapcsolódnak egymáshoz, így bármikor lehet kapcsolódni a könyvhöz, már csak azért is, mert a lebilincselő történetek - ahogy a szerző is mondta - mind igazak. Ezek közül mutatunk most hármat:

Móricz Zsigmond reggelente a Fővám téri erkélyéről figyelte az ébredező várost

A Fővám tér ma is a város egyik csomópontja, kora reggeltől nagy a sürgés-forgás a Vásárcsarnok körül. Móricz Zsigmond is a Fővám tér 2-3. szám alatt, a negyedik emeletről figyelte, hogyan ébredezik a város. Az író sosem szerette igazán Pestet, mindig Budára vágyott, 1926-ban mégis beköltözött második felesége patinás, ötszobás lakásába. Móricz a Búzakalász című darab próbáin találkozott Simonyi Máriával, ahol egymásba habarodtak, erről viszont az író felesége is értesült, aki a hír hallatán megmérgezte magát. Móricz ezután három lányával beköltözött a színésznő panorámás lakásába, a negyedik emeleti dolgozószobában írta a Rokonokat, a Légy jó mindhalálig és a Nem élhetek muszikaszó nélkül című regényeit. 

A Palotanegyedben rendelt az a fül-orr-gégész, aki a Titanic sebesültjeit ápolta

A Titanic magyar hőse, dr. Lengyel Árpád, a hajókatasztrófa megpróbáltatásait egészen a Rákóczi út 11-ig cipelte magával, de sosem tudott megszabadulni a tengerentúli tragédia emlékétől. Kordos Szabolcs az egykori fül-orr-gégész unokájával, dr. Reich Mártával beszélgetett a Palotanegyed és a Titanic kapcsolatáról. Lengyel doktor 1912-ben kihajózott Fiuméből és New York felé vette az irányt. Az orvos a Carpathia fedélzetén dolgozott, ami európai kivándorlókat vitt New Yorkba, amikor egy reggel azzal ébresztették, hogy süllyed a Titanic. Ő volt az egyetlen olyan orvos a hajón, aki tudta, hogyan kell elsősegélyt nyújtani, így miután a Carpathia a Titanic segítségére sietett, dr. Lengyel Árpád látta el a katasztrófa túlélőit. Miután a Carpathia visszatért, az orvos többé nem szállt hajóra, élete hátralévő részében pedig megállíthatatlanul dolgozott a Rákóczi úti rendelőben, unokája szerint azért, mert sosem tudta feldolgozni, amit a Titanicon látott.

A Tichy család hetven éve mossa a budapesti elit szennyesét

A Bródy Sándor utca 22-es szám alatt ma is működik az a ruhatisztító, ahol Gobbi Hilda szájában cigarettával várta, hogy kimossák a fellépőruháit. A Tichy család több, mint fél évszázad óta a Palotanegyedben tisztítja a ruhákat, sőt a második világháború alatt zsidókat bújtattak a tisztítóban. Ide járt Kádár János és Antall József, sőt az argentin operaénekes, José Cura is megfordult már a szalonban.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lugosi LUGO László graffiti fotói által a régvolt Budapest is láthatóvá válik

A tavaly váratlanul meghalt Lugosi LUGO László egyik utolsó fotósorozatából jelenik meg válogatás a napokban. A GRAFFITI. Read the Signs a 4500 LUGO-féle graffiti fotóból 350-et tartalmaz.

...
Hírek

II. Erzsébet a corvinákat is megnézte 1993-ban Budapesten

A csütörtökön elhunyt II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg 1993 májusában látogattak el Magyarországra, ahol Göncz Árpád akkori köztársasági elnök fogadta őket.

...
Hírek

Kondor Vilmos képregénye az 56-os Budapest utcáira vezet 

Az író nagyon szerette a képregényt, ami végül mégsem jelent meg.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Hírek
...
Hírek

Idén nem adják át a Libri irodalmi díjakat

...
Hírek

Tarr Béla: Arra nem vetemednék, hogy Krasznahorkai jelenlétében írjak

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét

...
Hírek

García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában

...
Zöld

Kilenc állatfaj segíthet a globális felmelegedés korlátozásában

...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Hírek

Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány