Kolibri: Kosztolányival szívesen lógnék egy kicsit

Kolibri: Kosztolányival szívesen lógnék egy kicsit

Melyik az az ifjúsági könyv, ami meghatározta az utóbbi hónapjait, és mi alapján választ olvasmányokat? Kitől csenne el egy teljes dalszöveget, és melyik az a vers, amire a Született feleségekben figyelt fel? Bognár Bandi, azaz Kolibri augusztus 12-én játszik a szentgyörgyvári Margófeszt színpadán. Amikor a hozzá legközelebb álló dalairól kérdeztük, egy még kiadatlan felvételből idézett nekünk. A Margófeszten fellépő zenészekkel készített interjúsorozatunkban Bérczesi Róbertet (ITT), Henri Gonzót (ITT), Karádi Gergőt (ITT), OIEE-t (ITT), a Platon Karataevet (ITT), a Galaxisokat (ITT), Grecsó Krisztiánt (ITT) és A Bence kalandjait (ITT) is kérdeztük a kedvenceikről.

Vass Norbert | 2023. július 31. |

Volt-e emlékezetes olvasmányélményed idén?

Kádár Pétertől a Tekergő Habakuk, mégpedig azért, mert borzasztóan fordulatos és megható ‒ annak ellenére, hogy gyerekeknek szóló mese.

Van-e olyan író és/vagy dalszerző, aki középiskolás korod óta fontos neked, akinek azóta is várod a friss megjelenéseit?

A HIPERKARMA ilyen, elsősorban a szövegeik miatt.

Ha a világirodalom történetéből bárkit elhívhatnál a Margófesztre, hogy megegyetek a zalai dombok között egy-egy tál dödöllét, akkor kit választanál, és mi lenne az, amit feltétlenül szeretnél megkérdezni tőle?

Talán Kosztolányit, de nem lenne konkrétum, amit megkérdeznék tőle,

csak lógnék vele egy picit.

Tegyük fel, hogy létezik egy fesztivál, ahol a ráadás előtt a frontemberek felolvasnak egy verset vagy egy prózarészletet. Te kinek a művéből olvasnál fel a rendezvény headlinereként?

Tegnap, a Született feleségekben volt egy jelenet, amiben elhangzott Mary Elizabeth Frye Ne jöjj el sírva síromig című verse az nagyon tetszett, most épp az lenne.

Melyik az a szöveged, ami különösen közel került hozzád az évek során, és van-e olyan sorod, amit ma már másként írnál meg, esetleg olykor másként is adsz elő?

Olyan, ami évek során hozzám tapadt, talán nem volt. Jelenleg egy még kiadatlan dal egyik sorát érzek sokszor a magaménak. Úgy szól, hogy

„hazamennék, de már itthon vagyok”.

Ha csenhetnél egy sort, egy rímet vagy egy refrént a Margófeszt egy másik fellépőjétől, akkor mi lenne az?

A Galaxisoktól a Galaxisok című dalt egy az egyben. De csak akkor, ha utána elfelejthetem, hogy elloptam.

Ha a nyári fesztiválszezon után kivehetnél egy hónap szabadidőt, amit régi klasszikusok és friss könyvsikerek olvasására fordíthatnál, melyik műveket választanád?

Ami elém kerül, és tetszik a borítója meg a címe!

Margófeszt ‒ minden, ami egy fesztiválban a legjobb
Augusztus 10-12. között a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sorozata. A három éve indult Margófeszt ezúttal is garantált élményekkel, sok-sok irodalommal, de még több zenével, slammel, éjszakai koncertekkel, mozival, dombokkal és dödöllével vár mindenkit az aprócska településre. Egy beszélgetésre a fesztivál vendége lesz Boldizsár Ildikó, Tompa Andrea és Visky András, illetve fellép többek között az Analog Balaton, a beck@grecsó, az Aranyakkord, a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, a Sorbonne Sexual, az OIEE, a Bence kalandjai, a Kolibri, Bérczesi Robi és glsch is. A részletes programot, valamint a kedvezményes jegy- és bérletinformációkat ITT találod.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Patti Smith Kosztolányit olvas

Olvasott már Krasznahorkait is, viszont most egy másik magyar könyv van soron - Patti Smith az Instagramon mutatta meg, mit olvas éppen.

...
Beleolvasó

„Ők még nem tudják, ki vagy” - Hiperkarmáról, zenéről, drogokról is vall új könyvében Bérczesi

...
Nagy

Galaxisok: Mit jelent a tökéletesség?

Félmondatokkal világot felskiccelő próza, és minden idők legszebb sci-fije. Szabó Benedekkel és Sallai Lacival olyan könyvekről beszélgettünk, amik jó pillanatban találnak el bennünket.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál