Kolibri: Kosztolányival szívesen lógnék egy kicsit

Kolibri: Kosztolányival szívesen lógnék egy kicsit

Melyik az az ifjúsági könyv, ami meghatározta az utóbbi hónapjait, és mi alapján választ olvasmányokat? Kitől csenne el egy teljes dalszöveget, és melyik az a vers, amire a Született feleségekben figyelt fel? Bognár Bandi, azaz Kolibri augusztus 12-én játszik a szentgyörgyvári Margófeszt színpadán. Amikor a hozzá legközelebb álló dalairól kérdeztük, egy még kiadatlan felvételből idézett nekünk. A Margófeszten fellépő zenészekkel készített interjúsorozatunkban Bérczesi Róbertet (ITT), Henri Gonzót (ITT), Karádi Gergőt (ITT), OIEE-t (ITT), a Platon Karataevet (ITT), a Galaxisokat (ITT), Grecsó Krisztiánt (ITT) és A Bence kalandjait (ITT) is kérdeztük a kedvenceikről.

Vass Norbert | 2023. július 31. |

Volt-e emlékezetes olvasmányélményed idén?

Kádár Pétertől a Tekergő Habakuk, mégpedig azért, mert borzasztóan fordulatos és megható ‒ annak ellenére, hogy gyerekeknek szóló mese.

Van-e olyan író és/vagy dalszerző, aki középiskolás korod óta fontos neked, akinek azóta is várod a friss megjelenéseit?

A HIPERKARMA ilyen, elsősorban a szövegeik miatt.

Ha a világirodalom történetéből bárkit elhívhatnál a Margófesztre, hogy megegyetek a zalai dombok között egy-egy tál dödöllét, akkor kit választanál, és mi lenne az, amit feltétlenül szeretnél megkérdezni tőle?

Talán Kosztolányit, de nem lenne konkrétum, amit megkérdeznék tőle,

csak lógnék vele egy picit.

Tegyük fel, hogy létezik egy fesztivál, ahol a ráadás előtt a frontemberek felolvasnak egy verset vagy egy prózarészletet. Te kinek a művéből olvasnál fel a rendezvény headlinereként?

Tegnap, a Született feleségekben volt egy jelenet, amiben elhangzott Mary Elizabeth Frye Ne jöjj el sírva síromig című verse az nagyon tetszett, most épp az lenne.

Melyik az a szöveged, ami különösen közel került hozzád az évek során, és van-e olyan sorod, amit ma már másként írnál meg, esetleg olykor másként is adsz elő?

Olyan, ami évek során hozzám tapadt, talán nem volt. Jelenleg egy még kiadatlan dal egyik sorát érzek sokszor a magaménak. Úgy szól, hogy

„hazamennék, de már itthon vagyok”.

Ha csenhetnél egy sort, egy rímet vagy egy refrént a Margófeszt egy másik fellépőjétől, akkor mi lenne az?

A Galaxisoktól a Galaxisok című dalt egy az egyben. De csak akkor, ha utána elfelejthetem, hogy elloptam.

Ha a nyári fesztiválszezon után kivehetnél egy hónap szabadidőt, amit régi klasszikusok és friss könyvsikerek olvasására fordíthatnál, melyik műveket választanád?

Ami elém kerül, és tetszik a borítója meg a címe!

Margófeszt ‒ minden, ami egy fesztiválban a legjobb
Augusztus 10-12. között a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sorozata. A három éve indult Margófeszt ezúttal is garantált élményekkel, sok-sok irodalommal, de még több zenével, slammel, éjszakai koncertekkel, mozival, dombokkal és dödöllével vár mindenkit az aprócska településre. Egy beszélgetésre a fesztivál vendége lesz Boldizsár Ildikó, Tompa Andrea és Visky András, illetve fellép többek között az Analog Balaton, a beck@grecsó, az Aranyakkord, a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, a Sorbonne Sexual, az OIEE, a Bence kalandjai, a Kolibri, Bérczesi Robi és glsch is. A részletes programot, valamint a kedvezményes jegy- és bérletinformációkat ITT találod.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Patti Smith Kosztolányit olvas

Olvasott már Krasznahorkait is, viszont most egy másik magyar könyv van soron - Patti Smith az Instagramon mutatta meg, mit olvas éppen.

...
Beleolvasó

„Ők még nem tudják, ki vagy” - Hiperkarmáról, zenéről, drogokról is vall új könyvében Bérczesi

...
Nagy

Galaxisok: Mit jelent a tökéletesség?

Félmondatokkal világot felskiccelő próza, és minden idők legszebb sci-fije. Szabó Benedekkel és Sallai Lacival olyan könyvekről beszélgettünk, amik jó pillanatban találnak el bennünket.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Hírek
...
Hírek

Hamis szavazatokkal próbálták befolyásolni az idei Hugo-díjakat

...
Beleolvasó

Ellenséges testvérek, orosz-svéd háború és nyomasztó családi titkok – Olvass bele Asko Sahlberg regényébe! [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson új kötetében Paul McCartney is szerepet kap

...
Hírek

Peer Krisztiánt születésnapján saját antológiával lepték meg a barátai

...
Hírek

A Harry Potter-könyvek felfedezője imádta J. K. Rowling történeteinek humorát

...
Hírek

Závada Pál legújabb kötetében egy dokumentumfilm forgatására kalauzol

...
Hírek

Keanu Reeves és China Miéville a furcsa és véres közös könyvéről mesélt