A Bence kalandjai: Ahogy idősödöm, a szövegek újabb és újabb rétegeihez érek el

A Bence kalandjai: Ahogy idősödöm, a szövegek újabb és újabb rétegeihez érek el

Miként találkoznak egymással borok, versek és dalok? Ki az a szerző, akinek a számai nosztalgiával töltik el, de újat is tudnak mutatni neki? Ízlene-e vajon Kurt Vonnegutnak a zalai menü? Jobbágy Bence, azaz A Bence kalandjai augusztus 12-én lép fel a szentgyörgyvári Margófeszten. A legfrissebb lemezét a kortárs költészetnek szentelő gitáros-zeneszerző most bakancslistás regényekről, és olyan könyvekről is mesélt nekünk, amiket ajándékba veszünk, hogy aztán kölcsönkérhessük őket. A Margófeszten fellépő zenészekkel készített interjúsorozatunkban Bérczesi Róbertet (ITT), Henri Gonzót (ITT), Karádi Gergőt (ITT), a Platon Karataev tagjait (ITT), OIEE-t (ITT), a Galaxisokat (ITT) és Grecsó Krisztiánt (ITT) is kérdeztük a kedvenceiről.

Vass Norbert | 2023. július 27. |

Volt-e emlékezetes olvasmányélményed idén?

Több mindent olvastam, de talán Kiss Dávid Medvék bolygója című verseskötetét emelném ki közülük. Vicces, ahogy az „ölembe hullott” ez a kötet, mert először csak a Trigonometria című verset ismertem, azt is úgy kaptam, megbízásként, hogy írjak belőle dalt, az 1bor1vers-re. A szövegből szuper dal született, de a kötet többi versét is nagyon inspirálónak találom.

Van-e olyan író és/vagy dalszerző, aki középiskolás korod óta fontos neked, akinek azóta is várod a friss megjelenéseit?

A Kispál és a borz már gyerekkoromban jelen volt az életemben. Lovasi András dalai minden életszakaszomban mást jelentenek. Ahogy mindannyian öregszünk – ő is, én is, a szövegek is – a tartalom újabb és újabb rétegeihez érek el,

egy-egy szöveg egyszerre tud nosztalgiával eltölteni és mindig valami újat mutatni.

Ha a világirodalom történetéből bárkit elhívhatnál a Margófesztre, hogy megegyetek a zalai dombok között egy-egy tál dödöllét, akkor kit választanál, és mi lenne az, amit feltétlenül szeretnél megkérdezni tőle?

Kurt Vonneguttól például szívesen megkérdezném, hogy:

Hogy ízlik a dödölle?

Tegyük fel, hogy létezik egy fesztivál, ahol a ráadás előtt a frontemberek felolvasnak egy verset vagy egy prózarészletet. Te kinek a művéből olvasnál fel a rendezvény headlinereként?

Rejtő Jenő.

Melyik az a szöveged, ami különösen közel került hozzád az évek során, és van-e olyan sorod, amit ma már másként írnál meg, esetleg olykor másként is adsz elő?

Az Innen hova szövege nagyon közel áll a szívemhez. Vannak dalok, amik kevésbé állják ki az idő próbáját, de ezek általában kikopnak a repertoárból.

Ha csenhetnél egy sort, egy rímet vagy egy refrént a Margófeszt egy másik fellépőjétől, akkor mi lenne az?

„És ha olyasmit szeretnél nekem mondani, amit én még nem tudok, akkor azt mondd meg, hogy miért mindig a szimpatikusabb állatok a vesztesek, olyanok akár a gyalogkakukkban a prérifarkas, aki lyukat üt a kanyonban mégis mindig újra próbálja, jobb lesz minden, nekem elhiheted, leesik az állad, kinyilik a szemed és észreveszed (te is észreveszed) a fejed felett a kérdőjelet, látod a fejed felett a kérdőjelet, a fejed felett van saját kérdőjeled”. Nem is kérdés, hogy HIPERKARMA és Bérczesi Robi.

Ha a nyári fesztiválszezon után kivehetnél egy hónap szabadidőt, amit régi klasszikusok és friss könyvsikerek olvasására fordíthatnál, melyik műveket választanád?

Vannak „elmaradásaim”, amikkel tartozom magamnak, Esterházytól például több minden van a bakancslistámon. Az újdonságok közül pedig Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regényére fenem a fogam. Már meg is vettem apukámnak, hogy kölcsön tudjam tőle kérni.

Margófeszt ‒ minden, ami egy fesztiválban a legjobb
Augusztus 10-12. között a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sorozata. A három éve indult Margófeszt ezúttal is garantált élményekkel, sok-sok irodalommal, de még több zenével, slammel, éjszakai koncertekkel, mozival, dombokkal és dödöllével vár mindenkit az aprócska településre. Egy beszélgetésre a fesztivál vendége lesz Boldizsár Ildikó, Tompa Andrea és Visky András, illetve fellép többek között az Analog Balaton, a beck@grecsó, az Aranyakkord, a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, a Sorbonne Sexual, az OIEE, A Bence kalandjai, a Kolibri, Bérczesi Robi és glsch is. A részletes programot, valamint a kedvezményes jegy- és bérletinformációkat ITT találod.
Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kiss Dávid: Szeretnék egyfajta kulturális, morális és pszichológiai felfedezőútra indulni [Alkotótárs]

A Mastercard-Alkotótárs pályázatának tíz döntőse közül ezúttal Kiss Dávid válaszolt a kérdéseinkre. 

...
Nagy

Lovasi András: Egy jó dalnak vannak megfejthetetlen rétegei

...
Nagy

Megmenthettük volna a világot, de átkozottul lusták voltunk - Kurt Vonnegut 100

A drezdai bombázás hatására írt Az ötös számú vágóhíd tette a világ egyik legismertebb szerzőjévé, aki hírhedt volt a humoráról, pedig egész életében depresszióval küzdött. Több mint 200 szerelmes levelet küldött feleségének, rossz költőnek tartotta Bob Dylant, és bocsánatot kért a jövő nemzedékeitől.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]