A Bence kalandjai: Ahogy idősödöm, a szövegek újabb és újabb rétegeihez érek el

A Bence kalandjai: Ahogy idősödöm, a szövegek újabb és újabb rétegeihez érek el

Miként találkoznak egymással borok, versek és dalok? Ki az a szerző, akinek a számai nosztalgiával töltik el, de újat is tudnak mutatni neki? Ízlene-e vajon Kurt Vonnegutnak a zalai menü? Jobbágy Bence, azaz A Bence kalandjai augusztus 12-én lép fel a szentgyörgyvári Margófeszten. A legfrissebb lemezét a kortárs költészetnek szentelő gitáros-zeneszerző most bakancslistás regényekről, és olyan könyvekről is mesélt nekünk, amiket ajándékba veszünk, hogy aztán kölcsönkérhessük őket. A Margófeszten fellépő zenészekkel készített interjúsorozatunkban Bérczesi Róbertet (ITT), Henri Gonzót (ITT), Karádi Gergőt (ITT), a Platon Karataev tagjait (ITT), OIEE-t (ITT), a Galaxisokat (ITT) és Grecsó Krisztiánt (ITT) is kérdeztük a kedvenceiről.

Vass Norbert | 2023. július 27. |

Volt-e emlékezetes olvasmányélményed idén?

Több mindent olvastam, de talán Kiss Dávid Medvék bolygója című verseskötetét emelném ki közülük. Vicces, ahogy az „ölembe hullott” ez a kötet, mert először csak a Trigonometria című verset ismertem, azt is úgy kaptam, megbízásként, hogy írjak belőle dalt, az 1bor1vers-re. A szövegből szuper dal született, de a kötet többi versét is nagyon inspirálónak találom.

Van-e olyan író és/vagy dalszerző, aki középiskolás korod óta fontos neked, akinek azóta is várod a friss megjelenéseit?

A Kispál és a borz már gyerekkoromban jelen volt az életemben. Lovasi András dalai minden életszakaszomban mást jelentenek. Ahogy mindannyian öregszünk – ő is, én is, a szövegek is – a tartalom újabb és újabb rétegeihez érek el,

egy-egy szöveg egyszerre tud nosztalgiával eltölteni és mindig valami újat mutatni.

Ha a világirodalom történetéből bárkit elhívhatnál a Margófesztre, hogy megegyetek a zalai dombok között egy-egy tál dödöllét, akkor kit választanál, és mi lenne az, amit feltétlenül szeretnél megkérdezni tőle?

Kurt Vonneguttól például szívesen megkérdezném, hogy:

Hogy ízlik a dödölle?

Tegyük fel, hogy létezik egy fesztivál, ahol a ráadás előtt a frontemberek felolvasnak egy verset vagy egy prózarészletet. Te kinek a művéből olvasnál fel a rendezvény headlinereként?

Rejtő Jenő.

Melyik az a szöveged, ami különösen közel került hozzád az évek során, és van-e olyan sorod, amit ma már másként írnál meg, esetleg olykor másként is adsz elő?

Az Innen hova szövege nagyon közel áll a szívemhez. Vannak dalok, amik kevésbé állják ki az idő próbáját, de ezek általában kikopnak a repertoárból.

Ha csenhetnél egy sort, egy rímet vagy egy refrént a Margófeszt egy másik fellépőjétől, akkor mi lenne az?

„És ha olyasmit szeretnél nekem mondani, amit én még nem tudok, akkor azt mondd meg, hogy miért mindig a szimpatikusabb állatok a vesztesek, olyanok akár a gyalogkakukkban a prérifarkas, aki lyukat üt a kanyonban mégis mindig újra próbálja, jobb lesz minden, nekem elhiheted, leesik az állad, kinyilik a szemed és észreveszed (te is észreveszed) a fejed felett a kérdőjelet, látod a fejed felett a kérdőjelet, a fejed felett van saját kérdőjeled”. Nem is kérdés, hogy HIPERKARMA és Bérczesi Robi.

Ha a nyári fesztiválszezon után kivehetnél egy hónap szabadidőt, amit régi klasszikusok és friss könyvsikerek olvasására fordíthatnál, melyik műveket választanád?

Vannak „elmaradásaim”, amikkel tartozom magamnak, Esterházytól például több minden van a bakancslistámon. Az újdonságok közül pedig Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regényére fenem a fogam. Már meg is vettem apukámnak, hogy kölcsön tudjam tőle kérni.

Margófeszt ‒ minden, ami egy fesztiválban a legjobb
Augusztus 10-12. között a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sorozata. A három éve indult Margófeszt ezúttal is garantált élményekkel, sok-sok irodalommal, de még több zenével, slammel, éjszakai koncertekkel, mozival, dombokkal és dödöllével vár mindenkit az aprócska településre. Egy beszélgetésre a fesztivál vendége lesz Boldizsár Ildikó, Tompa Andrea és Visky András, illetve fellép többek között az Analog Balaton, a beck@grecsó, az Aranyakkord, a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, a Sorbonne Sexual, az OIEE, A Bence kalandjai, a Kolibri, Bérczesi Robi és glsch is. A részletes programot, valamint a kedvezményes jegy- és bérletinformációkat ITT találod.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kiss Dávid: Szeretnék egyfajta kulturális, morális és pszichológiai felfedezőútra indulni [Alkotótárs]

A Mastercard-Alkotótárs pályázatának tíz döntőse közül ezúttal Kiss Dávid válaszolt a kérdéseinkre. 

...
Nagy

Lovasi András: Egy jó dalnak vannak megfejthetetlen rétegei

...
Nagy

Megmenthettük volna a világot, de átkozottul lusták voltunk - Kurt Vonnegut 100

A drezdai bombázás hatására írt Az ötös számú vágóhíd tette a világ egyik legismertebb szerzőjévé, aki hírhedt volt a humoráról, pedig egész életében depresszióval küzdött. Több mint 200 szerelmes levelet küldött feleségének, rossz költőnek tartotta Bob Dylant, és bocsánatot kért a jövő nemzedékeitől.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

Hírek
...
Szórakozás

Hallgasd meg, hogy énekel Bob Dylant Timothee Chalamet

...
Hírek

Trump hagyná meghalni a fogyatékkal élőket, állítja könyvében a volt elnök unokaöccse

...
Beleolvasó

A narcisztikus szülők fogságából segít kiszabadulni ez a könyv – Olvass bele!

...
Szórakozás

Sárkányok háza: ezek az ikonikus gengszterek ihlették Aemond Targaryent

...
Beleolvasó

Olvass bele a szerelem természetét kutató verses lélektani regénybe!

...
Hírek

Babarczy Eszter: Ha a rák szó elhangzik, mindenki eldob mindent és rohanna segíteni