Bérczesi Róbert szerint az élet legtöbb kérdésére az a válasz, hogy mindegy

Bérczesi Róbert szerint az élet legtöbb kérdésére az a válasz, hogy mindegy

A Hiperkarma frontemberének DaLSZöVeGKöNYVét a Margó Irodalmi Fesztivál harmadik napján mutatták be, Bérczesi Róberttel Fekete Gy. Viktor beszélgetett. A kiszámíthatatlanul kanyargó beszélgetés nagyon széles spektrumon mozgott, drámai és humoros percek váltották egymást gyors egymásutánban. Nemcsak a kötet felépítéséről, de a dalszerző introvertált személyiségéről, a fejében lévő hangokról, korábbi drogproblémáiról, komlói gyermekkoráról és jövőbeli zenei-irodalmi terveiről is sok minden elhangzott.

Fotó: Posztós János/Margó Irodalmi Fesztivál

Kolozsi Orsolya | 2021. június 13. |

A záporokkal tarkított késő délutáni beszélgetés Bérczesi alkotói módszereire vonatkozó kérdéssel indult, a válaszból kiderült, hogy a magát elsősorban szerzőként, és csak másodsorban előadóként definiáló művész a belső hangoknak adja át az irányítást olyankor, amikor dalokat szerez. A szövegeket, a zenét egyaránt a „jövőből diktálják” neki, az ő tehetsége abban áll, hogy képes pár lépéssel lemaradni, és hagyni, hogy a dal vezesse őt, ne pedig ő akarja mindenáron megírni a dalt. A dalszövegek kapcsán arra is kitért, hogy kisgyermek kora óta író akar lenni, jelenleg is dolgozik egy sci-fin, melyet élete főművének szán. A science fiction egy színdarab formájában íródik, melyből már kész is vannak dalbetétek (Finálé). Ezután a tavalyi évben készült Karanténlemezről beszélt, melyet szerinte nagyon kevesen, mindössze pár ezren hallgattak meg, pedig a legsikerültebb alkotásának tartja. Ennek kapcsán említette, hogy az írás, a zeneszerzés számára terápia is, és a kezdeti albumok borongós, depresszív világától egyre inkább a napsütötte témák felé kíván fordulni, az élet örömeiről szeretne zenélni. Arra a kérdésre, hogy melyik az értékesebb, azt válaszolta, hogy mindegy, majd kifejtette, hogy ez a mindegy szinte a világ összes kérdésére megfelelő válasz lehet.

Bérczesi Róbert
BéRCZeSi RóBeRT DaLSZöVeGKöNYVe
Scolar, 2021, 176 oldal
-

Bár a keménydrogokkal teli múltjáról nem akart beszélni (mivel unalmasnak találja már egy ideje a témát), mégis érintették, hiszen a kötetben nemcsak a dalszövegek, hanem az egyes albumok és dalok keletkezésének körülményei is olvashatók, és így a drogokkal teli húsz év sem maradhatott ki ezekből a leírásokból. Bérczesi a tőle megszokott módon ezúttal is nagyon őszintén beszélt az életéről, küzdelmeiről, újjászületéseiről, azt is megosztotta a közönséggel, hogy augusztusban lesz az első évfordulója annak, hogy teljesen tiszta. Majd a drogoktól mentes hétköznapokról mesélt, arról is, hogy bár a tudatmódosító szerek megnyitnak bizonyos kapukat, de „ezeken a kapukon sok olyan hang is beáramlik, amit az ember nem kért”, amit nehezen tud feldolgozni. Tisztán könnyebb az élet és könnyebb az írás is, bár megjegyezte, hogy örülne egy alkotói válságnak is, hogy végre meg tudjon nézni teljes egészében egy filmet, ne kelljen ötpercenként lejegyezni az ötleteit.

-

Jelenlegi munkái között említette, hogy Müller Péter Sziámival készítenek egy Napi dalok című projektet, amely négy lemeznyi anyagot tartalmaz, és amelynek első darabja szeptemberben fog megjelenni. Arról is beszélt, hogy a Hiperkarmával nem tervez több albumot, elavultnak tűnik a formátum, helyette évi négy dal megjelenését tűzte ki célul. Az első ezek közül a zenekar fennállásának 21. évfordulóján jelenik majd meg augusztusban, egy klip kíséretében, címe pedig a Falon túl lesz. A „titkokkal és sugallatokkal” dolgozó Bérczesi Fekete Gy. kitartó kérdéseinek hatására saját magáról is beszélt mélyen és hosszasan. Kiderült, hogy ő egy igazi „loner”, egy „magányzó”, befelé forduló és otthonülő alkat, aki egészen kicsi korától nagyon jól elvan magában, akinek a klasszikus rocksztárélet kliséi mind megvoltak az életében, mégsem extrovertált, a közönség szeretetével könnyen bánni tudó személyiség. Olyan valaki, aki mindig kívülről látja önmagát és akinek folyamatosan hangok harcolnak a fejében. Ennél a résznél az esten viselt Autista vagyok feliratú pólóra is kitért, saját magában is felfedezni vél bizonyos autista vonásokat. Isten meghatározó szerepéről, édesanyjához való viszonyáról is beszélt, de a Beatles történetét feldolgozó könyv óriási hatását és a komlói magányos, elszigetelt éveket sem hagyták ki a beszélgetésből, amely összességében nem annyira a DaLSZöVeGKöNYVRől, mint inkább Bérczesi Robiról magáról szólt, de a kettő olyan szorosan összefonódik, hogy valószínűleg senkiben sem maradt hiányérzet a közel egyórás beszélgetés végén.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bérczesi, Vekerdy, Udvaros, Ónodi és NoÁr - Ezek voltak a Margón az Extrák!

...
Nagy

Bérczesi Róbert: Mindig kilógtam a sorból

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

A 2001-ben tragikusan fiatalon elhunyt Simon Balázs rendhagyó költészetéről és intellektualitásáról emlékeztek meg tegnap este a Margó Irodalmi Fesztiválon, ahol az idén megjelent összegyűjtött verseit mutatták be. 

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

A hét könyve
Kritika
Keresztury helyettünk is letegezte a halált
...
Kritika

Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza új képaláírás-kötete. Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban egy sajátos fényképalbum, amelyben a szerző szó szerint és átvitt értelemben is a saját lencséjén keresztül mutatja be az író és pszichológus személyét és egy különleges barátság történetét.

...
Nagy

Női menekülőfutás 4x400 [Olimpia]

„Ezen az olimpián a futás is másról szól. Most nem sport, hanem politika, nem harc az érmekért, hanem a legalapvetőbb reakció a veszélyre. Menekülés." Folytatódik az olimpiai irodalmi játékunk. Ezúttal Forgách Kinga írását olvashatjátok.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?

...
Valuska László

Keresztury helyettünk is letegezte a halált

...
Hegyi Ede

Hegyi Ede: Az első nap (5.)

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára