Szóljanak a lányokról a képregények!

Szóljanak a lányokról a képregények!

A képregényekről a hétköznapi emberek – nagyon leegyszerűsítve – azt gondolják, hogy szuperhősökről szólnak, erőszakkal vannak tele és fiúknak való mindegyik. A Ciceró Könyvstúdió szerkesztőjének, Kleinheincz Csillának nem titkolt szándéka, hogy ennek a tévhitnek ellent mondjon és célja, hogy a kiadónál megjelenő képregények összeválogatásakor minél több erős női karaktert és valódi példát mutasson a lányoknak. A tartalmon, belső értékeken, minőségi megjelenésen és neves díjakon túl a megjelentetni kívánt alkotások felkutatásakor nagy hangsúlyt helyez a női szereplőkre. Kleinheincz Csilla vendégcikkét olvashatjátok.

Könyves Magazin | 2021. február 18. |

Így kiemelt helyre kerülnek a lányok, ami jót tesz a megítélésüknek és az önbecsülésüknek is, emellett nagyon jó történeteket és mély gondolatokat kapunk ezektől képregényektől. A hercegnők kora lejárt, jöjjenek a vagány lányok!

A megjelenésük sorrendjében mutatjuk be az egyes képregényeket és a bennük szereplő lányokat.

Az első a sorban Nimona, Noelle Stevenson képregénye, amely jó példa arra, hogy a lányok egyáltalán nem törékeny lények, hanem rejtélyesek és hihetetlen képességek birtokában lehetnek.

-

Nimona

Súlyos titkokkal teli múlt áll a címszereplő fiatal alakváltó lány mögött, aki a gonosz (vagy nem is annyira gonosz?) Lord Bitangfőnél jelentkezik csatlósnak, és világuralomra törő terveiket megosztják egymással. Sőt, Nimona szinte egy pillanat alatt átveszi az irányítást, felfordulást okoz, hirtelen tetteket visz végbe, hogy megdöntse a jelenlegi rendszert… vagy esetleg még annál is többet akar elérni. 

Nimonát szemtelennek, türelmetlennek, belevalónak, közben sokszor gyerekesnek, elesettnek is látjuk, aki egyrészről igazi kamasz, közben talpraesett és igazán jó harcos. A megjelenése sem mindennapi: karcsú, hagyományos szépségideálnak megfelelő lány helyett egy hajszínét sokszor változtató, alacsony és duci fruska, aki teljesen jól érzi így magát a bőrében. A „gonosz” tervek véghezvitele közben látjuk, hogy képes megváltoztatni Lord Bitangfőt: összetartanak, figyelnek és törődnek egymással. Bármennyire is rossz cél vezérli őket, ebben a világban mégis az ő értékeik számítanak jónak. Valójában a főgonosz és csatlósa képviselik az értékeket, bosszúnak tűnő tevékenységük békéhez és egy kiegyensúlyozott világhoz vezethet. Így a képregény olvasása közben átértékelődik bennünk minden, és bár csak a történet legvégén tudjuk meg, hogy valójában ki ez a fiatal lány, egy biztos: meg fogunk lepődni.

Az Egérőrség 1152. ősz és tél története, amelyet David Petersen álmodott meg, egy középkorhoz hasonló, városállamokból álló világban zajlik, ahol eleve egy matriarchális társadalomban élnek a védegerek. Városaik többségét, mint például Óvrejteket is, egy nőstény harcos, a megfontolt Gwendolyn irányítja. A párhuzamosan futó, évszakokon átívelő történetek főszereplői közül az egyik lány, és nem is akármilyen, hiszen Sadie hihetetlenül bátor és talpraesett, hiába nagyon fiatal. Apró egér létére óriási rákokkal vagy éppen bagollyal száll szembe, és mindig a köz érdeke lebeg a szeme előtt.

-

Egérőrség 1152

Nemcsak a jó oldalon, hanem az ellenségek között is akadnak nőstények, akik kis tettekkel hatalmas pusztítást lennének képesek okozni, így a nőknek ezekben a kötetekben valóban fontos szerep jut. A párbeszédekből vagy épp Gwendolyn naplójából a kételyeiket, gondolataikat és indítékaikat is megismerjük, azokkal azonosulni tudunk, és ahogy fentebb is írtuk, igazi példaképekké válnak.

Hétköznapi történetnek indul Vera Brosgol képregénye, az Ánya kísértete. Egy amerikai kisvárosban játszódik, ahol az orosz bevándorló családból származó kamasz lány, Ánya a tinik hétköznapjait éli. Ő is azzal foglalkozik, mint minden korabeli, hogy ne lógjon ki a származásával a sorból, jó értelemben véve feltűnő legyen, észrevegyék és menőnek tartsák, nagyon fontos számára a külseje, szeretne vékony lenni, bulizós társaságba kerülni, és célja, hogy jól érezze a magát a bőrében. Majd a véletlen folytán beleesik a kútba, ahol egy csontváz mellett az ahhoz tartozó szellemmel találkozik. Igazi, egymást segítő jó barátok lesznek; talán a kísértet többet is tesz ezért a kapcsolatért, viszont cserébe egyre többet és többet akar. Kiderül, hogy múltja miatt tartani kell tőle, és idővel félelmetessé válik. Ezért Ányának nemcsak a kísértetet, hanem átvitt értelemben önmagát, kissé önző énjét is le kell győznie, fel kell nőnie, és más szempontokat kell előtérbe helyeznie az életében. 

Ez a képregény arra is jó, hogy lássuk a barátságok és más kapcsolatok dinamikáját, erőviszonyait, pozitívumait vagy éppen romboló hatásukat, valamint elgondolkodjunk saját és a világ elvárásain, és bár mindehhez persze nem feltétlenül szükséges egy szellem, de kedvet hoz, hogy kezünkbe vegyük a kötetet. 

Raina Telgemeier attól lett világszerte ismert és elismert, hogy teljesen hétköznapi történeteket, eseményeket mesél el lebilincselő közvetlenséggel. A saját gyerekkorából hoz példákat, de nem fantasztikus vagy hősies történésekről, hanem olyan élethelyzetekről, amelyek a mi életünkben is bármikor előfordulhatnak. Ilyenek a veszekedős lánytestvérek, hiszen láttunk már sok ilyet. A Nővérek című képregényekben azt követhetjük nyomon hogyan kerül Raina és húga, Amara közelebb egymáshoz. 2021 első félévében fog megjelenni a következő képregény Görcs címmel, melynek témája az iskolai események miatti szorongás, valamint annak látványos tünete, a hasfájás. Rainát egyre jobban aggasztja a félelem a betegségektől, a barátnők közötti civakodás, az iskolai elvárások, saját külseje és mások által történő megítélése. A kamaszkor igazi borzalmai. 

Egy képregény által ezeket a problémákat kívülről szemléljük, mégis ugyanúgy hatnak ránk, mintha magunk tapasztalnánk meg őket, és ez segítséget nyújt a saját életünkben is. Telgeimeier karakterei olyanok, mint mi magunk, és ezért állnak közel hozzánk, ettől annyira szerethetőek és így adják a legtöbb erőt: egyszer tükröt tartanak elénk, máskor példát mutatnak, így válnak a részeinkké.

-

Paper Girls

Ebben az évben még további képregények érkeznek női főszereplőkkel és női mintákkal a Ciceró Könyvstúdió gondozásában, az előbb bemutatottakhoz képest több lesz a misztikum. Ilyen lesz a Cserkeszterek (Lumberjanes), amely a cserkész lányok hétköznapjait egészíti ki egy mágikus küldetéssel, illetve sok természetfeletti lénnyel, valamint a Paper Girls misztikus sci-fi képregény-sorozat első kötete, a nyolcvanas években indul, egy csapat biciklis újságkihordó lányról szól, akik különös, időutazással kapcsolatos bonyodalmakba keverednek. Bár természetfeletti szálak szövik majd át a történeteket, de az alapok azonosak: a lányok egyediek, fontosak, erősek, határozottak és példaértékűek.

Mindez nem jelenti azt, hogy ezeket a képregényeket csak lányok olvasnák és csak lányoknak ajánljuk. Ugyanolyan szívesen forgatják a fiúk, vagy a kalandok vagy pont a hétköznapiságuk miatt, miközben kicsit megismerik a női lelkeket is.

És ez így van jól…

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

7+1 képregény a karácsonyfa alá kicsiknek és nagyoknak

Szereted a képregényeket? Most az idei felhozatalból válogattunk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

...
Hírek

Harari most képregényben meséli el az emberiség történetét

Végre magyarul is megjelent Yuval Noah Harari Sapiens című könyve - azúttal képregényként!

...
Nagy

Képregényben aprítják a folklór rémeit magyar huszárok

Közösségi finanszírozásban jelent meg Varga Bálint Bánk és Tuli Krisztián akciódús folk horror képregénye, Az utolsó előtti huszár. Hőseinek feladata nem más, minthogy megregulázzák a folklórból ismert természetfeletti lényeket.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Polc

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...

Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából

...

A "médiasztár pakit" csak addig éltetik, míg ki nem mondja a h-betűs szót

...

A Nobel-díjas Jon Fosse kisregénye tengerbe ejtett, profán evangélium

...
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 10-1.

Végre eljött a nap, amikor felfedjük év végi listánk első tíz helyezettjét, ezzel együtt megmutatjuk azt az egyet, amely szerintünk 2023-ban a legjobb szépirodalmi kötet volt.