Képregényben aprítják a folklór rémeit magyar huszárok

Képregényben aprítják a folklór rémeit magyar huszárok

Varga Bálint Bánk író és Tuli Krisztián rajzoló új alkotásukkal olyan terepre kalauzolják olvasóikat, ahová képregényes téren ennyire határozott lépésekkel még senki sem merészkedett. Pedig a téma szinte borzasztóan evidens módon hevert az alkotók lába előtt, hiszen a magyar történelem és folklór összemosása remek táptalajt szolgáltat a sajátos hangulatú, látványos zsáneralkotásoknak. Jelen esetben az akciódús folk horrornak. A végeredmény pedig egy ízig-vérig profi, nemzetközi szintű alkotás, ami az első számával egyelőre több reményteli ígérettel kecsegtet, mint amennyi magyarázattal szolgál.

Laki Péter | 2020. november 04. |

Varga és Tuli 2019 februárjában indították útjára a képregény Indiegogo kampányát, és a közösségileg finanszírozott képregények történetét ismerve ez meglehetősen bátor vállalkozás volt. Előző közös munkájuk, A Hegy is hasonlóképpen indult (akkor még Pintér Márk rajzolóval), de a kampány sikertelenül zárult, így a monumentálisra tervezett mű végül nem jelenhetett meg az eredeti elképzelések szerint. Szintén közösségi finanszírozást vett igénybe Csepella Olivér is a Nyugat + zombik elkészítéséhez, viszont a nem megfelelően koordinált kampány, a rosszul kommunikált munkafolyamat, a hatalmas csúszások sokaknak vették el a kedvét a végül nagyobb terjedelemben megjelent kötettől. A körülményeket ismerve tehát nem kis fába vágták fejszéjüket az alkotók, de a koncepció életképessége végül igazolta döntésüket: a kampány során a kitűzött cél több mint ötszörösét sikerült teljesíteniük. Ez pedig az elkészült produktumnak is jót tett, hiszen így nem csak plusz oldalak kerültek a füzetbe, de elérhetővé vált az extra tartalmakkal még vaskosabbra duzzasztott rendezői változat, az ismert képregényesek által készített (többek között Németh Gyula, Lakatos István, László Márk, vagy a már említett Csepella Olivér) alternatív borítók és plakátok, vagy éppen a főszereplőt ábrázoló 3D nyomtatott figura és a forgatókönyv verzió beszerzése is. 

Az utolsó előtti huszár első számának alcíme (Hamm, bekaplak!) nem csupán a történet központjába helyezkedő népmesére utal, de egyben remekül képes érzékeltetni a képregény koncepciójának valódi vonzerejét. A kisgömböc történetét átértelmező műben a Nagy Háború ideje alatt működő speciális huszáralakulattal találkozunk, akiknek feladata a folklórból ismert természetfeletti lények megregulázása. A magyar történelem valós eseményei itt csak távoli kulisszaként jelennek meg, míg a falu és a huszárok kinézete egészen hiteles, de már keveredik azokkal a zsánerjellemzőkkel, amik később könyörtelenül veszik át a sztori feletti irányítást. A szereplők és tárgyak enyhe steampunk hangulatot mutató külcsínje mellett leginkább a cronenbergi testhorror és John Carpenter A dolog című filmjének hatása érhető tetten a fekete mentés huszárok történetén. Na, meg persze Mike Mignola munkássága. A Hellboy alkotójának szögletes, rajzfilmszerű vizuális stílusa meghatározó jellemzője Tuli rajzainak is, de Jankovics Marcell világa is tagadhatatlanul rajtahagyta nyomát a képregényen. Ezek a hatások bár észrevehetők és egyértelműek, mégsem tolakodóan másolás jellegűek – ez pedig nagyban köszönhető az alkotók frappáns ötleteinek, a játékosan könnyed humornak, és a sajátosan magyaros látványelemeknek. A szöveg nyelvezete is alkalmazkodik a megjelenített korszakhoz, és külön mókás, ahogy a magyarosított hangutánzó szavak hallhatóvá teszik a jelenetsorokat. Varga és Tuli tehát képesek voltak egy olyan stilisztikai amalgámot létrehozni, aminek minden eleme ismerős valahonnan, de ebben a kombinációban mégis egyedi színezetet kap.

Az első számoktól eltérően viszont nem eredettörténet a Hamm, bekaplak!. Varga egyből a zavarosba dobja az olvasókat. Ez egyfelől nyitva hagyja a terepet a folytatásokban jobban kibomló rejtélyek és eredettörténetek előtt, másfelől viszont kevés dolgot magyaráz meg az alakulattal és a fontosabb szereplőkkel kapcsolatban. Megcsillan ugyan valami a karakterek jellemeiből, tragikus sorsaiból, de az őket összekötő kapocs egyelőre ingatagabb lábakon áll, ami az olvasói kötődésre is hatással lehet. Ugyanakkor ezt a kötődést mégis eredményesen alapozza meg a kialakuló balladai homály, így aki kíváncsi a részletekre, nagyobb eséllyel marad olvasója a folytatásoknak is. 

A képregény szeptemberi bemutatóján az alkotók mindenkit megnyugtattak a hat részesre tervezett sorozat folytatását illetően, ám a következő számok érkezése közti viszonylag hosszú időt is kisebb lélegzetvételű, kiegészítő történetekkel töltik ki más képregényalkotók segítségével. Addig is, aki szeretne elmerülni egy valóban egyedi, impozáns látvánnyal rendelkező, a magyar hagyományokban gyökerező akció-horror képregényben, az nyugodtan keresse Az utolsó előtti huszárt.

Az utolsó előtti huszár #1: Hamm, bekaplak! 

Írta: Varga Bálint Bánk. Illusztrálta: Tuli Krisztián. Színező: Tuli-Berke Adrienn Tihana   

Magánkiadás (Holló Hegy Kiadó), 2020. 56 oldal (rendezői változat: 144 oldal, forgatókönyv: 84 oldal)

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Képregényben tárulnak fel a Mátyás-templom történetének titkai

Játékos időutazásra invitál az az új képregény, amely a Budavári Nagyboldogasszony- vagy ismertebb nevén Mátyás-templom gondnoksága megbízásából készült. Szövegét Dávid Ádám írta, képi világát Németh Gyula teremtette meg.

...
Hírek

Mark Haddon megindító képregényt készített a karanténról

A kutya különös esete az éjszakában szerzője most megmutatta, milyenek lehetnek azoknak a magányos embereknek a hétköznapjai, akik egész életükben izolációban élnek. 

...
Nagy

Ezekkel a kalandos képregényekkel könnyű elszakadni a képernyőtől

A karantén alatt és után is szükség van kikapcsolódásra, de mi van, ha az embernek nincs társasága, vagy nem szeretne ismét webkamerán keresztül kommunikálni a partnereivel? Ekkor jöhetnek szóba az egyszemélyes játékok.

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Hírek
...
Hírek

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével díjazták a Természetes fényt a Berlinálén

...
Hírek

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

...
Hírek

Colson Whitehead ezeket tanácsolja az írni vágyóknak

...
Hírek

Elkezdték felvásárolni az emberek Dr. Seuss könyveit Amerikában

...
Hírek

Ez Greta Gerwig tíz kedvenc könyve

...
Hírek

Hol ehetünk Dragománt? A Főzőskönyv megfertőzte a profikat is!

...
Hírek

Murakami Haruki flipflopban és rövid nadrágban jár, Olaszországban nyakkendőt köt: itt az Uniqlóval közös kollaborációja

...
Hírek

Woody Allen, Durica Katarina és színészek személyes történetei [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Olvass!
...
Beleolvasó

Oravecz Imre azután kezdett el naplót írni, hogy kicsúszott a lába alól a talaj

A Kedves John. Levelek Kaliforniába egyszerre önéletrajzi vallomás és a rendszerváltozás korrajza. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szobotka hősei sokat adnak a látszatra, de emiatt sosem lehetnek igazán boldogok

Zsúfolt budai társbérletek, elfojtott vágyak és félelmek, bonyolult emberi kapcsolatok, szövevényes szerelmek tárulnak elénk Szobotka Tibor klasszikussá vált, 1956-ban játszódó regényében. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

A post-truth mágikus világában elmosódik a tények és a vélemények közti különbség

Vajon miért dőlünk be az álhíreknek és összeesküvés-elméletnek? Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében azt járja körbe, mit is jelent a post-truth, illetve a dezinformáció kora, és miért virágzik a mai álhír-ipar. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fehér Boldizsár: Nátán, Súnemből

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2019-beFehér Boldizsár nyerte el Vak majom című regényével, ami a Magvető Kiadónál jelent meg. 2020-ban havonta jelentkezett Hogyan legyünk népszerűek és szerezzünk barátokat című tárcasorozatával.

...
Nagy

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

Idén 25 éves Danny Boyle kultfilmje, a Trainspotting, amely Irvine Welsh azonos című regényéből készült.

...
Kritika

Az apokalipszis mi magunk vagyunk

Florian Herscht leveleket írogat Angela Merkel kancellárasszonynak, hogy figyelmeztesse egy kvantumfizikai problémára, amit egy kisvárosi szabadegyetem fizikatanárától hallott, és amiből arra következtet, hogy a világ el fog pusztulni. A Herscht 07769 a hét könyve, írásunk kisebb szpojlereket tartalmaz.

...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

A hét könyve
Kritika
Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet
...
Nagy

Miért fordítja el a fejét az ember, amikor a szomszédait felszállítják egy vonatra, amelyről nem tudni, hová indul?

Géraldine Schwarz az Emlékezet nélkül című esszéregénye segít megérteni a múltfeldolgozás és az emlékezetpolitika jelentőségét. Interjú.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon

...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet