Képregényben aprítják a folklór rémeit magyar huszárok

Képregényben aprítják a folklór rémeit magyar huszárok

Varga Bálint Bánk író és Tuli Krisztián rajzoló új alkotásukkal olyan terepre kalauzolják olvasóikat, ahová képregényes téren ennyire határozott lépésekkel még senki sem merészkedett. Pedig a téma szinte borzasztóan evidens módon hevert az alkotók lába előtt, hiszen a magyar történelem és folklór összemosása remek táptalajt szolgáltat a sajátos hangulatú, látványos zsáneralkotásoknak. Jelen esetben az akciódús folk horrornak. A végeredmény pedig egy ízig-vérig profi, nemzetközi szintű alkotás, ami az első számával egyelőre több reményteli ígérettel kecsegtet, mint amennyi magyarázattal szolgál.

Laki Péter | 2020. november 04. |

Varga és Tuli 2019 februárjában indították útjára a képregény Indiegogo kampányát, és a közösségileg finanszírozott képregények történetét ismerve ez meglehetősen bátor vállalkozás volt. Előző közös munkájuk, A Hegy is hasonlóképpen indult (akkor még Pintér Márk rajzolóval), de a kampány sikertelenül zárult, így a monumentálisra tervezett mű végül nem jelenhetett meg az eredeti elképzelések szerint. Szintén közösségi finanszírozást vett igénybe Csepella Olivér is a Nyugat + zombik elkészítéséhez, viszont a nem megfelelően koordinált kampány, a rosszul kommunikált munkafolyamat, a hatalmas csúszások sokaknak vették el a kedvét a végül nagyobb terjedelemben megjelent kötettől. A körülményeket ismerve tehát nem kis fába vágták fejszéjüket az alkotók, de a koncepció életképessége végül igazolta döntésüket: a kampány során a kitűzött cél több mint ötszörösét sikerült teljesíteniük. Ez pedig az elkészült produktumnak is jót tett, hiszen így nem csak plusz oldalak kerültek a füzetbe, de elérhetővé vált az extra tartalmakkal még vaskosabbra duzzasztott rendezői változat, az ismert képregényesek által készített (többek között Németh Gyula, Lakatos István, László Márk, vagy a már említett Csepella Olivér) alternatív borítók és plakátok, vagy éppen a főszereplőt ábrázoló 3D nyomtatott figura és a forgatókönyv verzió beszerzése is. 

Az utolsó előtti huszár első számának alcíme (Hamm, bekaplak!) nem csupán a történet központjába helyezkedő népmesére utal, de egyben remekül képes érzékeltetni a képregény koncepciójának valódi vonzerejét. A kisgömböc történetét átértelmező műben a Nagy Háború ideje alatt működő speciális huszáralakulattal találkozunk, akiknek feladata a folklórból ismert természetfeletti lények megregulázása. A magyar történelem valós eseményei itt csak távoli kulisszaként jelennek meg, míg a falu és a huszárok kinézete egészen hiteles, de már keveredik azokkal a zsánerjellemzőkkel, amik később könyörtelenül veszik át a sztori feletti irányítást. A szereplők és tárgyak enyhe steampunk hangulatot mutató külcsínje mellett leginkább a cronenbergi testhorror és John Carpenter A dolog című filmjének hatása érhető tetten a fekete mentés huszárok történetén. Na, meg persze Mike Mignola munkássága. A Hellboy alkotójának szögletes, rajzfilmszerű vizuális stílusa meghatározó jellemzője Tuli rajzainak is, de Jankovics Marcell világa is tagadhatatlanul rajtahagyta nyomát a képregényen. Ezek a hatások bár észrevehetők és egyértelműek, mégsem tolakodóan másolás jellegűek – ez pedig nagyban köszönhető az alkotók frappáns ötleteinek, a játékosan könnyed humornak, és a sajátosan magyaros látványelemeknek. A szöveg nyelvezete is alkalmazkodik a megjelenített korszakhoz, és külön mókás, ahogy a magyarosított hangutánzó szavak hallhatóvá teszik a jelenetsorokat. Varga és Tuli tehát képesek voltak egy olyan stilisztikai amalgámot létrehozni, aminek minden eleme ismerős valahonnan, de ebben a kombinációban mégis egyedi színezetet kap.

Az első számoktól eltérően viszont nem eredettörténet a Hamm, bekaplak!. Varga egyből a zavarosba dobja az olvasókat. Ez egyfelől nyitva hagyja a terepet a folytatásokban jobban kibomló rejtélyek és eredettörténetek előtt, másfelől viszont kevés dolgot magyaráz meg az alakulattal és a fontosabb szereplőkkel kapcsolatban. Megcsillan ugyan valami a karakterek jellemeiből, tragikus sorsaiból, de az őket összekötő kapocs egyelőre ingatagabb lábakon áll, ami az olvasói kötődésre is hatással lehet. Ugyanakkor ezt a kötődést mégis eredményesen alapozza meg a kialakuló balladai homály, így aki kíváncsi a részletekre, nagyobb eséllyel marad olvasója a folytatásoknak is. 

A képregény szeptemberi bemutatóján az alkotók mindenkit megnyugtattak a hat részesre tervezett sorozat folytatását illetően, ám a következő számok érkezése közti viszonylag hosszú időt is kisebb lélegzetvételű, kiegészítő történetekkel töltik ki más képregényalkotók segítségével. Addig is, aki szeretne elmerülni egy valóban egyedi, impozáns látvánnyal rendelkező, a magyar hagyományokban gyökerező akció-horror képregényben, az nyugodtan keresse Az utolsó előtti huszárt.

Az utolsó előtti huszár #1: Hamm, bekaplak! 

Írta: Varga Bálint Bánk. Illusztrálta: Tuli Krisztián. Színező: Tuli-Berke Adrienn Tihana   

Magánkiadás (Holló Hegy Kiadó), 2020. 56 oldal (rendezői változat: 144 oldal, forgatókönyv: 84 oldal)

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Képregényben tárulnak fel a Mátyás-templom történetének titkai

Játékos időutazásra invitál az az új képregény, amely a Budavári Nagyboldogasszony- vagy ismertebb nevén Mátyás-templom gondnoksága megbízásából készült. Szövegét Dávid Ádám írta, képi világát Németh Gyula teremtette meg.

...
Hírek

Mark Haddon megindító képregényt készített a karanténról

A kutya különös esete az éjszakában szerzője most megmutatta, milyenek lehetnek azoknak a magányos embereknek a hétköznapjai, akik egész életükben izolációban élnek. 

...
Nagy

Ezekkel a kalandos képregényekkel könnyű elszakadni a képernyőtől

A karantén alatt és után is szükség van kikapcsolódásra, de mi van, ha az embernek nincs társasága, vagy nem szeretne ismét webkamerán keresztül kommunikálni a partnereivel? Ekkor jöhetnek szóba az egyszemélyes játékok.

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!

Olvass!
...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.