„Nehéz lelki pillanat, amikor a halálsort felidézzük együtt” – Mécs Anna és a családtörténet

„Nehéz lelki pillanat, amikor a halálsort felidézzük együtt” – Mécs Anna és a családtörténet

E/3 sorozatunk következő szereplője Mécs Anna, aki Tojás nicknéven kezdte feltölteni verseit az iskolai szerverre, nehezen engedte el a matematikát, a Gyerekzár című Margó-díjas könyve és Kapcsolati hiba című kötete után most saját családjának történetén dolgozik „madártávlatból”. Édesapja, Mécs Imre a rendszerváltás meghatározó alakja volt, kilenc hónapot töltött „a halálsoron”. Mécs Anna szerint azonban a szintén demokratikus ellenzéki körökben mozgó édesanyja szempontja és története legalább annyira érvényes, mint a harsogóbb nézőpontok, amelyek körülvették.

A Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával megvalósuló sorozatunkban női szerzőket kérdezünk nőiségről, írásról, felnövésről, az irodalom strukturális rendszerében betöltött helyükről. Az E/3-ban eddig Vonnák Diána, Vida Kamilla, Puskás Panni és Harag Anita mesélt nekünk.

ld | 2022. július 09. |

  • Mécs Anna családja történetmesélő család, ezért természetes volt számára, hogy ezekben az anekdotákban nő fel. Anyai ágon pedig a nagybátyja gyűjti „levéltáros precizitással” a családi ereklyéket.
  • Első emlékei az írásról kissé homályosak, de kamasz volt, a Városmajori Gimnáziumba járt, és valahogy sikerült megszereznie az egyetlenegy, gyerekeknek fenntartott gépet négy fiútestvérétől, hosszas tárcsázás után felcsatlakozott az internetre, majd az iskolai fórumra, Tojás nicknéven sikerült bepötyögnie az első verset, aminek egyik sora: „felnőni annyi, mint látni a rosszat, látni hogy az Isten az ördöggel borozgat”.
  • Az egyik legjobb matekos volt a suliban, de drámafakultációra is járt, paródiákat írt, ezek jól mentek neki, de a matek más volt: „A matek magasra értékelt dolog a fejemben, megkérdőjelezhetetlen, tiszta, amiben az embernek jó lenne alkotnia”. Attól félt, hogy nehezen maradna meg az a matematikai világ, ha nem tanulná egyetemen. Ahol aztán hamar az egyetemi újság szerkesztője lett, de mindig a matek szakos volt az elsődleges identitása, ezért nehéz is volt elengednie, amikor másfelé vitte az útja. „Az ilyen döntés végleges, hiszen hobbiból nem fejtesz meg nagy tételeket és nagy sejtéseket. Az írás nagyon jól megadja azt a keretet, amiben mélyen dolgozhat és aztán elviseli az ezzel járó nehézségeket, de sokkal több a szép rész, ahogy erre rezonálnak mások”.
  • Szüleinek (Mécs Imre és Magyar Fruzsina - a szerk.) szerelme a demokratikus ellenzékhez kötődött, a szerző felidézett egy anekdotát is: „Apukám még a terítőt is felkapta az egyik ilyen gyűlésen, hogy anyukámat elérje és ő vihesse haza”. Mécs Anna azonban a családi legendáriumon túl meg akarta tudni a teljes történetet, ezért kezdett el a szüleivel több órás interjúkat készíteni. Így lettek érthetőek számára is a nem „univerzumban lebegő anekdoták”. Önálló viszonya lett a családtörténethez, totálból tudott rátekinteni.
  • Kiemelte: különösen fontos, hogy annak a szereplőnek a nézőpontja is érvényes, akit a többi narratíva kicsit leural. Lehet, hogy sok minden homályos számára és sok minden összemosódik, de erős érzelmeket vált ki belőle, próbál kigabalyodni belőlük, és a fiatal női szereplő nézőpontja is érvényes.
  • A Gyerekzár után jött egy felkérés a kiadótól a családtörténet megírására. „Arra gondoltam, milyen jó, hogy akkor lesz egy papírom arról, hogy könyvet írok, és nem arról van szó, hogy a bolond lány szórakozgat és a pecsétes füzetébe szép dolgokat ír, hanem ez valami komoly dolog.”
  • 2017-ben a Hét hárs című folyóiratban felkérésre írta meg az első esszét édesapja '56-os szerepéről, ezek után nem is volt annyira meglepő, hogy komolyabban fontolgatja ennek megírását.
  • Volt benne félelem azzal kapcsolatban, hogy édesapjának nehéz lesz az ő szemüvegén keresztül olvasni a saját életéről, de épp ellenkezőleg történt. Vannak, persze, nehéz lelki pillanatok, például, amikor a halálsort felidézik együtt. „Az valószínűleg sosem fog rutinból menni, hogy az ember felidézze azt, hogy a halálsoron van kilenc hónapot és ez megviseli, főleg úgy, hogy ő most 88 éves. Ő nem egy adatközlő, ez benne is olyan munka, ami napirenden tartja ezeket a kérdéseket.”   

Az E/3 címen indult sorozatunkban a Könyves Magazinon női szerzőket kérdezünk nőiségről, írásról, felnövésről, az irodalom strukturális rendszerében betöltött helyükről. A Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával megvalósuló sorozattal láthatóvá és hallhatóvá szeretnénk tenni a női szerzők tapasztalatait. Vonnák Diána, Vida Kamilla, Puskás Panni és Harag Anita után Mécs Anna mesélt nekünk. Mécs Anna 2017-ben Margó-díjat nyert Gyerekzár című kötetével, Kapcsolati hiba címen tárcasorozatot írt a Könyvesen, majd azonos címmel kötete jelent meg a Scolarnál. Idén a Mastercard Alkotótárs programunk döntőse volt, ezzel kapcsolatban édesapja ’56-os történetét feldolgozó kötetének tervéről beszélgettünk vele.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

Kialakult a Mastercard Alkotótárs tízes listája, a zsűri közülük választja majd ki a két győztest. A Könyves oldalán addig is bemutatjuk őket, ezúttal Mécs Anna válaszolt a kérdéseinkre.

...
Hírek

Mécs Anna: Írás közben rejtett dolgokat is meg tudok mutatni magamból

A Könyves Magazin sorozatot indított a Delonghi támogatásával, amelyben írók mesélnek az alkotásról. Ezúttal Mécs Anna válaszolt.

...
Nagy

Mécs Anna: A fehér lepedő [HÁLÓZATOK HETE]

A Hálózatok Hete van, mi pedig ennek alkalmából írókat kértünk fel arra, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Mécs Anna írását, amely a legelső, 1995-ből származó háló-rajzhoz kötődik!
    

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri