A Mély levegő a hallgatás és a némaság könyve – Laudáció Halász Rita Margó-díjához

A Mély levegő a hallgatás és a némaság könyve – Laudáció Halász Rita Margó-díjához

Halász Rita kapta idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat Mély levegő című könyvéért. Az elismerést tegnap adták át a Várkert Bazárban. Most a zsűri egyik tagja, Gaborják Ádám laudációját olvashatjátok. 

Könyves Magazin | 2021. október 15. |
HALÁSZ RITA
Mély levegő
Jelenkor, 2021, 194 oldal
-

„Anya, mesélj!” – szól a gyermeki kérés Halász Rita Mély levegő című regényének első mondatában, és ezzel rögtön közel kerülünk a szereplőkhöz, egy anya és egy gyermek bensőséges kapcsolatába lépünk be. Úgy tűnik, néha igenis a legegyszerűbb mondatok a legtökéletesebbek. „Nem válaszolok. […] Apám is hallgat, lassú tempóban haladunk.” – folytatódik, távolodunk, bővül a család, de aligha ezt a mesét akartuk ma hallani. 

A Mély levegő már az első mondataival egyértelművé teszi, hogy a továbbiakban a némaság és a hallgatás könyvét olvassuk majd.

A nyomasztó nyitányon persze kevésbé lepődünk meg, ha elmerengtünk egy pillanatig a regény borítóján, hiszen akkor már első pillantásra is szembesülhettünk azzal a nyugtalanító feszültséggel, ami a könyv egészén végighúzódik. Samantha French úszó nőt ábrázoló festményén a szem összeszorítva, a buborékok éppencsak elindulnának a szabad ég felé. A kép egy olyan pillanatot merevít ki, melyről nem lehet eldönteni, mit is látunk: az úszó éppen alámerül vagy már a vízfelszín felé tart? Vajon éppen a levegőt engedi ki a könnyedebb emelkedésért vagy a tüdőből kezd elfogyni a levegő és az életéért küzd? Samantha Frenchnek egy egész sorozata készült a medence vízében tempózó nőkről, mind rendkívül plasztikus, csupa érzékletesen, határhelyzetben ábrázolt nő, akikről semmit nem tudunk, sem a történetüket, sem az érzéseiket.

Vajon félnek-e éppen a vízben, vagy épp ellenkezőleg, élvezik és feloldódnak?

A Mély levegő elolvasása után pedig már a főszereplő Verát is köztük fogjuk keresni. Verát, a jól szituált középosztálybeli képzőművészt, kétgyermekes anyát, aki éppen a nyomasztó körülmények és az állandó verbális és fizikális bántalmazás miatt hagyja el férjét, és a nyitójelenetben éppen a kislányaival az apjához költözködik a hóesésben.

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat!
Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat!

Mély levegő című könyvével Halász Rita nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Az elismerést, amelynek célja a legerősebb pályakezdők bemutatása, ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a bemutatkozást a Liszt Ünnep programján a 2022-es Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár előestéjén a Müpában és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. Halász Rita könyve mellett Gurubi Ágnes Szív utca és Gazda Albert Leningrád című regénye került az élmezőnybe.

Fotó: Posztós János

Tovább olvasok

A fuldoklás, a némaság és a hallgatás állandó kísérője Verának.

Nemcsak abban az értelemben, hogyan lehet megtalálni egy trauma után a hangot és milyen szavakkal adható tovább másoknak, hanem egyúttal azt a problémát is tematizálja, hogy ki az, akinek joga van megszólalni, és ki az, akinek nincs, és mit mondhat egyáltalán. Például egy családban. Például férfi és nő között. „A hó hullik. Csak a proli pestiek mondják, hogy esik. Péter hangja visszhangzik a fejemben.” Mert, aki a beszédet uralja az többnyire a világot is uralni akarja, a félrecsúszott párkapcsolatokban már csak így szokott lenni. És még csak a hetedik sornál járunk, a megalázó idézetek sorát viszont sokáig folytathatnánk. 

Vera ebből a toxikus családi, társadalmi, nyelvi, fizikális, érzelmi közegből menekül, miközben próbál a múlt árnyaival is megküzdeni,

de legalábbis elszámolni, ám egyre többször kapkod kétségbeesetten levegőért, hol ténylegesen a vízben, hol pedig a válás miatt és a felelősség súlyától („Sűrű pókháló ragad a tüdőmre, egyre nehezebben veszek levegőt.”) A Mély levegőben viszont Thészeusz adja a fonalat Ariadnénak, de nem azért, hogy kitaláljon a labirintusból. És mindeközben folyamatosan visszahangzik a kérdés:  „Vajon lesz-e idén tavasz?”

Halász Rita érzékletesen és a téma szélesebb társadalmi vonatkozásait tekintve rendkívül érzékenyen és érzékenyítően ábrázolja a családon belüli nemi egyenlőtlenségek, erőszakos cselekedetek hétköznapi megvalósulását,

kibomlását és egyéni pszichés következményeit. Mindez már elegendő lenne az elismeréshez, és hogy a társadalmi problémákról szóló összeállítások, olvasmánylisták, szemináriumok egyik kiemelt darabja legyen. De mégiscsak egy regényről, és nem társadalomtörténetről beszélünk. A Mély levegő cselekményszinten is gazdag irodalmi élményben részesít: emlékezetes figurák és jelenetek, jól megírt párbeszédek és monológok vagy éppenséggel olyan kisebb megfigyelések, melyekkel résnyire betekinthetünk más emberek életébe, még ha csak képzeletben is („Nem is vettem észre eddig [a párterápián] a pianínót a sarokban. Vajon melyikük zongorázik? A kezüket nézem, a férfinak vaskos a nőnek hosszúkás ujjai vannak.”). A Mély levegő gondosan megírt és megszerkesztett munka, ami olyan tudatos szerzőt mutat, aki érzi a mondatok hosszát, ritmusát, és már aligha fél törölni, húzni a szövegből, ha a történet úgy kívánja. Úgy vélem, ez a kiforrottság nemcsak a szerzőt és a kiadót dicsérni, hanem azoknak az írói szemináriumoknak és műhelyeknek is fontos visszajelzés lehet, amelyek évek óta sikerrel formálják és segítik a pályakezdő szerzőket (lásd még Mécs Anna és Harag Anita történetét).

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]
Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]

A Mély levegő első kötetként is szokatlanul kiérlelt, erős alkotás. Németh Gábor szavaival élve, egy kemény, férfias prózát tart kezében az olvasó. Az írói hang megtalálása, a kimunkált, szikár szöveg és a találóan felépített szerkezet mind-mind nagyon tudatos döntések és koncepciók eredményei. Többek között az íróvá válásról, első regényének megírása során szerzett tapasztalatairól is mesélt Halász Rita a Margó Irodalmi Fesztivál színpadán, ahol arra is választ kapunk: Hány féle mély levegő van? Hogy készít fel a naplóírás az írói hivatásra? 

Hallgasd vissza az egész beszélgetést a Margó Spotify-csatornáján!

Tovább olvasok

Ha valaki most megkérdezné miért kéne el- vagy újraolvasnia a Mély levegőt akkor lehet, a finomságokkal érvelnék. Ahogy elemeli a történetet és tágabb kontextusba helyezi. És itt visszatérnék a legelső mondathoz ("Anya, mesélj!"), amivel nemcsak szülő és gyermek viszonyrendszerébe lépünk be, hanem rögtön a fantázia világába is. A regényben lépten nyomon hol mesékbe (pl. A kis hableány, Chihiro Szellemországban), hol kitalált esti, lefekvéshez mesélt történetekbe vagy álomjelenetekbe botlunk, máskor pedig a bibliai teremtéstörténetre, a szentek legendáira vagy egyházi rituális szövegekre történik utalás. Vera (és családja) ezek tükrében is folyton értelmezi saját helyzetét. Azonban rövid úton kiderül, hogy a mesék kevés menedéket tudnak nyújtani, és hogy a kulturális keretrendszerünkben is rossz minták örökítődnek tovább: Andersen kis hableányának a némaságot kell választania a szeretett férfirért, akárcsak Verának. miközben a páternoszter előtt a Hegyi beszéden elmélkedik. Halász Rita Veráját éppen ezért lehet bárkinek könnyen megkedvelni, mert esendő, kereső lélek, aki saját fizikális és lelki függőségeitől is próbál megszabadulni, és közben 

a világ legegyszerűbb és legbonyolultabb kérdésére keresi a választ: mi mehet félre két ember között, akik szeretik egymást.

És ez sokak számára maga a világ, az élet.

Halász Rita szereti, ha erős érzelmeket vált ki a szöveg
Halász Rita szereti, ha erős érzelmeket vált ki a szöveg

Idén már hetedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Lassan hagyomány, hogy interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Ezúttal Halász Rita mesélt az alkotói szikráról, az emlékezetes olvasói reakciókról, és saját első olvasmányélményeiről. A legjobb első prózakötetnek járó elismerést októberben az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon adják át.

(A tízes listáról Gurubi Ágnes válaszait ITT, Szűcs Péterét ITT, Puskás Panniét ITT, Balássy Fanniét ITT, Gazda Albertét ITT, Szarka Károlyét  ITT, Bakos Gyöngyi interjúját pedig ITT olvashatjátok.)

Nyitókép: Neményi Márton

Tovább olvasok

A regény körbe ért itt a Margó Fesztiválon, hiszen tavaly éppen a másik teremben debütált, azóta számos elismerésben is részesült. Mi itt a Margó-díjjal elsősorban kiemelkedő első könyveket és tehetséges pályakezdő szerzőket ismerünk el, és ezzel biztatjuk őket a folytatásra, az olvasókat pedig arra, hogy bátran ismerjék meg őket. Reméljük, hogy ez is egy újabb sikeres történet kezdete lesz a könyv és a szerző számára, mert mi biztosak vagyunk abban: Halász Ritától már most szeretnénk újabb könyveket olvasni a jövőben. 

Gaborják Ádám

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat!

Mély levegő című könyvével Halász Rita nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Az elismerést, amelynek célja a legerősebb pályakezdők bemutatása, ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. 

...
Nagy

Halász Rita szereti, ha erős érzelmeket vált ki a szöveg

Idén már hetedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Ezúttal Halász Rita mesélt az alkotói szikráról, az emlékezetes olvasói reakciókról, és saját első olvasmányélményeiről.

...
Podcast

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]

Halász Rita regényírói bemutatkozása, a Mély levegő, egy bántalmazó kapcsolat szokatlanul lényegretörő, erőteljes látlelete, s egyúttal egyfajta útkeresés. A szerzővel a kötetbemutatón Németh Gábor beszélgetett.

A hét könyve
Kritika
A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat
...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek ötödik darabját olvashatjátók most, mégpedig Czakó Zsófiától.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

Olvass!
...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.