Olaszul is megjelenik Gyurkovics Tamás Migrén című regénye

ro | 2022. április 12. |
Gyurkovics Tamás
Migrén
Kalligram, 2022, 279 oldal
-

„Gyurkovics Tamás második regényében egy olyan történetet dolgoz fel, melyet már első kötetében (Mengele bőröndje) is érintett, de túl fontosnak tartott ahhoz, hogy egyszerű mellékszálként oda beépítse, így egy külön könyvet szentelt neki. Az első könyv a Halál Angyalaként is emlegetett Josef Mengele második világháború utáni történetét, menekülését és bujdosását dolgozza fel, az új kötet pedig annak a Spiegel Ernőnek (akit regényében Spielmannak nevez, ezzel is jelezve, hogy szövege nem tényirodalom, hanem valós történet fiktív elemekkel megspékelve) állít emléket, aki Auschwitz-Birkenauban a Mengele kísérleteihez és vizsgálódásaihoz szükséges ikrek „kápója” volt, maga is ikerként kapta a feladatot, hogy vigyázzon ezekre a kiválogatott, zsidó ikerfiúkra” – írtuk annak idején a Migrénről. (Beszámolónkat a bemutatóról ITT olvashatjátok.)

-

Áprilisban Olaszországban is megjelenik a regény, mégpedig Emicrania - Storia di un senso di colpa címmel, Rényi Andrea fordításában. A kötet egy észak-olaszországi kiadó, a Bottega Errante gondozásában jelenik meg, egy - a kortárs közép-európai irodalmat bemutató - sorozat magyar köteteként.

Gyurkovics Tamás első regénye a – Margó-díjra is jelöltMengele bőröndje volt, amely 2017-ben jelent meg, rá két évvel jött ki a Migrén. Az író mára már befejezte a harmadik regénye kéziratát, amely Lugosi Béla amerikai éveiről szól majd.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Nádasdy, Gyurkovics, Mécs, Schein - Ilyen volt a Margó utolsó napja

...
Nagy

Gyurkovics Tamás: Nullkilométeres regényíróként nem volt veszítenivalóm

...
Nagy

Gyurkovics Tamás, Pető Péter vagy Szöllősi Mátyás nyerheti el a 2017-es Margó-díjat

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét