Nyáry, Orvos-Tóth, Tisza, Henri Gonzo – 10+1 kihagyhatatlan program a Margón

Nyáry, Orvos-Tóth, Tisza, Henri Gonzo – 10+1 kihagyhatatlan program a Margón

Ma kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál a Nemzeti Táncszínházban. Azt már megmutattuk, milyen külföldi és magyar szerzőkkel találkozhattok, és milyen gyerekprogramokra érdemes elmenni. Most még további kihagyhatatlan programokat ajánlunk, koncertekkel, irodalmi sétával, zenés felolvasószínházzal és inspiráló beszélgetésekkel. Az eseményeket a bemutatók időpontjai szerint listáztuk, de itt megtaláljátok mind a 80 programot. 

fk | 2022. október 13. |

Magashegyi Underground

- A Magashegyi Undergroundtól sosem állt messze a költészet világa: bár az „átlaghallgató” az elmúlt másfél évtizedben fülbemászó rádióslágereikről ismerhette meg őket, a csapat a kezdetek óta műsoron tart számos versfeldolgozást Parti-Nagy Lajostól vagy Závada Pétertől, de dolgoztak már Szabó T. Annával is. 2018-ban Tóth Krisztinával először közösen léptek fel a Müpában, majd 2020-ban kiadták Titkos életem című albumukat, melynek minden dala a költő-író verseire született – az anyagból bakelit is készült, amely a Margó Irodalmi Fesztivál alkalmával lesz először elérhető.

Jegyárak:
2500 Ft (elővételben)
3000 Ft (a koncert napján a helyszínen)

Mikor? Október 13. 20:30 Hol? Nemzeti Táncszínház, Nagyterem. Facebook-esemény ITT. 

L. Péterfi Csaba: Pécsi Ildikó - Úgy, ahogy volt

Péterfi Csaba
Pécsi Ildikó - Úgy ahogy volt
Alexandra, 2022, 287 oldal
Péterfi Csaba: Pécsi Ildikó - Úgy, ahogy volt könyv

Pécsi Ildikó a színpadon volt már csábító mellékszereplő, drámai hősnő és komika is, a mozivásznon pedig elementáris erővel játszó, valamennyi szerepében emlékezetes alakítást nyújtó filmikonként láthattuk. Mindezek mögött azonban ott van az érzékeny, a szüleit rajongásig szerető, kollégáit istenítő, egyetlen gyermekét anyai szerelemmel pátyolgató, férjét bizalommal támogató, gyakran sértődékeny és haragtartó, pályafutását többször látványosan újragondoló magánember. Az Úgy, ahogy volt oldalairól most kiderül a „valódi” történet, és egyedülálló betekintést ad a színésznő életébe.

Mikor? Október 14. 17:15 Hol? Nemzeti Táncszínház, Kamaraterem. Facebook-esemény ITT.

Berényi Anna: Petőfi – Petőfi Sándor regényes életrajza

Berényi Anna
Petőfi
Scolar, 2022, 412 oldal
Berényi Anna: Petőfi könyv

Ki volt Petőfi valójában? Erre a kérdésre keresi a választ Berényi Anna könyve. A költőnek mindössze 26 év adatott, ezalatt azonban a híre mindenhova eljutott, a császárig, Kossuthig, a hazai költészet legnagyobbjaiig, sőt még a külhoni irodalmi körökben is ismerték. Hol gátlásos volt, hol pökhendi, hol visszafogott, hol feltűnősködő, hol repült a boldogságtól, hol mély elkeseredettség lett úrrá rajta. Örök szerelme igazából talán csak egy volt: imádta választott nemzetét, a magyarságot.

Mikor? Október 14. 18:30 Hol? Nemzeti Táncszínház, Kamaraterem. Facebook-esemény ITT.

Kordos Szabolcs: Egy város titkai - Budapesti legendák – Legendás budapestiek

Kordos Szabolcs
Egy város titkai
21. század, 2022, 240 oldal
Kordos Szabolcs: Egy város titkai könyv

Kordos Szabolcs különleges fotókkal illusztrált új könyvében Budapest számos szegletének, épületének, ismert és ismeretlen helyének titkait tárja fel. Elvisz bennünket az Anker kupolájába, Pest híres és hírhedt mágnásainak palotájába, vagy éppen a Titanic-katasztrófa orvosának rendelőjébe. Bemutatja az eltűnt városrészeket, az egykor ünnepelt hírességek otthonait, és közben megismerjük azokat az embereket, sorsokat, történeteket, amelyek ezt a várost alakították.

Mikor? Október 14. 19: 45 Hol? Nemzeti Táncszínház, Kamaraterem. Facebook-esemény ITT.

Henri Gonzo és a Papírsárkányok

-

Henri Gonzo, a Fran Palermo dalszerző-énekese idén indította útjára új, magyar nyelvű projektjét, a Papírsárkányokat Farkas Zazie, Issiaga Camara és Gaál Dániel közreműködésével. Miután 2020-ban megjelent harmadik nagylemeze, a Fonogram-díjas Crocodile Juice Bar, a pandémiának köszönhetően hosszas kényszerpihenő vette kezdetét. Ebben az időszakban mélyült el a kortárs magyar irodalomban, melynek hatására ő maga is elkezdett magyarul jegyzeteket készíteni, verseket megzenésíteni, különböző dalokat magyarra fordítani, majd – pályafutása során először – magyar nyelvű dalszövegeket írni. Idővel egyre több dalkezdemény gyűlt össze, így megkereste a multiinstrumentalista Farkas Zazie-t, aki akkoriban végzett a Zeneakadémián, valamint a guineai–magyar származású basszusgitárost, Issiaga Camarát, és 2021 szürreálisan csendes és sötét telén elvonultak egy időre, hogy megkezdjék a közös munkát egy lehetséges magyar nyelvű lemez anyagán. 

Jegyárak:
2500 Ft (elővételben)
3000 Ft (a koncert napján a helyszínen)

Mikor? Október 14. 20: 30 Hol? Nemzeti Táncszínház, Nagyterem. Facebook-esemény ITT.

Újlipótvárosi villanások – Séta a Világló részletekben

-

Egy városnak annyi arca van, ahányan megfordulnak benne, és mint egy jó könyvből, mindenki kiolvashatja belőle a saját történetét. „Végül is, amit a saját életünkről egymásnak elbeszélhetünk, az egyáltalán nem olyan különös, hogy a másik ember életében ne lenne számos hasonló, s a hallgatás csöndjében éppoly kivételesnek tetsző eset; azért mesélünk, mert biztosan tudjuk, hogy a másikban is ott szunnyad ez a mese.” Az ezen az októberi hétvégén 80. születésnapját ünneplő Nádas Péter grandiózus memoárja, a Világló részletek, nemcsak gyerekkorát és családját mutatja be, de a 20. század legmozgalmasabb évtizedeinek és Budapest hétköznapjainak is emléket állít. Történetei mindannyiunk közös történelme – sétánkon ezeket a kapcsolódásokat bontogatjuk Nádas szövegeiből építkezve.

Találkozási pont: 1055 Budapest, Jászai Mari tér, a Nagy Imre-szobornál, Részvételi díj: 2800 Ft. Sétavezető: Szeder Kata

Mikor? Október 15. 11:00 Hol? Jászai Mari tér. Facebook-esemény ITT.

Tisza Kata: Hipnózis 6-kor

Tisza Kata
Hipnózis 6-kor
Scolar, 2022, 284 oldal
Tisza Kata: Hipnózis 6-kor könyv

Zenés felolvasószínház (abszurd terápiás novella-részletek, zenei kísérettel) Közreműködik: Lantos Zoltán

Tisza Kata könyvének központi motívumát képezik a kötődési sémák, az örökölt és bennünk rejlő, sokszor láthatatlan, sérült, rosszul működő kapcsolati programok, amelyek véget nem érően ismétlik önmagukat újabb és újabb látszólag eltérő, de mégiscsak nagyon hasonlóan fájdalmas kontextusokban. Arra tehetünk kísérletet az irodalomterápiás szövegek segítségével, hogy tetten érjük őket, rájuk lássunk, és kimozgassuk automatikus medrükből, úgy a tudatossággal, mint az érzelmi munka erejével. Minden vázolt helyzet egy alternatíva lehet arra, hogy kezünkbe vegyük az önmagunk feletti irányítást, legyen szó akár a párkapcsolatunkban betöltött szerepünkről, akár szülői pozíciónkról, vagy egyéb társas szituációról, nőként, férfiként egyaránt.

Mikor? Október 15. 14:00 Hol? Nemzeti Táncszínház, Nagyterem. Facebook-esemény ITT.

Joonas Sildre: Két hang között – Arvo Pärt zenei útkeresése

joonas Sildre
Két hang között
Polar, 2022, 222 oldal
Joonas Sildre: Két hang között könyv

Arvo Pärt (Paide, 1935. szeptember 11.) világhírű észt zeneszerző, az egyházi zeneszerzés legkiemelkedőbb ma élő képviselője. Zenéjét a gregorián énekek inspirálták. A minimalista stíluson belül saját fejlesztésű komponálási technikája az ún. tintinnabuli. Életéről 2018-ban készült képregény, amit most magyar nyelven is kézbe vehetnek az érdeklődők.

Mikor? Október 15. 18:00 Hol? Nemzeti Táncszínház, Kisterem. Facebook-esemény ITT. 

Platon Karataev

-

A Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett zenekar 2016-ban alakult Budapesten. Még ebben az évben a Kikeltető tehetségkutató döntőjéig jutottak, első kislemezük, az Orange Nights pedig a német és brit virális listákra is felhelyezte a zenekart Spotify-on. Az együttes olyan nemzetközi fesztiválokon lépett már fel, mint a Waves Vienna, a Reeperbahn Festival, a szöuli Zandari Festa vagy a Liverpool Sound City, itthon pedig telt házas koncerteket adtak a Müpában, az A38 Hajón és az Akvárium Klubban is. Tavalyi, Atoms című lemezükkel elléptek az eddigi akusztikus iránytól egy hangosabb, grandiózusabb hangzás felé. A korong anyaga a legbelsőbb én kereséséről és minden megkérdőjelezéséről szól, a dalokban hol önmagunk felé zuhanunk, hol éppen attól távolodunk. Ezen az úton megy még tovább új, Partért kiáltó című lemezük – a zenekar első magyar nyelvű albuma – is, melyen a dalok fő témája az énvesztés, a határtalansággal való találkozás, valamint az azonosság- és egységélmények.

Jegyárak:
2500 Ft (elővételben)
3000 Ft (a koncert napján a helyszínen)

Mikor? Október 15. 20:30 Hol? Nemzeti Táncszínház Nagyterem. Facebook-esemény ITT.

Orvos-Tóth Noémi: Az örökölt sorstól a szabad akaratig

-

Orvos-Tóth Noémi két könyvén keresztül nagyon sok olvasó nézett szembe családtörténetével, és azzal, hogy történeteink, beidegződéseink generációkon átívelően meghatározzák életünket. “Pszichológiai értelemben a szabad akarat a transzgenerációs traumák feloldása, a ránk kényszerített társadalmi elvárásoknak való megfelelési kényszerek meghaladása. A személyiség érésével egyre nagyobb esélyünk lesz arra, hogy ne öntudatlan késztetéseink, félelmeink sodrásában éljünk, hanem képesek legyünk önmagunkat értve, érzelmeinket és tetteinket is megfelelően szabályozni” - mondta egy interjúban az Örökölt sors és a Szabad akarat írója, Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, akit a Margón erről az útról kérdeznek.

Mikor? Október 16. 12:00 Hol? Nemzeti Táncszínház, Nagyterem. Facebook-esemény ITT.

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők – A 10 éves jubileum

-

Az eredettörténetet mindenki ismeri: Nyáry Krisztián 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi történeteit. Túlzás nélkül egyik napról a másikra lett akkor 15 ezer követője. Még abban az évben, tíz esztendővel ezelőtt, megjelent az Így szerettek ők című kötet, amely hosszú időn át az egyik legnépszerűbb könyv volt. A középiskolai tananyag, vagyis a nehezen megszólítható irodalomtörténet egyik pillanatról a másikra élővé vált, Ady Endre, Babits Mihály vagy Szabó Lőrinc a szerelmi történeteiken keresztül elevendtek meg. Már a 2012-es könyvmegjelenés előtt, az első Margón bemutatták Nyáry Krisztián történeteit, az idei fesztivált pedig szintén vele zárják. Beszélgetés az elmúlt 10 évről, új történetek az Így szerettek ők 3. részéből, két remek színész közreműködésében.

Mikor? Október 16. 20:30 Hol? Nemzeti Táncszínház, Nagyterem. Facebook-esemény ITT. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Veres, Kemény, Darvasi, Garaczi - ezek a magyar könyvbemutatók várnak az őszi Margón!

Október 13. és 16. között ismét vár a Margó Irodalmi Fesztivál könyvbemutatókkal és koncertekkel, ezúttal a Nemzeti Táncszínházban. A külföldi szerzők után most megmutatjuk, milyen magyar írókkal és könyvújdonságokkal találkozhattok!

...
Gyerekirodalom

Parázós és zöld sztorik, Budapest-séta, Farkasházi Réka-koncert - Ezekkel a programokkal várja a gyerekeket a Margó!

Zenés könyvbemutató, játékos fejlesztő, zöld könyvek és Budapest-séta: az őszi Margó most is számos programmal várja a gyerekeket és a családokat, ezekből mutatunk most párat.

...
Szórakozás

Garton Ash, Lunde, Sarr: ezek a külföldi könyvbemutatók várnak az őszi Margón!

Október 13. és 16. között ismét vár a Margó Irodalmi Fesztivál könyvbemutatókkal és koncertekkel, ezúttal a Nemzeti Táncszínházban. Íme, ezekkel a külföldi szerzőkkel és könyvekkel találkozhatsz!

...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

A Last of Us nyomán könyvek segítségével beszélgettünk Sepsi Lászlóval gombákról, irodalomról, pszichedéliáról, hálózatokról, poszthumán metaforákról és gyerekekről. Podcast.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.