Nyáry, Orvos-Tóth, Tisza, Henri Gonzo – 10+1 kihagyhatatlan program a Margón

Nyáry, Orvos-Tóth, Tisza, Henri Gonzo – 10+1 kihagyhatatlan program a Margón

Ma kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál a Nemzeti Táncszínházban. Azt már megmutattuk, milyen külföldi és magyar szerzőkkel találkozhattok, és milyen gyerekprogramokra érdemes elmenni. Most még további kihagyhatatlan programokat ajánlunk, koncertekkel, irodalmi sétával, zenés felolvasószínházzal és inspiráló beszélgetésekkel. Az eseményeket a bemutatók időpontjai szerint listáztuk, de itt megtaláljátok mind a 80 programot. 

fk | 2022. október 13. |

Magashegyi Underground

- A Magashegyi Undergroundtól sosem állt messze a költészet világa: bár az „átlaghallgató” az elmúlt másfél évtizedben fülbemászó rádióslágereikről ismerhette meg őket, a csapat a kezdetek óta műsoron tart számos versfeldolgozást Parti-Nagy Lajostól vagy Závada Pétertől, de dolgoztak már Szabó T. Annával is. 2018-ban Tóth Krisztinával először közösen léptek fel a Müpában, majd 2020-ban kiadták Titkos életem című albumukat, melynek minden dala a költő-író verseire született – az anyagból bakelit is készült, amely a Margó Irodalmi Fesztivál alkalmával lesz először elérhető.

Jegyárak:
2500 Ft (elővételben)
3000 Ft (a koncert napján a helyszínen)

Mikor? Október 13. 20:30 Hol? Nemzeti Táncszínház, Nagyterem. Facebook-esemény ITT. 

L. Péterfi Csaba: Pécsi Ildikó - Úgy, ahogy volt

Péterfi Csaba
Pécsi Ildikó - Úgy ahogy volt
Alexandra, 2022, 287 oldal
Péterfi Csaba: Pécsi Ildikó - Úgy, ahogy volt könyv

Pécsi Ildikó a színpadon volt már csábító mellékszereplő, drámai hősnő és komika is, a mozivásznon pedig elementáris erővel játszó, valamennyi szerepében emlékezetes alakítást nyújtó filmikonként láthattuk. Mindezek mögött azonban ott van az érzékeny, a szüleit rajongásig szerető, kollégáit istenítő, egyetlen gyermekét anyai szerelemmel pátyolgató, férjét bizalommal támogató, gyakran sértődékeny és haragtartó, pályafutását többször látványosan újragondoló magánember. Az Úgy, ahogy volt oldalairól most kiderül a „valódi” történet, és egyedülálló betekintést ad a színésznő életébe.

Mikor? Október 14. 17:15 Hol? Nemzeti Táncszínház, Kamaraterem. Facebook-esemény ITT.

Berényi Anna: Petőfi – Petőfi Sándor regényes életrajza

Berényi Anna
Petőfi
Scolar, 2022, 412 oldal
Berényi Anna: Petőfi könyv

Ki volt Petőfi valójában? Erre a kérdésre keresi a választ Berényi Anna könyve. A költőnek mindössze 26 év adatott, ezalatt azonban a híre mindenhova eljutott, a császárig, Kossuthig, a hazai költészet legnagyobbjaiig, sőt még a külhoni irodalmi körökben is ismerték. Hol gátlásos volt, hol pökhendi, hol visszafogott, hol feltűnősködő, hol repült a boldogságtól, hol mély elkeseredettség lett úrrá rajta. Örök szerelme igazából talán csak egy volt: imádta választott nemzetét, a magyarságot.

Mikor? Október 14. 18:30 Hol? Nemzeti Táncszínház, Kamaraterem. Facebook-esemény ITT.

Kordos Szabolcs: Egy város titkai - Budapesti legendák – Legendás budapestiek

Kordos Szabolcs
Egy város titkai
21. század, 2022, 240 oldal
Kordos Szabolcs: Egy város titkai könyv

Kordos Szabolcs különleges fotókkal illusztrált új könyvében Budapest számos szegletének, épületének, ismert és ismeretlen helyének titkait tárja fel. Elvisz bennünket az Anker kupolájába, Pest híres és hírhedt mágnásainak palotájába, vagy éppen a Titanic-katasztrófa orvosának rendelőjébe. Bemutatja az eltűnt városrészeket, az egykor ünnepelt hírességek otthonait, és közben megismerjük azokat az embereket, sorsokat, történeteket, amelyek ezt a várost alakították.

Mikor? Október 14. 19: 45 Hol? Nemzeti Táncszínház, Kamaraterem. Facebook-esemény ITT.

Henri Gonzo és a Papírsárkányok

-

Henri Gonzo, a Fran Palermo dalszerző-énekese idén indította útjára új, magyar nyelvű projektjét, a Papírsárkányokat Farkas Zazie, Issiaga Camara és Gaál Dániel közreműködésével. Miután 2020-ban megjelent harmadik nagylemeze, a Fonogram-díjas Crocodile Juice Bar, a pandémiának köszönhetően hosszas kényszerpihenő vette kezdetét. Ebben az időszakban mélyült el a kortárs magyar irodalomban, melynek hatására ő maga is elkezdett magyarul jegyzeteket készíteni, verseket megzenésíteni, különböző dalokat magyarra fordítani, majd – pályafutása során először – magyar nyelvű dalszövegeket írni. Idővel egyre több dalkezdemény gyűlt össze, így megkereste a multiinstrumentalista Farkas Zazie-t, aki akkoriban végzett a Zeneakadémián, valamint a guineai–magyar származású basszusgitárost, Issiaga Camarát, és 2021 szürreálisan csendes és sötét telén elvonultak egy időre, hogy megkezdjék a közös munkát egy lehetséges magyar nyelvű lemez anyagán. 

Jegyárak:
2500 Ft (elővételben)
3000 Ft (a koncert napján a helyszínen)

Mikor? Október 14. 20: 30 Hol? Nemzeti Táncszínház, Nagyterem. Facebook-esemény ITT.

Újlipótvárosi villanások – Séta a Világló részletekben

-

Egy városnak annyi arca van, ahányan megfordulnak benne, és mint egy jó könyvből, mindenki kiolvashatja belőle a saját történetét. „Végül is, amit a saját életünkről egymásnak elbeszélhetünk, az egyáltalán nem olyan különös, hogy a másik ember életében ne lenne számos hasonló, s a hallgatás csöndjében éppoly kivételesnek tetsző eset; azért mesélünk, mert biztosan tudjuk, hogy a másikban is ott szunnyad ez a mese.” Az ezen az októberi hétvégén 80. születésnapját ünneplő Nádas Péter grandiózus memoárja, a Világló részletek, nemcsak gyerekkorát és családját mutatja be, de a 20. század legmozgalmasabb évtizedeinek és Budapest hétköznapjainak is emléket állít. Történetei mindannyiunk közös történelme – sétánkon ezeket a kapcsolódásokat bontogatjuk Nádas szövegeiből építkezve.

Találkozási pont: 1055 Budapest, Jászai Mari tér, a Nagy Imre-szobornál, Részvételi díj: 2800 Ft. Sétavezető: Szeder Kata

Mikor? Október 15. 11:00 Hol? Jászai Mari tér. Facebook-esemény ITT.

Tisza Kata: Hipnózis 6-kor

Tisza Kata
Hipnózis 6-kor
Scolar, 2022, 284 oldal
Tisza Kata: Hipnózis 6-kor könyv

Zenés felolvasószínház (abszurd terápiás novella-részletek, zenei kísérettel) Közreműködik: Lantos Zoltán

Tisza Kata könyvének központi motívumát képezik a kötődési sémák, az örökölt és bennünk rejlő, sokszor láthatatlan, sérült, rosszul működő kapcsolati programok, amelyek véget nem érően ismétlik önmagukat újabb és újabb látszólag eltérő, de mégiscsak nagyon hasonlóan fájdalmas kontextusokban. Arra tehetünk kísérletet az irodalomterápiás szövegek segítségével, hogy tetten érjük őket, rájuk lássunk, és kimozgassuk automatikus medrükből, úgy a tudatossággal, mint az érzelmi munka erejével. Minden vázolt helyzet egy alternatíva lehet arra, hogy kezünkbe vegyük az önmagunk feletti irányítást, legyen szó akár a párkapcsolatunkban betöltött szerepünkről, akár szülői pozíciónkról, vagy egyéb társas szituációról, nőként, férfiként egyaránt.

Mikor? Október 15. 14:00 Hol? Nemzeti Táncszínház, Nagyterem. Facebook-esemény ITT.

Joonas Sildre: Két hang között – Arvo Pärt zenei útkeresése

joonas Sildre
Két hang között
Polar, 2022, 222 oldal
Joonas Sildre: Két hang között könyv

Arvo Pärt (Paide, 1935. szeptember 11.) világhírű észt zeneszerző, az egyházi zeneszerzés legkiemelkedőbb ma élő képviselője. Zenéjét a gregorián énekek inspirálták. A minimalista stíluson belül saját fejlesztésű komponálási technikája az ún. tintinnabuli. Életéről 2018-ban készült képregény, amit most magyar nyelven is kézbe vehetnek az érdeklődők.

Mikor? Október 15. 18:00 Hol? Nemzeti Táncszínház, Kisterem. Facebook-esemény ITT. 

Platon Karataev

-

A Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett zenekar 2016-ban alakult Budapesten. Még ebben az évben a Kikeltető tehetségkutató döntőjéig jutottak, első kislemezük, az Orange Nights pedig a német és brit virális listákra is felhelyezte a zenekart Spotify-on. Az együttes olyan nemzetközi fesztiválokon lépett már fel, mint a Waves Vienna, a Reeperbahn Festival, a szöuli Zandari Festa vagy a Liverpool Sound City, itthon pedig telt házas koncerteket adtak a Müpában, az A38 Hajón és az Akvárium Klubban is. Tavalyi, Atoms című lemezükkel elléptek az eddigi akusztikus iránytól egy hangosabb, grandiózusabb hangzás felé. A korong anyaga a legbelsőbb én kereséséről és minden megkérdőjelezéséről szól, a dalokban hol önmagunk felé zuhanunk, hol éppen attól távolodunk. Ezen az úton megy még tovább új, Partért kiáltó című lemezük – a zenekar első magyar nyelvű albuma – is, melyen a dalok fő témája az énvesztés, a határtalansággal való találkozás, valamint az azonosság- és egységélmények.

Jegyárak:
2500 Ft (elővételben)
3000 Ft (a koncert napján a helyszínen)

Mikor? Október 15. 20:30 Hol? Nemzeti Táncszínház Nagyterem. Facebook-esemény ITT.

Orvos-Tóth Noémi: Az örökölt sorstól a szabad akaratig

-

Orvos-Tóth Noémi két könyvén keresztül nagyon sok olvasó nézett szembe családtörténetével, és azzal, hogy történeteink, beidegződéseink generációkon átívelően meghatározzák életünket. “Pszichológiai értelemben a szabad akarat a transzgenerációs traumák feloldása, a ránk kényszerített társadalmi elvárásoknak való megfelelési kényszerek meghaladása. A személyiség érésével egyre nagyobb esélyünk lesz arra, hogy ne öntudatlan késztetéseink, félelmeink sodrásában éljünk, hanem képesek legyünk önmagunkat értve, érzelmeinket és tetteinket is megfelelően szabályozni” - mondta egy interjúban az Örökölt sors és a Szabad akarat írója, Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, akit a Margón erről az útról kérdeznek.

Mikor? Október 16. 12:00 Hol? Nemzeti Táncszínház, Nagyterem. Facebook-esemény ITT.

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők – A 10 éves jubileum

-

Az eredettörténetet mindenki ismeri: Nyáry Krisztián 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi történeteit. Túlzás nélkül egyik napról a másikra lett akkor 15 ezer követője. Még abban az évben, tíz esztendővel ezelőtt, megjelent az Így szerettek ők című kötet, amely hosszú időn át az egyik legnépszerűbb könyv volt. A középiskolai tananyag, vagyis a nehezen megszólítható irodalomtörténet egyik pillanatról a másikra élővé vált, Ady Endre, Babits Mihály vagy Szabó Lőrinc a szerelmi történeteiken keresztül elevendtek meg. Már a 2012-es könyvmegjelenés előtt, az első Margón bemutatták Nyáry Krisztián történeteit, az idei fesztivált pedig szintén vele zárják. Beszélgetés az elmúlt 10 évről, új történetek az Így szerettek ők 3. részéből, két remek színész közreműködésében.

Mikor? Október 16. 20:30 Hol? Nemzeti Táncszínház, Nagyterem. Facebook-esemény ITT. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Veres, Kemény, Darvasi, Garaczi - ezek a magyar könyvbemutatók várnak az őszi Margón!

Október 13. és 16. között ismét vár a Margó Irodalmi Fesztivál könyvbemutatókkal és koncertekkel, ezúttal a Nemzeti Táncszínházban. A külföldi szerzők után most megmutatjuk, milyen magyar írókkal és könyvújdonságokkal találkozhattok!

...
Gyerekirodalom

Parázós és zöld sztorik, Budapest-séta, Farkasházi Réka-koncert - Ezekkel a programokkal várja a gyerekeket a Margó!

Zenés könyvbemutató, játékos fejlesztő, zöld könyvek és Budapest-séta: az őszi Margó most is számos programmal várja a gyerekeket és a családokat, ezekből mutatunk most párat.

...
Szórakozás

Garton Ash, Lunde, Sarr: ezek a külföldi könyvbemutatók várnak az őszi Margón!

Október 13. és 16. között ismét vár a Margó Irodalmi Fesztivál könyvbemutatókkal és koncertekkel, ezúttal a Nemzeti Táncszínházban. Íme, ezekkel a külföldi szerzőkkel és könyvekkel találkozhatsz!

...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Panodyssey

Závada Péter: Érthető ellenszenv – A magyar rapről és slam poetry-ről (1. rész)

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.