Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?
Grecsó Krisztián
Lányos apa
Magvető, 2023, 248 oldal
-

Családi történetek olvashatók ebben a könyvben: a szülőkről, akik nevelnek minket, vagy épp a szülőkről, akikké válhatunk. Hogyan határozzák meg a saját gyerekkorunk történetei a felnőttkori választásainkat? Meg lehet-e szakítani a rossz mintákat, meg lehet-e őrizni a jókat? Hogyan lehet érvényesen elmesélni, mekkora boldogság - minden nehézség ellenére - apává válni? Grecsó Krisztián történetei mindig egy apróságból indulnak - legyen az egy játszótéri séta a kislányával vagy egy kamaszkori emlék -, ám rendre olyan távlatot keresnek, amelynek segítségével nemcsak a szerző, de az olvasó is megértheti saját sorskérdéseit. A nehéz témák elmesélésén is átüt a derű, a boldogság keresése, amely minden ellenkező híresztelés ellenére nagyon bonyolult állapot.

Grecsó Krisztián: Lányos apa (részlet)

 

Mai sakknovella

 

Vajon én mit vinnék magammal? Lenne szűk húsz percem a vonatig, hogy elhagyjam a várost, mert zúg az ég, jönnek éktelen terhükkel az orosz bombázók. Mi lenne az az egy vagy két igazán fontos tárgy, amit betennék a táskába a gyerek ruháin, kenőcsén és az élelmen kívül.

Mi a jelképe, hogy éltem itt valahogyan?

Amíg a feleségem erőteljes biztatására be nem fogadtunk ukrán menekülteket magunkhoz – el sem tudtam képzelni.

Őszintén szólva a találkozás előtti fél óra volt a legrosszabb. Próbáltam nem rettegni, elvégre végletekig kimerült, sorsukból kilökött, éhező és megalázott emberek érkeznek majd, akik egy hete még úgy éltek, mint mi, akik nem voltak ránk kíváncsiak, nem akartak egy vadidegen lakás nappalijában szorongani, hogy a Kijev–Budapest kétnapos pokoli vonatút alatt kétszer leszédülő csomagban összetört- e a laptop, és megtudják-e, élnek-e, halnak-e a családtagjaik. Zuhanyra vágynak, levesre és csöndre, nem fognak bántani minket. És mégis: alig tudtam legyőzni a félelmet. És már éppen csalódtam volna magamban, mire rájöttem, hogy attól ilyen izmos, szinte rettegésbe hajló ez az érzés, mert még mindig nem hittem el, mi történik körülöttem.

A szembesülés elől nincs menekvés, hozzánk Vlagyimir és Galina érkezett először, hatvanas pár, hoztak hazai kekszet a lányunknak, amit a leghatározottabban vissza akartunk utasítani, de a méltóság sokkal fontosabb a csokoládénál, a lányunk meg olyan őszinte örömmel fogadta a meglepetést, hogy a csomagrakodás, a rémület, az egymás tekintetének kerülése, a szégyen, a kiszolgáltatottság egy pillanatra érkezéssé szelídült, hirtelen úgy tűnt: vendégek jöttek. Vlagyimir nemzetközi sakknagymester, civilben pedagógus, Galina banki ügyintéző, fél éve jártak Harkivban, gyönyörű város volt, mesés éttermek, parkok, Ukrajna talán legszebb városa, milyen jó, révedezett Galina, hogy még látták.

Második nap Vlagyimir elővette a sakktankönyveket. Az érmeit meg az aktuális ukrán sakknagymesterrangsort. Cirill betűs papírok, könyvek, serlegek, a mi pesti konyhánkban nem jelentettek semmit, remegős kézzel mutogatta a játszmaállásokat, melyekkel tegnap még nyert, tárgyak, amikkel át szerette volna élni a saját életét, hiszen miattuk számított, hogy ő valaki, érték volt a tudása, a tapasztalata. Sírással küszködve tolta elém az okleveleket. Ki tudtam ugyan betűzni (öt évig tanultam oroszul), el tudtam olvasni, de nem jelentettek semmit. Amikor visszavitte a díjakat a nappaliból kialakított vendégszobába, mintha alacsonyabb lett volna. Akkor láttam igazán megtörtnek. Valószínűleg abban a pillanatban értette meg, mindegy, hogy itt vannak-e ezek a tárgyak, amit jelentettek, az már nincs sehol. Nyugatra menekültek tovább, itt hagyták nálunk a Pestig elcipelt emlékeket. Ha majd hazamehetnek, eljönnek értük, ígérték. Egy hátizsáknyi tárgy, ami nem pusztult el a kijevi bombázásban,

csak a valóság veszett oda, amit őriztek.

Miattuk tudom, ők tanítottak meg rá, hogy én már nem vinnék semmi „haszontalant”. Itt hagynám a könyveim, a kézirataim, a számítógépem, a díjaim, az előadásaimon készült fotókat. Mit csinálnék velük, mondjuk, Portugáliában? Mit jelentenének egy idegen konyhában, ismeretlen nyelven motyogva, hogy én „magyar író” volnék? Inkább titkolnám, leginkább magam előtt, próbálnám örökre elfelejteni.

Este Vlagyimir elővett egy doboz dominót. Az ukránok mindig játszanak. Ha baj van, ha bánat, ha öröm. A dominó segít. Nagyon kérte, játsszak vele kicsit. Hannát két menetig lekötötték a pöttyök, örömmel illesztette oda a kis lapot a megfelelő helyre. Az idegen férfi úszott a boldogságban, hogy játszunk, bekapott egy kockacukrot, és szürcsölt rá teát. De Hanna hamar megunta, és építőzni akart a pici lapokkal, mert az izgalmasabb. Vlagyimir rámosolygott a gyerekre, és felállt. Ahogy bement a leválasztott nappaliba, láttam a vállán, sír.

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle

Rakovszky Zsuzsa regényében egy történelmi eseményt dolgoz fel, amelynek középpontjában a 16. századi felekezeti feszültségek állnak. Olvass bele Az idők jelei című regénybe!

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

Hírek
...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Hírek

Milyen könyveket olvasott Napóleon két csata között?

...
Hírek

Meghalt Henry Kissinger, a hidegháború csúcsdiplomatája

...
Hírek

Megvan a 2023-as Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltje

...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes