glsch: Tonnányi jó szöveg van

glsch: Tonnányi jó szöveg van

Kinek a novelláit olvassa elalvás előtt, és melyik az az irodalmi alak, akivel csendben, sóhajtozva, rosszullétig enné a hagymás-tejfölös dödölle-adagokat? A Slow Village MC-je, glsch, azaz Gergály Norbert augusztus 10-én lép fel a szentgyörgyvári Margófeszten. Megtudtuk róla, hogy rajongó típus, a figyelme szerteágazó, és hajlamos félbehagyni az olvasmányait, de elárulta azt is, melyik dal refrénjét üvöltené torka szakadtából, rekedésig. A Margófeszten fellépő zenészekkel készített interjúsorozatunkban Bérczesi Róbertet (ITT), Henri Gonzót (ITT), Karádi Gergőt (ITT), OIEE-t (ITT), a Platon Karataevet (ITT), a Galaxisokat (ITT), Grecsó Krisztiánt (ITT), A Bence kalandjait (ITT) és Kolibrit (ITT) is kérdeztük a kedvenceikről.

Vass Norbert | 2023. augusztus 02. |

Volt-e emlékezetes olvasmányélményed idén?

Nemrégiben megtaláltam egy antikváriumban Sánta Ferenc Isten a szekéren című könyvét. Korábban is nagyon szerettem ezeket a novellákat, de most újra előveszem őket ‒ minden este egyet-egyet elalvás előtt. Nem biztos, hogy a legjobb időzítés, de olyankor legalább teljes csendben, lassan rághatom végig. Hogy miért ő?

Nem is tudom, valamiért képes minden sarokban egyetemes és zsigeri igazságokat találni, de közben nem is nyers és nem is cifra ‒ csak szép.

Van-e olyan író és/vagy dalszerző, MC, aki középiskolás korod óta fontos neked, akinek azóta is várod a friss megjelenéseit?

Ide most egy elég vastag és kiszámítható listát lehetne írni, ehelyett csak annyit mondanék, hogy eléggé rajongó típus vagyok és a középiskolás koromban megszeretett dolgok közül nagyjából mindent követek, amennyire csak tudok. Sajnos a figyelmem pont annyira szerteágazó, mint amennyire hiányos és zavaros,

„összeeszek mindent”.

Ha a világirodalom történetéből bárkit elhívhatnál a Margófesztre, hogy megegyetek a zalai dombok között egy-egy tál dödöllét, akkor kit választanál, és mi lenne az, amit feltétlenül szeretnél megkérdezni tőle?

Egyértelműen Fülest, a szamarat, de kérdezni nem szeretnék tőle semmit, csak csendben sóhajtozva tolnánk befelé a pirított hagymás dödölléket ‒ rosszullétig, tejföllel.

Tegyük fel, hogy létezik egy fesztivál, ahol a ráadás előtt a frontemberek felolvasnak egy verset vagy egy prózarészletet. Te kinek a művéből olvasnál fel a rendezvény headlinereként?

Utolsó nap, utolsó fellépőként, Kemény István Egy nap élet, de a ráadást elengedném!Melyik az a szöveged, ami különösen közel került hozzád az évek során, és van-e olyan sorod, amit ma már másként írnál meg, esetleg olykor másként is adsz elő?

Mindig azt érzem, hogy lehetett volna jobban, aztán mindig az aktuálisan íródó szövegben akarom jobban, amit majd szintén a következőben akarok kevesebb hibával, és eközben valamit jobban megszeretek, valamit kevésbé,

de egyiket sem adnám elő másképp.

Ha csenhetnél egy sort, egy rímet vagy egy refrént a Margófeszt egy másik fellépőjétől, akkor mi lenne az?

Ez k**va nehéz kérdés! Azért itt tonnányi jó szöveg van, sőt… Na jó, mondjuk Beck Zoli Szenesének refrénjét egyszer üvölteném színpadról, torkom szakadtából, rekedésig.

Ha a nyári fesztiválszezon után kivehetnél egy hónap szabadidőt, amit régi klasszikusok és friss könyvsikerek olvasására fordíthatnál, melyik műveket választanád?

Nem kezdenék bele új könyvbe, inkább megpróbálnék nem félbehagyni, és újra elővenni párat.

Margófeszt ‒ minden, ami egy fesztiválban a legjobb
Augusztus 10-12. között a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sorozata. A három éve indult Margófeszt ezúttal is garantált élményekkel, sok-sok irodalommal, de még több zenével, slammel, éjszakai koncertekkel, mozival, dombokkal és dödöllével vár mindenkit az aprócska településre. Egy beszélgetésre a fesztivál vendége lesz Boldizsár Ildikó, Tompa Andrea és Visky András, illetve fellép többek között az Analog Balaton, a beck@grecsó, az Aranyakkord, a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, a Sorbonne Sexual, az OIEE, a Bence kalandjai, a Kolibri, Bérczesi Robi és glsch is. A részletes programot, valamint a kedvezményes jegy- és bérletinformációkat ITT találod.
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Mi minden történt Micimackóékkal, mielőtt a Százholdas Pagony lakói lettek?

Mindig van egy Mielőtt - mondja a Nyuszi, Jane Riordan mesekönyve pedig pontosan ezt kutatja. Nevezetesen azt, hogy mi történt Róbert Gidával, Micimackóval meg a többiekkel, mielőtt mi, olvasók megismertük volna őket. Olvass bele!

...
Nagy

Beck Zoli: Majd belehalnak az emberek, hogy megélhessék a személyesség élményét

A 20 éves 30y 500 példányban jelentette meg az Ipszilon című fotós könyvet, ami nem zenekartörténet, nem nagyinterjúk sorozata, mégis kiadja a 30y lényegét. Beck Zolival és az ötletgazda Tóth Barbival beszélgettünk.

...
Nagy

Hatvanéves lett Kemény István

Ma lett hatvanéves Kemény István író, költő. Születésnapja alkalmából négy verséről írunk most, amelyek olvashatók a frissen megjelent, válogatott verseit tartalmazó kötetében, az Állástalan táncosban is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Kritika

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

A Mindenki másképp gyászol a hét könyve, amiben a háború nem esemény, hanem a létezés egyfajta állapota. A haditudósítás nem munka, hanem szembenézés a Gonosszal. Jászberényi Sándor a kegyetlenségben a sebezhetőséget, a kiszolgáltatottságban az ellenállást ábrázolja. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés