Beck Zoli: Majd belehalnak az emberek, hogy megélhessék a személyesség élményét

Beck Zoli: Majd belehalnak az emberek, hogy megélhessék a személyesség élményét

Már mindannyian új, furcsa valóságban éltünk, mikor elkészült az idén 20 éves 30Y fotós könyve, az Ipszilon. Majd el is fogyott. Az április végi virtuális bemutató előtt az összes példányt előrendelték, így május elejére már a második, változatlan utánnyomás is elkészült. Beck Zolival, illetve az Ipszilon egyik ötletgazdájával és szerzőjével, a zenekar turnémenedzserével, Tóth Barbival beszéltünk. A cikk összes fotóját Bátori Gábor Jim készítette.

Balkányi Nóra | 2020. május 09. |

Az Ipszilon első 500 példánya április folyamán – maszkokat, kesztyűket és fertőtlenítési köröket követő gondos logisztikázás után – a zenekartól érkező személyes üzenetekkel tele jutott el az emberekhez. Miután elkészült a könyv, Tóth Barbi beült a zenekari buszba és kiosztott egy adag setlistet, közös fotót és filctollat a 30Y négy tagja között. Beck Zoli, Beck László (Zaza), Sárközy Zoltán (Papa) és Varga Ádám óvintézkedések mellett két napig írt üzeneteket a kötetet megrendelők számára. Miután mindenki elkészült, az üzenetek meghatározott sorrendben a könyvekbe kerültek és elindultak az emberek felé. Ugyanez a terv az utánnyomással is.

-

„A mostani helyzetben majd belehalnak az emberek, hogy megélhessék a személyesség élményét” – mondja Beck Zoli. „Hogy ne csak géphangjaik legyenek furcsa alkalmazásokon keresztül, miközben megpróbálják elhinni, hogy együtt vannak, mert a technológia összevarázsolta az arcaikat egy közös képernyőre. Állati fontos lett a 3D-s kiterjedésű, tényleges tárgy” – folytatja. „Ez nem az a történet, mikor a nagy rakkendroll zenész aláíró kártyákat küld a kedves rajongóknak. Ez a mostani ennél sokkal profánabb élmény. 

Az ember rajta hagyja a nyomát egy tárgyon, majd ez a tárgy elkerül egy másik emberhez – és ezáltal kicsit együtt lesz ez a két ember.”

Megszólalói mix

Az Ipszilon anyaga három év alatt, 2017 ősze és 2020 februárja között gyűlt össze. A fotók a zeneipari körökben mindenki által ismert fotós és videós, Bátori Gábor Jim (sinco) munkái. Az erős és őszinte képek a 2018-as nyári turnét követő Újra él kliphez hasonlóan nem előre kitalált vagy beállított helyzetekben készültek. A koncepció lényege éppen az volt, hogy Jim egész egyszerűen legyen jelen. „Jimmel 2017-ben kezdtünk együtt dolgozni, mikor a zenekar az A38-on az Egy hét a hajónt játszotta. Eszembe jutott, hogy jó lenne, ha máskor is jönne és nem csak a nyilvánosság számára fotózna. Felhívtam, hogy lenne-e kedve célzottan olyan képeket is készíteni, amiket egyelőre csak gyűjtünk, aztán meglátjuk, mi lesz belőlük. És ez lett. Reméltem, hogy a 20 éves évfordulóra összejön” – mondja az Ipszilon ötletéről Tóth Barbi. 

-

Tóth Barbara, a 30y turnémenedzsere

A zenekar tagjai nem ismerték ezt a hátsó szándékot, miközben Jim a 30Y szerves részévé vált.

„A zenekar tulajdonképpen három éves permanens átverés áldozata” – mondja nevetve Beck Zoli.

„Persze Barbiék a koncertek után mindig kitettek képeket, ezeket ismertük. Szerepeltünk Jim Sincology kötetében is, sok más nagyszerű zenekarral együtt. Így abban a hitben voltunk, hogy csak ezért utazik velünk egy ilyen nagyszerű fotós fickó.” A 30Y tagjai végül egy első és utolsó csekkolásra kapták meg a képanyagot, és Beck Zoli azt mondja, ennél szerencsésebben nem is alakulhatott volna a dolog. „Így nem négy rakkendroll hős dolgozott éveken keresztül azért, hogy kifaragja a saját szobrát a főtéren, majd rácsodálkozzon, mindez milyen nagyszerűen sikerült.” 

-

Az, hogy a 30Y közösségben gondolkodik, alapvetően jellemző a zenekar működésére. „Úgy látom magam körül, hogy a legtöbb rakkendroll zenekarnak van erős bizalmi köre. Sok költővel és íróval beszélgetek, és mindig kiderül, hogy leginkább ebben különbözik az attitűdünk. Mi zenekarként sosem alkotunk egyedül. Mindegy, ki írja a szöveget vagy ki hozza a zenei témát. 

Akkor tűnnek igaznak vagy érvényesnek az állításaink – és legyen ez most esztétikai és morális szempont is – mikor azokat mind, akik a 30Y vagyunk, igaznak látjuk. A 30Y pedig messze túlmutat négyünkön.”

Idetartozik a teljes stáb a hangmérnöki pulttól a vizuális szakembereken át a menedzserekig. Ez a hozzáállás az Ipszilonban olvasható rövid szövegek elolvasása után is egyértelművé válik, mivel azoknak nincs konkrét szerzője. Van, ahol ki lehet következtetni, ki beszél épp, máshol pedig akár párbeszédszerűen is reagálhatnak egymásra a mondatok. 

-

A könyv tehát nem zenekartörténetet mesél el és nem is nagyinterjúk összeszerkesztett verzióját olvassuk. „Szándékosan döntöttünk úgy, hogy legyen a beszélő. Egyes szám első személyben mesél arról, ami épp fontos számára. Furcsa is lett volna zenekari történetet írni,  hiszen aktív a zenekar” – mondja Tóth Barbi. Mellette és Bátori Gábor Jim mellett szerzőként Haász János is szerepel, akit tavaly nyár végén hívtak a projektbe, hogy valaki egy lépés távolságból is ránézhessen a könyvre. „Ez volt az egyetlen lehetséges út. Barbi is belülről nézi a történetet, ha pedig én írtam volna, akkor azt vettük volna észre, hogy egyre kevesebb köze lesz a tárgyához. Az írás, a nyelv, a szöveg vette volna át az irányítást. Minden bizonnyal szuper lett volna, csak nem a 30Y-ról szólt volna” – válaszol Beck Zoli, mikor arról kérdezem, ő miért lett inkább szereplője a kötetnek, mint szerzője. 

"Összefoglalva úgy mondanám, Barbi és János létrehozták a 30Y narratív szelfjét.

Azt sejtem, játszottak azzal is, hogy bizonyos mondatokat egymásra vetítettek vagy montíroztak. Egyfajta megszólalói mix jött létre.”

Nagy történelem, kis mítoszok

Mivel a kötet a 20. szülinapra jelent meg, az Ipszilon esetében a zenekar és a stáb megjelenése mellett a visszanézés és a korszakozás is elkerülhetetlen. Az egyik szöveg ki is emeli, hogy a 30Y már nem is tekinthet el saját kontextusától, a kötetleírásban pedig szerepel a korlenyomat meghatározás. 

-

„Szükségszerűen részesei vagyunk a zenei színtérnek. Ránk is hatottak mások, mi is hatunk másokra. A kontextus emellett valami olyasmit is jelent, mikor egy zenei alkalmazás <vasárnap reggeli jókedvű jogging a Margitszigeten> címmel kontextualizálja a zenénket más emberek életében. A harmadik dolog, hogy mi magunk is kontextussá válunk saját magunk számára: egy 30Y-dal már csak egy másik 30Y-dal viszonylatában tűnhet fel. 

Egyik zenekar sem tehet úgy, mintha éppen az első dalát írná, ahogyan egy regényíró sem tudja minden alkalommal az első regényét megírni.

A kontextus és korszakok kapcsán még egy negyedik elemet is berántanék: minden valamire való műalkotás végső soron azzal a térrel és idővel van viszonyban, amibe beleér. Hogy csak egy popzenei példát mondjak, mikor végighallgatjuk Cseh Tamás lemezeit, megérthetjük, mit jelentett a ‘70-es évek.”

-

Az Ipszilon pedig épp világjárvány idejére érkezett. A kötetben szereplő egyik mondat így kaphat teljesen új értelmezést is:

„Mi nem élünk nagy történelmi időket, ily módon aztán kis mítoszaink vannak.”

 Beck Zoli ezzel kapcsolatban azt mondja, ha ilyenek a nagy történelmi idők, akkor ő kéri vissza a kis mítoszokat. „Engem most leginkább az érdekel, képesek vagyunk-e elmozdítani a működési módjainkat, értékeinket és normáinkat attól, ami láthatóan nem működött jól. Az aggaszt, hogy mikor vége lesz a vírushelyzetnek, a visszarendeződés vágya lesz a legerőteljesebb. Pedig éppen akkor élhetnénk meg , ha újraértelmeznénk magunkat és kísérletet indítanánk egy járhatóbb út megtételére.”  Tóth Barbi azt mondja, számára ebben az időszakban az a kérdés, hogy az a sok kedvesség és figyelmesség, amivel most találkozik, vajon megmarad-e később is. „Jó lenne, ha nem csak az elszigeteltségünkben szeretnénk együtt lenni.” 

Beck Zoli megjegyzi, hogy ő is tapasztalja az emberek támogató hozzáállását, de így felmerül benne az a kérdés is, hogy az empátia végső soron nem más-e, mint az önzés egyik lehetséges formája? „Vidám gondolat ez a végére. Jó kedvre deríti az embert. Mint egy jó kis 30Y-dal.”

***

Az Ipszilont a tixa.hu-n lehet megrendelni.

Szerzők: Bátori Gábor Jim, Haász János, Tóth Barbi

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Beck Zoltán kamaszkori olvasmánya egy 30Y-dalban köszönt vissza

...
Hírek

Háy János és Beck Zoli hangoskönyvében semmi sem szabványos

...
Beleolvasó

Beck Zoli: Nem építek tudatosan egy fenomént

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

A hét könyve
Kritika
Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia
...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A jelölt könyvek befutottak, mi pedig bemutatjuk, kik közül kerülhet ki 2020 Margó-díjasa.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.