Azt hisszük, a földrajzi felfedezések kora lejárt, pedig itt volt nekünk Geoff Crowther

Azt hisszük, a földrajzi felfedezések kora lejárt, pedig itt volt nekünk Geoff Crowther

Hátizsákos hippiből nőtte ki magát az útikönyvírók egyik koronázatlan királyává, akit csak a “a harmadik világban utazók védőszentjeként” emlegettek. Ráadásul azt is elmondhatta magáról, hogy a munkái segítettek megdönteni egy despota kormányt. A nemrég elhunyt Geoff Crowther szenvedélyes utazó volt, történetéből pedig kirajzolódik a tömegturizmus előtti korszak sajátos romantikája, amikor az információt még nem gombnyomással osztották, és a világ minden tájáról érkező levelek beszámolói is hozzájárultak egy útikönyv erényeihez vagy éppen tévedéseihez.

Sándor Anna | 2021. április 27. |

„Öt év utazás után a legtöbben elvadultunk” - mondta egyszer Geoff Crowther veterán útikönyvszerző, aki április 13-án, 78 évesen indult el végső nagy útjára. Crowther neve a legtöbb magyarnak valószínűleg ismeretlenül cseng, pedig a munkássága sokak életét befolyásolta. Szokták mondani, hogy az utazó több, mint a turista. És ha így vesszük, Geoff Crowther kitágította a lehetőségeket, hogy az internet és a tömegturizmust kiszolgáló útikönyvek korszaka előtt kispénzű, amolyan mezítlábas utazóként is felfedezhetővé váljanak Afrika, Dél-Amerika és Ázsia távoli, nehezen megközelíthető tájai. 

Amikor a hippik dobták össze az útikönyveket

A brit Crowther a hetvenes években kezdte karrierjét a nyugat-londoni bohém és nyüzsgő Notting Hillben, a BIT Information & Help Service kiadónál, ami az ellenkultúra egyik jellegzetes képviselője volt. Az 1968-ban alapított BIT nevét a számítógépes információ alapegységéről kapta, és arra vállalkozott, hogy ingyenes információkat szolgáltasson azoknak, akik kérik. Az 1970-ben megjelenő Overland to India and Australia Crowther és a BIT legendás koprodukciója volt, amit csak a Kelet Bibliájaként emlegettek. Sokat elmond róla, hogy 2008-ban felkerült a Slate valaha kiadott legfurcsább útikönyveket csokorba gyűjtő listájára. 

-

Geoff Crowther Kenyában. © Geoff Crowther & Lonley Planet.

„Amikor megérkeztem a BIT-hez, a tornyosuló papírok közt utazóktól kapott, több mint 200 levél várt rám - a legkoszosabb „iroda” volt, amit azelőtt vagy akár azóta láttam. Hálózsákok sora a földön, bennük horkoló emberek, egy IBM elektromos írógép, ami időnként elromlott, és emellé az éjszakai műszakos Jimmy Red kellemetlen stílusú gitározása hallatszott fel a lenti szobából”, írta Crowther 1980-ban. A feladat tehát az volt, hogy a világot járó hippik leveleiből szerkessze össze, hol lehet olcsón aludni, melyik fura buszt kell elcsípni, és úgy általában, hogy lehet 50 centből kihozni egy napot. Amikor pedig elkészült, várt rájuk a sokszorosítás.

„Nicholas és én a következő 48 órát azzal töltöttük, hogy megállás nélkül boroztunk, gombát szívtunk, míg el nem készült ezer példány az új útikönyvből a használtan beszerzett, kézzel működtetett másológépen”

- mesélte Crowther. A BIT-nél példátlan módon egy fontot kértek példányáért, ám így is átütő siker lett, a bevételekből pedig a szervezet aktivistáit támogatták. Az útikalauz önálló életre kelt, de ma már gyakorlatilag beszerezhetetlen, a Slate szerint az oldalai nagy eséllyel cigipapírként végezték vagy katmandui hostelekben felejtették őket. Crowthernek sem volt belőle saját darabja, az egyetlen fennmaradt példány, amiről tudni lehet, az Amszterdami Egyetemen található - hol máshol. 

Majdnem kitérő: a Lonely Planet-sztori

A végtelen világot bejáró Crowther valamikor a hetvenes években érkezett meg Ausztráliába, a pontos évről nem egyeznek az adatok. Az új-dél-walesi és queenslandi határnál, a Nagy-Vízválasztó-hegység közelében vert tábort az esőerdőben. Ha éppen nem utazott és írt, akkor itt írta tovább a könyveit. Előbb egy átalakított banántárolóban lakott, aztán gyönyörű házat épített magának fából, amit a szumátrai Batak építészet inspirált, idézi fel Tony Wheeler, a Lonely Planet társalapítója. Az ő találkozásuk ugyanis mindkettejük számára meghatározónak bizonyult. 

A kiadót alapító Maureen és Tony Wheeler 1973-ban jelentették meg első útikönyvüket (Across Asia on the Cheap), miután földön és vízen hazautaztak Angliából Ausztráliába mindenféle útikalauz nélkül. A név egy félreértés eredménye, Tony Wheeler ugyanis rosszul hallotta, mit énekel Joe Cocker a Space Captain című dalában, így lett a ‘lovely planet’-ből ‘lonely’.

Az első útikönyveikben még nagyon sok volt a hiba, részben, mert annyira ambiciózusak voltak, hogy egész földrészeket próbáltak lefedni - jórészt a saját, részben mások tapasztalatai alapján. A hátizsákos utazók körében viszont ez cseppet sem vont le a könyvek értékéből. Egy 1986-os New York Times-cikkben olvasható az az anekdota, miszerint a Southeast Asia on a Shoestring (Fillérekből Délkelet-Ázsiában) megjelenése után egy férfi sétált be Tony Wheeler irodájába és azt mondta: 

„Megvan az a túra, amiről azt állította, hogy másfél napos? Hat hetembe került. Félúton átkoztam a maga nevét, de később rájöttem, hogy ez volt a legjobb kaland az életemben.”

A cikk szerint a Lonely Planet-könyvek vonzerejét a hibáik ellenére tényleg az jelentette, hogy míg mások a luxushotelekre és a csoportos túrákra fókuszáltak, ezekből kiderült, hol lehet ingyen hajóra szállni Nicaragua karib-tengeri partvidékén, hol laknak azok a timbuktui családok, akiknél meg lehet szállni, és hol kaphatunk penicillint Bangkokban. A cikk írójának saját példája, hogy mikor egy évig Egyiptomban élt, a két leglenyűgözőbb hely, ahol járt, a kairói tevepiac volt, ahol beduinok százai üzleteltek, illetve a nyugati sivatag oázisai. Ezeket az Africa on a Shoestring (Fillérekből Afrikában) külön hangsúlyozta is, míg más útikönyvekben elvétve találkozott velük. 

Geoff Crowther
Africa on a Shoestring
Lonely Planet, 1989, angol, 1164 oldal
-

Ezt a kötetet egyébként már Crowther írta, aki 1977-ben csatlakozott a Lonely Planet csapatához, és az évekkel a legikonikusabb szerzőjük lett. Az Afrika-útikönyv 54 országot próbált ismertetni, de mivel Crowther nem járt az összesben, sok információ más utazóktól származott, akik a nevük említéséért vagy egy ingyenes példányért cserébe küldték el a tapasztalataikat. A Madagaszkárhoz közeli Comore-szigetekkel kapcsolatban például ez a felhívás jelent meg a kötetben: „Rég nem hallottunk senkiről, aki erre járt, szóval nincsenek róla részleteink. Ha mégis odamész, légyszi, írj nekünk!”

Egy őszinte ember Afrikában - és a helyi (had)urak

Az egyik, amit a Geoff Crowtherre emlékezők rendre megemlítenek, az a szerző őszintesége. Crowther mindent leírt, amit látott, vagy amit gondolt a látottakról - akkor is, ha ezzel gondot okozott a kiadónak. Az Africa on a Shoestringet például betiltották Malawiban, mivel a könyvben Crowther kritizálta Dr. Hastings Kamuzu Bandát, azaz Őméltósága Malawi Életfogytiglani Elnökét. Tony Wheeler meséli, hogy egyszer mutattak neki egy Rhodézia története című iskolai tankönyvet, amiről kiderült, hogy valójában az Africa on a Shoestring volt belekötve. 

Ennél sokkal elképesztőbb viszont a következő történet. Crowther védjegyének számítottak a gondosan kivitelezett, kézzel rajzolt térképei is. Hogy ezek mekkora karriert futottak be, arról a volt Reuters-tudósító Aidan Hartley írt Zanzibar Chest című könyvében. Hartley az etióp lázadókkal volt, mikor megközelítették Mengistut, az országot irányító Derg katonai junta legfőbb parancsnokát. A hidegháború véget ért, a berlini fal ledőlt, a Mengistu-féle diktatúrát támogató szovjet segítség megszűnt. Szóval mikor a lázadók szovjet tankokat szereztek, hogy Addisz-Abebába menjenek, Hartley szerint a Lonely Planet Afrika-útikönyvének fénymásolt térképeit használták. Tony Wheeler úgy tudja, ez volt az egyetlen alkalom, amikor közvetlenül hozzájárultak egy kormány megdöntéséhez. 

Nigel Holmes
The Bigger Book of Everything
Lonely Planet, 2020, angol, 304 oldal
-

Mindennek ára van

Elbűvölő zsivány, aki habzsolta az életet, valódi felfedező és kalandor, valamint jólértesült, szórakoztató, helyenként fanyar stílusú író, mondta róla Tony Wheeler.

Az már Crowther fia, a dokufotós Ashley megrendítő gyászbeszédéből derül ki, hogy azért mindennek ára is volt. Egy olyan apa képe rajzolódik ki, aki nem volt jelen - akkor sem, amikor éppen otthon volt. Akinek a szenvedélye az élete: az utazás. És a hozzá legközelebb állók, Ashley és az anyja, csak ezután következhettek: 

„Abban a kis időben, amit otthon töltöttél Ausztráliában, beletemetkeztél az írásba, a könyvekbe, a drogokba és az alkoholba. Gondolom, igaz, amit a zsenikről írnak - nem tudják leállítani magukat.”

Hogy pontosan végül mi vitte el Crowthert, az nem derül ki, a fia megemlékezéséből úgy tűnik, évek óta súlyos beteg volt már. Búcsúzóul álljon itt tőle egy gondolat, amit az Africa on the Cheap oldalain osztott meg:

„A legnehezebb az, amikor eldöntöd, hogy mész. A többi már könnyű és a legjobb buli lesz, amiben valaha részed volt.”

(Kiemelt kép forrása: Lonley Planet)


Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha láttad a Seaspiracy-t!

Egyszerre megrázó és sokkoló a Netlfix Seaspiracy című dokumentumfilmje, amely azt mutatja be, hogyan teszi tönkre az ember a tengereket és óceánokat a túlhalászással. 

...
Kritika

Trevor Noah a dél-afrikai apartheidben született, Hollywoodban ért a csúcsra

Bűnben születtem címmel jelent meg itthon Trevor Noah stand-up komikus, a The Daily Show házigazdájának önéletrajzi könyve, amely nem a szokásos „így-lettem-híres-ember”-narratívát követi, hanem a dél-afrikai apartheid idején született szerző gyerekkorára fókuszál.

...
Nagy

„Ez az Eldorádó jobb, mint ahogy az utazási iroda mondta!” [Képeslap]

Idén nyáron egy apró analóg játékra hívtuk meg a kortárs írókat, mert a járvánnyal együtt érkező online élet már saját magunktól is elidegenített, nem csak egymástól: arra kértük őket, küldjenek nekünk képeslapot. A következő napokban megmutatjuk nektek, milyen lapokat kaptunk.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Zöld

A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

...
Hírek

Ukrán író nyerte a 2022-es német békedíjat

...
Hírek

Aldous Huxley a saját vízióját a jövőről jobbnak találta Orwellénél

...
Hírek

Tompa Andrea és Nemes Nagy Ágnes kötete is felkerült egy rangos német toplistára

...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Hírek

Lappangó Weöres Sándor-vers került elő

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Kritika

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

A skandináv mitológia történeteit meséli újra női szemszögből Genevieve Gornichec regénye, A boszorkány szíve, amely a Ragnarököt övező északi mondák izgalmas újragondolása. A világvége-vízió mesél szerelemről, sorsról, árulásról, hatalomról, bűnhődésről és az önmagunkhoz való visszatalálás erejéről is.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről