Azt hisszük, a földrajzi felfedezések kora lejárt, pedig itt volt nekünk Geoff Crowther

Azt hisszük, a földrajzi felfedezések kora lejárt, pedig itt volt nekünk Geoff Crowther

Hátizsákos hippiből nőtte ki magát az útikönyvírók egyik koronázatlan királyává, akit csak a “a harmadik világban utazók védőszentjeként” emlegettek. Ráadásul azt is elmondhatta magáról, hogy a munkái segítettek megdönteni egy despota kormányt. A nemrég elhunyt Geoff Crowther szenvedélyes utazó volt, történetéből pedig kirajzolódik a tömegturizmus előtti korszak sajátos romantikája, amikor az információt még nem gombnyomással osztották, és a világ minden tájáról érkező levelek beszámolói is hozzájárultak egy útikönyv erényeihez vagy éppen tévedéseihez.

Sándor Anna | 2021. április 27. |

„Öt év utazás után a legtöbben elvadultunk” - mondta egyszer Geoff Crowther veterán útikönyvszerző, aki április 13-án, 78 évesen indult el végső nagy útjára. Crowther neve a legtöbb magyarnak valószínűleg ismeretlenül cseng, pedig a munkássága sokak életét befolyásolta. Szokták mondani, hogy az utazó több, mint a turista. És ha így vesszük, Geoff Crowther kitágította a lehetőségeket, hogy az internet és a tömegturizmust kiszolgáló útikönyvek korszaka előtt kispénzű, amolyan mezítlábas utazóként is felfedezhetővé váljanak Afrika, Dél-Amerika és Ázsia távoli, nehezen megközelíthető tájai. 

Amikor a hippik dobták össze az útikönyveket

A brit Crowther a hetvenes években kezdte karrierjét a nyugat-londoni bohém és nyüzsgő Notting Hillben, a BIT Information & Help Service kiadónál, ami az ellenkultúra egyik jellegzetes képviselője volt. Az 1968-ban alapított BIT nevét a számítógépes információ alapegységéről kapta, és arra vállalkozott, hogy ingyenes információkat szolgáltasson azoknak, akik kérik. Az 1970-ben megjelenő Overland to India and Australia Crowther és a BIT legendás koprodukciója volt, amit csak a Kelet Bibliájaként emlegettek. Sokat elmond róla, hogy 2008-ban felkerült a Slate valaha kiadott legfurcsább útikönyveket csokorba gyűjtő listájára. 

-

Geoff Crowther Kenyában. © Geoff Crowther & Lonley Planet.

„Amikor megérkeztem a BIT-hez, a tornyosuló papírok közt utazóktól kapott, több mint 200 levél várt rám - a legkoszosabb „iroda” volt, amit azelőtt vagy akár azóta láttam. Hálózsákok sora a földön, bennük horkoló emberek, egy IBM elektromos írógép, ami időnként elromlott, és emellé az éjszakai műszakos Jimmy Red kellemetlen stílusú gitározása hallatszott fel a lenti szobából”, írta Crowther 1980-ban. A feladat tehát az volt, hogy a világot járó hippik leveleiből szerkessze össze, hol lehet olcsón aludni, melyik fura buszt kell elcsípni, és úgy általában, hogy lehet 50 centből kihozni egy napot. Amikor pedig elkészült, várt rájuk a sokszorosítás.

„Nicholas és én a következő 48 órát azzal töltöttük, hogy megállás nélkül boroztunk, gombát szívtunk, míg el nem készült ezer példány az új útikönyvből a használtan beszerzett, kézzel működtetett másológépen”

- mesélte Crowther. A BIT-nél példátlan módon egy fontot kértek példányáért, ám így is átütő siker lett, a bevételekből pedig a szervezet aktivistáit támogatták. Az útikalauz önálló életre kelt, de ma már gyakorlatilag beszerezhetetlen, a Slate szerint az oldalai nagy eséllyel cigipapírként végezték vagy katmandui hostelekben felejtették őket. Crowthernek sem volt belőle saját darabja, az egyetlen fennmaradt példány, amiről tudni lehet, az Amszterdami Egyetemen található - hol máshol. 

Majdnem kitérő: a Lonely Planet-sztori

A végtelen világot bejáró Crowther valamikor a hetvenes években érkezett meg Ausztráliába, a pontos évről nem egyeznek az adatok. Az új-dél-walesi és queenslandi határnál, a Nagy-Vízválasztó-hegység közelében vert tábort az esőerdőben. Ha éppen nem utazott és írt, akkor itt írta tovább a könyveit. Előbb egy átalakított banántárolóban lakott, aztán gyönyörű házat épített magának fából, amit a szumátrai Batak építészet inspirált, idézi fel Tony Wheeler, a Lonely Planet társalapítója. Az ő találkozásuk ugyanis mindkettejük számára meghatározónak bizonyult. 

A kiadót alapító Maureen és Tony Wheeler 1973-ban jelentették meg első útikönyvüket (Across Asia on the Cheap), miután földön és vízen hazautaztak Angliából Ausztráliába mindenféle útikalauz nélkül. A név egy félreértés eredménye, Tony Wheeler ugyanis rosszul hallotta, mit énekel Joe Cocker a Space Captain című dalában, így lett a ‘lovely planet’-ből ‘lonely’.

Az első útikönyveikben még nagyon sok volt a hiba, részben, mert annyira ambiciózusak voltak, hogy egész földrészeket próbáltak lefedni - jórészt a saját, részben mások tapasztalatai alapján. A hátizsákos utazók körében viszont ez cseppet sem vont le a könyvek értékéből. Egy 1986-os New York Times-cikkben olvasható az az anekdota, miszerint a Southeast Asia on a Shoestring (Fillérekből Délkelet-Ázsiában) megjelenése után egy férfi sétált be Tony Wheeler irodájába és azt mondta: 

„Megvan az a túra, amiről azt állította, hogy másfél napos? Hat hetembe került. Félúton átkoztam a maga nevét, de később rájöttem, hogy ez volt a legjobb kaland az életemben.”

A cikk szerint a Lonely Planet-könyvek vonzerejét a hibáik ellenére tényleg az jelentette, hogy míg mások a luxushotelekre és a csoportos túrákra fókuszáltak, ezekből kiderült, hol lehet ingyen hajóra szállni Nicaragua karib-tengeri partvidékén, hol laknak azok a timbuktui családok, akiknél meg lehet szállni, és hol kaphatunk penicillint Bangkokban. A cikk írójának saját példája, hogy mikor egy évig Egyiptomban élt, a két leglenyűgözőbb hely, ahol járt, a kairói tevepiac volt, ahol beduinok százai üzleteltek, illetve a nyugati sivatag oázisai. Ezeket az Africa on a Shoestring (Fillérekből Afrikában) külön hangsúlyozta is, míg más útikönyvekben elvétve találkozott velük. 

Geoff Crowther
Africa on a Shoestring
Lonely Planet, 1989, angol, 1164 oldal
-

Ezt a kötetet egyébként már Crowther írta, aki 1977-ben csatlakozott a Lonely Planet csapatához, és az évekkel a legikonikusabb szerzőjük lett. Az Afrika-útikönyv 54 országot próbált ismertetni, de mivel Crowther nem járt az összesben, sok információ más utazóktól származott, akik a nevük említéséért vagy egy ingyenes példányért cserébe küldték el a tapasztalataikat. A Madagaszkárhoz közeli Comore-szigetekkel kapcsolatban például ez a felhívás jelent meg a kötetben: „Rég nem hallottunk senkiről, aki erre járt, szóval nincsenek róla részleteink. Ha mégis odamész, légyszi, írj nekünk!”

Egy őszinte ember Afrikában - és a helyi (had)urak

Az egyik, amit a Geoff Crowtherre emlékezők rendre megemlítenek, az a szerző őszintesége. Crowther mindent leírt, amit látott, vagy amit gondolt a látottakról - akkor is, ha ezzel gondot okozott a kiadónak. Az Africa on a Shoestringet például betiltották Malawiban, mivel a könyvben Crowther kritizálta Dr. Hastings Kamuzu Bandát, azaz Őméltósága Malawi Életfogytiglani Elnökét. Tony Wheeler meséli, hogy egyszer mutattak neki egy Rhodézia története című iskolai tankönyvet, amiről kiderült, hogy valójában az Africa on a Shoestring volt belekötve. 

Ennél sokkal elképesztőbb viszont a következő történet. Crowther védjegyének számítottak a gondosan kivitelezett, kézzel rajzolt térképei is. Hogy ezek mekkora karriert futottak be, arról a volt Reuters-tudósító Aidan Hartley írt Zanzibar Chest című könyvében. Hartley az etióp lázadókkal volt, mikor megközelítették Mengistut, az országot irányító Derg katonai junta legfőbb parancsnokát. A hidegháború véget ért, a berlini fal ledőlt, a Mengistu-féle diktatúrát támogató szovjet segítség megszűnt. Szóval mikor a lázadók szovjet tankokat szereztek, hogy Addisz-Abebába menjenek, Hartley szerint a Lonely Planet Afrika-útikönyvének fénymásolt térképeit használták. Tony Wheeler úgy tudja, ez volt az egyetlen alkalom, amikor közvetlenül hozzájárultak egy kormány megdöntéséhez. 

Nigel Holmes
The Bigger Book of Everything
Lonely Planet, 2020, angol, 304 oldal
-

Mindennek ára van

Elbűvölő zsivány, aki habzsolta az életet, valódi felfedező és kalandor, valamint jólértesült, szórakoztató, helyenként fanyar stílusú író, mondta róla Tony Wheeler.

Az már Crowther fia, a dokufotós Ashley megrendítő gyászbeszédéből derül ki, hogy azért mindennek ára is volt. Egy olyan apa képe rajzolódik ki, aki nem volt jelen - akkor sem, amikor éppen otthon volt. Akinek a szenvedélye az élete: az utazás. És a hozzá legközelebb állók, Ashley és az anyja, csak ezután következhettek: 

„Abban a kis időben, amit otthon töltöttél Ausztráliában, beletemetkeztél az írásba, a könyvekbe, a drogokba és az alkoholba. Gondolom, igaz, amit a zsenikről írnak - nem tudják leállítani magukat.”

Hogy pontosan végül mi vitte el Crowthert, az nem derül ki, a fia megemlékezéséből úgy tűnik, évek óta súlyos beteg volt már. Búcsúzóul álljon itt tőle egy gondolat, amit az Africa on the Cheap oldalain osztott meg:

„A legnehezebb az, amikor eldöntöd, hogy mész. A többi már könnyű és a legjobb buli lesz, amiben valaha részed volt.”

(Kiemelt kép forrása: Lonley Planet)


Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha láttad a Seaspiracy-t!

Egyszerre megrázó és sokkoló a Netlfix Seaspiracy című dokumentumfilmje, amely azt mutatja be, hogyan teszi tönkre az ember a tengereket és óceánokat a túlhalászással. 

...
Kritika

Trevor Noah a dél-afrikai apartheidben született, Hollywoodban ért a csúcsra

Bűnben születtem címmel jelent meg itthon Trevor Noah stand-up komikus, a The Daily Show házigazdájának önéletrajzi könyve, amely nem a szokásos „így-lettem-híres-ember”-narratívát követi, hanem a dél-afrikai apartheid idején született szerző gyerekkorára fókuszál.

...
Nagy

„Ez az Eldorádó jobb, mint ahogy az utazási iroda mondta!” [Képeslap]

Idén nyáron egy apró analóg játékra hívtuk meg a kortárs írókat, mert a járvánnyal együtt érkező online élet már saját magunktól is elidegenített, nem csak egymástól: arra kértük őket, küldjenek nekünk képeslapot. A következő napokban megmutatjuk nektek, milyen lapokat kaptunk.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát