„Ez az Eldorádó jobb, mint ahogy az utazási iroda mondta!” [Képeslap]

Idén nyáron egy apró analóg játékra hívtuk meg a kortárs írókat, mert a járvánnyal együtt érkező online élet már saját magunktól is elidegenített, nem csak egymástól: arra kértük őket, küldjenek nekünk képeslapot. A következő napokban megmutatjuk nektek, milyen lapokat kaptunk, elsőként Finy Petra küldeményét láthatjátok. 

Könyves Magazin | 2020. szeptember 01. |

A képeslap fura műfaj, amelyet eleve úgy találtak ki, hogy bárki elolvashatja, például a postás, a lakóközösség tagjai vagy a szerelmünk szülei is: jól behatárolható keret, kitöltésre váró fehér felület, giccses vagy értelmezhetetlen kép, a világ legszebb és legáltalánosabb naplementéjével a Balatonról, a horvát tengerpartról vagy Barcelonából, ún. vicces grafikák, fura képeslap-humor. Mégis ilyeneket küldtünk haza szüleinknek, barátainknak, hogy jelezzük, nem égtünk le a napon, rendesen eszünk és van még zsebpénzünk, vagyis azért, hogy rögzítsünk egy állapotot. Szeretnénk visszahozni valamit a képeslapok valóságon túli nyaralásaiból.

Arra kértük a kortárs írókat, hogy küldjenek egy képeslapot, ami egyben időutazás is: a képeslapot írják a jövőnek, mintha azt 15-20 év múlva olvashatnánk, töltsék meg a képeslapot tartalommal, legyen az egy idézet, egy üzenet, egy vers vagy akár egy novella helye. 

A beérkező képeslapoknak nagyon örültünk, most pedig, hogy véget ért a nyár, megosztjuk veletek is, milyen küldeményeket kaptunk. Az első képeslapot Finy Petra, alias  "Böbe" küldte, aki Manyikának számol be kalandjairól: 

Manyikám, 

Ez az Eldorádó jobb, mint ahogy az utazási iroda mondta! Pusztaság mindenhol, akár a katalógusban! Tényleg nincsen itt fa, pedig sokszor jár úgy az ember, hogy mást kap, mint, amit ígértek. A Balaton partja is üres, egy nádszál sem susog ott.

Nem beszélve a helyiek kedvességéről: a strandon is, miután egy férfi lilára vert egy asszonyt, öten ugrottak a pasihoz, hogy megkérdezzék, jól van-e, és hallottam, hogy a szegény pedofilekkel is ilyen segítőkészek.

Aztán ez a gazdagság! Te, Manyi, hát itt mindenkinek stadion van a kertjében, és saját focicsapata. Meg helikopterrel jár közértbe. És minden olyan takaros és magyaros.

Szerencsére színházba nem jutottunk el, hisz nincs. Sajtó se, a legnagyobb olyan újságot, amelyik a valósággal rémisztgetett, most intézték el. Mázli. Se kultúra, se tudomány: meg kell óvni az embereket a gondolkozástól. A tankönyveket is úgy csinálják, hogy sok kellemetlen igazság ne legyen bennük.

Na, szaladok reggelizni, itt is van a rendőr, aki az asztalomhoz kísér. Minek? Hát ekkora gazdagságra csak vigyázni kell! (PS: Állítólag Teri talált egy szegény embert. De aztán a személyi rendőre elmagyarázta neki, hogy rosszul látott, és az csak egy helyi állatfaj volt. Látod, itt még abban is segítenek, hogy jól tudjuk használni a szemünket!)

 

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Hírek

Elveszett bibliai fát támasztottak fel egy 1000 éves magból

A Bibliában szereplő fa magját a Júdeai-sivatag egy barlangjában találták. Olyan növényről van szó, ami lokálisan kihalt, a Bibliában viszont többször is említik a gyógyító hatása miatt.

...
Zöld

A barátságaid is lehetnek mélyebbek és bensőségesebbek – olvasd el, hogyan

Cziglán Karolina pszichológus Elfogadó kapcsolódás című könyvével abban igyekszik segíteni, hogy a kapcsolatainkban merjünk sebezhetőbbek lenni, legyen szó barátságról, szülő-gyerek viszonyról vagy párkapcsolatról. Mutatunk egy részletet a kötetből.

...
Zöld

A zöld tea szuperegészséges, de nem csodaszer – 5 könyv a teázásról

A zöld teának nemcsak az illata elbűvölő, de számos nagyszerű hatással is számoltatnak azok, akik rendszeresen fogyasztják. Bemutatjuk a frissítő itallal kapcsolatos tényeket és mítoszokat, aztán ajánlunk öt könyvet a teázás szerelmeseinek.

...
Nagy

Vincenzo Latronico: Az unalom az egyik dolog, amit elloptak tőlünk

A tökéletesség szokatlan kisregény, reflektál az Instagramon megjelenő posztokra, és arra, vajon mi rejtőzik a tökéletes életet tükröző képeink mögött. Interjú.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Cseke Eszter és S. Takács András: Az, hogy gyerekünk lett, megvédett minket a kiégéstől [Podcast]

...
Kiss Imola

Irene Solà, a nők, az ördög, meg a történetekben rejlő erő

...
Tasi Annabella

Claudia Durastanti: Infantilizáljuk a fogyatékkal élőket, akik csak elszenvedői a sorsuknak

A hét könyve
Kritika
Irene Solà, a nők, az ördög, meg a történetekben rejlő erő
...
Podcast

Cseke Eszter és S. Takács András: Az, hogy gyerekünk lett, megvédett minket a kiégéstől [Podcast]

Az Ezt senki nem mondta! podcastban Ott Anna Cseke Eszterrel és S. Takács Andrással, az On the spot alkotópárosával beszélgetett családdá válásról, a világ körül látott jó példákról, és a jó szülésélmények fontosságáról.

Kiemeltek
...
Beleolvasó

Mint egy nyaralásra, olyan izgatottan készül a rákos nő a halálra

Sigrid Nunez regényében a narrátor megígéri egy régi, beteg barátnőjének, hogy ott lesz vele, amikor beveszi a halálos gyógyszert.

...
Kritika

Irene Solà, a nők, az ördög, meg a történetekben rejlő erő

Harmadik regényének helyszínéül ismét Katalóniát választotta Irene Solà, ám a zord hegyek mellett a szereplőknek ezúttal az ördöggel is meggyűlik a bajuk. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Claudia Durastanti: Infantilizáljuk a fogyatékkal élőket, akik csak elszenvedői a sorsuknak

A fiatal olasz íróval, Claudia Durastantival emlékezésről és fikcióról, migrációról és gyökerekről beszélgettünk, és arról is, hogy hogyan viszonyul az irodalom a fogyatékkal élő emberekhez.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A fantasyszerző Brandon Sanderson gyerekeknek írta „a világ legunalmasabb könyvét”

A képek és a szöveg nagyon másról árulkodik Sanderson fantasy-mesekönyvében.

...
Gyerekirodalom

Túléli-e a zsidótörvényeket és a vészkorszakot két gyerek barátsága? Olvass bele a regénybe!

Dávid és Péter osztálytársak, elválaszthatatlan cimborák. Csakhogy 1944-et írunk, és a zsidó Dávid egyszer csak nem utazhat többé egy villamoson a barátjával. A helyzet napról napra romlik. Vajon mi lesz velük a háború végéig? Mutatunk egy részletet Zágoni Balázs új könyvéből.

...
Gyerekirodalom

Az örök másodikból is lehet szuperhős? Olvass bele az Abszolút Könyvek új részébe!

A Cserélők egy elit társaság, akár valamiféle modern szuperhősök. Olvass bele az Abszolút Könyvek sorozat legújabb részébe!