Ferrante a felnőttek hazug életét is megírta - Összekötve Tönkő Verával Elena Ferrante-ról 
Összekötve

Ferrante a felnőttek hazug életét is megírta - Összekötve Tönkő Verával Elena Ferrante-ról 

Elena Ferrante legújabb, A felnőttek hazug élete című regénynek megjelenése ugyan a rendkívüli helyzet miatt szeptemberre tolódik, egy-két részletbe mégis beavatott minket Tönkő Vera, a Park Kiadó főszerkesztője. Az új könyv kapcsán a híres Nápolyi regényekről, és magáról a titokzatos íróról beszélgettünk a szerkesztővel az Összekötve keddi műsorában.

Fehér Adrienn | 2020. április 29. |

Elena Ferrante
Briliáns barátnőm - Nápolyi regények - Első kötet
Park Kiadó, 2018, 338 oldal
  • A szerző Nápolyi regényeivel vált világhírűvé, amelyekből nemrégiben sikeres sorozat is indult az HBO-n. Annak ellenére, hogy az autofikciós kötetekben egy női író két nő barátságát mutatja be, mégsem nevezhetők női regénynek, hiszen a regényfolyam felépítése egyértelműen a férfi hagyományokra mutat vissza. Ezekben a könyvekben maga a regény hozza létre a szerzőt, folyamatosan reflektál Elena és a külvilág kapcsolatára, miközben 60 évet felölelve, egész korszakokat mutat be.

Nápolyi regényekkel világhírűvé vált Ferrante, a különböző országokban mégis nagyon változó fogadtatásra talált.

  • Olaszországban hosszú időnek kellett eltelnie, hogy befogadja a jellemzően nagyon hierarchikus, patriarchális irodalmi közeg. Az USA-ban ezzel szemben hatalmas népszerűségnek örvend: már a kezdetekkor nagyon jelentős írók karolták fel. Amerikai sikerei a kulturális sajátosságokra is visszavezethetők: az Államokban kifejezetten szeretik a nagy volumenű és terjedelmükben is nagy lélegzetvételű, átfogó politikai és társadalmi képet bemutató regényeket. Magyarországon Ferrante megítélése még mindig a szórakoztató és a magas irodalom határán mozog, amiben a borítótól a művek pozícionálásáig, számos tényező közrejátszhat. Megítélése egyértelmű párhuzamot mutat egy másik  nagy autofikciós regényfolyam, Karl Ove Knausgård Harcom-sorozatának népszerűségével: azokban az országokban, ahol a norvég szerző sikeres, Ferrante regényeit is elkapkodják a polcokról.
  • Az egész életeket felölelő regényektől sokan tartanak, Ferrante nápolyi történetei mégis nagyon izgalmasak, fordulatosak. Az írót egyébként is vonzzák a nagy témák, korábbi műveinek (mint a Tékozló szeretet, az Amikor elhagytak vagy épp a Nő a sötétben) központi alakja mindig egy nő, aki olyan nagy traumákat él át, mint egy anya elvesztése, válás vagy épp a múlttal való öreggkori szembenézés. A Nápolyi regények, korábbi műveivel szemben, egy nagyívű fejlődésregényt alkotnak, ahol a megszokott témák nagyobb összefüggésekben, több szereplővel értelmeződnek. Emellett pedig az idősebb generációk történeteit, az elmúlt 60 év társadalmi és politikai változásait, a nápolyi életet is bemutatja. A regény témája szűkebb értelemben mégis két nő egész életet meghatározó barátsága: mikor Lila eltűnik, a 60-as éveiben járó szerző, Elena elkezdi megírni kettejük történetét. A két barátnő mintha egymás tükörképe lenne: Lila pontosan azokat a lépéseket teszi meg, amelyet Elena hiába szeretné, mégsem képes meglépni. Nem kizárt az sem, hogy Lila csak képzeletbeli figura, Elena belső démona, akivel állandóan viaskodásra kényszerül.

Lila lépésről lépésre semmisíti meg önmagát, akkor tűnik el igazán, amikor funkcióját betöltve egy irodalmi mű karakterévé válik.

  • Elena Ferrante minden művéből készült film. A Nápolyi regényekből Brilliáns barátnőm címmel az HBO indított sorozatot. A szerző ugyan a eddigi filmek munkálataiban is részt vett, a sorozat esetében minden korábbinál erősebb az együttműködés valósult meg a stáb, a kiadó és a szerző között. A nápolyi nyelv nagyon meghatározó mind a regényben, mind a sorozatban. Előbbiben nehéz volt átadni az írott változat nélküli nyelvjárás sajátosságait, a sorozatban azonban már a maga teljességében jelenik meg nápolyi beszéd.
Elena Ferrante
A felnőttek hazug élete
Park Kiadó, 2020, 336 oldal
  • A felnőttek hazug élete című legújabb regényében egy kamasz szemén keresztül látjuk az eseményeket. A szabadszájú lány hangot ad a felnőttek világával szembeni értetlenségének és dühének, amelyekkel szülei válására reagál. A kötet Ferrante egyik legdühösebb, legszenvedélyesebb írása. A feszes tempójú kötet visszakalauzol minket az író Nápolyi regények előtti művészetéhez. A regény magyar megjelenése ugyan szeptemberre csúszik, de a szerkesztés már folyamatban van. A kötetet egyébként tavaly ősszel adták ki Olaszországban, a nemzetközi megjelenésekről azonban egy nemzetközi Ferrante stáb egyeztet, a lefordított kiadások eltolása is közös megegyezés volt. 
  • Ferrante regényeinek megjelenését mindenhol hatalmas várakozások előzik meg. A számtalan nyelven kiadott köteteket pedig pillanatok alatt elkapkodják a rajongók. Az írót pedig nemcsak az álnév, a titokzatosság, az általa teremtett addiktív világ teszi egyedülállóvá, hanem az is, hogy rengeteget tanulhatunk tőle az irodalomról, a nőiségről és ennek megéléséről.Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...
Hírek

Elena Ferrante a felnőttek hazug életéről ír az új regényében

...
Nagy

Elena Ferrante könyvei után már más szemmel nézzük a női barátságokat is

Kit érdekel, kicsoda Elena Ferrante, ha olyan könyveket ír, mint a Nápolyi regények-sorozat? Újraolvastuk mind a négy könyvet, ami az elmúlt hetek egyik legjobb döntésének bizonyult.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

...
Beleolvasó

Rockynak kicsit túl erős az igazságérzete

Lackfi János új regényének hőse megtapasztalja a börtönt, miközben veszélyes barátokat szerez. Olvass bele a Rockyba!

A hét könyve
Kritika
Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.