7 gyakorlati tipp, hogy jól vizsgázz a magyarérettségin

7 gyakorlati tipp, hogy jól vizsgázz a magyarérettségin

Jövő hétfőn írják országszerte a magyarérettségit. A Könyves Magazin podcastjában az Ady Endre Gimnázium tanára elmondta, milyen tanácsot adna a vizsgára készülőknek.

hhz | 2024. május 03. |

Mit tehet egy izgulós vizsgázó? Mi történik, ha az érettségi közepén nem tudod eldönteni, hogy egybe vagy külön írják azt, hogy nemdebár? A hétfői magyarérettségire készülve Diószegi Endrét, az Ady Endre Gimnázium magyartanárát kérdeztük, hogy mit tanácsol a vizsga előtt állóknak. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a hét legfontosabb tippjét – a legjobb, ha még a hétvégén elolvasod! (A teljes podcastot itt tudod meghallgatni.)

Nem a legokosabb gyerek lesz a legjobb

Apolló isten temploma egykor arra szólította fel a görög népet, hogy ismerje meg önmagát – és úgy tűnik, ennél jobb tanácsot ma sem adhatunk. Diószegi Endre a Könyves Magazin podcastjában elmondta, hogy a legjobb dolgozatot nem feltétlenül a legokosabb tanuló írja, hanem az, aki tudja, hogyan reagál egy vizsgahelyzetre, és ismeri a rá váró feladattípusokat.

„Mindenki akkor lesz a legsikeresebb, ha a saját képességeihez tudja igazítani a vizsgán való viselkedését”

 – hangsúlyozta.

De mit jelent ez pontosan? Az alábbiakban hét pontba gyűjtöttük a tanár úr tanácsait.

1. Keresd a sikerélményt!

Sokféle vizsgázó létezik. Sokan rendkívül idegesen kezdenek bele a feladatokba, és ha az első kérdésre hirtelenjében nem tudják a választ, könnyen lefagynak, és ezzel értékes időt veszítenek. Ha te is ezek közé a diákok közé tartozol, érdemes észben tartanod, hogy

egyáltalán nem szükséges sorban haladni.

 Helyette megkeresheted azt a feladatot, amire biztosan tudod a választ – az ebből fakadó sikerélmény erőt adhat a nehezebb kérdésekhez is.

2. Ne ragadj le!

Persze nem mindenkinek segít, ha nekiáll össze-vissza ugrálni a feladatok között. Van, aki szívesebben halad feladatról feladatra, talán, mert ezt szokta meg, talán, mert így fokozatosan jut el a nehezebb kérdésekig. Amennyiben tudod magadról, hogy többet számít neked a rendszer és a kiszámíthatóság, valószínűleg jobban jársz, ha sorban veszed az akadályokat. De semmiképp se ragadj le! Ha nem jut eszedbe a válasz az egyik kérdésre, lépj tovább! Ha sikerül tartanod a tempót, úgyis lesz időd a végén a kimaradt feladatokra.

3. Kezdj a kérdéssel!

A szövegértési feladat egy rövidebb szövegrészletből és az ahhoz kapcsolódó kérdésekből áll. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy először a szöveget olvassuk el részletesen, és csak utána nézzük át a feladatokat.

Azonban sokkal jobban jársz, ha rögtön a kérdések tanulmányozásával kezded.

Így az egyszerűbb kérdésekre már a szöveg olvasása közben tudsz majd válaszolni, és a sikerélmény – valamint a gyorsaság – mindig jól jön.

4. Tisztázd magadban a feladatot!

A szövegalkotási feladatban mindig két-három szövegértelmezési szempont szerint kell elemeznünk a kapott művet – ilyen lehet például a karakteralkotás vagy a költői képek használata. Ezeket szempontokat az évek során már megismerhetted. Ezért legyen az első kérdésed az, hogy az adott feladatban melyik szempontok szerepelnek. Ne ess neki a feladatnak! Olvasd el az utasítást részletesen, jegyezd fel azt a két-három konkrét kérdést, amire válaszolnod kell, aztán képességeid szerint állj neki a munkának!

5. Ismerd meg a hibáidat!

A helyesírást az idei évben először nem hozzáadott, hanem levont pontokon keresztül mérik. Ez azt jelenti, hogy a megszerezhető százötven pontból simán tízet el lehet veszteni a helyesírási hibák, valamint az íráskép miatt, ami már meglátszik a végső eredményen. Ahhoz, hogy minimalizáld az itt vesztett pontokat, legjobb, ha előveszed az előző évek dolgozatait, és megvizsgálod az ott vétett hibákat.

Meg tudsz állapítani visszatérő problémákat?

 Ha igen, megfontolhatod, hogy az érettségi írása közben szándékosan elkerülöd a kihívást jelentő szavakat. Így például, ha harcban állsz a j/ly-vel, mit szólsz ahhoz, ha a szövegedben megjelenő ember nem mosolyog, hanem nevet? És ha megizzaszt a csaknem és a nemcsak helyesírása, mi lenne, ha most az egyszer elkerülnéd őket? Ha tisztában vagy a gyenge pontjaiddal – és elég gyorsan végzel a feladatokkal –, akár ellenőrizheted is a helyesírásodat. A magyarérettségi alatt minden teremben lesz helyesírási szótár, aminek segítségével gyorsan végignézheted a kérdéses helyeket.

6. Gondolkodj a javító fejével!

Az Oktatási Hivatal honlapján elérhető az elmúlt évek összes érettségi feladatsora és javítókulcsa, benne a helyesírási pontozás táblázatával.

Tölts el egy kis időt a kulcs tanulmányozásával!

Így meg tudod tanulni, hogy mi számít hárompontos és mi csupán egypontos hibának, és ennek segítségével eldöntheted, hogy mire kell a leginkább figyelned.

7. Törekedj a megfelelő lelki és fizikai állapotra!

Jó esetben az osztályfőnökök az érettségi előtti napokban ellátják a diákjaikat néhány tanáccsal. Hogyan érdemes táplálkozni? Mikor érdemes megérkezni? Akár kaptál hasonló eligazítást, akár nem, fontos, hogy az érettségi előtti hétvégén átgondold ezeket a kérdéseket. Az, hogy milyen fizikai, illetve lelki állapotban érkezel az érettségire, nagyon sokat számíthat.

Nyitókép: RDNE/ Pexels

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Hogyan készüljünk fel a magyarérettségire? (podcast)

Pár nap van hátra a 2024-es magyarérettségiig, ahol új feladatsorokkal kell megbirkózniuk a diákoknak. Segítünk eligazodni, sőt a szakértő fontos tanácsokat is ad podcastunkban! 

...
Nagy

Jövő héten magyarérettségi – mi változik és mi várható?

A mostani végzősök azok, akik a középiskolát a Covid-járvány közepén, online oktatásban kezdték, most pedig az elsők, akiktől már az új NAT követelményeit kérik számon. Megnéztük, mire készülhetnek.

...
Nagy

Herczeg Ferenc tényleg akkora író, hogy kötelező érettségi tételnek kell lennie?

Herczeg Ferenc az idei tanévtől kezdve kötelező érettségi tétel, és ezt a választást nagyon sokan nem tartják indokoltnak. Utánajártunk, mit gondolnak erről a korszakot kutató irodalomtörténészek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik