8 gyönyörű kötet Dua Lipa könyvklubjából

8 gyönyörű kötet Dua Lipa könyvklubjából

Kíváncsi vagy, mit olvas Dua Lipa? Összegyűjtöttünk nyolc könyvet, amit az énekes ebben az évben ajánlott követőinek.

hhz | 2024. június 17. |

Mi a közös Oprah Winfreyben, Reese Witherspoonban, Dua Lipában és Kamilla királynéban? Mind a négyen az olvasás szerelmesei, akik saját könyvklubot is alapítottak.

Dua Lipa 2023-ban indította útjára saját körét. Ahogy a könyvklub oldaláról kiderül, az énekes hisz abban, hogy az irodalom segítségével változatos hangokkal és elsöprő történetekkel ismerkedhetünk meg a világ minden tájáról.

Lipa elköteleződése a sokszínűség mellett az elmúlt hónapok ajánlóin is meglátszik. A nyolc, magyarul is megjelent könyv, amit ebben a cikkben összegyűjtöttünk, többek között Afganisztánba, Nigériába, Kolumbiába, Skóciába és a húszas évek Manhattanébe is elkalauzolja az olvasót.

Hernán Díaz: Bizalom

hernán díaz
Bizalom
Ford. Pék Zoltán, 21. század, 2022, 397 oldal

„Megszállottan olvastam ezt a könyvet, remélem, téged is elragad” – Dua Lipa

A 1920-as évek New Yorkjában mindenki hallott Benjamin és Helen Raskről. A férfi legendás Wall Street-i mágnás, a nő excentrikus arisztokraták tehetséges leánya. De szóbeszéd indul: vajon minden rendben Benjamin pénzügyi manővereivel? És Helen miért él ilyen bezárkózott életet? Miközben a tékozló, spekulációra épülő évtized a végéhez közeledik, a párról egyre többet pletykálnak. Milyen áron szerezték irdatlan vagyonukat? Ez a rejtély áll az 1938-ban íródott, Kötvények című regény középpontjában, amelyet, úgy tűnik, mindenki olvasott New Yorkban. De a történetnek nem ez az egyetlen változata. 

A könyvbe itt tudsz beleolvasni.

Min Jin Lee: Pacsinkó

Min Jin Lee
Pacsinkó
Ford. Barta Judit, Alexandra, 2020, 543 oldal

A történelem ritkán kegyes. Min Jin Lee mesterien megírt regényeposzában egy szegény, de öntudatos bevándorló család négy nemzedéke küzd azért, hogy száműzve hazájukból, amit sohase ismertek, saját sorsuk uraivá válhassanak.

Koreában az 1900-as évek elején a tizenéves Sunját, egy félig nyomorék halászember imádott lányát otthonuktól nem messze, a tengerparton elcsábítja egy gazdag idegen. A férfi elhalmozná mindennel, de amikor a lány ráébred, hogy teherbe esett – és hogy a szerelme nős –, nem hajlandó eladni magát. Inkább elfogadja egy szelíd, betegségekkel küzdő lelkész házassági ajánlatát, aki úton Japánba száll meg náluk. Ám döntésével, hogy elhagyja otthonát, és visszautasítja születendő fia nagy hatalmú apját, Sunja izgalmakkal teli családtörténetet indít el, ami a rákövetkező nemzedékekre is kihat.

A könyv Kamilla királyné könyvklubjának júniusi olvasmánya is.

Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

khaled hosseini
Egyezer tündöklő nap
Ford. Bobory Dóra, Libri, 2017, 480 oldal

„Elgondolkodtató könyv Afganisztán kulturális és politikai történelméről” – Dua Lipa

Afganisztán, 80-as évek. A perzsa kultúra egykori bölcsőjében elszabadul a terror és a háború. Két nő: Marjam és Leila. Marjam a társadalomból kivetett törvényen kívüliként születik, s kamaszkorában még azt a kevés szeretetet is megvonja tőle a sors, amit gyerekként megkapott. Leilára akár boldogság is várna, ha életét nem forgatná fel mindenestől a véres háború. A két nőt közel hozza egymáshoz a szenvedés és a szeretett emberek elvesztése, sorsuk összefonódik a kegyetlen férfivilágban.

A Papírsárkányok című világhírű regény szerzője az afgán történelem 30 évnyi krónikájába ágyazza a szívszorító történetet szeretetről, szerelemről és egy hihetetlen tettekre sarkalló barátságról. Khaled Hosseini új regénye megdöbbentő képet fest a tálib uralom alatt sínylődő Afganisztánról, miközben páratlan érzékenységgel ábrázolja a női sorsokat.

Brit Bennett: A halványuló fél

brit bennett
A halványuló fél
Ford. Roboz Gábor, Gabo, 2021, 376 oldal

„Lenyűgözően ír az osztály, a nem és a faj kérdéseiről” – Dua Lipa

A fekete ikerlányok, Desiree és Stella 16 évesen elszöknek az isten háta mögötti otthonukból, de hamarosan elszakadnak egymástól. Évekkel később Desiree bántalmazó férje elől menekülve visszaköltözik kislányával a szülővárosukba, miközben a világosabb bőrű Stella fehérként éli az életét, és még férje sem tud semmit a múltjáról. Hiába ékelődik azonban az ikerlányok közé megannyi kilométer és hazugság, sorsuk újra összefonódik. És mi történik vajon, amikor lányaik útjai is keresztezik egymást?

A könyvbe itt tudsz beleolvasni.

Patti Smith: Kölykök

patti smith
Kölykök
Ford. Illés Róbert, Totth Benedek, Turi Tímea, Magvető, 2022, 376

Még nem ismeri őket senki, még éhesek és fiatalok. Patti Smith visszaemlékezésében nem a punk leendő keresztanyja és a majdani világhírű fotóművész – Robert Mapplethorpe – kapcsolata elevenedik meg, hanem két kölyöké, akik a kölcsönös bizalom és kiszolgáltatottság által ismerik meg egymást és keresik helyüket a világban. Történetük mögött ott lüktet a hatvanas és hetvenes évek Amerikája, New York excentrikus művészvilága, feltűnik Allen Ginsberg, Andy Warhol, Janis Joplin és Jimi Hendrix is.

A könyvbe itt tudsz beleolvasni.

Gabriel García Márquez: Száz év magány

gabriel garcía márquez
Száz év magány
Ford. Székács Vera, 2023, 488 oldal

„Ellenállhatatlan családi történet” – Dua Lipa

A Száz év magányt Márquez a saját gyermekkori emlékeiből, tapasztalataiból kiindulva írta. A regény Kolumbia egy eldugott falujában, Macondoban játszódik. Bár nem jó kifejezés a „játszódik”, hisz ez a mű minden szempontból rendhagyó. Ahogy az író mondja: „Macondo nem annyira földrajzi hely, mint inkább lelkiállapot”.

A faluban állandó a száraz forróság; az emberek a napjuk nagy részét árnyékos függőágyakban töltik, és mindent vastag por lep, amit időről időre felkavar a szél – de nincs eső, ami lemosná. Az élet monoton, az évszakok is alig észrevehetően változnak. Semmi sem történik. Így követjük végig egy család történetének 100 évét.

Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong

Chimamanda ngozi adichie
Az aranyló fél napkorong
Ford. Kiss Árpád, Sawasawa, 2013, 518 oldal

Egy ikerpár szerelmi története a polgárháborúba sodródótt, frissen független Nigériából elszakadt Biafrában. A New Yorker szerint húsz legjobb fiatal író közé sorolt Chimamanda Ngozi Adichie éleslátással elemzi az eseményeket, a résztvevők énjét, miközben az olvasót végig a történet sodrásában tartja, egészen a mesteri, váratlan befejezésig. A könyv adaptációját a 2013-as Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be.

Douglas Stuart: Shuggie Bain

douglas stuart
Shuggie Bain
Ford. Greskovits Endre, Park, 2021, 468 oldal

Glasgownak leáldozott: a bányák és gyárak bezártak, az iparváros munka nélkül maradt. Shuggie Bain a 80-as évek Skóciájának kegyetlen, feszültségekkel terhelt világába születik, a külvárosok és a bányásztelepek tehetetlenséggel, durvasággal és alkoholizmussal teli valóságába.

Douglas Stuart önéletrajzi regénye keresetlen szavakkal, kérlelhetetlen pontossággal és rengeteg szeretettel kíséri végig Shuggie életét a kamaszkor végéig. A kiközösített, meleg kisfiú és a büszke, törékeny alkoholista anya kálváriája felejthetetlen tisztelgés egy magára hagyott város és egy derékba tört élet méltósága előtt.

„Nem lehetett hasznát venni a matekleckénél, és bizonyos napokon az ember inkább éhen halt, mint hogy megegye a főztjét, de ahogy Shuggie ránézett, megértette, hogy az anyja miben különleges: a sminkjével meg a frizurájával mindennap kimászik a sírjából, és magasba emeli a fejét. Amikor megszégyenítette magát az ivással, másnap fölkelt, felvette legszebb kabátját, és szembenézett a világgal. Amikor üres volt a hasa, és a gyerekei éhesek voltak, megfésülködött, és elérte, hogy a világ az ellenkezőjét gondolja.” 

A Shuggie Bainről írt hét könyve ajánlónkat itt tudod elolvasni.

Nyitókép: GoodFon

(People)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ezeket a tanácsokat fogadd meg, ha könyvklubot indítanál

Könyvklubokban összeülni és könyvekről beszélgetni remek időtöltés. Összeszedtük, mit kell tenned, ha saját könyvklubot indítanál.

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

Virágzó üzletnek tűnik a csendes könyvklub, ahol az introvertál személyiségű olvasók is jól érezhetik magukat.

...
Hírek

28 éven át olvastak egy Joyce-regényt egy amerikai könyvklubban

Egy amerikai olvasóklub tagjai 28 éve olvassák a Fennegan ébredését. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.