Az afgán nőkért aggódik Khaled Hosseini és Malala Juszufzai

Az afgán nőkért aggódik Khaled Hosseini és Malala Juszufzai

Az afganisztáni polgári lakosság, különösen a nők helyzete miatt fejezte ki aggodalmát Khaled Hosseini író és a Nobel-békedíjas Malala Juszufzai.

ro | 2021. augusztus 17. |

Az afgán emberek nem ezt érdemlik – posztolta a Twitteren Khaled Hosseini, aki még gyerekként hagyta el hazáját, Amerikában nevelkedett, de könyveiben rendszeresen vissza-visszatér Afganisztánba (Papírsárkányok, És a hegyek visszhangozzák). Épp tegnap írtunk arról, hogy az országban napok alatt összeomlott a központi kormányzat, a tálib erők már az ország nagy részét ellenőrzésük alatt tartják és a hétvégén benyomultak Kabulba is.

Az író egy másik bejegyzésében elmesélte, hogy van egy unokatestvére, aki Nyugat-Afganisztánban él, együtt nőttek fel a hetvenes években. A napokban felhívta az asszonyt telefonon, aki rémült volt, és azt mondta, hogy a gyerekei Herat városából a biztonságosabbnak vélt Kabulba menekültek. „Összetört a szívem és tehetetlennek éreztem magam” – írta Hosseini, aki nemcsak a rokonai miatt fejezte ki aggodalmát, hanem a több millió afgán miatt is, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat és most a mindennapi létért küzdenek.

Az író leginkább az afganisztáni nőkért aggódik: „A nőknek és a lányoknak mindenki másnál több a veszítenivalójuk”. Khaled Hosseini felidézte, hogy a tálibok annak idején szisztematikusan terrorizálták a nőket: nem mozoghattak szabadon, nem dolgozhattak, tanulhattak, nem hordhattak ékszert, nem nevethettek nyilvánosan, ahogy nem fedhették fel az arcukat sem.

Szintén aggodalmainak adott hangot a Nobel-békedíjas és már egészen fiatal korától a lányok tanuláshoz való jogáért küzdő Malala Juszufzai, akit gyerekként tálib fegyveresek lőttek fejbe, amikor épp az iskolába tartott (életéről az Én vagyok Malala című könyvben mesélt). A most 24 éves nő a BBC-nek arról beszélt, hogy a világ vezetőinek – különösen Nagy-Britannia és az Egyesült Államok vezetőinek – cselekedniük kell, hogy megvédjék az afganisztáni polgári lakosságot és a menekülteket. Juszufzai ugyancsak a nők védelmében emelte fel a szavát, egyúttal a határok megnyitását sürgette az afgán menekültek előtt.

Hírlevél feliratkozás

Amikor a koalíciós erők gyors kivonásáról kérdezték, az aktivista elmondta, hogy ennek során nagyon kevés figyelmet fordítottak a humanitárius munkára. Összességében úgy vélte, hogy az országban nagyon keveset tettek a demokrácia megerősítéséért és a szélsőséges ideológiák kisöpréséért, és minden ország, minden csoport csak a maga érdekét, a maga hasznát tartotta szem előtt.

Forrás: BBC, Sky News

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A tálibok bevonultak Kabulba, a nyugatiak menekítik polgáraikat

Napok alatt omlott össze a központi kormányzat Afganisztánban, a tálib erők már az ország nagy részét ellenőrzésük alatt tartják és a hétvégén benyomultak Kabulba is.

...
Nagy

Túlélte a tálibok támadását, most a nők jogaiért küzd Malala

...
Nagy

Khaled Hosseini: Egy szempillantás alatt bárki menekültté válhat

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága