Az afgán nőkért aggódik Khaled Hosseini és Malala Juszufzai

Az afgán nőkért aggódik Khaled Hosseini és Malala Juszufzai

Az afganisztáni polgári lakosság, különösen a nők helyzete miatt fejezte ki aggodalmát Khaled Hosseini író és a Nobel-békedíjas Malala Juszufzai.

ro | 2021. augusztus 17. |

Az afgán emberek nem ezt érdemlik – posztolta a Twitteren Khaled Hosseini, aki még gyerekként hagyta el hazáját, Amerikában nevelkedett, de könyveiben rendszeresen vissza-visszatér Afganisztánba (Papírsárkányok, És a hegyek visszhangozzák). Épp tegnap írtunk arról, hogy az országban napok alatt összeomlott a központi kormányzat, a tálib erők már az ország nagy részét ellenőrzésük alatt tartják és a hétvégén benyomultak Kabulba is.

Az író egy másik bejegyzésében elmesélte, hogy van egy unokatestvére, aki Nyugat-Afganisztánban él, együtt nőttek fel a hetvenes években. A napokban felhívta az asszonyt telefonon, aki rémült volt, és azt mondta, hogy a gyerekei Herat városából a biztonságosabbnak vélt Kabulba menekültek. „Összetört a szívem és tehetetlennek éreztem magam” – írta Hosseini, aki nemcsak a rokonai miatt fejezte ki aggodalmát, hanem a több millió afgán miatt is, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat és most a mindennapi létért küzdenek.

Az író leginkább az afganisztáni nőkért aggódik: „A nőknek és a lányoknak mindenki másnál több a veszítenivalójuk”. Khaled Hosseini felidézte, hogy a tálibok annak idején szisztematikusan terrorizálták a nőket: nem mozoghattak szabadon, nem dolgozhattak, tanulhattak, nem hordhattak ékszert, nem nevethettek nyilvánosan, ahogy nem fedhették fel az arcukat sem.

Szintén aggodalmainak adott hangot a Nobel-békedíjas és már egészen fiatal korától a lányok tanuláshoz való jogáért küzdő Malala Juszufzai, akit gyerekként tálib fegyveresek lőttek fejbe, amikor épp az iskolába tartott (életéről az Én vagyok Malala című könyvben mesélt). A most 24 éves nő a BBC-nek arról beszélt, hogy a világ vezetőinek – különösen Nagy-Britannia és az Egyesült Államok vezetőinek – cselekedniük kell, hogy megvédjék az afganisztáni polgári lakosságot és a menekülteket. Juszufzai ugyancsak a nők védelmében emelte fel a szavát, egyúttal a határok megnyitását sürgette az afgán menekültek előtt.

Hírlevél feliratkozás

Amikor a koalíciós erők gyors kivonásáról kérdezték, az aktivista elmondta, hogy ennek során nagyon kevés figyelmet fordítottak a humanitárius munkára. Összességében úgy vélte, hogy az országban nagyon keveset tettek a demokrácia megerősítéséért és a szélsőséges ideológiák kisöpréséért, és minden ország, minden csoport csak a maga érdekét, a maga hasznát tartotta szem előtt.

Forrás: BBC, Sky News

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A tálibok bevonultak Kabulba, a nyugatiak menekítik polgáraikat

Napok alatt omlott össze a központi kormányzat Afganisztánban, a tálib erők már az ország nagy részét ellenőrzésük alatt tartják és a hétvégén benyomultak Kabulba is.

...
Nagy

Túlélte a tálibok támadását, most a nők jogaiért küzd Malala

...
Nagy

Khaled Hosseini: Egy szempillantás alatt bárki menekültté válhat

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

Olvass!
...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

Mintha Salvador Dalí írt volna forgatókönyvet egy Hitchcock-filmhez. A bestselleríró és humorista Bob Mortimer briliánsan vicces első regénye garantáltan egy új kedvenc A csütörtöki nyomozóklub rajongóinak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri