Az afgán nőkért aggódik Khaled Hosseini és Malala Juszufzai

Az afgán nőkért aggódik Khaled Hosseini és Malala Juszufzai

Az afganisztáni polgári lakosság, különösen a nők helyzete miatt fejezte ki aggodalmát Khaled Hosseini író és a Nobel-békedíjas Malala Juszufzai.

ro | 2021. augusztus 17. |

Az afgán emberek nem ezt érdemlik – posztolta a Twitteren Khaled Hosseini, aki még gyerekként hagyta el hazáját, Amerikában nevelkedett, de könyveiben rendszeresen vissza-visszatér Afganisztánba (Papírsárkányok, És a hegyek visszhangozzák). Épp tegnap írtunk arról, hogy az országban napok alatt összeomlott a központi kormányzat, a tálib erők már az ország nagy részét ellenőrzésük alatt tartják és a hétvégén benyomultak Kabulba is.

Az író egy másik bejegyzésében elmesélte, hogy van egy unokatestvére, aki Nyugat-Afganisztánban él, együtt nőttek fel a hetvenes években. A napokban felhívta az asszonyt telefonon, aki rémült volt, és azt mondta, hogy a gyerekei Herat városából a biztonságosabbnak vélt Kabulba menekültek. „Összetört a szívem és tehetetlennek éreztem magam” – írta Hosseini, aki nemcsak a rokonai miatt fejezte ki aggodalmát, hanem a több millió afgán miatt is, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat és most a mindennapi létért küzdenek.

Az író leginkább az afganisztáni nőkért aggódik: „A nőknek és a lányoknak mindenki másnál több a veszítenivalójuk”. Khaled Hosseini felidézte, hogy a tálibok annak idején szisztematikusan terrorizálták a nőket: nem mozoghattak szabadon, nem dolgozhattak, tanulhattak, nem hordhattak ékszert, nem nevethettek nyilvánosan, ahogy nem fedhették fel az arcukat sem.

Szintén aggodalmainak adott hangot a Nobel-békedíjas és már egészen fiatal korától a lányok tanuláshoz való jogáért küzdő Malala Juszufzai, akit gyerekként tálib fegyveresek lőttek fejbe, amikor épp az iskolába tartott (életéről az Én vagyok Malala című könyvben mesélt). A most 24 éves nő a BBC-nek arról beszélt, hogy a világ vezetőinek – különösen Nagy-Britannia és az Egyesült Államok vezetőinek – cselekedniük kell, hogy megvédjék az afganisztáni polgári lakosságot és a menekülteket. Juszufzai ugyancsak a nők védelmében emelte fel a szavát, egyúttal a határok megnyitását sürgette az afgán menekültek előtt.

Hírlevél feliratkozás

Amikor a koalíciós erők gyors kivonásáról kérdezték, az aktivista elmondta, hogy ennek során nagyon kevés figyelmet fordítottak a humanitárius munkára. Összességében úgy vélte, hogy az országban nagyon keveset tettek a demokrácia megerősítéséért és a szélsőséges ideológiák kisöpréséért, és minden ország, minden csoport csak a maga érdekét, a maga hasznát tartotta szem előtt.

Forrás: BBC, Sky News

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A tálibok bevonultak Kabulba, a nyugatiak menekítik polgáraikat

Napok alatt omlott össze a központi kormányzat Afganisztánban, a tálib erők már az ország nagy részét ellenőrzésük alatt tartják és a hétvégén benyomultak Kabulba is.

...
Nagy

Túlélte a tálibok támadását, most a nők jogaiért küzd Malala

...
Nagy

Khaled Hosseini: Egy szempillantás alatt bárki menekültté válhat

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

Fenyvesi Orsolya legújabb, Miri című mesekönyvének főhőse egy ovis kislány, kinek kalandjait Miklya Emese illusztrációi keltik életre. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A Fő utcában Sinclair Lewis szatirikus tükröt mutat a kisvárosi Amerikának

Az 1910-es években játszódó történet középpontjában Carol Milford, a fiatal, tanult, haladó szellemű nő áll, aki nagy terveket dédelgetve, világjobbító szándékkal vág bele az életbe. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A családi pokolból Petőfi verse mutatja meg a kiutat

A Petőfi bicentenáriumi évhez kapcsolódva jelent meg a Költővel nem járnék, melynek novellái nem a megszokott módon beszélnek Petőfi Sándorról, a minket körülvevő világról és rólunk, emberekről.

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

Milbacher Róbert negyedik prózakötetének, a Keserű víznek az emlékezés a mestermotívuma, és a Magvető Caféban megtudhattuk, kit neveztek cseláknak a nagybajomiak, de az is kiderült, hogyan tárult fel a szerző számára a felmenői mindennapjainak Atlantisza.

Hírek
...
Hírek

Margócsy: Petőfi nem különleges, hanem normál jelenség a nagy magyar költők sorában

...
Hírek

Rangos elismerésben részesült Tolnai Ottó

...
Hírek

Amerikai költészeti díjat kapott Pál Dániel Levente

...
Szórakozás

Könyvhét, Wes Anderson, Hamlet és Édes Anna [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Spanyolul is megjelenik Gurubi Ágnes Szív utcája

...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

...
Hírek

Melyik lesz 2023 legjobb első könyve? Már lehet nevezni a Margó-díjra

...
Hírek

Napi 20 perc olvasásért indít 30 napos programot a Libri

...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat