5 dolog, amit nem tudtál a Száz év magányról

5 dolog, amit nem tudtál a Száz év magányról

A Netflix Kolumbiában forgatott sorozatot Gabriel García Márquez Száz év magány című regényéből, mi pedig mutatunk öt dolgot, amit lehet, hogy nem tudtál a világhírű alkotásról.

ko | 2024. április 18. |

Szerdán, García Márquez halálának tíz éves évfordulóján mi is beszámoltunk arról, hogy az író Száz év magány című könyvéből sorozat készül. A Netflix már 2019-ben megvette a legendás regény megfilmesítésének jogait, mely a Nobel-díjas író fiainak támogatásával készült el, ugyanúgy, ahogyan utolsó könyvének kiadását is ők engedélyezték. 

gabriel García Márquez
Száz év magány
Ford. Székács Vera, Magvető, 2023, 488 oldal
Gabriel García Márquez: Száz év magány könyv

A sorozathoz készült előzetes megjelenésének apropóján most olyan érdekességeket mutatunk, melyeket nem bitos, hogy tudtál a Buendía család történetét feldolgozó, különleges atmoszférájú kötetről:

A legtöbb példányban eladott spanyol nyelvű könyv a Biblia után

Az 1967-ben kiadott regényt 46 nyelvre fordították le és 50 millió példánynál is többet adtak el belőle szerte a világon. Nemcsak a Száz év magánnyal, hanem többi művével együtt a kolumbiai író ebben a században megelőzte Miguel de Cervantest, a Don Quijote szerzőjét a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók között.

García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában
García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában

A kolumbiai García Márquez megelőzte Miguel de Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók

Tovább olvasok
 

Márquez nem akarta, hogy filmadaptáció készüljön belőle

Az író úgy érezte, könyvét nem lehet a film nyelvére lefordítani, és nem fér bele egyetlen filmbe, de még talán kettőbe sem. Fiai, Rodrigo és Gonzalo végül eladták a megfilmesítési jogokat, ezért készülhet most egy sorozat a varázslatos regényből. Bár a Szerelem a kolera idején című nagyregényét például megfilmesítették (2007-ben Javier Bardem és Benjamin Bratt főszereplésével), ám amikor a producer, Harvey Weinstein megkereste García Márquezt a Száz év magány kapcsán, akkor kitért az ajánlata elől. 

Megírása előtt a szerző már majdnem feladta az írást 

Ez volt a kolumbiai író ötödik könyve, de annyira el volt keseredve, hogy megalkotása előtt 5 éven át egyáltalán nem írt. Felesége, Mercedes azonban hitt benne, és nemcsak folyamatosan biztatta, hanem arra is ráállt, hogy kenyérkeresővé váljon, míg férje dolgozik. A történet nem hagyta nyugodni az írót, aki mikor végre nekilátott, mindössze tizennyolc hónap alatt befejezte a könyvet.

Márquez világában az a legjobb, hogy el lehet veszni benne
Márquez világában az a legjobb, hogy el lehet veszni benne

95 éve született a kolumbiai Gabriel García Márquez Nobel-díjas író, újságíró, politikai aktivista. Mindenkinek mást kínálnak könyvei, az évforduló pedig jó alkalmat adott arra, hogy felelevenítsük saját irodalmi Márquez-élményeinket.

Tovább olvasok

A regény miatt egy banáncég megváltoztatta a nevét

García Márquez egész életében politizált, és gyakran bírálta a kapitalizmust és a kizsákmányolást. A Száz év magányban leírt gyarmati banángyártó cég olyan egyértelműen a United Fruit Company vállalatra (melyről az író látta, hogy szülővárosában hogyan működött) utalt, hogy a cég végül kénytelen volt átnevezni magát – Chiquita lett az új elnevezésük.

A könyv angol fordítsát szinte jobban szerette, mint az eredetit

A regényt Gregory Rabassa, egy kubai-amerikai irodalomprofesszor fordította angolra, aki hét nyelven tudott, kódokat tört fel a második világháborúban, járt a Fehér Házban és táncolt Marlene Dietrichhel. Egy barátja ajánlotta az író figyelmébe, és ő ragaszkodott is a fordítóhoz, még akkor is, ha egy évet kellett várni a munkájára. Amikor azonban végre megjelent az angol verzió, Márquez azt mondta, hogy jobb, mint az eredeti.

Forrás: Mental Floss

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Nézd meg a Márquez Száz év magányából készült sorozat előzetesét!

A Netflix Kolumbiában forgatott sorozatot a Száz év magányból. Mutatjuk a különleges hangulatú előzetest.

...
Hírek

Márquez fiainak közreműködésével készül az első Száz év magány-sorozat

Negyven éve nyerte el Márquez az irodalmi Nobel-díjat a könyvért, ennek a tiszteletére készül a feldolgozás.

...
Hírek

A Száz év magány csaknem négyszáz kiadását gyűjtötte össze egy kolumbiai mérnök

Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író Száz év magány című regényét gyűjti tizenhat éve a kolumbiai Jorge Iván Salazar, akinek a tamil, az örmény és az azeri mellett még negyvenöt nyelven van birtokában a regény.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón