28 éven át olvastak egy Joyce-regényt egy amerikai könyvklubban

28 éven át olvastak egy Joyce-regényt egy amerikai könyvklubban

ko | 2023. október 04. |

Gerry Fialka filmrendező az elmúlt 28 évben havonta egyszer összehívott egy könyvklubot, hogy elolvassa James Joyce Finnegan ébredése című könyvét, amely hírhedten nehezen értelmezhető. Tegnap, azaz október 3-án Fialka Venice-Wake csoportja, amelyet a Los Angeles-i Public Library Venice-i fiókjában indított 1995-ben, és a járvány óta a Zoomon folytatott, végre a könyv utolsó oldalához ért. 

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait
140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, bár amikor először publikáltak belőle fejezeteket egy amerikai lapban, közfelháborodást keltett, és pornográfia vádjával be is tiltották. Nagy művét Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és a vallásos elfogultság. Joyce-ra az MTVA Sajtóarchívumának portréjából kiindulva emlékezünk.

Tovább olvasok

„Elolvasunk egy oldalt, majd két órán át beszélünk róla” – meséli az ötletgazda. „Ezért telt 28 évbe.” 

„A könyv az utolsó mondat közepén ér véget, majd ez a mondat a regény elején folytatódik. Ez egy ciklikus könyv, ami sosem ér véget, meséli a könyvklub vezetője. 

Fialka kíváncsiságból indította el a projektet. „Azt gondoltam, csak úgy ismerhetem meg a Finnegan ébredését, ha teljesen belemerülök. Nem vagyok tudós, nem vagyok akadémikus, nem is olvastam mást az írótól. 28 év telt el, és közben rengeteget tanultunk.” Peter Coogan, aki „irodalmi kalandként” írja le a közösség tevékenységét,  2002 óta tagja a csoportnak, és dicséri Fialka elkötelezettségét a könyv felfedezése iránt.

„Sok tudós azt mondja, hogy Joyce célja nem az volt, hogy egyértelmű élményt adjon az olvasóknak, vagy hogy elmeséljen nekik egy egyszerű történetet, hanem az, hogy az olvasók elveszettnek érezzék magukat, úgy, ahogyan a szereplők, amikor éppen egy álomjelenetben vannak. És ez gyakran érthetetlen, hiszen az álmokat sokszor érthetetlennek éljük meg” – mondta Coogan.

Ma van a Bloomsday – öt érdekesség az Ulysses írójának életéből
Ma van a Bloomsday – öt érdekesség az Ulysses írójának életéből

A Szombathelyen megrendezett 30. magyarországi Bloomsday alkalmából öt érdekességet mutatunk a különc ír szerző, James Joyce életéből. 

Tovább olvasok

„Ez egy mozaik” – mondja Fialka a Finnegan ébredéséről. „Tanulmányozod a mintákat, és kitalálod, hogy mely darabokat állítsd össze, és ezt közölnöd kell másokkkal is.” Annak ellenére, hogy a klub élő találkozókkal indult, Fialka azt mondja, hogy elkezdte értékelni a Zoom-verziót, mert szerinte az emberek így jobban tudnak figyelni. De van egy másik oka is annak, hogy manapság inkább a virtuális találkozókat részesíti előnyben. „Visszaállíthatnám az élő találkozást, de nem fogom, mert mind túl öregek vagyunk, és így legalább nem kell parkolnom és nem kell székeket felállítanom. Alapvetően 40 éve székeket állítottam fel minden rendezvényemen” – mondta. 

Most, hogy tegnap elolvasták a regény utolsó oldalát, vajon be is fejezik?  „Nem, soha nem fejezzük be. A jövő hónapban ugyanezt fogjuk tenni” – mondja. – „Legközelebb újra elolvassuk a harmadik oldalt.”

Forrás: The Orange County Register

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dua Lipa egy Booker-díjas kötettel indítja el az új könyvklubját

Dua Lipa a könyvklubja kapcsán azt írta, bárhová ment életében, mindig vitt magával egy könyvet.

...
Hírek

Jane Austennel indítja könyvklubját a TikTok

Virtuális könyvklubot indít a TikTok, a legelső választott könyv a Netflixen pénteken bemutatott Meggyőző érvek alapját adó klasszikus lesz.

...
Hírek

Bátor afgán tinédzserek könyvklubot alapítottak dacolva a tálibokkal

A titkos könyvklubot elsősorban azon fiatal nők számára hozták létre, akik most nem férnek hozzá az oktatáshoz. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Az olasz kulturális miniszter nem adja vissza a Diszkoszvetőt a müncheni antik múzeumnak

...
Podcast

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.