70 éves lenne Douglas Adams, aki megfejtette, mi az élet értelme

Március 11-én lenne hetvenéves Douglas Adams angol író, a világ egyetlen ötkötetes trilógiája, a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzője.

sa | 2022. március 11. |
DOUGLAS ADAMS
Galaxis útikalauz stopposoknak - A világ leghosszabb trilógiája öt részben
Ford.: Kollárik Péter, Molnár István, Nagy Sándor, Németh Attila. Gabo Kiadó, 2015, 694 oldal
-

Cambridge-ben született, anyja nővér, apja tanár, majd üzleti tanácsadó volt, a szülők válása után a gyerekek anyjukkal az essexi Brentwoodba költöztek. A kis Douglas az iskolában messze kiemelkedett a kortársai közül, egyrészt a szó konkrét értelmében (igazi nyakigláb fiúként már 12 évesen több mint 180 centi magas volt), másrészt pedig írói tehetsége miatt is. Noha kezdetben a szíve a természettudományok felé húzta, már tízévesen eldőlt, hogy inkább irodalmi téren van keresnivalója. Írásai eleinte az iskolai lapban jelentek meg, majd 1965-ben publikálta első novelláját az Eagle országos fiúmagazinban.

Douglas Adams kamaszkorában írt verse került elő
Tovább olvasok

Egy jól sikerült esszéjének köszönhetően, amely a vallásos költészetet egészen sajátos kontextusban tárgyalta, párhuzamokat állítva a Beatles-től William Blake-ig, felvételt nyert a cambridge-i St. John's College-ba. Itt működött a Cambridge Footlights klub, egy tanulókból álló, meghívásos drámakör, ahol számos híresség is "nevelkedett", mint Emma Thompson, Hugh Laurie, Stephen Fry vagy Graham Chapman és John Cleese, a Monty Python csoport illusztris tagjai. Adams vágya volt, hogy ő is a kör tagja legyen, mint mondta, igazából John Cleese szeretett volna lenni, de időközben rájött, hogy azt az állást már betöltötték.

A színészkedéssel hamar fel is hagyott, helyette inkább az írásra koncentrált. 1974-ban lediplomázott, és nem sokkal később Graham Chapman felfigyelt sajátos humorára, és szárnyai alá vette. Együttműködésük eredményeként Adams több Monty Python-jelenetet írt, s néhányban ő is felbukkant. Eközben volt néhány rádiós munkája is, mint például a The Burkiss Way szkeccsek és a The News Huddlines. Ezekből azonban nehezen tudott megélni, ezért kénytelen volt más munkákat is elvállalni: volt kórházi mindenes, istállóépítő, csirkeól-takarító, majd egy gazdag katari családnál biztonsági őr is.

Karrierje a hetvenes évek végén indult be igazán, ekkor találkozott a rádiós Simon Brett-tel, akivel közösen találták ki egy sci-fi paródia tervét, amelyet később folytatásokban le is adtak a rádióban. Ez lett a Galaxis útikalauz stopposoknak, amelyet Adams saját korábbi tapasztalatai ihlettek: még egyetemistaként stoppal bejárta Európát egészen Isztambulig, innen jött az ötlet a galaxis stopposainak nyújtandó segítségről.

„Viszlát, és kösz a halakat!” - Neked mi a kedvenc Douglas Adams-idézeted?
„Viszlát, és kösz a halakat!” - Neked mi a kedvenc Douglas Adams-idézeted?

Bekészítetted már a törülközőt? Húsz éve hunyt el Douglas Adams, akire legjobb soraival emlékezünk.

Tovább olvasok

1979 és 1992 között ötrészes trilógiát írt a Galaxisból, amely a rádiósorozathoz hasonlóan hatalmas sikert aratott, kultuszművé és számos szállóige forrásává vált, ilyen például a Mi az élet értelme? kérdésre adott válasz, hogy 42, illetve a jó tanács, miszerint Ne ess pánikba, és mindig legyen nálad a törölköződ! A könyv, amely egyfelől remek humorral megírt paródia, görbe tükröt is tart "majomtól eredő civilizációnknak", amely "oly döbbenetesen primitív, hogy a kvarcórát még mindig pompás dolognak tartja". A műből 1981-ben televíziós sorozat, 1984-ben számítógépes játék, 1993 és 1996 között képregény, 2005-ben pedig mozifilm is készült, ennek forgatókönyvírója és egyik producere maga Adams volt.

A Galaxis kötetei mellett hasonlóan nagy sikert aratott második sci-fi trilógiája is, a Dirk Gently-történetek (Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája, A lélek hosszú, sötét teadélutánja, A kétség lazaca), amelynek első részéből tévésorozat is készült.

Adams, aki elkötelezett környezetvédő volt, és többször is járt Afrikában és Dél-Amerikában, hogy veszélyeztetett állatfajok megmentésében segédkezzen, az Utoljára látható című könyvére volt a legbüszkébb, amelyben Madagaszkár szigetének védett állatairól olvashatunk.

-

A jelmezben Douglas Adams sétál. Forrás: https://www.savetherhino.org/.

A vadvédelem és az írás mellett élénken érdeklődött a technológiai újítások iránt is. Már 1983-ban volt e-mail-címe, 1984-ben ő vásárolta Anglia első Macintosh-számítógépét, két évvel a Wikipedia indulása előtt létrehozta az első közösségi elven alapuló tudásbankot, és több számítógépes játék fejlesztésében is részt vett.

Adams 2001. május 11-én, 49 éves korában szívinfarktusban hunyt el a kaliforniai Santa Barbarában. A The Guardianben megjelent nekrológjában Richard Dawkins, a neves evolúcióbiológus "korunk egyik legszellemesebb emberének" nevezte az írót, akinek barátai, tisztelői minden év május 25-én megrendezik a törölközőnapot, amikor egész nap egy törölközőt cipelnek magukkal.

(Forrás: MTVA Sajtóarchívuma)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

„Viszlát, és kösz a halakat!” - Neked mi a kedvenc Douglas Adams-idézeted?

Bekészítetted már a törülközőt? Húsz éve hunyt el Douglas Adams, akire legjobb soraival emlékezünk.

...
Hírek

Douglas Adams kamaszkorában írt verse került elő

...
Hírek

20 évvel a halála után megjelennek Douglas Adams személyes feljegyzései

42 címmel összeállítottak egy kötetet a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjének vicceiből, verseiből, leveleiből és feljegyzéseiből.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

...
Hírek

Ki lesz 2024 legjobb elsőkönyvese, a Margó-díjas? 

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A hónap végéig lehet nevezni.

Szerzőink

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

...
ko

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Olvass!
...
Beleolvasó

Így ír Nádas Péter nyelvén Szvoren Edina – Olvass bele!

A Kérődző Kronosz pastiche-aiban ismert írók stílusokra ismerhetünk rá újfajta szemszögekből. Hiszen a szövegek egyszerre viselik magukon Szvoren Edina és a kiválasztott szerzők stílusjegyeit.

...
Beleolvasó

Ha nem sikerül örököst szülnie, talán túl sem éli a pokoli házasságot – Olvass bele a Hamnet szerzőjének új regényébe!

Az Egy házassági portré lapjain Maggie O'Farrell ezúttal a reneszánsz Itália sokszínű világát kelti életre. Olvass bele a regénybe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Benedek Miklós mellbevágóan őszinte vallomásába!

Megannyi sikeres szerep után Benedek Miklós a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról, a saját életéről mesélt.

Kiemeltek
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal nagy formában van a tárgyalótermi dráma főhőseként

A Donnie Darko sztárja, Jake Gyllenhaal alakítja a Scott Turow regényéből készült Ártatlanságra ítélve című sorozat központi karakterét, aki vádlóból egy gyilkossági ügy vádlottjává válik.

...
Szórakozás

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.