70 éves lenne Douglas Adams, aki megfejtette, mi az élet értelme

70 éves lenne Douglas Adams, aki megfejtette, mi az élet értelme

Március 11-én lenne hetvenéves Douglas Adams angol író, a világ egyetlen ötkötetes trilógiája, a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzője.

sa | 2022. március 11. |
DOUGLAS ADAMS
Galaxis útikalauz stopposoknak - A világ leghosszabb trilógiája öt részben
Ford.: Kollárik Péter, Molnár István, Nagy Sándor, Németh Attila. Gabo Kiadó, 2015, 694 oldal
-

Cambridge-ben született, anyja nővér, apja tanár, majd üzleti tanácsadó volt, a szülők válása után a gyerekek anyjukkal az essexi Brentwoodba költöztek. A kis Douglas az iskolában messze kiemelkedett a kortársai közül, egyrészt a szó konkrét értelmében (igazi nyakigláb fiúként már 12 évesen több mint 180 centi magas volt), másrészt pedig írói tehetsége miatt is. Noha kezdetben a szíve a természettudományok felé húzta, már tízévesen eldőlt, hogy inkább irodalmi téren van keresnivalója. Írásai eleinte az iskolai lapban jelentek meg, majd 1965-ben publikálta első novelláját az Eagle országos fiúmagazinban.

Douglas Adams kamaszkorában írt verse került elő
Tovább olvasok

Egy jól sikerült esszéjének köszönhetően, amely a vallásos költészetet egészen sajátos kontextusban tárgyalta, párhuzamokat állítva a Beatles-től William Blake-ig, felvételt nyert a cambridge-i St. John's College-ba. Itt működött a Cambridge Footlights klub, egy tanulókból álló, meghívásos drámakör, ahol számos híresség is "nevelkedett", mint Emma Thompson, Hugh Laurie, Stephen Fry vagy Graham Chapman és John Cleese, a Monty Python csoport illusztris tagjai. Adams vágya volt, hogy ő is a kör tagja legyen, mint mondta, igazából John Cleese szeretett volna lenni, de időközben rájött, hogy azt az állást már betöltötték.

A színészkedéssel hamar fel is hagyott, helyette inkább az írásra koncentrált. 1974-ban lediplomázott, és nem sokkal később Graham Chapman felfigyelt sajátos humorára, és szárnyai alá vette. Együttműködésük eredményeként Adams több Monty Python-jelenetet írt, s néhányban ő is felbukkant. Eközben volt néhány rádiós munkája is, mint például a The Burkiss Way szkeccsek és a The News Huddlines. Ezekből azonban nehezen tudott megélni, ezért kénytelen volt más munkákat is elvállalni: volt kórházi mindenes, istállóépítő, csirkeól-takarító, majd egy gazdag katari családnál biztonsági őr is.

Karrierje a hetvenes évek végén indult be igazán, ekkor találkozott a rádiós Simon Brett-tel, akivel közösen találták ki egy sci-fi paródia tervét, amelyet később folytatásokban le is adtak a rádióban. Ez lett a Galaxis útikalauz stopposoknak, amelyet Adams saját korábbi tapasztalatai ihlettek: még egyetemistaként stoppal bejárta Európát egészen Isztambulig, innen jött az ötlet a galaxis stopposainak nyújtandó segítségről.

„Viszlát, és kösz a halakat!” - Neked mi a kedvenc Douglas Adams-idézeted?
„Viszlát, és kösz a halakat!” - Neked mi a kedvenc Douglas Adams-idézeted?

Húsz éve ezen a napon hunyt el tragikus hirtelenséggel Douglas Adams. Mindössze 49 éves volt, egy szívroham végzett vele kaliforniai otthonában. Előtte viszont megteremtette a maga ikonikusan abszurd humorú, társadalomkritikával mélyen átitatott univerzumát, és olyan örökbecsű szállóigékkel gazdagított minket, mint a 2020-as karantén idején különösen aktuálissá váló: „Ne ess pánikba!” Emellett a (bevallottan hibásan elnevezett) ötrészes Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógiában megfejtette nekünk, hogy mi a válasz az életre, a világmindenségre meg mindenre: 42. Arról már igazán ő sem tehetett, hogy ugyan a Bölcs Elme hét és fél millió év alatt kiszámolta a választ, ám a kérdést feltevők nem tudták valójában, hogy mi a kérdés.

Tovább olvasok

1979 és 1992 között ötrészes trilógiát írt a Galaxisból, amely a rádiósorozathoz hasonlóan hatalmas sikert aratott, kultuszművé és számos szállóige forrásává vált, ilyen például a Mi az élet értelme? kérdésre adott válasz, hogy 42, illetve a jó tanács, miszerint Ne ess pánikba, és mindig legyen nálad a törölköződ! A könyv, amely egyfelől remek humorral megírt paródia, görbe tükröt is tart "majomtól eredő civilizációnknak", amely "oly döbbenetesen primitív, hogy a kvarcórát még mindig pompás dolognak tartja". A műből 1981-ben televíziós sorozat, 1984-ben számítógépes játék, 1993 és 1996 között képregény, 2005-ben pedig mozifilm is készült, ennek forgatókönyvírója és egyik producere maga Adams volt.

A Galaxis kötetei mellett hasonlóan nagy sikert aratott második sci-fi trilógiája is, a Dirk Gently-történetek (Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája, A lélek hosszú, sötét teadélutánja, A kétség lazaca), amelynek első részéből tévésorozat is készült.

Adams, aki elkötelezett környezetvédő volt, és többször is járt Afrikában és Dél-Amerikában, hogy veszélyeztetett állatfajok megmentésében segédkezzen, az Utoljára látható című könyvére volt a legbüszkébb, amelyben Madagaszkár szigetének védett állatairól olvashatunk.

-

A jelmezben Douglas Adams sétál. Forrás: https://www.savetherhino.org/.

A vadvédelem és az írás mellett élénken érdeklődött a technológiai újítások iránt is. Már 1983-ban volt e-mail-címe, 1984-ben ő vásárolta Anglia első Macintosh-számítógépét, két évvel a Wikipedia indulása előtt létrehozta az első közösségi elven alapuló tudásbankot, és több számítógépes játék fejlesztésében is részt vett.

Adams 2001. május 11-én, 49 éves korában szívinfarktusban hunyt el a kaliforniai Santa Barbarában. A The Guardianben megjelent nekrológjában Richard Dawkins, a neves evolúcióbiológus "korunk egyik legszellemesebb emberének" nevezte az írót, akinek barátai, tisztelői minden év május 25-én megrendezik a törölközőnapot, amikor egész nap egy törölközőt cipelnek magukkal.

(Forrás: MTVA Sajtóarchívuma)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

„Viszlát, és kösz a halakat!” - Neked mi a kedvenc Douglas Adams-idézeted?

Bekészítetted már a törülközőt? Húsz éve hunyt el Douglas Adams, akire legjobb soraival emlékezünk.

...
Hírek

Douglas Adams kamaszkorában írt verse került elő

...
Hírek

20 évvel a halála után megjelennek Douglas Adams személyes feljegyzései

42 címmel összeállítottak egy kötetet a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjének vicceiből, verseiből, leveleiből és feljegyzéseiből.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk.