„Viszlát, és kösz a halakat!” - Neked mi a kedvenc Douglas Adams-idézeted?

„Viszlát, és kösz a halakat!” - Neked mi a kedvenc Douglas Adams-idézeted?

Húsz éve ezen a napon hunyt el tragikus hirtelenséggel Douglas Adams. Mindössze 49 éves volt, egy szívroham végzett vele kaliforniai otthonában. Előtte viszont megteremtette a maga ikonikusan abszurd humorú, társadalomkritikával mélyen átitatott univerzumát, és olyan örökbecsű szállóigékkel gazdagított minket, mint a 2020-as karantén idején különösen aktuálissá váló: „Ne ess pánikba!” Emellett a (bevallottan hibásan elnevezett) ötrészes Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógiában megfejtette nekünk, hogy mi a válasz az életre, a világmindenségre meg mindenre: 42. Arról már igazán ő sem tehetett, hogy ugyan a Bölcs Elme hét és fél millió év alatt kiszámolta a választ, ám a kérdést feltevők nem tudták valójában, hogy mi a kérdés.

Sándor Anna | 2021. május 11. |

A Galaxis útikalauz stopposoknak az angol Arthur Dent földlakó bolygóközi kalandjait (és értetlenségeit) meséli el azt követően, hogy a Földet felrobbantják, mivel egy űrbéli szupersztráda nyomvonalán fekszik, Dentnek pedig sikerül stopposként elmenekülnie Ford Prefect űrhajóján.

Douglas Adams
Galaxis útikalauz stopposoknak - A világ leghosszabb trilógiája öt részben
Ford.: Kollárik Péter, Molnár István, Nagy Sándor, Németh Attila. Gabo Kiadó, 2015, 694 oldal
-

Douglas Adams örökségével viszonylag könnyű találkozni, hiszen a Galaxis a becslések szerint eddig olyan 15 millió példányban kelt el a világon, és akkor még nem beszéltünk a rádiójátékról, a videójátékról, a filmfeldolgozásokról, képregényekről - vagy a halálát követően a tiszteletére létrehozott Törölközőnapról minden május 25-én. Tehát ha két hét múlva törülközővel a nyakukban, hónuk alatt stb. mászkáló embereket látsz az utcán, tudd, ők Adams rajongói. És ha valaha az űrben járnál: pár nappal a halála előtt a Minor Planet Center bejelentette, hogy az 18610-es aszteroidát a Galaxis főhőse után Arthurdentnek nevezik el. 2005-ben a 25924-es aszteroida pedig az író emlékére a Douglasadams nevet kapta.

Adams mindössze ötéves volt, amikor a szülei 1957-ben elváltak, és ő a lánytestvérével és az anyjukkal egy essexi állatmenhelybe költözött, amit a nagyszülők működtettek. Ez minden bizonnyal nagy hatású időszak volt az életében, elég csak arra gondolni, hogy az állatok intelligenciája visszatérő téma a regényeiben.

Az egereket szuperintelligens pándimenzionális lényekként írta le, amiknek egérformája csak a mi dimenziónkba való betüremkedés.

A delfinek pedig teljesen az orrunknál fogva vezettek minket: „A legeslegutolsó delfinüzenetet is félreértelmezték az emberek. Azt hitték, hogy meglepően kimunkált, karikán keresztül végrehajtott kettős hátrabukfencet látnak, miközben a delfinek az Egyesült Államok himnuszát is elfütyülik. Az üzenet valójában ez volt: Viszlát, és még egyszer kösz a halakat!” Az állatvédelem komoly missziót jelentett az életében, 1994-ben orrszarvúnak öltözve mászta meg a Kilimandzsárót, amivel százezer fontos támogatást gyűjtött egy brit állatvédő szervezetnek, emellett szintén aktívan támogatta Dian Fossey Gorilla Alapítványát.

-

Forrás: https://www.savetherhino.org/

Írói indulása egyáltalán nem ment könnyedén. Miután végzett Cambridge-ben, röviden együttműködött a Monty Pythonnal, ám mivel nem tudott megélni az írásaiból, visszaköltözött az anyjához. Ebben az időszakban dolgozott építkezésen és kórházi portásként, takarított csirkefarmot, és még testőr is volt egy katari családnál. 

Hírhedten ambivalens viszonyából a határidőkkel pedig a halogatás egyik legtalálóbb (és viccesebb) leírása született: 

„Imádom a határidőket! Tetszik az a hang, amivel elsüvítenek mellettem.”

A népszerű anekdota szerint a Galaxis ötlete akkor született, amikor részegen és rosszkedvűen feküdt egy innsbrucki mezőn. Az Európa útikalauz stopposoknak egy lopott példányával stoppolta éppen körbe a kontinenst, és az jutott eszébe, írhatna valaki egy ilyen útikönyvet a galaxishoz is. És Adamsnek hála, el is készült: „A GALAXIS Útikalauz stopposoknak nélkülözhetetlen kísérőtársa mindazoknak, akik értelmet szeretnének tulajdonítani az életnek, ebben a végtelenül összetett és zűrzavaros Univerzumban; mert noha remény sincs rá, hogy minden tárgyban hasznos és informatív legyen, legalább el lehet mondani róla azt, hogy ahol nem pontos, ott határozottan pontatlan.

A regényben kulcsfontosságú törülköző forrása is a saját tapasztalata. Egy görögországi nyaraláson állítólag Adams minden reggelt azzal töltött, hogy a törülközőjét kereste: “Rájöttem, hogy az, aki nagyon egyben van, aki igazán jól szervezett, az mindig pontosan tudná, hol a törülközője.”

Douglas Adam előtt tisztelegve összegyűjtöttünk tíz igazán jellemző idézetet tőle. Nektek melyik tetszik a legjobban? (Ha a kedvencetek nincs a listában nyugodtan, sőt, kérünk, hogy írjátok meg nekünk a szerk@konyvesmagazin.hu címre vagy a Facebookon kommentben!)

„Fontos és közismert tény, hogy a látszat olykor csal. Például a Földön az ember mindig szentül hitte, hogy intelligensebb a delfinnél, mivel oly sok mindent elért: feltalálta a kereket, New Yorkot, a háborút, egyebeket, mialatt a delfinek csak vidáman lubickoltak. A delfinek ezzel szemben azt hitték, hogy sokkal intelligensebbek az embernél - pontosan a fenti okok miatt.”

„Az Elektromos Szerzetes pontosan ugyanolyan háztartási gépezet, mint a mosogatógép vagy a videó. A mosogatógép elvégzi az ember helyett a fárasztó mosogatást, a videómagnó megnézi helyette a fárasztó tévéműsorokat, az Elektromos Szerzetes pedig arra való, hogy mindenfélét elhiggyen az ember helyett, és így megkímélje attól az egyre terhesebb feladattól, hogy neki kelljen elhinni azt a számtalan dolgot, amit a világ el akar hitetni vele.”

„A vogonok egyébként az egyik legellenszenvesebb faj a galaxisban. Nem gonosz, csak mogorva, bürokratikus, érzéketlen népség. A saját nagymamájukat sem mentenék meg a Thrall bolygó gonosz, bogárpattintó fenevadjától, ha nincs rá utasítás 3 példányban, amit beküldtek, visszaküldtek, félretettek, elveszítettek, megtaláltak, kivizsgáltak, újra elveszítettek, három hónapra tőzeg alá temettek és gyújtósként hasznosítottak.”

„A hajók kifejezetten úgy lógtak az égen, ahogy például a téglák sohasem.”

„Az idő illúzió - jegyezte meg. - Az ebédidő kétszeresen az.”

„Ez Ford szerint egyike volt a legérthetetlenebb emberi dolgoknak: az a szokás, hogy a legnyilvánvalóbb dolgokat leszögezik és ismételgetik, például: "Szép napunk van", vagy "Maga nagyon magas", vagy “Ó, kedvesem, harminc láb mélyre zuhantál, jól vagy?" A jelenség magyarázatára Ford kidolgozott egy elméletet. Eszerint az emberi lények szája összenő, ha nem járatják. Néhány hónapi megfigyelés és megfontolás eredményeképp elvetette ezt az elméletet, és újabbal állt elő. Eszerint ha az emberek nem járatják a szájukat, akkor az agyuk kezd dolgozni.”

„...arra gondolt, hogy ha az élet egy dologra is megtanította, akkor arra: van, amikor nem szabad visszamenni azért a táskáért, és van, amikor muszáj. Arra még meg kell tanítania, hogy különbséget tudjon tenni a két eset között.”

„Az egyik probléma a fénysebességben rejlik, és abban, hogyan lehetne átlépni. Elárulhatjuk: sehogy. Semmi sem halad gyorsabban a fénynél, kivéve talán a rossz híreket, amelyek önnön speciális törvényeiknek engedelmeskednek.”

„Az orvosom szerint eltorzult a közszolgálat-mirigyem, és kétoldali erkölcssorvadásom van - morogta - és ezért fel vagyok mentve az Univerzum-megmentések alól.”

„Úgy érezte, az egész élete álom, s néha elgondolkodott afelől, vajon kinek az álma lehet, és hogy az illető élvezi-e.”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

20 évvel a halála után megjelennek Douglas Adams személyes feljegyzései

42 címmel összeállítottak egy kötetet a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjének vicceiből, verseiből, leveleiből és feljegyzéseiből.

...
Hírek

Douglas Adams kamaszkorában írt verse került elő

...
Hírek

A Galaxis útikalauz stopposoknak lehet 2020 könyve?

Douglas Adams 1979-es kultregénye elég erősen indít: elpusztul a Föld. Nem csoda, ha az apokaliptikus hangulatra fogékonyak most ismét elővették a könyvet.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Szerzőink

...
Simon Eszter

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

...
Panodyssey

Kupihár Rebeka: versek a “gyermekvédelmi” népszavazás idejéről [Panodyssey]

...
Hírek

Visky András és Tompa Andrea is ott lesz a zalai Margófeszten

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!