„Viszlát, és kösz a halakat!” - Neked mi a kedvenc Douglas Adams-idézeted?

„Viszlát, és kösz a halakat!” - Neked mi a kedvenc Douglas Adams-idézeted?

Húsz éve ezen a napon hunyt el tragikus hirtelenséggel Douglas Adams. Mindössze 49 éves volt, egy szívroham végzett vele kaliforniai otthonában. Előtte viszont megteremtette a maga ikonikusan abszurd humorú, társadalomkritikával mélyen átitatott univerzumát, és olyan örökbecsű szállóigékkel gazdagított minket, mint a 2020-as karantén idején különösen aktuálissá váló: „Ne ess pánikba!” Emellett a (bevallottan hibásan elnevezett) ötrészes Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógiában megfejtette nekünk, hogy mi a válasz az életre, a világmindenségre meg mindenre: 42. Arról már igazán ő sem tehetett, hogy ugyan a Bölcs Elme hét és fél millió év alatt kiszámolta a választ, ám a kérdést feltevők nem tudták valójában, hogy mi a kérdés.

Sándor Anna | 2021. május 11. |

A Galaxis útikalauz stopposoknak az angol Arthur Dent földlakó bolygóközi kalandjait (és értetlenségeit) meséli el azt követően, hogy a Földet felrobbantják, mivel egy űrbéli szupersztráda nyomvonalán fekszik, Dentnek pedig sikerül stopposként elmenekülnie Ford Prefect űrhajóján.

Douglas Adams
Galaxis útikalauz stopposoknak - A világ leghosszabb trilógiája öt részben
Ford.: Kollárik Péter, Molnár István, Nagy Sándor, Németh Attila. Gabo Kiadó, 2015, 694 oldal
-

Douglas Adams örökségével viszonylag könnyű találkozni, hiszen a Galaxis a becslések szerint eddig olyan 15 millió példányban kelt el a világon, és akkor még nem beszéltünk a rádiójátékról, a videójátékról, a filmfeldolgozásokról, képregényekről - vagy a halálát követően a tiszteletére létrehozott Törölközőnapról minden május 25-én. Tehát ha két hét múlva törülközővel a nyakukban, hónuk alatt stb. mászkáló embereket látsz az utcán, tudd, ők Adams rajongói. És ha valaha az űrben járnál: pár nappal a halála előtt a Minor Planet Center bejelentette, hogy az 18610-es aszteroidát a Galaxis főhőse után Arthurdentnek nevezik el. 2005-ben a 25924-es aszteroida pedig az író emlékére a Douglasadams nevet kapta.

Adams mindössze ötéves volt, amikor a szülei 1957-ben elváltak, és ő a lánytestvérével és az anyjukkal egy essexi állatmenhelybe költözött, amit a nagyszülők működtettek. Ez minden bizonnyal nagy hatású időszak volt az életében, elég csak arra gondolni, hogy az állatok intelligenciája visszatérő téma a regényeiben.

Az egereket szuperintelligens pándimenzionális lényekként írta le, amiknek egérformája csak a mi dimenziónkba való betüremkedés.

A delfinek pedig teljesen az orrunknál fogva vezettek minket: „A legeslegutolsó delfinüzenetet is félreértelmezték az emberek. Azt hitték, hogy meglepően kimunkált, karikán keresztül végrehajtott kettős hátrabukfencet látnak, miközben a delfinek az Egyesült Államok himnuszát is elfütyülik. Az üzenet valójában ez volt: Viszlát, és még egyszer kösz a halakat!” Az állatvédelem komoly missziót jelentett az életében, 1994-ben orrszarvúnak öltözve mászta meg a Kilimandzsárót, amivel százezer fontos támogatást gyűjtött egy brit állatvédő szervezetnek, emellett szintén aktívan támogatta Dian Fossey Gorilla Alapítványát.

-

Forrás: https://www.savetherhino.org/

Írói indulása egyáltalán nem ment könnyedén. Miután végzett Cambridge-ben, röviden együttműködött a Monty Pythonnal, ám mivel nem tudott megélni az írásaiból, visszaköltözött az anyjához. Ebben az időszakban dolgozott építkezésen és kórházi portásként, takarított csirkefarmot, és még testőr is volt egy katari családnál. 

Hírhedten ambivalens viszonyából a határidőkkel pedig a halogatás egyik legtalálóbb (és viccesebb) leírása született: 

„Imádom a határidőket! Tetszik az a hang, amivel elsüvítenek mellettem.”

A népszerű anekdota szerint a Galaxis ötlete akkor született, amikor részegen és rosszkedvűen feküdt egy innsbrucki mezőn. Az Európa útikalauz stopposoknak egy lopott példányával stoppolta éppen körbe a kontinenst, és az jutott eszébe, írhatna valaki egy ilyen útikönyvet a galaxishoz is. És Adamsnek hála, el is készült: „A GALAXIS Útikalauz stopposoknak nélkülözhetetlen kísérőtársa mindazoknak, akik értelmet szeretnének tulajdonítani az életnek, ebben a végtelenül összetett és zűrzavaros Univerzumban; mert noha remény sincs rá, hogy minden tárgyban hasznos és informatív legyen, legalább el lehet mondani róla azt, hogy ahol nem pontos, ott határozottan pontatlan.

A regényben kulcsfontosságú törülköző forrása is a saját tapasztalata. Egy görögországi nyaraláson állítólag Adams minden reggelt azzal töltött, hogy a törülközőjét kereste: “Rájöttem, hogy az, aki nagyon egyben van, aki igazán jól szervezett, az mindig pontosan tudná, hol a törülközője.”

Douglas Adam előtt tisztelegve összegyűjtöttünk tíz igazán jellemző idézetet tőle. Nektek melyik tetszik a legjobban? (Ha a kedvencetek nincs a listában nyugodtan, sőt, kérünk, hogy írjátok meg nekünk a szerk@konyvesmagazin.hu címre vagy a Facebookon kommentben!)

„Fontos és közismert tény, hogy a látszat olykor csal. Például a Földön az ember mindig szentül hitte, hogy intelligensebb a delfinnél, mivel oly sok mindent elért: feltalálta a kereket, New Yorkot, a háborút, egyebeket, mialatt a delfinek csak vidáman lubickoltak. A delfinek ezzel szemben azt hitték, hogy sokkal intelligensebbek az embernél - pontosan a fenti okok miatt.”

„Az Elektromos Szerzetes pontosan ugyanolyan háztartási gépezet, mint a mosogatógép vagy a videó. A mosogatógép elvégzi az ember helyett a fárasztó mosogatást, a videómagnó megnézi helyette a fárasztó tévéműsorokat, az Elektromos Szerzetes pedig arra való, hogy mindenfélét elhiggyen az ember helyett, és így megkímélje attól az egyre terhesebb feladattól, hogy neki kelljen elhinni azt a számtalan dolgot, amit a világ el akar hitetni vele.”

„A vogonok egyébként az egyik legellenszenvesebb faj a galaxisban. Nem gonosz, csak mogorva, bürokratikus, érzéketlen népség. A saját nagymamájukat sem mentenék meg a Thrall bolygó gonosz, bogárpattintó fenevadjától, ha nincs rá utasítás 3 példányban, amit beküldtek, visszaküldtek, félretettek, elveszítettek, megtaláltak, kivizsgáltak, újra elveszítettek, három hónapra tőzeg alá temettek és gyújtósként hasznosítottak.”

„A hajók kifejezetten úgy lógtak az égen, ahogy például a téglák sohasem.”

„Az idő illúzió - jegyezte meg. - Az ebédidő kétszeresen az.”

„Ez Ford szerint egyike volt a legérthetetlenebb emberi dolgoknak: az a szokás, hogy a legnyilvánvalóbb dolgokat leszögezik és ismételgetik, például: "Szép napunk van", vagy "Maga nagyon magas", vagy “Ó, kedvesem, harminc láb mélyre zuhantál, jól vagy?" A jelenség magyarázatára Ford kidolgozott egy elméletet. Eszerint az emberi lények szája összenő, ha nem járatják. Néhány hónapi megfigyelés és megfontolás eredményeképp elvetette ezt az elméletet, és újabbal állt elő. Eszerint ha az emberek nem járatják a szájukat, akkor az agyuk kezd dolgozni.”

„...arra gondolt, hogy ha az élet egy dologra is megtanította, akkor arra: van, amikor nem szabad visszamenni azért a táskáért, és van, amikor muszáj. Arra még meg kell tanítania, hogy különbséget tudjon tenni a két eset között.”

„Az egyik probléma a fénysebességben rejlik, és abban, hogyan lehetne átlépni. Elárulhatjuk: sehogy. Semmi sem halad gyorsabban a fénynél, kivéve talán a rossz híreket, amelyek önnön speciális törvényeiknek engedelmeskednek.”

„Az orvosom szerint eltorzult a közszolgálat-mirigyem, és kétoldali erkölcssorvadásom van - morogta - és ezért fel vagyok mentve az Univerzum-megmentések alól.”

„Úgy érezte, az egész élete álom, s néha elgondolkodott afelől, vajon kinek az álma lehet, és hogy az illető élvezi-e.”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

20 évvel a halála után megjelennek Douglas Adams személyes feljegyzései

42 címmel összeállítottak egy kötetet a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjének vicceiből, verseiből, leveleiből és feljegyzéseiből.

...
Hírek

Douglas Adams kamaszkorában írt verse került elő

...
Hírek

A Galaxis útikalauz stopposoknak lehet 2020 könyve?

Douglas Adams 1979-es kultregénye elég erősen indít: elpusztul a Föld. Nem csoda, ha az apokaliptikus hangulatra fogékonyak most ismét elővették a könyvet.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Nádas Péter emlékei és a Világló részletek rajzolják ki Újlipótváros rejtett történetét

...
Ruff Orsolya

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

Hírek
...
Nagy

Mit él át egy hegymászó felesége, ha a férje nem tér vissza az expedícióról? - Megnéztük Erőss Zsolt életéről szóló filmet

...
Hírek

Tóth Krisztina: Muszáj újra és újra elismételnünk a történeteket, hogy ne a világ ismételje meg őket körülöttünk

...
Hírek

Magyarul is kiadják Alan Rickman naplóit, amelyekben a Harry Potter forgatásáról is írt

...
Hírek

Könyvesblokk: Világvége, megosztottság és egyéb égető kérdések humorral elmesélve

...
Beleolvasó

Mészöly Miklós alakját ritka pillanatokat rögzítő fotók és emlékek idézik meg

...
Hírek

Fenyegetések miatt amerikai könyvtárak sora kényszerül bezárásra

...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem