Douglas Adams kamaszkorában írt verse került elő

.konyvesblog. | 2014. március 20. |

Douglas-Adams-illuminated-009.jpgDouglas Adams és a gyertyatartó (Fotó: Sue Adler)

Negyven évvel keletkezésük után, elveszettnek hitt Douglas Adams és Griff Rhys Jones versek kerültek elő egy brentwoodi iskola szekrényéből. Egy Stacey Harmer nevű levéltáros épp az iratok között kutatott, amikor egy könyvben az intézményben működő irodalmi társaság, a Candlesticks (Gyertyatartók) által írt verseket fedezett fel. A költemények 1950 és 1983 között keletkeztek, vagyis lefedik azt az időszakot is, amikor az iskola egyik leghíresebb diákja, a Galaxis útikalauz megfogalmazója, Douglas Adams ide járt. A most felfedezett, két oldalon elterülő verset (A Dissertation on the task of writing a poem on a candle and an account of some of the difficulties thereto pertaining) az író 17 éves korában írta. A versben a költő egy gyertyalángban megsemmisített költeményre emlékezik.

Abban az időben, amikor Adams is a Brentwood padjaiban üldögélt, a diákság különböző társaságokba tömörült. Az egyik ilyen társaság a Gyertyatartók volt, ami Harmer elmondása szerint csak akkor fogadott tagjai közé valakit, ha a jelölt írt és hangosan felolvasott egy verset, melynek témája a gyertya volt – és persze akkor, ha a társaság tagjai elég jónak találták az előadott művet. A csak néhány kiválasztottból álló társaság tagjai főleg színdarabok olvasásával töltötték az idejüket.

A levéltáros nemcsak Adamstől, de az író diáktársától, a humoristaként (íróként, színészként és televíziós műsorvezetőként) ismert Griff Rhys Jonestól is talált egy verset. Rhys Jones a Brentwood Gazette nevű helyi lapnak nyilatkozott az ügyben, megemlítve, hogy már teljesen elfeledkezett saját verséről, és megerősítve azt, amit Harmer állított a társaságról – a tagok olvasni jöttek össze. Az ő idejében a Gyertyatartók körülbelül tíz főből állt, és a tagok nagyon okos fiúknak gondolták magukat. A humorista a lapnak beszélt legendás irodalomtanárukról, Bill Barronról is, akit csak Spudként emlegettek, és akivel Adams élete végéig jó kapcsolatban maradt.

Griff Rhys Jones felolvassa saját versét (a felvétel forrása)

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!