Douglas Adams kamaszkorában írt verse került elő

.konyvesblog. | 2014. március 20. |

Douglas-Adams-illuminated-009.jpgDouglas Adams és a gyertyatartó (Fotó: Sue Adler)

Negyven évvel keletkezésük után, elveszettnek hitt Douglas Adams és Griff Rhys Jones versek kerültek elő egy brentwoodi iskola szekrényéből. Egy Stacey Harmer nevű levéltáros épp az iratok között kutatott, amikor egy könyvben az intézményben működő irodalmi társaság, a Candlesticks (Gyertyatartók) által írt verseket fedezett fel. A költemények 1950 és 1983 között keletkeztek, vagyis lefedik azt az időszakot is, amikor az iskola egyik leghíresebb diákja, a Galaxis útikalauz megfogalmazója, Douglas Adams ide járt. A most felfedezett, két oldalon elterülő verset (A Dissertation on the task of writing a poem on a candle and an account of some of the difficulties thereto pertaining) az író 17 éves korában írta. A versben a költő egy gyertyalángban megsemmisített költeményre emlékezik.

Abban az időben, amikor Adams is a Brentwood padjaiban üldögélt, a diákság különböző társaságokba tömörült. Az egyik ilyen társaság a Gyertyatartók volt, ami Harmer elmondása szerint csak akkor fogadott tagjai közé valakit, ha a jelölt írt és hangosan felolvasott egy verset, melynek témája a gyertya volt – és persze akkor, ha a társaság tagjai elég jónak találták az előadott művet. A csak néhány kiválasztottból álló társaság tagjai főleg színdarabok olvasásával töltötték az idejüket.

A levéltáros nemcsak Adamstől, de az író diáktársától, a humoristaként (íróként, színészként és televíziós műsorvezetőként) ismert Griff Rhys Jonestól is talált egy verset. Rhys Jones a Brentwood Gazette nevű helyi lapnak nyilatkozott az ügyben, megemlítve, hogy már teljesen elfeledkezett saját verséről, és megerősítve azt, amit Harmer állított a társaságról – a tagok olvasni jöttek össze. Az ő idejében a Gyertyatartók körülbelül tíz főből állt, és a tagok nagyon okos fiúknak gondolták magukat. A humorista a lapnak beszélt legendás irodalomtanárukról, Bill Barronról is, akit csak Spudként emlegettek, és akivel Adams élete végéig jó kapcsolatban maradt.

Griff Rhys Jones felolvassa saját versét (a felvétel forrása)

Forrás: Guardian