Bódis Kriszta: Az alkotásban találtam meg azt az utat, amivel kapcsolódni tudok magamhoz és a világhoz

Bódis Kriszta: Az alkotásban találtam meg azt az utat, amivel kapcsolódni tudok magamhoz és a világhoz

A Delonghival közös Túl a plafonon sorozatban Bódis Krisztával beszélgettünk, aki már dokumentumfilmesként felhívta a figyelmet a kiszolgáltatottak és szegények helyzetére Magyarországon. Munkássága a Van Helyed Alapítvány programjaiban teljesedett ki az ózdi Hétes romatelepen, illetve onnan kiindulva. Íróként is aktív, idén indította útjára a Tüdős Kláráról szóló regénytrilógiáját (itt beleolvashatsz). A podcastban elhangzottakból szemezgetünk.

Sándor Anna | 2022. augusztus 27. |

  • “Diadalittas felháborodás” - jellemezte a verseit Imreh András, ám ezt Bódis magára is érvényesnek érzi, és használta az új Tüdős Kláráról szóló regényében is. Szerinte a diadalittas felháborodás azokat jellemzi, akikben van egyfajta idealizmus és elvárás.
  • Gyerekként balettozott, aztán sokáig képzőművésznek készült, és közben írt is. Az alkotásban találta meg azt az utat, amivel kapcsolódni tud önmagához és a világhoz. Ebben a családja nem gátolta, de különcnek tartotta.
  • Korán megmutatkozott a közéleti érdeklődése, a családja is ellenzéki érzelmű volt. Ő már a középiskolában Élet és Irodalmat olvasott, a történelem szakos szóbeli felvételijén pedig a szabadságharc kapcsán kifejtette, hogy máig nem valósult meg a 12 pont - mindezt még a Kádár-rendszerben.
  • Elvégezte a pszichológia szakot, közben saját tervezésű ruhákat készített és adott el. A pszichológiában a tudományág interdiszciplinaritása nyűgözte le, hogy egyszerre mennyi mindent tanulhat: szociológiát, romológiát, orvostudományt. Felvette mellé az esztétika szakot is annak művészetközelisége és a szellemtudományi jellege miatt. A férje gyártásvezető volt a tévénél, és kerestek valakit, aki fiataloknak pszichológiai ismeretterjesztő műsort tud készíteni, ebbe felkérték, hogy beszéljen. Ezután egyre több lehetőség nyílt ki a tévénél, ő pedig akkor is (és a mai napig is) fontosnak tartotta, hogy a pszichológiai tudásnak is birtokában legyünk. Például arról, hogy hogyan viselkedünk csoportban vagy a tekintély hatása alatt, vagy hogy tudjunk róla, hogy létezik “laikus gondolkodás”. Ez az, amikor azt hisszük, hogy értjük a világot, pedig a világ nem olyan racionális, és más dolgok hatnak ránk, mint amit hiszünk.

Tüdős Klára már egy görkorcsolyával is felborzolja a debreceni piac kofáinak nyugalmát
Tüdős Klára már egy görkorcsolyával is felborzolja a debreceni piac kofáinak nyugalmát

„Tüdős Klára olyan női ikon, akinek embersége, egyénisége, alkotóereje és tettei túlnőttek a huszadik századon. Az ő szobrát a történelem és az emberi nem drámája faragta, de valahogy úgy, ahogy tengervíz töri, pusztítja el a sziklákat. Én ezt a láthatatlan emlékművet most életre keltem” – írja a Kisasszonyképző című regényéről Bódis Kriszta író, pszichológus, dokumentumfilmes, iskolateremtő, a Túl a plafonon podcast júliusi vendége. Olvass bele a regénybe!

Tovább olvasok

  • Számára akkor van értelme az életnek, ha változást tud hozni. Társadalmi témákról, nehéz, kiszolgáltatott helyzetű, szegénységben élő emberekről kezdett dokumentumfilmeket forgatni a Magyar Televíziónak. Az ózdi Hétes telepre is a kamerájával jutott el először. Egy idő után viszont azzal szembesült, hogy a filmezés nem elég, sőt kontraproduktív, mert az emberek jó esetben leülnek a tévé elé és sajnálkoznak, de nem készteti őket cselekvésre. Megrázó volt látnia, hogy a rendszerváltás után tíz évvel megindult a társadalmi kirekesztés folyamata és felszabadult a rasszizmus, majd megkezdődött a gettósodás, amit ma szegregációnak hívunk.
  • Most az általa alapított Van Helyed Alapítvány célja, hogy azoknak, akik nem férnek hozzá a minőségi oktatáshoz és tudáshoz, hogyan tudnak strukturált lehetőséget biztosítani erre. Olyan rendszert akar kidolgozni, amit akár át lehet ültetni az állami szociális ellátó- és oktatási rendszer megreformálására is. Visszatérő mintázat viszont, hogy 

azok, akik a munkát látják a fejlesztési feladatokban, szembekerülnek azokkal, akik a pénzt.

  • Mérhető eredményeik vannak. Már a kismamákkal elkezdik a foglalkozást a család és a közösség bevonásával. Összehangolják a szociális ellátást az oktatással, és minden a hozzáférésről szól. Az ő gyerekeik nem morzsolódnak le az általános iskolából, és megtalálják azt a pályát/iskolát, ami nekik a legmegfelelőbb, abban benne maradnak, és tudják, merre tanulnak tovább. Az alapítvány pedig folyamatosan húzódik vissza, tanácsot ad, de az ottani fiatalok már képesek megküzdeni az élet akadályaival.
  • Már gyerekként többször találkozott az idős Tüdős Klárával, de csak felnőttként szembesült a története drámaiságával, és hogy miért volt olyan fontos ő a két világháború között cseperedő nőknek. Önismereti szempontból, szépírói szempontból is izgalmas kihívásnak tartja a Tüdős Kláráról szóló regények írását, és közben méltó szeretne maradni az életműhöz. 
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

A Túl a plafonon júliusi vendége Bódis Kriszta dokumentumfilmes, író, a Van Helyed Alapítvány létrehozója, akivel beszélgettünk a turbulens kilencvenes évekről, valódi esélyekről, és arról is, mit adhatnak nekünk az olyan beskatulyázhatatlan példaképek, mint Tüdős Klára.

...
Nagy

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

Istenhegy címmel ír trilógiát Bódis Kriszta a huszadik századnak a maga korában meghatározó, mára viszont kevésbé ismert női ikonjáról, Tüdős Kláráról. Az első kötetet (Kisasszonyképző) szerda este mutatták be a Hadikban, a szerzőt Jakupcsek Gabriella kérdezte.

...
Általános cikkek

Bódis Kriszta:Negyedik part [Költészet napja]

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: A rovarirtón és a Technokol Rapidon túl (Hogyan gyűjt információkat a prózaíró?)

"Elbeszélőnk áprilisban magokat vet a kertben, de milyen zöldségeket lehet elvetni áprilisban? Például mángoldot, azt mindig vadászni kellett a vásárcsarnokban. Lássuk a mángold típusait: a Lucullus fehér szárú, a Rhubarb Chard piros. Grüner Schnitt, ez nagyon jól hangzik, valamire egyszer még jó lesz." Kiss Tibor Noé esszésorozatának második részében a regényírás egyik legalapvetőbb feladatát mutatja be: az információgyűjtéssel és a kutatómunkával kapcsolatos tapasztalatairól mesél.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Hírek
...
Hírek

Radnóti Miklós dedikált kötete lett a csúcstartó

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

...
Zöld

Peter Wohlleben: Sok fa jelentősen csökkenthetné a magyar városok hőmérsékletét is