Bódis Kriszta: Az alkotásban találtam meg azt az utat, amivel kapcsolódni tudok magamhoz és a világhoz

Bódis Kriszta: Az alkotásban találtam meg azt az utat, amivel kapcsolódni tudok magamhoz és a világhoz

A Delonghival közös Túl a plafonon sorozatban Bódis Krisztával beszélgettünk, aki már dokumentumfilmesként felhívta a figyelmet a kiszolgáltatottak és szegények helyzetére Magyarországon. Munkássága a Van Helyed Alapítvány programjaiban teljesedett ki az ózdi Hétes romatelepen, illetve onnan kiindulva. Íróként is aktív, idén indította útjára a Tüdős Kláráról szóló regénytrilógiáját (itt beleolvashatsz). A podcastban elhangzottakból szemezgetünk.

Sándor Anna | 2022. augusztus 27. |

  • “Diadalittas felháborodás” - jellemezte a verseit Imreh András, ám ezt Bódis magára is érvényesnek érzi, és használta az új Tüdős Kláráról szóló regényében is. Szerinte a diadalittas felháborodás azokat jellemzi, akikben van egyfajta idealizmus és elvárás.
  • Gyerekként balettozott, aztán sokáig képzőművésznek készült, és közben írt is. Az alkotásban találta meg azt az utat, amivel kapcsolódni tud önmagához és a világhoz. Ebben a családja nem gátolta, de különcnek tartotta.
  • Korán megmutatkozott a közéleti érdeklődése, a családja is ellenzéki érzelmű volt. Ő már a középiskolában Élet és Irodalmat olvasott, a történelem szakos szóbeli felvételijén pedig a szabadságharc kapcsán kifejtette, hogy máig nem valósult meg a 12 pont - mindezt még a Kádár-rendszerben.
  • Elvégezte a pszichológia szakot, közben saját tervezésű ruhákat készített és adott el. A pszichológiában a tudományág interdiszciplinaritása nyűgözte le, hogy egyszerre mennyi mindent tanulhat: szociológiát, romológiát, orvostudományt. Felvette mellé az esztétika szakot is annak művészetközelisége és a szellemtudományi jellege miatt. A férje gyártásvezető volt a tévénél, és kerestek valakit, aki fiataloknak pszichológiai ismeretterjesztő műsort tud készíteni, ebbe felkérték, hogy beszéljen. Ezután egyre több lehetőség nyílt ki a tévénél, ő pedig akkor is (és a mai napig is) fontosnak tartotta, hogy a pszichológiai tudásnak is birtokában legyünk. Például arról, hogy hogyan viselkedünk csoportban vagy a tekintély hatása alatt, vagy hogy tudjunk róla, hogy létezik “laikus gondolkodás”. Ez az, amikor azt hisszük, hogy értjük a világot, pedig a világ nem olyan racionális, és más dolgok hatnak ránk, mint amit hiszünk.

Tüdős Klára már egy görkorcsolyával is felborzolja a debreceni piac kofáinak nyugalmát
Tüdős Klára már egy görkorcsolyával is felborzolja a debreceni piac kofáinak nyugalmát

„Tüdős Klára olyan női ikon, akinek embersége, egyénisége, alkotóereje és tettei túlnőttek a huszadik századon. Az ő szobrát a történelem és az emberi nem drámája faragta, de valahogy úgy, ahogy tengervíz töri, pusztítja el a sziklákat. Én ezt a láthatatlan emlékművet most életre keltem” – írja a Kisasszonyképző című regényéről Bódis Kriszta író, pszichológus, dokumentumfilmes, iskolateremtő, a Túl a plafonon podcast júliusi vendége. Olvass bele a regénybe!

Tovább olvasok

  • Számára akkor van értelme az életnek, ha változást tud hozni. Társadalmi témákról, nehéz, kiszolgáltatott helyzetű, szegénységben élő emberekről kezdett dokumentumfilmeket forgatni a Magyar Televíziónak. Az ózdi Hétes telepre is a kamerájával jutott el először. Egy idő után viszont azzal szembesült, hogy a filmezés nem elég, sőt kontraproduktív, mert az emberek jó esetben leülnek a tévé elé és sajnálkoznak, de nem készteti őket cselekvésre. Megrázó volt látnia, hogy a rendszerváltás után tíz évvel megindult a társadalmi kirekesztés folyamata és felszabadult a rasszizmus, majd megkezdődött a gettósodás, amit ma szegregációnak hívunk.
  • Most az általa alapított Van Helyed Alapítvány célja, hogy azoknak, akik nem férnek hozzá a minőségi oktatáshoz és tudáshoz, hogyan tudnak strukturált lehetőséget biztosítani erre. Olyan rendszert akar kidolgozni, amit akár át lehet ültetni az állami szociális ellátó- és oktatási rendszer megreformálására is. Visszatérő mintázat viszont, hogy 

azok, akik a munkát látják a fejlesztési feladatokban, szembekerülnek azokkal, akik a pénzt.

  • Mérhető eredményeik vannak. Már a kismamákkal elkezdik a foglalkozást a család és a közösség bevonásával. Összehangolják a szociális ellátást az oktatással, és minden a hozzáférésről szól. Az ő gyerekeik nem morzsolódnak le az általános iskolából, és megtalálják azt a pályát/iskolát, ami nekik a legmegfelelőbb, abban benne maradnak, és tudják, merre tanulnak tovább. Az alapítvány pedig folyamatosan húzódik vissza, tanácsot ad, de az ottani fiatalok már képesek megküzdeni az élet akadályaival.
  • Már gyerekként többször találkozott az idős Tüdős Klárával, de csak felnőttként szembesült a története drámaiságával, és hogy miért volt olyan fontos ő a két világháború között cseperedő nőknek. Önismereti szempontból, szépírói szempontból is izgalmas kihívásnak tartja a Tüdős Kláráról szóló regények írását, és közben méltó szeretne maradni az életműhöz. 
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

A Túl a plafonon júliusi vendége Bódis Kriszta dokumentumfilmes, író, a Van Helyed Alapítvány létrehozója, akivel beszélgettünk a turbulens kilencvenes évekről, valódi esélyekről, és arról is, mit adhatnak nekünk az olyan beskatulyázhatatlan példaképek, mint Tüdős Klára.

...
Nagy

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

Istenhegy címmel ír trilógiát Bódis Kriszta a huszadik századnak a maga korában meghatározó, mára viszont kevésbé ismert női ikonjáról, Tüdős Kláráról. Az első kötetet (Kisasszonyképző) szerda este mutatták be a Hadikban, a szerzőt Jakupcsek Gabriella kérdezte.

...
Általános cikkek

Bódis Kriszta:Negyedik part [Költészet napja]

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Nagy

Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része

A Laáramlás című kötetben Laár András pályája és élettörténete tárul fel anekdoták, izgalmas történetek formájában: bepillantást nyerhetünk a sokoldalú művész gyermek- és ifjúkorába, a KFT zenekar indulásába, Galla Miklóssal való barátságának históriájába vagy akár a buddhizmushoz fűződő kapcsolatába. A szerzővel a könyv megírásáról, a költészetről, a gyűlöletmentes életről, a valóság és látszat viszonyáról, a Karinthy-gyűrű sorsáról és a belső szabadságról beszélgettünk.

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Hírek
...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

...
Hírek

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös estjéről 1985-ben még részletes jelentés készült

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot