Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

Chat GPT, a murénák ingamozgása, a kokain, az illúzió és a valóság gyarmatosítása is témái Závada Péter új, A muréna mozgása című verseskötetének. Meg a jelenlét szerepe, a társadalom és én viszonya, a tekintet politikája vagy a színház. A hét könyve okos és játékos verseskötet egy világról, amely a pánikra koncentrál. 

Valuska László | 2023. május 22. |
Závada Péter
A muréna mozgása
Jelenkor, 88 oldal, 2490 Ft
-

Az Ahol megszakad, Závada első verseskötete 2012-ben jelent meg. Nem az ismeretlenből érkezett: édesapja és az Akkezdet Phiai miatt széles körben ismert volt. Az ismertsége miatt már az első kötete megjelenésekor jelentős olvasói elvárásokkal kellett szembenéznie. Mégis minden kötetét belső elvárások és szándékok határozták meg, nem külsők. Nem írt két egyforma kötetet, amelyek egyfajta dokumentációi is a költői pályának, vagy Závada érdeklődésének, változásának, fejlődésének. Egyfelől elég banális állítás ez, de így tudom érzékeltetni a folyamat fontosságát. Mondhatunk olyanokat, hogy a szövegben egyre több lett a tárgy és a természet leírása, bekúszott lírájába a színház és a filozófia, izgalmasan gazdagítva azt, de azzal igazán nem mondunk semmit, pedig mindeközben a megfigyelés, a tekintet hatalmi vagy politikai szerepe is hangsúlyossá vált. 

A muréna megfigyelő, ami várja áldozatát, vagyis témáját.

A muréna ijesztő, mert kígyószerű alakja van, de nincs köze a kígyóhoz. A muréna falánk, nagy fogyasztó, sőt túlfogyasztó, mint a társadalmunkban mindenki. A muréna mozgása “Nem véletlen, csak kaotikus - egymásra/ hanyatló görbék, játékukban dupla/ szabadságfok szédít: mikor sziklarejtekéből/ a muréna óvatlan tintahalra támad,/ a mozgásuk öntörvényű kettős inga”. A muréna mozgása verseskötet is ilyen: nem véletlen, de kaotikus, vagyis mindaddig kaotikusnak mutatja magát, amíg a kötet valamelyik pontján be nem lépünk, mert akkor láthatóvá válik a tervezettség. 

A muréna mozgása jópár szempontból következik az előző, Gondoskodás című kötetből, de valójában megint új dolgok történnek a szövegekben. Három nagy részből épül fel a kötet, az elsőben A gonoszság története és az Ingamozgás című ciklusok olvashatók, a második a Munkajegyzetek, amelyben az irodalom más művészeti ágakkal lép párbeszédbe, a harmadik az Egy alma határai hosszúverset tartalmazza. 

A kötet olvasását a végéről kezdtem, nem szándékosan, nem is gondoltam, hogy ennek szerepe lesz, de az Egy alma határai meghatározták, honnan tekintek a versekre. Hosszú és izgalmas, egyben kifejezetten játékos monológot olvashatunk, ami így kezdődik:

“Nemrég úgy döntöttem, hogy csakis kifelé
figyelek, nyugtalan kedélyem csillapodását
remélem tőle, ezért a környezet minél 
akkurátusabb és érzelemmentesebb leírására
törekedtem.”

A muréna mozgása verseskötet elsősorban erről a figyelemről szól, ami közvetlen kapcsolatban áll az idézetet követő mondattal: “Mindegy, mire, csak ne az elhatalmasodó / pánikra koncentráljak”. A költő nézőpontjai, ahogy a muréna is, mozgásban vannak, nincs egy fix pont, ahonnan le vagy fel tekint, hanem mindenféle nézőpontból igyekszik látni témáit, és ezt csak úgy találhatja meg, ha mindeközben folyamatosan reflektál is a nézőpontjaira. Magára a tekintetre, amit a közösségi média, a származás, a nemi meghatározottság vagy a politikai nézet is alakít.

Minden tekintet önálló buborékot hoz létre, saját szabályrendszerrel egy közösen épített világban, amit túlpörgetett vágyak, történetek és szándékok határoznak meg.

Ezekben a világokban a tekintetünk sem érintetlen.

“Eddig az illúzió gyarmatosította a valóságot,
de most a valóság követeli vissza a képzeletünket,
pedig nincs külön illúzió és külön valóság,
csak a dzsungel van, és mikor a dzsungel
föltekeredik önmagába, saját szemébe néz,
mely miénk s a leopárdé.”
(A gonoszság története / Az illúzió gyarmatosítása) 

A költő megfigyelői nézőpontját kötetről-kötetre ismerjük és tanuljuk meg, és olvasóként kevés izgalmasabb történhet, hiszen a folyamat részének tekint minket a szerző. Játékba hívja az olvasót, akit sokra tart, mert szabadon hagy értelmezési kereteket, hajlandó alkotótársnak elfogadni: a vers ugyanis nemcsak a papíron születik meg, hanem az olvasóban is, ami az olvasó nélkül nem elképzelhető. És kapunk kulcsot: 

“Úgy látszik
tehát, hogy a kulcsot bármikor megtalálhatom
a kanapé párnái közti résben, a földben,
egy félbehagyott építkezésen, vagy ennek
a szövegnek a sorai közé ékelődve, ám arról,
hogy mit értek kulcson, a kérdés bizalmas
és összetett természeténél fogva nem beszélhetek.”
(Ingamozgás / A kulcs)

Ha megkérdezik, miről szól az új Závada-kötet, akkor nem tudom egy-két mondatban összefoglalni, de nem is kell. Az érdeklődés sokféle, ugyanúgy megtalálhatóak ötletes, játékos képek, önreflexív leírások és gondolati problémákkal szembesítő szövegek. Viszont Závadát szerencsére nem kell egy ízlésesen filterezett Instagram-fotón elképzelnünk a térdét magzatpózban a hasához húzva. Azért nem kell, mert sokféle belépési pontot kapunk a versvilágba: a kokaültetvényekről indulva, a tengerből vagy a hűbérúrtól. 

Egyébként olyan, egyszerre művészetelméleti ÉS egyszerre vicces verset is olvashatunk, amely a Hangoskönyvet gondolja végig performanszként (spoiler: az Új Művészet elmarasztalja).

Závada egyik verse, az Ingamozgás / Oidipusz-sündisznó kezdése mintha saját költői karakterével és verseivel is foglalkozna: mennyire záródik önmagába a költészete? Mennyire lehet hozzáférni a versekhez? 

“A vers minden bizonnyal vak sündisznó,
mely az út közepén összegömbölyödve
kiteszi magát a közelgő veszélynek.
A megértés ennélfogva katasztrófa,
és hasonlóan a sünhöz, a hermetikus költő
is magába fordul, térdét magzatpózban
hasához húzza, és mikor szembenézhetne
tüskéivel, megvakítja magát.”

A kötetcímben a muréna megfigyelői tekintete számomra sokkal fontosabb, mint a mozgás. A tenger élővilágát nem ismerem, de a hatalmi helyzet ragadozó és áldozat között senki számára nem ismeretlen. A tekintet soha nem lehet ártatlan, története, hagyománya, hatalmi és társadalmi meghatározottsága van. Závada a verseskötetében nem az a fontos, mit néz, hanem azon túl talán fontosabb a hogyan, az észlelés tapasztalatai, akár egy festmény vagy színházi helyzet leírásán keresztül, akár az önmagunk megfigyelésében. És olvasóként ez a tanulási folyamat rendkívül fontos, mert minden új szöveg olvasásakor mi is olyanok vagyunk, mint a Szigetszabályban megírt kisgyermek: 

“Hogy megismerje a dolgokat, a kisgyermek,
mint elefántborjú az ormányával, mindent
a szájába vesz. Világát magában így rendezi be.”

A muréna mozgásában az olvasó tényleg olyan, mint a világát berendező kisgyermek, meg kell ismernie a szabályokat, a szájába vennie mindent, például a szavakat. Az illúzió világát éljük, amelyben mesterséges intelligenciák veszik át az irányítást az információ és a tudás társadalma felett. A fikció valósággá válik, Philip K. Dick és Stanislaw Lem non-fiction szerzőknek tűnnek, a nyelvi jelölők egyre gyakrabban mást jelölnek a filterezett valóságban, a megfigyelő kapitalizmusban az ember végtelen mennyiségű adattá válik. Ebben a dzsungelben keresi az ént Závada Péter a saját érzékelései vizsgálatán keresztül.  

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

Egy tengeri állatról is szól a beszélgetés, meg a költői szerepről, csillapíthatatlan kíváncsiságról, versolvasásról, figyelemgazdaságról, színházról és megfigyelésről Závada Péterrel, akinek megjelent A muréna mozgása című verseskötete.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Panodyssey

Závada Péter: Lehet-e még egyáltalán politikai verset írni?

Próza kategóriában Kiss Gabriella, líra kategóriában Kupihár Rebeka nyerte a Panodyssey és a Könyves Magazin első kreatív írói pályázatát. A 151 pályamunkából Moskát Anita és Závada Péter választotta ki a győzteseket. Olvasd el Závada Péter laudációját!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

Olvass!
...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

Mintha Salvador Dalí írt volna forgatókönyvet egy Hitchcock-filmhez. A bestselleríró és humorista Bob Mortimer briliánsan vicces első regénye garantáltan egy új kedvenc A csütörtöki nyomozóklub rajongóinak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!