A varázslat és a horror keveredik Zafón első regényében

A varázslat és a horror keveredik Zafón első regényében

Carlos Ruiz Zafón legelső regényében megvan minden, ami egy jó thrillerhez kell: pörgős, titokzatos, különleges atmoszférája van és kísértetiesebbnél kísértetiesebb események sora követi benne egymást. Ha meg kéne fogalmazni, milyen könyv A Köd Hercege leginkább azt lehetne mondani, hogy egy olyan ifjúsági regényhez hasonlít, amelyhez Stephen King adott ötleteket. A horror mellett tele van varázslattal, és mesél arról is, hogyan fordul meg az emberrel a világ a felnövés pillanatában. A Köd Hercege a hét könyve.

Forgách Kinga | 2020. augusztus 24. |

„García Márquez, Umberto Eco és Jorge Luis Borges találkozása egy újszerű és elsöprő varázslatban” – írta a The New York Times Carlos Ruiz Zafón legismertebb regényéről, A szél árnyékáról, az állítás ugyanakkor szinte minden könyvére igaz. Az utóbbi idők legnépszerűbb spanyol írója idén júniusban, mindössze 55 évesen halt meg, megrendítően korán. Aki olvasott már Zafónt, az tudja, hogy olyan író volt, aki valamit nagyon tudott a történetmesélésről, és arról, hogyan születik meg a varázslat, amit könyvnek hívunk. 

Meg nem írt történetei, csavaros meseszövései rengeteg olvasójának fognak hiányozni.

Carlos Ruiz Zafón
A Köd Hercege
Ford.: Báder Petra, Európa Könyvkiadó, 2020, 223 oldal
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Zafón 1964-ben született Barcelonában, a városban, amely később a regényeiben is központi szerepet kapott. Már gyerekkorában is szeretett izgalmas történeteket kitalálni. A Sarriái Jezsuita Iskola gótikus épületében tízévesen az volt a legfőbb szórakozása, hogy osztálytársaival összefogva rémregényeket írt, amelyeket aztán pénzért terjesztettek is. Az egyik osztálytársa azonban nagyon megrémült a történeteitől, ezért beárulta a társaságot, így odalett az irodalmi biznisz. Felnőttként Zafón a reklámszakmában helyezkedett el, ahol hosszú évekig dolgozott forgatókönyvíróként, amíg be nem sokkalt attól, hogy hivatalból embereket kell rábeszélnie termékek megvásárlására. Első regényét, A Köd Hercegét huszonhat-huszonhét évesen írta meg, innentől kezdve pedig csak az írásnak szentelte idejét. Az ifjúsági regényt hat éven belül még másik három követte, ő pedig elnyerte a gyermekirodalom neves spanyol kitüntetését, az Edebé-díjat. Ezután következtek nagyregényei, az Elfeledett Könyvek Temetője-sorozat (A szél árnyéka, Angyali játszma, A mennyország fogságában, Lelkek labirintusa), amellyel világhírnévre tett szert. Így lett Cervantes után világszerte a második legolvasottabb spanyol író, műveit több mint ötven nyelvre fordították le. 

Elhunyt Carlos Ruiz Zafón - Könyves magazin

Életének 55. évében, két és fél éve tartó betegség után elhunyt Carlos Ruiz Zafón, napjaink nemzetközi irodalmának egyik legelismertebb szerzője - adta hírül az Európa Könyvkiadó. Cervantes után világszerte a második legolvasottabb spanyol író, műveit több mint ötven nyelvre fordították le. Legismertebb könyve A szél árnyéka.

„Íróember nem felejti el, mikor kapott először fizetséget vagy dicséretet egy történetért" – olvashatjuk az Angyali játszma című regényben, amelynek ez az első mondata. Talán ennek a gondolatnak is szerepe volt abban, hogy Zafón idősebb fejjel újra megjelentette első regényét, A Köd Hercegét, amellyel huszonéves korában elkezdődött az írói pályája. A regényt annak idején egy irodalmi pályázatra írta, amelyet meg is nyert. Ahogy azt a könyv előszavából megtudhatjuk, jó ideig nem volt önmagához méltó kiadása, ezért is döntött úgy már befutott íróként, hogy szeretné újra kiadni a könyvet az eredeti formájában. „Amikor egy sok-sok éve megírt művet újra elővesz az ember, kísértésbe esik: mindenáron meg akarja ragadni az alkalmat, hogy a szakmájában tanultak alapján újraalkossa, hogy szinte teljes egészében átírja. Ezúttal mégis jobbnak láttam érintetlenül hagyni a szöveget, minden hibájával együtt, mert csakis így őrizhettem meg eredeti egyéniségét.”

A Köd Hercegét alapvetően ifjúsági regénynek tekintik, bár maga Zafón abban hitt, hogy nem kell feltétlenül elkülöníteni az ifjúsági és a felnőttirodalmat.

Olyan könyvet szeretett volna írni, amit ő maga szívesen elolvasott volna tizenhárom-tizennégy évesen, de ami még huszonhárom, negyvenhárom vagy nyolcvanhárom évesen is magával ragadja az embert. A Köd Hercege ilyen is lett. Bár valamelyest érezhető a stílusán, hogy még nem a kiforrott Zafón írta, ugyanúgy tele van rejtéllyel, kalanddal, varázslattal és titokkal, mint a későbbi könyvei, és valóban korosztálytól függetlenül bárki számára izgalmas lehet.

A történet 1943-ban játszódik, így a cselekmény hátterét a második világháború szolgáltatja, bár ez csak áttételesen befolyásolja a szereplők életét. A könyv főhőse a 13 éves Max, akinek a szülei úgy döntenek, hogy elővigyázatosságból inkább elhagyják a várost, és az Atlanti-óceánhoz költöznek egy kis faluba, hátha ott kevésbé érinti meg őket a háború szele. Egy elhagyatott tengerparti házban próbálnak új életet kezdeni, amelyet a sokéves poron kívül számos rejtély és tragédia is körbeleng. Max már az első pillanatoktól érzékeli, hogy valami nincs rendben, és ahogy fokozatosan felderíti a környéket, úgy botlik egyre több és több vészjósló jelbe, súlyos titokba. A gondolatait nővérével, Aliciával és új, helybéli barátjával, Rolanddal is megosztja, így aztán hárman együtt próbálnak a végére járni annak, hogy mi történhetett a múltban, és mi a magyarázat a jelen furcsa jelenségeire.

A Köd Hercege igazi rémregény, amelynek a csírái talán ott lehettek Zafón gyerekkori írásaiban is, amelyekkel annyira megijesztette az osztálytársait. A könyvön érezhető, hogy az író már fiatalon is nagyon erős atmoszférateremtő képességgel bírt és kötődött a szimbólumokhoz, a varázslathoz, a kísérteties elemekhez. A regényben megvan minden klasszikus horror-elem: elhagyatott ház, tragikus baleset, rejtélyes körülmények között elsüllyedt hajó, gonosz bohóc, rémisztő szobrok, visszafelé járó órák és szüntelenül gomolygó köd. A háttérben pedig ott van a második világháború, amelynek valahol a szimbolikus leképeződése mindaz a gonoszság, amellyel a gyerekeknek szembe kell nézniük: „Ahogy ezen elmélázott, eszébe jutott a parttól távol, de mégis olyannyira közel dúló háború, az arc nélküli háború, ami hamar követeli majd Rolandot, és talán őt magát is.”

A Köd Hercegének több olvasata van. Lehet úgy is tekinteni, mint egyszerű ifjúsági regényt vagy rémregényt, de közben mesél a gyerekkor végéről, a háborúról, a gonosz természetéről és a mulandóságról is.

Zafón szimbólumokkal, mitológiai, bibliai elemekkel szőtte komplex történetté Max felfedezéseit, és közben arról sem felejtett el írni, hogy milyen „kopernikuszi fordulat” a felnövés, hogyan változik meg az ember perspektívája egyszer és mindenkorra, amikor szembesül a halállal és a halandósággal. Mert A Köd Hercege leginkább és elsősorban az időről szól. Arról az időről, amely a Földön adatik az embernek, és amely semmiféle Gonosszal kötött alkuval nem befolyásolható.  

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elhunyt Carlos Ruiz Zafón

 Életének 55. évében, két és fél éve tartó betegség után elhunyt Carlos Ruiz Zafón, napjaink nemzetközi irodalmának egyik legelismertebb szerzője. Cervantes után világszerte a második legolvasottabb spanyol író, műveit több mint ötven nyelvre fordították le. 

...
Általános cikkek

Zafón regénye beszippant, és nem ereszt

...
Nagy

Aki megtalálta az Elfeledett Könyvek Temetőjét

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

Olvass!
...
Beleolvasó

„mennyi elmondhatatlanság” – olvass bele Kabai Lóránt posztumusz kötetébe

A 2022 őszén, 45 éves korában elhunyt költő, szerkesztő, vizuális művész, Kabai Lóránt utolsó költeményei a Nimue és a Prae gondozásában jelennek meg. Részletek az el sem kezdett versekből.

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Andy Warhol gépírónőjét magába szippantja a hatvanas évek New Yorkja

Semmi különös felejthetetlenül okos és vicces regény felnőtté válásról, a női lét kihívásairól, tizenöt perc hírnévről, fantázia és valóság határáról és a saját hangunk megtalálásáról, miközben nagy egók szavai visszhangoznak a fülünkben. Olvass bele!