Egy csatornafedél választja el a lányokat, akik összebarátkoznak a holokauszt poklában

Egy csatornafedél választja el a lányokat, akik összebarátkoznak a holokauszt poklában

Pam Jenoff New York Times bestseller regénye, az 1942-1943-ban játszódó Nő kék csillaggal (a regénybe itt bele is olvashatsz) valódi alvilágjárás: mikor a krakkói gettót felszámolják a nácik, egy maroknyi zsidó a szennyvízcsatornába menekül a deportálás elől. A klausztrofób hangulatú történetet két nézőpontkarakter szemüvegén keresztül követhetjük, a gazdag, keresztény lengyel lány és a csatornában a túlélésért küzdő zsidó tinédzser sorsa összekapcsolódik, a két gyökeresen eltérő hátterű kamaszlány barátsága az összekötő kapocs a fent és a lent között. 
Apró Annamária | 2023. április 04. |
PAM JENOFF
Nő kék csillaggal
Ford. Török Krisztina, Magnólia, 2023, 367 oldal
Pam Jenoff: Nő kék csillaggal könyv

Pam Jenoff számos bestseller történelmi fikció szerzője, melyek közül az Elvesztek Párizsban, Az ismeretelen gyermek és a Dédelgetett álmaink magyarul is olvasható. Írói karrierje kezdete előtt Jenoff dolgozott a Pentagonnál, majd diplomataként 1996-ban a krakkói amerikai konzulátuson kapott munkát, ahol közeli kapcsolatba került a zsidó túlélők közösségével, és ahol olyan ügyeken dolgozott, mint Auschwitz emlékezetének megőrzése vagy a lengyelországi zsidó tulajdon visszaszolgáltatása.

Regényíróként is a holokauszt témáját járja körbe, évtizedeken és kontinenseken átívelő történetei középpontjában általában rendkívüli nők állnak, akik a legreménytelenebb helyzetekben is képesek erőt sugározni. Tizenegyedik regénye, a Nő kék csillaggal valós eseményeken alapuló történelmi fikció: a második világháborúban zsidók egy csoportja valóban a város alatt húzódó csatornarendszerben bujkálva maradt életben a mai Ukrajna területén, Lviv városában, miután a nácik elkezdték a gettó kiürítését. A valós történetet Robert Marshall írta meg az In the Sewers of Lvov című szövegében, melyből In Darkness címmel Oscar-díjra jelölt lengyel film is készült. Jenoff 25 éve foglalkozik a holokauszt témájával, de

a csatornában bujkáló, egy évig ott élő zsidók története őt is szíven ütötte.

Az anekdota szerint egy, a csatornafedél alól a fenti életet leső zsidó lány meglátott egy virágcsokorral suhanó úrilányt, mire az édesanyja azt mondta, egy nap lesznek még virágok. Ez a jelenet adta a Nő kék csillaggal kiindulópontját. A regény nehezen állt össze, a szinte kész kéziratot dobta ki és kezdte el újraírni regényét Jenoff, a teljes cselekményt a számára ismerős Krakkó városába helyezte át. A Nő kék csillaggal a pandémia regénye lett, az izolált lét, a bizonytalanság és a betegségtől való félelem hirtelen sokkal közelebb került a jelen emberének tapasztalásához is. 

Jenoff nagyon erős ellentétpárokra építi regényét: Sadie, az orvosnak készülő zsidó tinédzser az abszurd módon biztonságot és kiszámíthatóságot jelentő gettóból a csatornarendszerbe kényszerül családjával, a menekülést megtervező édesapjával és várandós édesanyjával. A történet itt is valós szálra támaszkodik, a lvivi csatornában is meghúzódott egy zsidó kismama és ott szülte meg gyermekét. Nagyon plasztikus az a leírás, mely szerint bár várandósan sem egyszerű a csatornában élni, az anya valójában addig tudja védeni magzatát, amíg az meg nem születik,

az újszülött csecsemő nem összeegyeztethető a menekülő-bujkáló életformával.

A pokoljárás helyszíne felett sokan viszonylag normális életet élnek, a Sadie-vel egykorú katolikus lengyel Ella bár Hamupipőkeként él a kollaboráns mostohaanyjával, kalitikája aranykalitka Krakkó legelőkelőbb negyedében. A két lány szinte lehetetlen barátsága a túlélés záloga a csatornában bujkáló zsidó családoknak, akik teljes kiszolgáltatottságban és sötétben élnek a földalatti járatokban. A másik, valóságos szereplő alapján írt karakter a tolvaj múltú katolikus csatornamunkás, aki segíti a zsidókat a szennyvízáradat mellett boldogulni. Jenoff szintén érzékenyen írja meg az ortodox és a nem ortodox zsidó család közötti különbséget, a távolságot, majd az azt felszámoló sorsközösséget.

Jenoff atmoszférateremtő képessége nagyszerűen mutatkozik meg a csatornabeli élet, a sötét mindennapok leírásában, ahogy a szereplők beletanulnak az először számukra is elképzelhetetlen új élet játékszabályaiba az életben maradás érdekében, az állandóan vizes, bűzös és sötét közegben. Az alvilági élet egyhangúságát remekül töri meg a másik nézőpontkarakter, Ella epizódjaival, aki a német uralom alatt álló Krakkó különböző negyedeiben szinte szabadon mozoghat és még a náci katonák lakomáin is részt kell vennie. Ugyanakkor veszteségei az átlaghoz képest fényűző élete ellenére szinte ugyanakkorák, mint a csatornában meghúzódó Sadie-é, miközben ha a történelmi helyzetet lehántjuk róluk, mind a ketten szerelmes kamaszlányok, akik tanulásról, karrierről álmodnak és a hős szerepébe a lehetetlen, beszorított élethelyzetük kényszeríti őket. A regényben nagyon érzékletesen jelenik meg az, hogy hogyan áramlik vagy nem áramlik az információ, mit jelent hozzáférni vagy teljes elszigeteltségben élni a külvilág történéseitől.

Jenoff filmszerű írásmódja dinamizmust ad a két párhuzamos, de összekapcsolódó történetszálnak, a titkok, elhallgatások, az állandó menekülés és a sarokba szorítottság érzése végig fenntartja a feszültséget. A 2016-ban játszódó prológus és epilógus érzelmesen keretezi és köti össze a múltat és a jelent, tovább erősítve a regény fő motívumát, mely szerint

az emberi élet sorsszerű találkozások láncolata.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Nagy

Lily Ebert: A holokauszt nem tettekkel kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival

A 97 éves, magyar származású Lily Ebert az egyik utolsó holokauszt-túlélő, akinek a történetét még személyesen tőle hallgathatjuk meg. A dédunokájával, Dov Formannal közösen írt Lily fogadalma nemcsak Auschwitz borzalmairól, hanem az újrakezdésről is szól. Lily Eberttel, Dov Formannal és Lily lányával, a pszichoterapeuta Bilhával beszélgettünk. 

...
Kritika

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

Hetvenöt évvel az első megjelenése után idén új kiadásban vehetjük kézbe Munkácsi Ernő Hogyan történt? Adatok és okmányok a magyar zsidóság tragédiájához című holokausztkönyvét, amely a magyarországi zsidók ellen elkövetett népirtás egyik legkorábbi dokumentációja és értelmezése volt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

...
Sándor Anna

Ungváry: Mindszenty helyett igazi példaképeket is találhatna az emlékezetpolitika

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Zöld

Mesebeli olvasókabint építettek a Bakonyban a MOME diákjai

...
Zöld

Egy teljes falu elfér Japán legújabb és legmagasabb felhőkarcolójában

...
Zöld

Darwin beteg gyomra is kellett, hogy a világ megismerhesse az evolúció elméletét

...
Zöld

Először sikerült lefilmezni a rákcsapdákat fosztogató delfineket Ausztráliában

...
Zöld

Susan Sontag, Dian Fossey és a holnap ára [Könyvesblokk]

...
Zöld

Az amerikai elnök idén is megkegyelmezett két, Hálaadásra szánt pulykának

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

...
Zöld

Újra elindították a SpaceX űrrakétáját, de ez a teszt sem sikerült