Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morris új-zélandi születésű író és forgatókönyvíró, akinek az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló (cikkünk itt) Lale Sokolov történetét meséli el, aki Auschwitz-Birkenau tetoválójaként több borzalmat látott, mint bárki más, és aki egyedülálló módon a koncentrációs táborban találta meg a szerelmet. A Cilka utazása (kritikánk itt) szintén valós történet egy olyan fiatal nőről, aki Auschwitz után egyből a Gulágra került, és aki sok megpróbáltatás után végül túlélte mindkettőt. A három nővér pedig egy megható történet olyan testvérekről, akik egymásra támaszkodva maradtak életben, hogy aztán Izraelben kezdjenek új életet. Heather Morrisszal könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, örökségéről, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

Fotók: Valuska Gábor

Forgách Kinga | 2022. november 30. |

Auschwitz tetoválója

HEATHER MORRIS
Az auschwitzi tetováló
Fordította: Moldova Júlia, Animus Kiadó, 2018, 303 oldal, 3690 HU
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Heather Morrisnak 2003-ban egy különleges találkozást követően gyökeresen megváltozott az élete. Ekkor ismerkedett meg az akkor nyolcvanas éveiben járó Lale Sokolovval, aki úgy döntött, szeretné megtörni a több évtizedes hallgatást, és beszélni szeretne valakivel az Auschwitzban töltött idejéről, és a feleségével, Gitával való találkozásukról. A forgatókönyvíróként dolgozó szerző ekkor még nem sejtette, mibe csöppen bele, a találkozás előtt szinte alig tudott valamit a holokausztról, hiszen egy új-zélandi apró faluban járt iskolába, ahol a tananyag csak érintőlegesen szólt a második világháborúról. A férfival való megismerkedés és az azt követő három évnyi beszélgetés és kutatás azonban mindent megváltoztatott. Megszületett Heather Morris első könyve, Az auschwitzi tetováló, amely pillanatok alatt bestseller lett, és amit több mint ötven országban adtak ki világszerte. A szerzővel négy évvel ezelőtt, 2018-ban találkoztunk először, akkor így mesélt a könyv születéséről és írói karrierjének kezdetéről: „Amikor leszerződtem a kiadómmal, azt szerették volna, hogy memoárként írjam meg a történetet. Először belementem, de hamar rájöttem, hogy nem szeretem az életrajzi könyvek korlátait. Egy biográfia nem engedte volna meg, hogy Gita annyira a történet részese legyen, amennyire én szerettem volna, ahogy azt sem, hogy játsszak az idősíkokkal” – magyarázta akkor, hozzátéve, hogy végül azért döntött a regényforma mellett, mert fontos volt neki, hogy úgy adja át a történetet, ahogy azt Lale elmondta neki. 

-

A lány, akit Auschwitzból a Gulágra vittek

HEATHER MORRIS
Cilka utazása
Ford.: Moldova Júlia, Animus, 2020,  328 oldal
Heather Morris: Cilka utazása könyv

Az auschwitzi tetoválóval nagy sikert aratott Heather Morris már a könyv megjelenése után sejtette, hogy van egy olyan szál Lale Sokolov történetében, amit folytatnia kell: el kell mesélnie Cecilia Klein történetét. Ő volt az a lány, aki Lale elmondása szerint a legbátrabb volt az egész koncentrációs táborban. Cilka mindössze tizenhat éves volt, amikor Auschwitzba került, Lale és Gita egyik barátja és fogolytársa volt, akit az egyik SS-tiszt kiválasztott magának és rendszerint megerőszakolt. Cilkának így esélye nyílt a túlélésre, ugyanakkor innentől kezdve rendszeresen ki volt téve a kegyetlen tiszt minden kényének-kedvének. A lánynak nem volt választása, ha ellenált volna, megölik, így rendszeresen szenvedett el szexuális erőszakot, ami ellen semmit sem tehetett. Mindennek ellenére azonban lélekben erős maradt, és privilegizáltnak számító helyzetét arra használta, hogy másoknak segítsen életben maradni. Azonban amikor 1945-ben az oroszok felszabadították a tábort, őt nem engedték el. Azzal vádolták, hogy prostituálta magát a túlélésért és emiatt kollaboránsnak bélyegezték. Tizenöt évnyi kényszermunkára ítélték, áldozat helyett bűnösnek kiáltották ki. Így történt meg, hogy tizennyolc évesen újból egy emberekkel teli zsúfolt vagonban utazott, ezúttal Szibériába tartott. Cecilia Klein sorsa korábban teljesen ismeretlen volt, a történetét közvetlen hozzátartozóin kívül szinte senki sem ismerte. A nevét Lale Sokolov visszaemlékezése révén ismerhette meg a világ. 

-

Heather Morris Cilka történetét azért is szerette volna megírni, mert egyrészt megígérte Lalénak, másrészt pedig emléket szeretett volna állítani azoknak a nőknek, akik a koncentrációs és Gulág-táborokban szexuális erőszak áldozatai voltak. Véleménye szerint minderről nagyon keveset lehet tudni, sok túlélő nem beszélt erről, vagy mert szégyellte, vagy mert félt attól, hogy senki sem veszi feleségül, ha ez kitudódik. De annak is szerepe lehetett a hallgatásban, hogy a legtöbb tanúvallomást férfiak vették fel, akik előtt a traumatizált nők nem tudtak megnyílni.

Heather Morris: Meglepő, milyen kevés személyes történet maradt fenn a Gulágról
Heather Morris: Meglepő, milyen kevés személyes történet maradt fenn a Gulágról

Heather Morris új regényének főhősével, Cilkával futólag már találkozhattunk a szerző előző könyvében, Az auschwitzi tetoválóban, amely Lale Sokolov történetét mesélte el. Cilka szintén a koncentrációs tábor foglya volt, a felszabadítás után viszont nem haza, hanem a Gulágra küldték, ahol tíz évet töltött. A Cilka utazásából az ő rendkívüli túléléstörténetét ismerhetjük meg. A könyvet tegnap mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon, a szerzővel Bodnár Judit beszélgetett.

Tovább olvasok

Heather Morris elmondása szerint Cilka életét nagy kihívás volt megírni, hiszen főként mások visszaemlékezéseire tudott támaszkodni. Mesélt neki róla Lale, és volt egy videója, amin Gita beszélt róla, emellett találkozott még olyan túlélőkkel, akik ismerték őt. Elment Szlovákiába, ahol találkozott Cilka barátaival és szomszédaival, de kutatott Moszkvában is, ahol különböző dokumentumok, beszámolók alapján próbálta rekonstruálni, milyen lehetett nőként Szibériában raboskodni. A szerző szerint azért is fontos beszélni a nők ellen elkövetett szexuális erőszakról, mert megtörtént korábban, megtörtént akkoriban, és még megtörténik most, napjainkban is a háború sújtotta területeken.

-

A három nővér fogadalma

Heather Morris
A három nővér
Ford.: Moldova Júlia, Animus, 2022, 452 oldal
Heather Morris: A három nővér könyv

Heather Morris harmadik regénye, A három nővér megszületéséhez szintén szükség volt néhány véletlenre, és minden bizonnyal ez a könyv sem jött volna létre, ha Lale Sokolov nem meséli el a saját történetét. Az író elmondása szerint az első két könyve megjelenése után többen is felkeresték, hogy el szeretnék mondani neki az életüket, de a megkeresések közt volt egy egészen különleges is. Éppen Dél-Afrikában járt egy könyvvásáron, amikor a lánya felhívta, hogy kapott egy nagyon érdekes üzenetet. Egy Kanadában élő férfi írta, aki megvette az édesanyjának Az auschwitzi tetoválót. A könyv kanadai kiadásának borítóján két egymásba fonódó kéz szerepelt, Lale és Gita karja, rajtuk az Auschwitzban rátetovált számokkal. A férfi édesanyja a számsorok alapján felismerte őket, és ezért mindenképpen beszélni szeretett volna az íróval.

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?
Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly (olvass bele ITT) ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket. A személyes beszámolókon és dokumentumokon alapuló kötet nemcsak azt mutatja meg, milyen bűnöket követtek el a nácik a zsidókkal szemben a holokauszt során, hanem azt is, hogy a patriarchális Harmadik Birodalom miért pont 999 hajadon lányt akart először az áldozatok közt látni.

Tovább olvasok

Heather Morrist meghívták az otthonukba, meséltek neki Laléról és Gitáról, majd a család hivatalosan is felkérte őt, hogy írja meg az ő történetüket is, három lánytestvér sorsát, akik nagyon fiatalon kerültek a koncentrációs táborba, és akik együtt túlélték a borzalmakat, a háború után pedig mindannyian családot alapítottak Izraelben, ma már sok-sok leszármazottjuk van. A három nővér, Magda, Cibi és Livi közül akkor már csak ketten éltek, Heather Morris viszont annyi hihetetlen történetet hallott a túlélésükről, hogy úgy döntött, vállalja a feladatot, a család pedig minden segítséget és információt megadott neki ehhez.

-

A három nővér története 1929-ben kezdődik, amikor a lányok még kisgyerekek, és amikor apjuk kérésére fogadalmat tesznek, hogy bármi is történjen, ők együtt maradnak és vigyázni fognak egymásra. A regény tulajdonképpen arról szól, hogy ez a fogadalom hogyan mentette meg az életüket. Amikor kiderült, hogy a legkisebb Livit el fogják hurcolni, idősebb nővére, Cibi önkéntesen vele ment, és együtt élték túl Auschwitz-Birkenauban az éhezést, a kényszermunkát, a betegségeket és a szelekciókat. Később, amikor a család többi tagját is deportálták, Magda is odakerült melléjük, és hárman együtt menekültek meg. „Én nem hiszek a csodákban, de egyetlen csoda létezését elismerem. És ez az, hogy Cibi megtalálta Magdát ezen a helyen. Sok ezer fogoly volt, nem lehetett szabadon mozogni, Cibi mégis rátalált” – mesélte Heather Morris, aki szerint a három testvér végül ennek a csodának köszönhette a túlélést. A könyvbe ezt nem írta bele, de amikor később a halálmenetben voltak, és egész nap éheztek és fáztak, volt egy pillanat, amikor Livi felvetette, hogy mi lenne, ha csak lefeküdnének a hóba és ott maradnának együtt meghalni. Akkor Magda volt az, aki ezt nem engedte meg. Hajtotta őket tovább és közben történeteket mesélt arról, hogy milyen volt neki Szlovákiában, amikor a testvéreit már elhurcolták, ő pedig ott maradt az anyjával meg a nagyapjával, és bujkálva élt. Heather Morris szerint az ő történetük is bizonyítja, hogy nincs erősebb kapocs a világon, mint a testvéri kapcsolat.

Történetek a reményről

Heather Morris
Történetek a reményről
Ford.: Novák Petra, Animus, 2022, 297 oldal
Heather Morris: Történetek a reményről könyv

A szerző a világjárvány idején még egy könyvet írt, amely nem regény, hanem egy személyesebb kötet arról, hogyan élte meg az író az elmúlt éveket és azokat a találkozásokat, amelyek megváltoztatták az életét. A Történetek a reményről hosszabb-rövidebb anekdotákat tartalmaz Laléről, Cilkáról és arról, hogy mit tanulhatunk a túlélésről az ő sorsuk, megküzdési stratégiáik által. Heather Morris hangsúlyozta, ez nem életrajzi könyv. Főként azért írta meg, mert a könyvbemutatókon az olvasók nem elsősorban a könyvére kíváncsiak, hanem a háttértörténetekre, arra, hogy milyen ember volt Lale és milyen volt vele beszélgetni. A másik ok, ami miatt a könyv megírása mellett döntött, hogy nagyon sokan kérdezték tőle az utóbbi években, hogyan lehet rávenni a szülőket, nagyszülőket, hogy ne tartsák magukban, hanem meséljék el, adják át a történeteiket. A kötetben ehhez is ad néhány tanácsot, bár szerinte elsősorban azt kell megtanulnunk, hogy maradjunk csendben és figyeljünk a másikra.

-

Heather Morris most azt tervezi, hogy egy időre eltávolodik a holokauszt témájától. A következő könyve a nagy kelet-ázsiai háború időszakáról fog szólni, amely a második világháborúval egy időben zajlott. Szerinte erről az időszakról sok könyv és film született, de szinte mind a harcoló férfiak szemszögéből. Ő azonban egy véletlennek köszönhetően megismerte egy nő történetét, aki ápolóként vett részt a háborúban, majd fogságba esett. Róla fog szólni a következő regénye. 

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról
Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

Az irodalom nagyon fontos szerepet játszik a holokauszt emlékének megőrzésében. A túlélők visszaemlékezései lehetővé teszik, hogy az utókor is tisztában legyen az elkövetett bűnök és kegyetlenségek mértékével, és hogy megismerje azokat az embereket – nőket, férfiakat, gyerekeket, szülőket, nagyszülőket –, akik a népirtás áldozataivá váltak. Auschwitzban voltak olyanok, akik azért akartak mindenáron túlélni, hogy elmondhassák, mit tettek velük. Mások a felszabadulás után sok évtizedig hallgattak. Az utóbbi években több olyan könyv is megjelent, amelyben túlélők megrázó beszámolóit olvashatjuk. A napokban írtunk Heather Dune Macadam 999 fogoly című könyvéről, amelyből az első tömeges, regisztrált transzport történetét ismerhetjük meg, amely során 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el (olvass bele ITT). Most négy olyan könyvet ajánlunk, amely képet ad arról, mi történt Auschwitzban.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Heather Morris: Meglepő, milyen kevés személyes történet maradt fenn a Gulágról

Heather Morris új regényének főhősével, Cilkával futólag már találkozhattunk a szerző előző könyvében, Az auschwitzi tetoválóban, amely Lale Sokolov történetét mesélte el. Cilka szintén a koncentrációs tábor foglya volt, a felszabadítás után viszont nem haza, hanem a Gulágra küldték, ahol tíz évet töltött. A Cilka utazásából az ő rendkívüli túléléstörténetét ismerhetjük meg. A könyvet tegnap mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon, a szerzővel Bodnár Judit beszélgetett.

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

Az irodalom nagyon fontos szerepet játszik a holokauszt emlékének megőrzésében. A túlélők beszámolói, visszaemlékezései lehetővé teszik, hogy az utókor is tisztában legyen az elkövetett bűnök és kegyetlenségek mértékével. 

...
Nagy

Az auschwitzi tetováló élete szerelmét találta meg a haláltáborban

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság