Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morris új-zélandi születésű író és forgatókönyvíró, akinek az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló (cikkünk itt) Lale Sokolov történetét meséli el, aki Auschwitz-Birkenau tetoválójaként több borzalmat látott, mint bárki más, és aki egyedülálló módon a koncentrációs táborban találta meg a szerelmet. A Cilka utazása (kritikánk itt) szintén valós történet egy olyan fiatal nőről, aki Auschwitz után egyből a Gulágra került, és aki sok megpróbáltatás után végül túlélte mindkettőt. A három nővér pedig egy megható történet olyan testvérekről, akik egymásra támaszkodva maradtak életben, hogy aztán Izraelben kezdjenek új életet. Heather Morrisszal könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, örökségéről, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

Fotók: Valuska Gábor

Forgách Kinga | 2022. november 30. |

Auschwitz tetoválója

HEATHER MORRIS
Az auschwitzi tetováló
Fordította: Moldova Júlia, Animus Kiadó, 2018, 303 oldal, 3690 HU
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Heather Morrisnak 2003-ban egy különleges találkozást követően gyökeresen megváltozott az élete. Ekkor ismerkedett meg az akkor nyolcvanas éveiben járó Lale Sokolovval, aki úgy döntött, szeretné megtörni a több évtizedes hallgatást, és beszélni szeretne valakivel az Auschwitzban töltött idejéről, és a feleségével, Gitával való találkozásukról. A forgatókönyvíróként dolgozó szerző ekkor még nem sejtette, mibe csöppen bele, a találkozás előtt szinte alig tudott valamit a holokausztról, hiszen egy új-zélandi apró faluban járt iskolába, ahol a tananyag csak érintőlegesen szólt a második világháborúról. A férfival való megismerkedés és az azt követő három évnyi beszélgetés és kutatás azonban mindent megváltoztatott. Megszületett Heather Morris első könyve, Az auschwitzi tetováló, amely pillanatok alatt bestseller lett, és amit több mint ötven országban adtak ki világszerte. A szerzővel négy évvel ezelőtt, 2018-ban találkoztunk először, akkor így mesélt a könyv születéséről és írói karrierjének kezdetéről: „Amikor leszerződtem a kiadómmal, azt szerették volna, hogy memoárként írjam meg a történetet. Először belementem, de hamar rájöttem, hogy nem szeretem az életrajzi könyvek korlátait. Egy biográfia nem engedte volna meg, hogy Gita annyira a történet részese legyen, amennyire én szerettem volna, ahogy azt sem, hogy játsszak az idősíkokkal” – magyarázta akkor, hozzátéve, hogy végül azért döntött a regényforma mellett, mert fontos volt neki, hogy úgy adja át a történetet, ahogy azt Lale elmondta neki. 

-

A lány, akit Auschwitzból a Gulágra vittek

HEATHER MORRIS
Cilka utazása
Ford.: Moldova Júlia, Animus, 2020,  328 oldal
Heather Morris: Cilka utazása könyv

Az auschwitzi tetoválóval nagy sikert aratott Heather Morris már a könyv megjelenése után sejtette, hogy van egy olyan szál Lale Sokolov történetében, amit folytatnia kell: el kell mesélnie Cecilia Klein történetét. Ő volt az a lány, aki Lale elmondása szerint a legbátrabb volt az egész koncentrációs táborban. Cilka mindössze tizenhat éves volt, amikor Auschwitzba került, Lale és Gita egyik barátja és fogolytársa volt, akit az egyik SS-tiszt kiválasztott magának és rendszerint megerőszakolt. Cilkának így esélye nyílt a túlélésre, ugyanakkor innentől kezdve rendszeresen ki volt téve a kegyetlen tiszt minden kényének-kedvének. A lánynak nem volt választása, ha ellenált volna, megölik, így rendszeresen szenvedett el szexuális erőszakot, ami ellen semmit sem tehetett. Mindennek ellenére azonban lélekben erős maradt, és privilegizáltnak számító helyzetét arra használta, hogy másoknak segítsen életben maradni. Azonban amikor 1945-ben az oroszok felszabadították a tábort, őt nem engedték el. Azzal vádolták, hogy prostituálta magát a túlélésért és emiatt kollaboránsnak bélyegezték. Tizenöt évnyi kényszermunkára ítélték, áldozat helyett bűnösnek kiáltották ki. Így történt meg, hogy tizennyolc évesen újból egy emberekkel teli zsúfolt vagonban utazott, ezúttal Szibériába tartott. Cecilia Klein sorsa korábban teljesen ismeretlen volt, a történetét közvetlen hozzátartozóin kívül szinte senki sem ismerte. A nevét Lale Sokolov visszaemlékezése révén ismerhette meg a világ. 

-

Heather Morris Cilka történetét azért is szerette volna megírni, mert egyrészt megígérte Lalénak, másrészt pedig emléket szeretett volna állítani azoknak a nőknek, akik a koncentrációs és Gulág-táborokban szexuális erőszak áldozatai voltak. Véleménye szerint minderről nagyon keveset lehet tudni, sok túlélő nem beszélt erről, vagy mert szégyellte, vagy mert félt attól, hogy senki sem veszi feleségül, ha ez kitudódik. De annak is szerepe lehetett a hallgatásban, hogy a legtöbb tanúvallomást férfiak vették fel, akik előtt a traumatizált nők nem tudtak megnyílni.

Heather Morris: Meglepő, milyen kevés személyes történet maradt fenn a Gulágról
Heather Morris: Meglepő, milyen kevés személyes történet maradt fenn a Gulágról

Heather Morris új regényének főhősével, Cilkával futólag már találkozhattunk a szerző előző könyvében, Az auschwitzi tetoválóban, amely Lale Sokolov történetét mesélte el. Cilka szintén a koncentrációs tábor foglya volt, a felszabadítás után viszont nem haza, hanem a Gulágra küldték, ahol tíz évet töltött. A Cilka utazásából az ő rendkívüli túléléstörténetét ismerhetjük meg. A könyvet tegnap mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon, a szerzővel Bodnár Judit beszélgetett.

Tovább olvasok

Heather Morris elmondása szerint Cilka életét nagy kihívás volt megírni, hiszen főként mások visszaemlékezéseire tudott támaszkodni. Mesélt neki róla Lale, és volt egy videója, amin Gita beszélt róla, emellett találkozott még olyan túlélőkkel, akik ismerték őt. Elment Szlovákiába, ahol találkozott Cilka barátaival és szomszédaival, de kutatott Moszkvában is, ahol különböző dokumentumok, beszámolók alapján próbálta rekonstruálni, milyen lehetett nőként Szibériában raboskodni. A szerző szerint azért is fontos beszélni a nők ellen elkövetett szexuális erőszakról, mert megtörtént korábban, megtörtént akkoriban, és még megtörténik most, napjainkban is a háború sújtotta területeken.

-

A három nővér fogadalma

Heather Morris
A három nővér
Ford.: Moldova Júlia, Animus, 2022, 452 oldal
Heather Morris: A három nővér könyv

Heather Morris harmadik regénye, A három nővér megszületéséhez szintén szükség volt néhány véletlenre, és minden bizonnyal ez a könyv sem jött volna létre, ha Lale Sokolov nem meséli el a saját történetét. Az író elmondása szerint az első két könyve megjelenése után többen is felkeresték, hogy el szeretnék mondani neki az életüket, de a megkeresések közt volt egy egészen különleges is. Éppen Dél-Afrikában járt egy könyvvásáron, amikor a lánya felhívta, hogy kapott egy nagyon érdekes üzenetet. Egy Kanadában élő férfi írta, aki megvette az édesanyjának Az auschwitzi tetoválót. A könyv kanadai kiadásának borítóján két egymásba fonódó kéz szerepelt, Lale és Gita karja, rajtuk az Auschwitzban rátetovált számokkal. A férfi édesanyja a számsorok alapján felismerte őket, és ezért mindenképpen beszélni szeretett volna az íróval.

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?
Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

Tovább olvasok

Heather Morrist meghívták az otthonukba, meséltek neki Laléról és Gitáról, majd a család hivatalosan is felkérte őt, hogy írja meg az ő történetüket is, három lánytestvér sorsát, akik nagyon fiatalon kerültek a koncentrációs táborba, és akik együtt túlélték a borzalmakat, a háború után pedig mindannyian családot alapítottak Izraelben, ma már sok-sok leszármazottjuk van. A három nővér, Magda, Cibi és Livi közül akkor már csak ketten éltek, Heather Morris viszont annyi hihetetlen történetet hallott a túlélésükről, hogy úgy döntött, vállalja a feladatot, a család pedig minden segítséget és információt megadott neki ehhez.

-

A három nővér története 1929-ben kezdődik, amikor a lányok még kisgyerekek, és amikor apjuk kérésére fogadalmat tesznek, hogy bármi is történjen, ők együtt maradnak és vigyázni fognak egymásra. A regény tulajdonképpen arról szól, hogy ez a fogadalom hogyan mentette meg az életüket. Amikor kiderült, hogy a legkisebb Livit el fogják hurcolni, idősebb nővére, Cibi önkéntesen vele ment, és együtt élték túl Auschwitz-Birkenauban az éhezést, a kényszermunkát, a betegségeket és a szelekciókat. Később, amikor a család többi tagját is deportálták, Magda is odakerült melléjük, és hárman együtt menekültek meg. „Én nem hiszek a csodákban, de egyetlen csoda létezését elismerem. És ez az, hogy Cibi megtalálta Magdát ezen a helyen. Sok ezer fogoly volt, nem lehetett szabadon mozogni, Cibi mégis rátalált” – mesélte Heather Morris, aki szerint a három testvér végül ennek a csodának köszönhette a túlélést. A könyvbe ezt nem írta bele, de amikor később a halálmenetben voltak, és egész nap éheztek és fáztak, volt egy pillanat, amikor Livi felvetette, hogy mi lenne, ha csak lefeküdnének a hóba és ott maradnának együtt meghalni. Akkor Magda volt az, aki ezt nem engedte meg. Hajtotta őket tovább és közben történeteket mesélt arról, hogy milyen volt neki Szlovákiában, amikor a testvéreit már elhurcolták, ő pedig ott maradt az anyjával meg a nagyapjával, és bujkálva élt. Heather Morris szerint az ő történetük is bizonyítja, hogy nincs erősebb kapocs a világon, mint a testvéri kapcsolat.

Történetek a reményről

Heather Morris
Történetek a reményről
Ford.: Novák Petra, Animus, 2022, 297 oldal
Heather Morris: Történetek a reményről könyv

A szerző a világjárvány idején még egy könyvet írt, amely nem regény, hanem egy személyesebb kötet arról, hogyan élte meg az író az elmúlt éveket és azokat a találkozásokat, amelyek megváltoztatták az életét. A Történetek a reményről hosszabb-rövidebb anekdotákat tartalmaz Laléről, Cilkáról és arról, hogy mit tanulhatunk a túlélésről az ő sorsuk, megküzdési stratégiáik által. Heather Morris hangsúlyozta, ez nem életrajzi könyv. Főként azért írta meg, mert a könyvbemutatókon az olvasók nem elsősorban a könyvére kíváncsiak, hanem a háttértörténetekre, arra, hogy milyen ember volt Lale és milyen volt vele beszélgetni. A másik ok, ami miatt a könyv megírása mellett döntött, hogy nagyon sokan kérdezték tőle az utóbbi években, hogyan lehet rávenni a szülőket, nagyszülőket, hogy ne tartsák magukban, hanem meséljék el, adják át a történeteiket. A kötetben ehhez is ad néhány tanácsot, bár szerinte elsősorban azt kell megtanulnunk, hogy maradjunk csendben és figyeljünk a másikra.

-

Heather Morris most azt tervezi, hogy egy időre eltávolodik a holokauszt témájától. A következő könyve a nagy kelet-ázsiai háború időszakáról fog szólni, amely a második világháborúval egy időben zajlott. Szerinte erről az időszakról sok könyv és film született, de szinte mind a harcoló férfiak szemszögéből. Ő azonban egy véletlennek köszönhetően megismerte egy nő történetét, aki ápolóként vett részt a háborúban, majd fogságba esett. Róla fog szólni a következő regénye. 

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról
Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

Az irodalom nagyon fontos szerepet játszik a holokauszt emlékének megőrzésében. A túlélők beszámolói, visszaemlékezései lehetővé teszik, hogy az utókor is tisztában legyen az elkövetett bűnök és kegyetlenségek mértékével. 

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Heather Morris: Meglepő, milyen kevés személyes történet maradt fenn a Gulágról

Heather Morris új regényének főhősével, Cilkával futólag már találkozhattunk a szerző előző könyvében, Az auschwitzi tetoválóban, amely Lale Sokolov történetét mesélte el. Cilka szintén a koncentrációs tábor foglya volt, a felszabadítás után viszont nem haza, hanem a Gulágra küldték, ahol tíz évet töltött. A Cilka utazásából az ő rendkívüli túléléstörténetét ismerhetjük meg. A könyvet tegnap mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon, a szerzővel Bodnár Judit beszélgetett.

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

Az irodalom nagyon fontos szerepet játszik a holokauszt emlékének megőrzésében. A túlélők beszámolói, visszaemlékezései lehetővé teszik, hogy az utókor is tisztában legyen az elkövetett bűnök és kegyetlenségek mértékével. 

...
Nagy

Az auschwitzi tetováló élete szerelmét találta meg a haláltáborban

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.

...
Nagy

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

Bartha Dorka kötete a Balaton-part eltűnőben lévő épített örökségét és múlhatatlanságát mutatja meg. A történész-újságíró szerzővel egy nyikorgós Csepel bringáról, fotózásról, történetek utáni kutatásról, illetve a déli part felfedezetlen értékeiről beszélgettünk.

...
Nagy

Milyen apa volt Hemingway?

A Nobel-díjas Ernest Hemingwaynek Papa volt a beceneve. De vajon hogy osztotta be az idejét, ha az írás és az apai teendők között kellett választania?

...
Nagy

Orsós Julianna: Mariella Mehr erőt kovácsolt a szenvedéséből [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Orsós Julianna Mariella Mehr regényét választotta.

...
Kritika

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – Zsigó Jenő a Tények és tanúk sorozatban

Zsigó Jenő a magyarországi cigány mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakjaként évtizedeken át dolgozott a hazai közéletben. Életinterjú-kötetén keresztül egy elkötelezett, soha meg nem alkuvó ember munkásságát ismerjük meg.

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

...
Vass Norbert

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

...
Vass Norbert

Milyen apa volt Hemingway?

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.