A Mindig az ördöggel adaptációját pont az író rontja el

A Mindig az ördöggel adaptációját pont az író rontja el

A Donald Ray Pollock azonos című regényéből készült Mindig az ördöggel című thriller elképesztő sztárparádéval mutatkozott be a Netflixen. A karizmatikus mű adaptációja koncepciójában és hangulatában azonban kissé félresikerült, pedig a legnagyobb tisztelettel bántak az alkotók a történettel, még magát az írót is felkérték narrátornak. Na, ezt nem kellett volna!

Bányász Attila | 2020. szeptember 30. |
Donald Ray Pollock
Mindig az ördöggel
Ford.: Berta Ádám, Libri, 2013, 364 oldal
-

Donald Ray Pollock azonos című kötetében a középkelet-amerikai sorstalanságot vetette papírra. A kiábrándult és szikár prózához mocskos, sötét és vérbő mozgóképes világ illik, amelyben az elfojtott indulatok, a kiüresedés és a kilátástalanság ül tort az elveszett emberi sorsok felett. A maga módján mindegyik karaktere keresi a kitörési pontot – vallás, szexualitás, karrier vagy fotóművészet terén - , amit öröklött gyarlóságuk aztán rendre beszennyez, bemocskol. Így inkább fanatizmusról, pedofíliáról, korrupcióról és gyilkosságokról szól a középkeleti krónika. A „vénnek való vidék” a szereplők köré zárul, belefojtva őket determinált nihiljükbe.

Pollock tudja, miről beszél: három évtizeden át kétkezi melósként dolgozott a filmben is megemlített papírgyárban. Ez itt az ő utcája, amelybe olvasóként gyanútlanul sétálunk bele, hogy menthetetlenül foglyul ejtsen bennünket a reménytelenség vendégmarasztaló ingoványa.

A Mindig az ördöggel Cormac McCarthy kiruccanása középkeletre.

E könyv adaptálására látszólag keresve sem találhatnánk alkalmasabb személyt az ember sötét oldalát behatóan ismerő Antonio Campos író-rendezőnél. Az atmoszférateremtésen csúszik el a produkció.

Akik csak azért születnek, hogy legyen kit eltemetni - Könyves magazin

Knockemstiff annak a félreeső amerikai kisvárosnak a neve, ahol Donald Ray Pollock született, itt játszódnak az összegyűjtött novellái, és ezen a sivár vidéken kezdődik, és ér véget első regénye, a Mindig az ördöggel is.

A második világháború csendes-óceáni poklából tér haza Willard, motyójában poszttraumás stresszel, valamint emberből és Istenből való mély kiábrándultsággal. Családot alapít a poros vidéki kisvárosban, és újra szóba állva Istennel már kezd fölengedni a lelke az átélt borzalmakból, amikor feleségénél súlyos betegséget diagnosztizálnak. A férfi elméje újra megborul, ám ezúttal magával rántja fiát is vallási tébolya mélypontjára. Hamarosan vérben tocsog az erdőszéli imatuskó, ahol Willard a felesége életéért fohászkodik. Eközben egy kiégett házaspár, Carl és Sandy néhány pokoli fotó reményében emberekre vadászik az országutakon. Férj és feleség mások szenvedésében és meggyilkolásában leli perverz örömét. Sandy testvére, Lee rendőrfőnöki babérokra tör, miközben nyakig merül a korrupcióban. A kisvárosban egymás után két prédikátor is tiszteletét teszi: az egyik vallási fanatizmusával, a másik álszent kéjvágyával hagy kitörölhetetlen nyomot a keresztényi közösségben. Innen próbál meg kitörni Arvin, Willard fia, akinek át kell verekednie magát korlátoltságon, közönyön és kiábrándultságon, hogy végül szembenézhessen magával az ördöggel.

-

Pollock az emberi kapcsolatok hatalmas pókhálóját szövi a kisváros köré, amelynek ragadós szálai összekötik valamennyi karakterét.

Figurái legapróbb rezdülései is kihatással vannak a többiek életére. Camposnak ezt remekül sikerült ábrázolnia filmjében. Arvinnak a megörökölt atyai attitűddel való küzdelme valójában mindenkié, nemzedékek harca, amelyben a többség sorsa a bukás. Vajon a fiúnak sikerül leszámolnia a maga ördögeivel?

Camposnak igazi sztárparádét sikerült felvonultatnia filmjéhez. A köztudatba Pókemberként bevonuló Tom Holland végre más szerepben is bizonyíthat: alakítását elnézve eszünkbe sem jut a hálószövő, komoly és kiforrott játékával leiskolázza filmbéli idősebb kollégáit is. A Marvel másik üdvöskéjére, a korábban a Tél Katonáját alakító Sebastian Stan-re alig ismerünk rá a korrupt seriff figurájában: gyarló ember, aki csupán saját önző érdekeit - magamat szolgálom és védem - tartja szem előtt. Hasonlóan esendő a jövő ősszel Batmanként színre lépő Robert Pattinson, aki gőgös hedonizmusában szem elől téveszti Isten arcát. Tiszteletesként ez több, mint kínos. Akárcsak Jason Clarke sorozatgyilkosának, hogy már csak megkínzott áldozatai képére áll fel neki.

Az erőszak és a halál kitörölhetetlen része McCarthy Amerikájának - Könyves magazin

A színészek kivétel nélkül erőn felül teljesítenek. De akkor hol a probléma a filmmel? Campos a legnagyobb tisztelettel bánt az „alapanyaggal”, szinte mindent meg akart belőle mutatni, bele kívánt passzírozni a forgatókönyvbe. A hatalmas rendezői elvárások azonban szétfeszítik a produkció kereteit, minek következtében a koncepció teljesen félresiklik. Mi hiányzik belőle? 

Terrence Malick beszédes vizualitása, Denis Villeneuve lehengerlő atmoszférája és David Fincher koncepcionális látásmódja.

Azzal, hogy a rendező felkérte az író Pollockot, legyen a történet narrátora, haza is vágta a feszültségvezetést és a film ritmusát.

-

Vannak persze kiemelkedő momentumai is. Kulcsjelenetek, amelyekben tetten érhető Campos rendezői tehetsége. Ilyen például Tom Holland és Robert Pattinson rendkívül feszült templomi nagyjelenete a film végén. Vagy Sebastian Stan leszámolása a rosszfiúkkal (meg eleve az egész maffia szál, ami ki sem volt annyira bontva a könyvben, amennyire a mozgóképen). Valamint Carl és Sandy autós végjátéka. Ha a rendező történetvezetésben el is vérzik, szálakat vagdosó párkaként azért még brillíroz.

Igazából szavunk sem lehet. A Netflix saját gyártású produkcióinak rákfenéje a történet, ami jellemzően nincs (lásd: Tyler Rake: A kimenekítés vagy Project Power: A por ereje). Pazar látvány és csodás színészgárda, ám a forgatókönyv maximum toalettpapírnak jó (tisztelet a kivételnek). A streaming szolgáltató újabban kezd kikacsintani az irodalom felé, ahol hegyekben állnak a grandiózus alapanyagok, amelyek hozzáértő kezekben eredeti és izgalmas mozgóképként (Love, Death & RobotsA befejezésen gondolkodom) láthatnak napvilágot. Ha tetszett a film, mindenképpen olvasd el a könyvet! Ha nem tetszett, akkor is. 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Akik csak azért születnek, hogy legyen kit eltemetni

...
Nagy

Az erőszak és a halál kitörölhetetlen része McCarthy Amerikájának

...
Hírek

Borítópornó extra: A Cormac McCarthy-sorozat

...
Nagy

Hemingway élete túlzás nélkül kész regény volt

Az öreg halász és a tenger, valamint a Búcsú a fegyverektől című kötetekkel indult újra a Hemingway-életműsorozat a 21. Század Kiadó gondozásában. Hemingway életére kicsit sem túlzás a regényes jelző - összeszedtünk öt érdekességet, ami ezt bizonyítja.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

A hét könyve
Kritika
Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei
...
Nagy

Sofi Oksanen: A disztópia már itt van és nagyon is valóságos

Sofi Oksanen új könyve a női test kihasználásának nagyregénye. A kutyafuttató egy thrillerszerűen megírt történet kizsigerelt modellekről, megvett feleségekről, végletekig dehumanizált ukrán petesejt donorokról és béranyákról. Az íróval az Ukrajnában zajló kutatómunkáról, a meddőségi iparról, valamint a Kelet- és Nyugat-Európa közti gazdasági szakadékról beszélgettünk. 

Polc

Mégis minden félbemaradt - Térey János 50

...

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

...

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...

A Lovecraft földjén a horror és a rasszizmus határait mossa össze

...
...

PODCAST: Mácsai Pál a Margó Extrában

...

PODCAST: Selyem Zsuzsa a Margón

...

PODCAST: Margó Extra Orvos-Tóth Noémivel

...

PODCAST: Péntek Orsolya a Margón

Olvass!
...
Beleolvasó

A tárgyalóteremben az igazság néha különösen rossz védelem

Graham Moore egy olyan „ki tette?” típusú krimit alkotott, ami mindamellett, hogy fontos témákat boncolgat a törvény, igazságosság, lelkiismeret és rasszizmus tengelyén, veszettül szórakoztató is - írtuk kritikánkban a Bűnösökről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A régi Budaörsöt fedezi fel magának Závada Pál Wandererje

Závada Pál legújabb regényében a budaörsi történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegein utazik keresztül egy-egy alakért, arcért, történetért. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Végre itt a lehetőség, hogy megmentsük Nemecsek Ernőt!

Interaktív könyv készültt Molnár Ferenc kultikus regénye nyomán. A Pál utcai küldetésben az olvasónak minden fordulópontnál lehetősége van dönteni arról, hogy miként folytatódjon a történet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni

Októberben magyarul is megjelenik Woody Allen életrajza, amelyben a rendező családról, forgatásokról, filmekről, barátokról és filmes barátokról mesél. Amerikában a könyv megjelenését kisebb botrány övezte, ti viszont már bele is olvashattok - mutatunk egy részt az Apropó nélkülből!

...
Beleolvasó

Hogyan őrizzük meg humorunkat és ép eszünket vesztegzár idején?

Mihez kezd egy nagymama, ha karanténba kerül? Pataki Éva sok humorral átszőtt regényéből ez is kiderül. Mutatunk egy részt belőle.

...
Beleolvasó

Már megjelenésekor az amerikai kortárs költészet klasszikusaként emlegették

A háború utáni amerikai és egyetemes líra legnagyobb hatású alkotóinak egyikeként tartják számon John Ashberyt, akinek végre magyarul is megjelent az Önarckép konvex tükörben című könyve.