Egy hétvége elég ahhoz, hogy egy barátság évtizedes konfliktusai a felszínre kerüljenek

A hetvenes éveiben járó Adele, Wendy és Jude a negyedik barátnőjüket gyászolják. Együtt elutaznak Sylvie nyaralójába, hogy kitakarítsák az üresen maradt házát. A sorsfordító hétvégén nemcsak a barátságukat, de az egész életüket is átértékelik. Olvass bele a Hétvégébe!

Könyves Magazin | 2022. január 20. |

Három nő összegyűlik, hogy karácsonykor kitakarítsák elhunyt barátnőjük tengerparti házát. Mindannyian a hetvenes éveikben járnak, de nem is lehetnének különbözőbbek. A főnökösködő, maximalista Jude alig várja, hogy túl legyenek a feladaton, és eltölthessen egy hetet a házban a szeretőjével. Az egykor ünnepelt színésznőnek, Adele-nak épp egy szakítással kell megbirkóznia, Wendy, az elismert értelmiségi pedig visszasírja a régi sikereit, és próbál megbarátkozni a gondolattal, hogy hamarosan el kell búcsúznia leghűségesebb társától, öreg és beteg kutyájától, Finntől.

Charlotte Wood
Hétvége
Ford.: Morcsányi Júlia, Magvető, 2022, 272 oldal
Charlotte Wood: Hétvége

Az együtt töltött hétvége felszínre hozza az évtizedes konfliktusokat, és a három nő elkezd gondolkodni azon, hogy egyáltalán miért is barátok. A lelki és fizikai nagytakarítást váratlan vendégek bonyolítják, és még egy hatalmas vihar is közbeszól. Charlotte Wood regénye megmutatja, hogyan formálják át a barátságot az évek, és mi történik, ha elkezdünk igazat mondani önmagunknak. Bölcs és empatikus történet hűségről, öregedésről és az élet szépségeiről, felejthetetlen figurákkal, sok nevetéssel és könnyel. "Hát ebből állt az öregedés? Megszokásból és kifogásokból, meg hogy az ember halálra untatja magát a saját merev előítéleteivel?"

Charlotte Wood: Hétvége (részlet)

3. 

Adele azt remélte, hogy Hornsbynál a legtöbben leszállnak majd; ehelyett új utasok özönlöttek a kocsiba, bőröndjeiket cipelték, bevásárlószatyraikat egyensúlyozták az üléssorok között. Nem vette el az utazótáskáját a mellette lévő ülésről, steppelt piros tömege megnyugtatta. Amúgy se tehetné a földre, ott nem is férne el. Meg hát a padló ragadt, ahogy a vonatok padlói szoktak. Adele békésen kinézett az ablakon, míg az emberek elhaladtak mellette, és másik ülést választottak. Előtte két diák huppant le az ülésre, és komolyan sutyorogtak kínaiul. Nem látták a Csendes kocsi jelzést. Hamarosan úgyis rájuk szól valaki.

A vonat elindult, a peron és az épületek elsuhantak, a puha kék ég kitárult. Furcsa szag érződött valahonnan. A kocsiban a gyenge légkondicionálás miatt fojtogató volt a hőség.

Adele nem szándékosan választotta a csendes kocsit, de most már örült a dolognak; az utasok között uralkodó békés tiszteletnek, a vonat altatószerű ringatózásának a sínen. Régebbi szerelvény volt, és dülöngélő, hintázó mozgása megnyugtatta Adele-t a történtek után. Innen még legalább egy óra lesz az út, és a magas támlájú ülések jobban illettek az ilyesfajta hosszabb utazáshoz, mint az új, külvárosi vonatok ülései. Nézte, ahogy az olívazöld bozótos elsuhan. Mindennek a tetejébe pedig még Jude haragjának réme is ott lebegett előtte a késés miatt. Most még egy sms-t sem bírt küldeni neki, még nem.

A diákok elhallgattak, és az újonnan beállt csendben Adele érezte, hogy fölé tornyosul valami.

Mikor felnézett, a folyosón egy nő állt; a vonat mozgása gyöngéden ringatta, ő pedig hidegen bámulta Adele táskáját, de nem mondott semmit. Adele meglepve, bocsánatkérően felsóhajtott, mintha csak ebben a pillanatban vette volna észre, hogy a kocsiban már nincs szabad hely, az ő táskája pedig egy egész ülést elfoglal. Lecibálta a földre, közben szuszogott kicsit, hogy egyértelművé tegye, mekkora erőfeszítést kíván tőle a feladat.

A nő nem vett tudomást róla, miközben a négyszögletes bőröndjét mellégyömöszölte, arra kényszerítve Adele-t, hogy a lábát még jobban a falnak szorítsa. Adele korosztálya lehetett, talán idősebb; fénytelen, barna haját előnytelenül vágták le; túl rövid volt, hogy csinos legyen, de nem elég rövid, hogy a frizurának karaktert adjon. A táskájában kotorászott az ölében, majd előhúzott egy ezüstszínű tranzisztoros rádiót, és az egyetlen apró fülhallgatót a fülébe dugta. Tranzisztoros rádió! Adele majdnem felkacagott: hát ez a nő egyenesen azt akarta, hogy az emberek rájöjjenek, milyen öreg? Még jobban az ablaknak dőlt, könyökét a széles párkányon nyugtatta. Egy másodperccel később megkockáztatott egy újabb pillantást, és döbbenten vette észre, hogy a fakuló festéken áttűnő ősz szálak ellenére a nő valójában akár még egy kicsivel fiatalabb is lehet nála; akár hatvanöt éves is lehet. Könnyű volt megfigyelni őt, Adele fürkésző tekintetéről mit sem sejtve egy sudokufüzet fölé görnyedt. Piros filctollat tartott a kezében, drótkeretes szemüvege lecsúszott az orrán. Sudoku rejtvényfüzet és tranzisztoros rádió, jóságos isten. És amikor Adele lehajolt a saját táskájáért rövid, testszínű nejlonzoknit látott a nő sovány bokáján. Giccses virágos nadrág, tengerészkék nyugdíjasszandállal.

A nejlonzokni láttán Adele gyomra kissé felkavarodott.

A szag továbbra is érződött a kocsiban. Állott szag volt, talán régi sült krumplié, és erre jött még valami édesebb, mesterséges illat, mint az amerikai fánké. De most már egyre erősebben érződött valami kellemetlen fertőtlenítőszag is, mintha valaki hányt volna a közelben, és valakinek fel kellett volna takarítania utána. Valakinek mindig fel kellett takarítani, Adele mindenkinél jobban tudta ezt.

A Központi pályaudvar peronján ülve hagyta elmenni az első két Bittoesba tartó vonatot. Képtelen odamenni, képtelen Jude és Wendy szemébe nézni. Mikorra rádöbbent, hogy nincs más választása, mert hát hova is mehetne karácsonykor, még egy óra volt a következő járatig.

A nő a sudokufüzetébe írogatott. Egy kis idő múlva fészkelődni kezdett, kikapcsolta a szandálját, és Adele hallotta, ahogy a másik lába nagylábujjával a bokáját vakarja.

Elképzelte, hogy ezt elmeséli Sylvie-nek, és kuncognak rajta. Nejlonzokni: micsoda szó ez. Riccsreccs, recsegtek a nejlonzoknik.

Otthon, Adele éjjeliszekrényén Sylvie vigyorgott a meghívó elejéről, kissé gunyoros, derűs tekintete egyenesen kinézett a képről. Fején a hetykén megkötött, foltos kék kendő. Liz sose mondta volna ki, hogy szerinte érzelgős, morbid dolog a temetés után ilyen sokáig az ágya mellett tartani a képet. De Adele egyszerűen látni akarta Sylvie arcát. Fura, hogy az embernek végül sose maradt fényképe azokról, akiket a legjobban szeret. Sylvie meg lett volna döbbenve, ha Adele le akarta volna fotózni, még ha csak a telefonjával is. De hát minek, kérdezte volna. Azt sem tudta, hogy mi az az Instagram.

Adele elővette a telefonját, és ahogy már megtanulta, igyekezett távol tartani a gondolatait Sylvie-től, mielőtt elöntötte volna a hiány mély, fájdalmas hulláma. Azt még csak most próbálta felfogni, hogy már Liztől is távol kell maradnia.

Megnézte a Twittert és az Instagramot. @adele_antoniactress-nek most hétszázharmincnégy követője volt. Több vagy kevesebb, mint korábban? Volt három új hozzászólás is. Jézusoom Imádlak öt virágcsokor emojival. Helló! Animációkat készítek, örülnék, ha megnéznéd az Instagram oldalam És a Képregényeimet… és aztán: De bájos!!! Imádom a ráncaid! három csókot dobó, rúzsos szájjal.

Imádom a ráncaid.  Arra gondolt, hogy ezt nyilván nem jelentheti mint sértő hozzászólást.

 A képernyő lefagyott; megint elment a térerő. Becsukta a telefontokját.

A sudokus nő mélyen, halkan böffentett. Adele oldalra fordult, hogy rábámulhasson a nőre, és tudassa vele az undorát, de az csak zavartalanul folytatta a fejtörőjét. Adele jól hallhatóan kifújta a levegőt, és felvont szemöldökkel egy pillantra behunyta a szemét; remélte, hogy a nő észreveszi jóságos isten arckifejezését.

Az egész túl sok volt. A szag, a nő, Jude közelgő hangulatingadozásai, az a rengeteg dolog, amit most mind át kell gondolnia. Például a bankszámlája tartalmát, amivel egy percen belül szembe kell néznie.

De két nap múlva itt a karácsony, ez a gondolat megnyugtatta. Ha a karácsonyra gondolt, elöntötte az öröm, akár egy kisgyereket. Mindig is így volt ezzel. Manapság mindenki a szemét forgatta, ha szóba jött a karácsony, és megvetéssel beszélt róla. Már a gondolata is halálosan kimerítette őket; túlfogyasztásról beszéltek, meg a környezetkárosításról – az a rengeteg műanyag meg ezüstpapír, fuldokló halak. Helytelenítették ezt a mértéktelenséget, annyi szemetet termel, hogy az valami borzasztó. Ugyan ki a csoda akar még ajándékokat ebben a korban? (Adele akart!)

A karácsonyt várni valahogy gyerekes dolog volt, de nem tehetett róla.

Eszébe juttatta a kibontásra váró ajándékok szépséges, vastag csomagolópapírját, a fenyőtűk illatát. És ünnepi, ragyogó dolgokat is eszébe juttatott: koktélcseresznyét, üveggömböket, gyümölcszselét. Hát mi rossz volt ebben?

 

Morcsányi Júlia fordítása

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!

...
Beleolvasó

Joe Hill a Fekete telefonnal is bizonyítja, hogy "egy lesből támadó rohadék"

Fekete telefon című novella csak egyike annak a tizenöt történetnek, amelyekkel Joe Hill igazolta, hogy különleges tehetsége van a hátborzongató sztorik írásához. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

Hírek
...
Hírek

Az olasz kulturális miniszter nem adja vissza a Diszkoszvetőt a müncheni antik múzeumnak

...
Podcast

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

...

Parti Nagy Lajos: Olykor egyszerűbb volt verset írni, mint bármi mást