Van olyan szerelem, amire megéri tizenkét évet várni

Van olyan szerelem, amire megéri tizenkét évet várni

Carley Fortune első regényét a pandémia kilátástalansága inspirálta, a szerző 2020 nyarán, a lezárások alatt határozta el, hogy megírja a Minden elmúlt nyarat, mert úgy érezte, szüksége van egy könnyed világra, ahová gondolatban elmenekülhet a járvány elől. A kötet hamar nemzetközi bestseller lett, a napokban pedig magyarul is megjelent. A Minden elmúlt nyár felszabadult hangulatot és festői környezetet ígér, ahol a szünidő eggyé válik a felhőtlen szabadsággal és a szerelemmel. Carley Fortune regénye arra a kérdésre keresi a választ, hogy kitarthat-e egy életen át a kamaszkori fellángolás, vagy van egy pont, ami után a ragaszkodás már csak kétségbeesett kapaszkodás?

Simon Eszter | 2023. május 09. |
Carley Fortune
Minden elmúlt nyár
Ford. Kéri Andrea, Magnólia, 2023, 320 oldal
-

A történet elsőre tipikus romantikus zsánerirodalom: két kamasz összebarátkozik, majd szép lassan ráeszmélnek, hogy amit éreznek, több mint barátság, a kérdés pedig az, hogy a szerelem kiállja-e az idő próbáját. Az egyetemi évek alatt a távolság és a féltékenység éket ver a fiatalok közé, és a szakadék egy idő után már olyan széles, hogy sehogy sem tudják áthidalni. Úgy tűnhet, hogy a Minden elmúlt nyár nem is mond ennél többet, de ha olvasunk a sorok között, egyre több súlyos kérdésfeltevéssel találkozunk. A szerző elsősorban azt boncolgatja, hogy lehet-e a gyerekszerelemből egész életen át tartó kapcsolat, miközben mindkét fél egészen más irányba változik. Fel tudjuk-e ismerni, hogy a másikról alkotott képünk már csak illúzió, és észrevesszük-e, amit kamaszként még nem láttunk. Annak ellenére, hogy Carley Fortune könnyed, nyári olvasmánynak szánta a regényt, olyan problémákat villant fel, amelyekről egyesével is külön regényt lehetne írni. Olyan kérdések ezek, mint, hogy 

van-e második esély, és ha igen, hogyan érdemelhetjük ki, mi számít árulásnak, és mi az, ami még megbocsátható?

Az eseményeket Percy Fraser szemszögéből ismerjük meg, aki tizenhárom éves korától minden nyarat a kanadai Barry’s Bay-ben tölt. Itt ismerkedik meg Sam Florekkel, aki nemcsak a legjobb barátja, de élete nagy szerelme is lesz. Az első oldalakon megelevenedik előttünk a Kamaniskeg-tó körül vadul burjánzó bozótos, érezzük, ahogy a levegőben keveredik a naptej és vörösfenyőkből áradó édes gyanta illata, és szinte halljuk a csobbanást, ahogy valaki fejest ugrik a vízbe. Annak ellenére, hogy a kelet-ontariói apró települést nagy valószínűséggel még képekről sem ismerjük, Carley Fortune olyan pontosan és érzékletesen mutatja be a környezetet, mintha egy természetfilm képkockái pörögnének előttünk. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a szerző gyerekként maga is Barry’s Bay-ben töltötte a nyarakat, így a történethez egyrészt a saját élményeiből merített ihletet, majd a 2020-as lezárások alatt Barry’s Bay-ben írta a regényt, így 

egészen pontos leírásokat olvashatunk a tájról.

A Minden elmúlt nyárban egymást váltják a múltról és a jelenről szóló fejezetek, míg végül a képzeletbeli idővonal eseményei középen találkoznak. A hat nyarat és egy hétvégét elmesélő történet főszereplői lassanként maguk mögött hagyják a kamaszkort, és ahogy telnek az évek, rájönnek, hogy felnőtté válni csak akkor lehet igazán, ha képesek lezárni a múltat. A regény azzal kezdődik, hogy Percy váratlan telefonhívást kap gyerekkori szerelme bátyjától, Charlie-tól, aki közli vele, hogy meghalt az édesanyjuk. A hír nemcsak azért rázza meg Percyt, mert szinte második anyjaként tekintett Sue-ra, a Florek testvérek édesanyjára, hanem azért is, mert így szembe kell néznie a múltjával. Megígéri Charlie-nak, hogy Barry’s Bay-be utazik a temetésre, a szertartáson viszont Sam is ott lesz, akit már tizenkét éve nem látott. Ezután visszaugrunk az időben arra a nyárra, amikor Percy megismerkedett a tóparti nyaralójuk szomszédságában élő Florek testvérekkel. Sam és Percy legjobb barátok lesznek, de azt már tizenhárom évesen is sejtik, hogy több ez, mint barátság. A múlt fejezetei évről évre közelebb visznek a jelenhez, apránként összeáll a kép, és 

arra is fény derül, hogy Percy miért kap időnként pánikrohamot.

Carley Fortune regényében fontos szerepet kap a testiség, attól kezdve, hogy hogyan reagálnak a testük változására a tizenéves kamaszok, egészen odáig, hogy hogyan próbálnak felnőttként ellenállni a vágyaiknak. A szerző mindent pontosan, tömören, mégis könnyed stílusban jelenít meg, mégsem érezzük úgy, mintha egy túlfűtött erotikus regényt olvasnánk. Abból viszont keveset mutat, hogyan zajlik a párbeszéd Percy édesanyja és a lány között, aki várja, de egyben meg is rémül az első menstruációtól. A teste átalakulását persze a fiúk is észreveszik és szóvá teszik, de Percy nem tudja hogyan kezelje a bókokat. Ahogy telnek az évek, Percy és Sam egyre természetesebben és pontosabban képesek megfogalmazni az érzelmeiket és a vágyaikat - talán túl szépen is tizennyolc éves korukhoz képest -, de Percy egyszer csak behúzza a kéziféket és a kapcsolat megszakad.

Carley Fortune egész végig ügyesen tartja vissza az információkat, majd a regény végére minden a helyére kerül. Percy és Sam végül szembenéz a múlttal, és bár a szerző hosszan és részletesen építi az előzményeket,

a történet végére túlságosan felgyorsulnak az események.

Miután részletesen megismertük a szereplők gyerekkorát, a felnőtt életükre is kíváncsiak lennénk, ám ebből csak egy keveset kapunk. Mindössze annyit tudunk meg, hogy Sam megvalósította gyerekkori álmát, és orvos lett, Percy viszont annak ellenére, hogy írónak készült, egy lakberendezési magazin szerkesztője lett. A szerző egyébként maga is hasonló karriert futott be, annyi különbséggel, hogy miután szerkesztőként dolgozott a The Globe and Mail, a The Grind és a Toronto Life magazinnál, végül mégis megírta a regényt, amiben úgy mesél gyászról, csalódásról és szerelemről, hogy közben visszahozza a gyerekkori nyarak felhőtlen boldogságát is.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Kritika

Az elitgimiben mindenki gyanús - és senki nem az, akinek látszik

Samantha Downing harmadik regénye, A saját érdekedben című pszichothriller egy amerikai elitgimnázium falai között játszódik, ahol senki nem az, akinek látszik.

...
Kritika

A középkori Kínában nem a mongolok, hanem az elrendelt sors a legnagyobb ellenfél

A 2021-es év egyik nagy fantasy durranása és meglepetése volt az ausztrál Shelley Parker-Chan debütregénye, A nappá vált lány, ami azonnal elkezdte bezsebelni a díjakat. Ez az alternatív történelmi fantasy a mongolok uralta középkori Kínába vezet, ahol egy magát férfinak álcázó lány a saját és a népe sorsát is megváltoztatja.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről