Az elitgimiben mindenki gyanús - és senki nem az, akinek látszik

Az elitgimiben mindenki gyanús - és senki nem az, akinek látszik

Samantha Downing harmadik regénye a napokban jelenik meg magyarul, a nemzetközi bestsellerré vált Elbűvölő feleségem és az Ő kezdte című kötetek után. Az író korábbi szövegei is (pszicho)thrillerek voltak, ehhez a műfaji kategóriához a legújabb könyvénél is ragaszkodott. A társadalmi környezet sem igazán módosult, az új regény hátborzongató eseményeihez ezúttal is napjaink Amerikája adja a hátteret: egy békés kisváros elitiskolájának falai között megsokasodnak a váratlan halálesetek. Hirtelen összeomlások, szívinfarktus, rosszullétek - a gyakoriság miatt mindenkiben felmerül a gyanú, hogy nem véletlenszerű megbetegedésekről és halálesetekről, hanem előre megfontolt szándékkal elkövetett mérgezésekről van szó. De ki lehet a tettes? Hiszen ebben a közösségben mindenki annyira normális. Vagy csak annak tűnik?

ko | 2023. március 07. |
Samantha Downing
A saját érdekedben
Ford. Bosnyák Edit, Magnólia, 2023, 384 oldal
Samantha Downing: A saját érdekedben könyv

A saját érdekedben krimiszerűen építkező cselekménye egy zárt mikroközösségben játszódik, egy jóhírű magángimnáziumban, a Belmont Akadémián. A tanárok, a diákok és a szülők sajátos szimbiózisát, kapcsolati dinamikáját azok az olvasók is ismerhetik, akik történetesen nem egy amerikai elitgimnáziumban végeztek. Instabil, kiegyensúlyozatlan kamaszok, sokszor önbizalomhiányos, túlhajszolt tanárok és elvárásokkal teli, aggódó szülők alakítják egy iskola közösségét, ők próbálnak meg együttműködni több-kevesebb konfliktus és kompromisszum árán. Ezzel összefüggésben társadalomkritikai éle is van a regénynek, ugyanis kiválóan érzékelteti azt a furcsa ellentmondást, mely abban áll, hogy rendkívül gazdag, magas társadalmi státuszú emberek járatják a gyermekeiket egy elitiskolába, ahol rosszul fizetett, a társadalmi hierarchiában jóval alattuk álló tanárok oktatják őket. A szülők és a diákok is úgy érzik, a tanárok alárendelt figurák, az oktatókban pedig nagy adag frusztráció gyűlik össze, melyet megpróbálnak levezetni.

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli
Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

Amikor egy napon Teddy egyik diákjának édesanyja holtan rogy össze egy iskolai ünnepségen, kezdetben senki sem gyanakszik, ám a jelek egyre inkább afelé mutatnak, hogy a munkaközösség elnökének halála nem szerencsétlen véletlen volt csupán, az események pedig olyan titkokat csalnak a felszínre, melyek végleg felborítják az iskola és az egész város életét. Olvass bele!

Tovább olvasok

Nincs is addig nagyobb baj, míg egy irodalomtanár ezt a belső feszültséget „csak” a kötelező olvasmányok kiválasztásakor érvényesíti, de ebben a szövegben ennél jóval komolyabb elégtételről lesz szó. Az elitiskolában látszólag minden a legnagyobb rendben, de a felszín alatt rengeteg indulat cirkulál. A normálisnak tűnő emberek mind sebeket hordoznak, és ezzel összefügg a könyv legfontosabb tanulsága: senki nem az, aminek látszik. Az Év tanára díjban részesülő irodalomtanár, Teddy Crutcher például neves és elismert oktatója az Akadémiának. Olyan tanár, aki kizárólag diákjai érdekeit tartja szem előtt (erre utal a cím is), de sajnos azt hiszi, mindig jobban tudja, mi a jó a másiknak, és azt is, hogyan lehet helyes útra terelni a diákokat, sőt megleckéztetni egyes kollégákat.

Apránként derül csak ki, hogy a férfi magánéleti problémákkal is küzd, és az is, hogy kertjében nagyon különös növényeket nevel.

A regény szinte minden fejezetben meglepetést okoz, mert amikor már kitisztulni látjuk a képet, és úgy érezzük, rálátunk a történésekre, mindig van új és újabb csavar, amitől olvasóként folyamatosan át kell rendezni, felül kell írni addigi elképzeléseinket. A szerző gyakran megtéveszti az olvasót, de csak azért, hogy egyre nagyobb meglepetéseket okozzon. Amikor a viszonylag hosszú bevezető után az egyik diák édesanyja holtan esik össze egy iskolai rendezvényen, majd egy tanárnő is gyanús körülmények között hal meg, azt érezzük, érteni véljük, ki és miért áll az ügy hátterében, de kiderül, hogy talán mégsem járunk jó nyomon. Samantha Downing szövege minden pillanatban meglepetéssel szolgál, késleltetései, lassan adagolt, váratlan fordulatai képesek lekötni az olvasó figyelmét, és felkeltik a benne szunnyadó nyomozót is. De nemcsak az olvasóban lakozó detektív kerül elő, hanem a párszáz fős közösség tagjai közül is többen az események nyomába erednek, hogy kiderítsék, mi történik.

Szinte minden központi szereplő nyomoz, mindenki gyanakszik mindenkire, és szoros megfigyelés alatt tartják egymást.

Az olvasó pedig egyszerre mindannyiuk gondolataiba és motivációjába belelát, azt is érzékeli, hogy miért nem értik egymást, mikor mit gondolnak a másikról. A váltott nézőpontok miatt szinte minden fontosabb karakter bőrébe belebújhatunk, megértjük az iskola egyik eminens diákját, aki szerelme miatt nyomoz, belülről látjuk Teddyt és ellenségét, a fiatal tanárnőt, Fallont, vagy a lelkifurdalástól a papi hivatásig menekülő matektanárt. A mindentudó elbeszélő a jelentősebb szereplők tudatában zajló eseményeket egyes szám harmadik személyben, de belső nézőpontból közvetíti:

„HIBÁZOTT. Borzalmas hibát követett el. Teddy a tanári asztalnál ül a termében, és a körömágyát piszkálja. Így könnyebben tud gondolkodni. Lépésről lépésre visszajátssza a fejében az eseményeket, amelyek a néhány órával ezelőtt lezajlott tragédiához vezettek. Fontolóra veszi a lehetséges következményeket is. Egy nő összeesett. Ennyi. Nem kapott agyvérzést, sem rángógörcsöt. Csupán az történt, hogy… elájult. Ez talán nem elég ahhoz, hogy az egész termet átkutassák, de a biztonság kedvéért abból indul ki, hogy mégis úgy lesz. Ms. Marsha valószínűleg ragaszkodni fog hozzá, elvégre Ingrid Ross nemcsak bizottsági tag, hanem szülő, aki hozzájárul az intézmény fenntartásához.”

A rövid terjedelem ellenére is viszonylag plasztikusan megjelenített szereplők közül a legfontosabb a már említett irodalomtanár, aki egyben a legárnyaltabban bemutatott hős. Megkeseredett férfi, paranoiás és nárcisztikus személyiség, aki elismerésre és sikerre vágyik, de az élete romokban. A felesége elhagyta, tanárként egy öreg kocsival jár, és azt sem engedheti meg magának, hogy a város jobb boltjaiban vásároljon. Szilárd meggyőződése, hogy neki kell megnevelnie és jó útra terelnie a gyakran nagyképű, elkényeztetett diákokat.

Ez az elképzelés pedig lassan megszállottsággá alakul benne.

Az ő lelkiállapotának részletező bemutatása miatt lesz a könyv igazi pszichothriller, hiszen eltorzult személyiségét és patológiásba hajló karakterét is részletekbe menően ábrázolja az író. A zsáner tipikus elemei mellé Downing igyekszik más rétegeket is beépíteni a könyvbe, például az irodalomtanár által kiválasztott kötelező olvasmányok segítségével egy szépirodalmi motívumhálót épít, de ez nem igazán jelenik meg többletként az olvasás során. A regény ettől függetlenül sodró lendületű, izgalmas és fordulatos könyv, amelyet nehéz letenni, és amely néhány napra vagy órára felszabadult szórakozást kínál.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Te elárulnád a családod pár millió dollárért?

Samantha Downing már első regényével is bizonyított. Második megjelent kötete sok mindent átvesz az Elbűvölő feleségem receptjéből, ám a szimplán csak jóízű vacsora helyett ezúttal egy minden harapással új, meglepő ízeket rejtő gourmet csemegét tett le az asztalra. 

...
Kritika

A családon belüli titkoktól főleg az ártatlanok szenvednek

...
Nagy

„Nem várhatod el a diszfunkcionális környezetben nevelkedett gyerekektől, hogy funkcionáló felnőttekké váljanak”

Samantha Downing könyveiben nincs semmi kirívó vagy extravagáns, ám tökéletes stílusérzékkel és némi fekete humorral fűszerezett történeteiben képes hátborzongató közelségbe hozni azokat a félelmeinket, amik bármikor bárkit utolérhetnek. Interjú.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk.