A rugalmasság tulajdonképpen alkalmazkodókészség a nehéz helyzetekben, ami most nagyon jól jön nekünk

A rugalmasság tulajdonképpen alkalmazkodókészség a nehéz helyzetekben, ami most nagyon jól jön nekünk

Klímaváltozás, környezetszennyezés, növekvő egyenlőtlenségek, kizsákmányolás, természeti és társadalmi katasztrófák, amerre csak nézünk. A szerzőpáros könyvében arra tesz javaslatot, hogy az „eldobható társadalom” helyett inkább kezdjük el a rendbe hozás társadalmát építeni. Ha a dolgok megjavítására az erőforrás-gazdálkodás általános stratégiájaként tekintünk, számtalan megoldást és ötletet találhatunk egy kreatívabb, tudatosabb, közösségibb és elégedettebb életforma kialakításához. Olvass bele!

Könyves Magazin |
ÉRDI PÉTER, SZVETELSZKY ZSUZSANNA
Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat
Typotex, 2023, 264 oldal
-

Milyen jogi eszközökkel küzdhetünk a tervezett elavulás ellen? Hogyan hozzuk rendbe a tönkrement közösségeket? Vajon egy körforgásos új üzleti modell visszafogja a hulladék mennyiségét? Maga az anyag- és energiapocsékoló „fejlett világ” is eldobható? A kötet a kreativitásról, személyiségünk fejlesztéséről és a környezetvédelemről is szól: megannyi pozitív lehetőséget kínál, hogy tudatosabban és elégedettebben éljünk.

Érdi Péter: számítógépes agykutató, a michigani Kalamazoo College professzora. Pályafutása során számos könyvet és tudományos cikket publikált a kémiai reakciókinetika, a számítógépes agykutatás és a komplex rendszerek területén. 

Szvetelszky Zsuzsanna: Szociálpszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, a Társadalomtudományi Kutatóközpont – Társadalomtudományi Kutatóközpont Számítógépes Társadalomtudomány – CSS-RECENS kutatócsoportjának tudományos munkatársa, az informális hálózatok és a vállalati kommunikáció szakértője.

Érdi Péter, Szvetelszky Zsuzsanna: Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat (részlet)

A rugalmasság tulajdonképpen alkalmazkodókészség a nehéz helyzetekben, traumák és súlyos megpróbáltatások esetében: azt jelenti, hogy a fájdalom és a harag ellenére megőrizzük a fizikai és lelki működőképességünket. Jobban megbirkózunk a stresszel, túllendülünk az adott problémán, megtaláljuk az örömöt az életben, a jövőbe tekintünk, és nem veszítjük el a reményt. A jövőkép és a remény abban is segít, hogy proaktívak legyünk, terveket kovácsoljunk és felkészüljünk a várható helyzetekre. 

Reziliencia az épületek szintjén

Az egyre szélsőségesebb időjárásra készülve az építészeknek, a mérnököknek és a várostervezőknek választ kell találniuk arra a kérdésre, hogy az épületek tervezésekor és felújításakor hogyan lehet felkészülni az árvízre, a tomboló viharra, a tengerszint emelkedésére, az erdőtűzre és más szélsőséges időjárási eseményekre. 

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja gyakorlati útmutatót állított össze az időjárásnak ellenálló épületekkel és közösségekkel kapcsolatban. De mit jelent a reziliencia egy épület esetében? Az épületnek biztonságos, stabil és kényelmes használatot kell biztosítania akkor is, ha a külső körülmények megváltoznak. A változásokat okozhatja aszály, áradás, szélsőséges csapadék vagy hőség. (A Le Chatelier-elv szellemisége itt is érvényesül: 

ha a változás kényelmetlenséget okoz, az emberek reakciója a kényelem helyreállítására törekszik.)

Japán történelme során emberek és épületek sokasága esett áldozatul a nagy földrengéseknek. Bár a 2011-es tóhokui földrengést a modern idők egyik legpusztítóbb rengésének tartják, csak egy volt a szigetországot évről évre sújtó szeizmikus események sorában. Ezért aztán szigorúan szabályozzák a reziliens épületek tervezését – még a kisebb vagy ideiglenes építmények esetében is. A japán mérnökök két küszöböt állapítottak meg. Az épületek élettartama alatt háromszor-négyszer előforduló kisebb földrengések nem okozhatnak rendbe hozandó kárt (más szóval, az épületek tervezésekor meg kell előzni a funkcionális károk kialakulását). Másodszor, a ritka, rendkívüli erejű földrengéseknél az épületeknek meg kell akadályozniuk az emberáldozatokat. E cél elérése érdekében az épületeknek minél több szeizmikus energiát kell elnyelniük. Gumitömbbel például biztosítható a szeizmikus szigetelés. Egy magas épület akár 1,5 métert is kilenghet, de ha mondjuk minden második emeleten lengéscsillapítókat helyeznek el, jelentősen csökken a károk kockázata. A világ jelenlegi második legmagasabb épülete, a Tokyo Skytree a mérnökök szerint egy földrengés energiájának felét elnyelheti a lengéscsillapítóknak köszönhetően. E technológiának hála a magas épületek is ellenállóak lehetnek.

Az épület akkor reziliens, ha:

 • Az energia vagy a fűtőolaj tartós hiánya esetén is élhető körülményeket biztosít. 
 • Víztakarékos, például az esővíz gyűjtésével gondoskodik az elsődleges vagy tartalék vízellátásról.
 • Vészhelyzet esetén tartalék vízkészletet vagy víztartályt biztosít, beleértve a kézi pumpát is, amennyiben lehetséges. 
 • A település szennyvízrendszerének működésképtelensége esetén lehetővé teszi az emberi végtermékek megsemmisítését, például komposztáló vécé és vízmentes piszoár formájában.
 • Legalább minimális tartalék áramkapacitást jelentő tartalék elektromos rendszert biztosít, például olajjal működő elektromos generátort (megfelelő üzemanyagtartállyal) vagy szigetüzemre is képes napelemes elektromos rendszert.
 • A lakók számára 3-6 hónapra elegendő tartós élelmiszerkészletet tárol (például konzervet vagy szárított gyümölcsöt, zöldséget és egyéb élelmiszert). 

Reziliencia a közösség szintjén

Hogyan kell nekifogni a reziliens közösségek tervezésének? Fizikai és társadalmi tényezőket is figyelembe kell vennünk. A fizikai infrastruktúra része a közlekedési rendszer (utak, hidak, alagutak, kikötők, vasút, repülőterek) és a közüzemi létesítmények és elosztó rendszerek (elektromos áram, víz és szennyvíz, üzemanyag, kommunikációs rendszerek). A közösségeknek olyan társadalmi struktúrákat kell kialakítaniuk, amelyek erősítik a közösség szövetét. Csak néhány példa: közösségi találkozóhelyek, kutyafuttatók, központi postafiókok és közösségi hirdetőtáblák.

A reziliencia- csomópontok fontos szerepet játszanak vészhelyzet vagy bizonyos szolgáltatások fennakadása esetén,

gondoskodhatnak például ivóvízről, elektromosságról a mobiltelefonok feltöltéséhez, valamint egyéb termékekről és szolgáltatásokról. A közoktatási rendszerekben olyan programokat kell kidolgozni, amelyek segítenek az energia, a víz és más természeti erőforrások rendszereinek, illetve az épületek és a közösségi infrastruktúra működésének megértésében.

Az ENSZ 2020-ban indította útjára a Reziliens Városokért 2030 (MCR2030) kezdeményezést. 2021-ben négy európai város (Barcelona, Manchester és vonzáskörzete, Helsingborg és Milánó) nyerte el az első „ reziliencia-csomópont” címet a klímaváltozással és a katasztrófákkal összefüggő kockázatok kezelését célzó stratégiáért és jövőképért.

Kisebb hűtővel és szépséghibás zöldségek vásárlásával is csökkenthetjük a pazarlást
Kisebb hűtővel és szépséghibás zöldségek vásárlásával is csökkenthetjük a pazarlást
Tovább olvasok

A japán koban is használható modell lehet. Japán közismerten a világ egyik legbiztonságosabb országa. Ezt a békés állapotot nem kis részben a „koban”, a „rendőrbódé” intézményének köszönheti. (A fogalom forrása a telefonfülke.) A koban egyrészt biztosítja a környék nyugalmát, másrészt további szerepet is betölt. A kobanban posztoló rendőrök gondoskodnak az eltévedt gyerekekről, útba igazítják az érdeklődőket, megőrzik a talált tárgyakat, és bármikor szívesen meghallgatják a helyiek problémáit.

Reziliencia regionális szinten

A regionális szintű reziliencia az egyik legjobb módja annak, hogy a közösségek alkalmazkodjanak a klíma- és gazdasági változásokhoz. „A reziliens városok, amelyek aktívan igyekeznek átállni a kisebb széndioxid-kibocsátással járó gazdaságra, és felkészülnek a klímaváltozás legkedvezőtlenebb hatásainak kiküszöbölésére, egyre inkább felkeltik a politikusok, a városi tanácsok és mások érdeklődését és figyelmét.” Akár tetszik, akár nem, ma már mindent rangsorolunk. 2014-ben a Grosvenor – egy ingatlanbefektető vállalat – kutatási jelentést tett közzé, amelyben aszerint rangsorolták a városokat, hogy mennyire sérülékenyek a környezeti és más veszélyekkel szemben, illetve menynyire képesek alkalmazkodni ezekhez. Íme, a világ 10 legreziliensebb városának toplistája:

 1. Toronto
 2. Vancouver
 3. Calgary
 4. Chicago
 5. Pittsburgh
 6. Stockholm
 7. Boston
 8. Zürich
 9. Washington, D.C.
 10. Atlanta

Tartsuk szem előtt, hogy a rangsorolás tulajdonképpen egyensúlyozás az objektív és szubjektív elemek között, előfordulhat, hogy a kanadai városokat egy cseppet túlértékelték. Az ENSZ 2021-ben Dubajnak adta a világ legreziliensebb városa címet.

Reziliens társadalom

Az USA-ban az ellátási lánc rezilienciájáról szóló közbeszéd és stratégiakészítés világított rá a rezilienciával kapcsolatos aggályokra. 2021 februárjában Biden elnök aláírta az amerikai ellátási láncokról szóló elnöki rendeletet: felszólította a szövetségi érdekelt feleket arra, hogy azonosítsák a sérülékeny pontokat és dolgozzák ki az ország kritikus ellátási láncaiban a rezilienciát előmozdító stratégiákat. Az elnök egy régi népköltést idézett: „Egy szög miatt a patkó elveszett. A patkó miatt a ló elveszett. A ló miatt a lovas elveszett. A lovas miatt a csata elveszett. A csata miatt az ország elveszett.” Elég néhány hiba az ellátási lánc egyetlen pontján, és máris számos munkahely, család, közösség és Amerika biztonsága kerülhet veszélybe. Az elnöki rendeletet követő jelentésben négy kulcsfontosságú termékcsoportot neveztek meg: a félvezetők, az elektromos autókba kerülő nagy kapacitású akkumulátorok, a védelmi ipar számára kritikus fontosságú ritka földfémek és a gyógyszerek. A patrióta hangvételű jelentés szerint az ellátási lánc megbízható is lehet, és az Egyesült Államoknak helyre kell állítania a termelési kapacitását.

Ha messzebb tekintünk, a globális kontextusra, láthatjuk, hogy a pandémia nyomán sokakban felmerült a kérdés:

valójában mennyire reziliens az emberi társadalom?

Markus Brunnermeier The Resilient Society (A reziliens társadalom) című könyve szerint új társadalmi szerződésre van szükségünk. Pozitív és negatív fejleményeket is tapasztalhatunk, egyelőre nem ismerjük a jövőt, de abból kell kiindulnunk, hogy az emberi társadalomnak fel kell készülnie az esetleges világjárványra, kibertámadásra és klímakatasztrófára. Az mindenképpen jó hír, hogy a tudomány sikeresen birkózott meg a vakcina előállításával. Az oltásszkepticizmus viszont rossz hír. Az Egyesült Államokban az államok megvétózhatják a szövetségi szinten javasolt és végrehajtott, kötelező oltásról szóló terveket. Csak reménykedhetünk, hogy a helyi politikai érdekek nem kerekednek felül a tudományos alapú racionalitáson. 2021 végére az átoltottság már lehetővé tette a globális gazdaság fokozatos talpra állását, de a globális ellátási láncban tartós zavarok mutatkoznak. Már most is megvalósult az elképzelhetetlen: néha üresen tátonganak a boltban a polcok. (És színre lépett az omikron…) A világ számára az az egyik nagy tanulság, hogy nem kell ahhoz különösebben pesszimista felfogás, hogy újabb és újabb természeti és társadalmi katasztrófákra számítsunk. Azt is meg kell tanulnunk, hogy a védekezés érdekében reziliens globális rendszert kell kidolgoznunk, amely képes talpra állni a sokk után.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

A munka világának kimondatlan szabályai rengeteg humorral fűszerezve

Hogyan ne legyen szívás a munka? fergetegesen humoros könyv a munka világáról. A szerző saját bevallása szerint nem önsegítő könyvet írt és nem is karrierútmutatót – okos tanácsaival mégis sok pályaválasztónak, munkakeresőnek vagy munkahelyi változásra vágyónak nyújt segítséget. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Zsebaljai időjárók segítenek a gyerekeknek felismerni az érzelmeket

Kertész Erzsi új mesekönyve, a Zsebaljai időjárók az óvodás és kisiskolás korosztálynak segít megismerni és megérteni az alapérzelmeket. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Woyzeck - A kétszáz évvel ezelőtti gyilkosság a mai napig foglalkoztatja a világ művészeit

Steve Sem-Sandberg az egyik legelismertebb szépirodalmi szerző és irodalomkritikus Svédországban, legújabb regénye, a W. 2019-ben jelent meg, amelynek írása közben felhasználta a Büchner-drámát is megihlető valós lipcsei gyilkosság törvényszéki orvosának 1914-ben megtalált dokumentációit is. Olvass bele!

...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

Thomas Erikson viselkedéskutató új, Energiavámpírokkal körülvéve című könyvében arra ad magyarázatot, hogy miért érezzük bizonyos emberek társaságát fárasztónak. Interjúnkban arról beszélgettünk vele, hogy mit tehetünk, ha energiavámpír van a családban, hogyan hatnak a társadalomra, és örökölhetőek-e a rossz mintázatok. 

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

Olvass!
...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: A rovarirtón és a Technokol Rapidon túl (Hogyan gyűjt információkat a prózaíró?)

"Elbeszélőnk áprilisban magokat vet a kertben, de milyen zöldségeket lehet elvetni áprilisban? Például mángoldot, azt mindig vadászni kellett a vásárcsarnokban. Lássuk a mángold típusait: a Lucullus fehér szárú, a Rhubarb Chard piros. Grüner Schnitt, ez nagyon jól hangzik, valamire egyszer még jó lesz." Kiss Tibor Noé esszésorozatának második részében a regényírás egyik legalapvetőbb feladatát mutatja be: az információgyűjtéssel és a kutatómunkával kapcsolatos tapasztalatairól mesél.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...