A munka világának kimondatlan szabályai rengeteg humorral fűszerezve

A munka világának kimondatlan szabályai rengeteg humorral fűszerezve

A Hogyan ne legyen szívás a munka? fergetegesen humoros könyv a munka világáról. A szerző saját bevallása szerint nem önsegítő könyvet írt és nem is karrierútmutatót – okos tanácsaival mégis sok pályaválasztónak, munkakeresőnek vagy munkahelyi változásra vágyónak nyújt segítséget. Olvass bele a kötetbe!

Könyves Magazin |
maggar, carina
Hogyan ne legyen szívás a munka?
Ford. Nyuli Kinga, Scolar, 2023, 160 oldal
Maggar, Carina: Hogyan ne legyen szívás a munka? könyv

Carina Maggar az elmúlt tíz évben sok mindennel foglalkozott: fürdőgolyóktól ingatlanokig mindenfélét árult, pénzért kutyát sétáltatott, blogolt, dolgozott filmstúdióban, szinkronizált, illetve online- és tévéműsorokat is vezetett. Nem igazán követett logikus karrierutat. A munkával kapcsolatos döntéseit általában az alábbi három dolog befolyásolta: a) kétségbeesés, b) spontaneitás, c) intrika. Miközben pillangóként röppent munkahelyről munkahelyre, rengeteg emberrel megismerkedett – némelyikük e kötet lapjain is felbukkan. Több szektorban, környezetben és szerepkörben is kipróbálta magát. Sok-sok különféle emberrel volt dolga, akik karrierjük más-más szakaszában jártak, így lehetősége nyílt megfigyelni, megérteni és megtanulni, hogy ők miként csinálták a dolgaikat.

Könyvében a munka világában létező rengeteg kimondatlan szabályt osztja meg az olvasókkal, hogy senkinek ne kelljen egyedül felgöngyölítenie őket. Hitelesen ír arról, milyen az, ha az ember hibázik, elbukik, kamuzik, süketel, hülyeséget mond vagy hülyeséget csinál, mert ő már mindegyiket elkövette.

„A kezedben tartott könyv (megjelenését tekintve bármily gyönyörű is) a húszas éveim idegeskedésének, bizonytalanságának és zűrzavarának terméke. Ez a kötet átad minden olyan tudást, amelynek én biztosan nagy hasznát vettem volna pályám kezdetén, és amelyek mindenkinek hatalmas segítséget jelentenek, bármely életszakaszban van is épp. Mindegy, hogy 18 vagy 40 éves vagy, garantálom, hogy hasznos lesz számodra ez a könyv. Ha 18 évesen olvasod, akkor olyan dolgokat tanulsz meg belőle, amiket még nem tudtál, 40 évesen pedig olyan dolgokra emlékeztet, amelyeket már rég elfelejtettél.”

Carina Maggar: Hogyan ne legyen szívás a munka? (részlet)

A munka világában rengeteg kimondatlan szabály van. Én ezeket most megosztom minden olvasóval, hogy senkinek ne kelljen egyedül felgöngyölítenie őket – ahogy egykor nekem kellett. Csak hogy tudd, én érted is megszenvedtem. Hitelesen tudok írni arról, milyen az, ha az ember hibázik, elbukik, kamuzik, süketel, hülyeséget mond vagy hülyeséget csinál, mert én már mindegyiket elkövettem. Büszkén bevallom, hogy számtalanszor hoztam már kellemetlen helyzetbe magamat, megalázó szituációkba keveredtem, és többször is megkérdőjeleztem saját döntéseim logikáját. Viszont közben sok-sok pozitív meglepetés is ért, sőt néha egészen elámultam saját magamtól.

A kezedben tartott könyv (megjelenését tekintve bármily gyönyörű is) a húszas éveim idegeskedésének, bizonytalanságának és zűrzavarának terméke. Ez a kötet átad minden olyan tudást, amelynek én biztosan nagy hasznát vettem volna pályám kezdetén, és amelyek mindenkinek hatalmas segítséget jelentenek, bármely életszakaszban van is épp. Mindegy, hogy 18 vagy 40 éves vagy, garantálom, hogy hasznos lesz számodra ez a könyv. Ha 18 évesen olvasod, akkor olyan dolgokat tanulsz meg belőle, amiket még nem tudtál, 40 évesen pedig olyan dolgokra emlékeztet, amelyeket már rég elfelejtettél.

És legyünk őszinték: semmi szükség egy újabb karrierútmutatóra egy középkorú pasi tollából.

Senki sem tudja, mit csinál. Nem baj, ha te sem.

Mindannyian csak úgy tesznek, mintha tudnák, mi a dörgés: a főnököd, azok a szülők, akiknek most született meg az első csemetéjük, a miniszterelnök. De valójában mindenki menet közben találja ki, mit kell csinálnia. Nincs szükséged minden válaszra ahhoz, hogy jól végezd a munkádat. Ha imposztorszindrómában szenvedsz, vagy úgy érzed, kevés vagy egy adott feladathoz, jó, ha tudod, hogy nem csak te szoktál a vécében pityeregni ebédidőben. Csak valaki jobb színész, mint te.

Miben vagy jó?

Ősrégi tanács, hogy azt csináld, amit szeretsz. Bár elismerem, jó lenne, ha soha senkinek sem kellene feladnia az álmait, azonban ha valaki egy helyben topog a karrierjét illetően, akkor talán érdemes lenne olyasmivel foglalkoznia, amiben jó, nem pedig azzal, amiért odavan. És ha jó vagy abban, amit szeretsz, akkor megütötted a főnyereményt.

Egy rossz főnök olyan munkahelyi kultúrát alakít ki, amiben az emberek fentről lefelé igyekeznek leutánozni egymást. Ez egyfajta „ha nem tudod legyőzni őket, állj be közéjük” hozzáállás. Hosszú idő, mire az ember kihever egy rossz főnököt. És van pozitívuma? Megtanít, hogy mitől kell tartózkodnunk, ha mi kerülünk a főnöki székbe.

Ne hasonlítgasd magadat másokhoz.

Nem az olimpián vagy; ez nem verseny. A pályán csak te vagy. Nem logikus dolog, ha a karriered alakulását mások karrierjéhez méregeted. Ez olyan, mintha egy tarisznyarákot egy belugával akarnál összehasonlítani – azon kívül, hogy mindkettő tengeri állat, nem sok közös van bennük. Hadd osszak meg egy példázatot, amit a sikerrel kapcsolatban találtam ki: vannak, akik gyalog mennek munkába, vannak, akik biciklivel, sőt olyanok is akadnak, akik helikopterrel. Különböző útvonalon haladnak, de előbb-utóbb mindenki odaér. Mindannyiunknak más az útja, és mindannyian más-más sebességgel haladunk.

A világ tele van seggfejekkel.

Minden munkahelyen az emberek nagyjából 8%-a* seggfej – olyan kiállhatatlan alakok, akiknek mindig mindennel van valami bajuk. Nagy eséllyel nehezen viseled el őket – minden megnyilatkozásuk idegesít. Remélem, némi vigaszt nyújt, hogy ők azok, akik igazán felkészítenek az életre. Ugyanis az élet is tele van seggfejekkel. Az igazi kihívás az, hogy te sose válj azzá. Egy átlagos meetingen 7,5 ember vesz részt. Amikor legközelebb belépsz a tárgyalóba, nézz körül, és tekinteteddel keress meg legalább egy garantált seggfejt.

*Ezt saját tapasztalataim alapján kalkuláltam ki, úgyhogy szerintem viszonylag pontos számnak tekinthető.

Egy oltári hazugság.

Hadd áruljak el valamit, ami sokaknak fájni fog: többségünket abba a hitbe ringatták a szüleink, hogy bármit csinálhatunk, amit csak szeretnénk. Hogy amit nagyon akarunk, azt el is fogjuk érni. Azonban a világ kiszámíthatatlan, és az élet nem habostorta. Néha a kemény munka önmagában nem elég. A lehetőségek nem mindig kopogtatnak be maguktól – tennünk kell azért, hogy ránk találjanak. Ha abban a hitben nőttél fel, hogy sikerre születtél, és a világ tálcán kínálja a lehetőségeket, akkor kudarcnak éled meg, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnéd. Legyél egy kicsit megengedőbb magaddal.

A K betűs szó.

A „karrier” szó a múlté, akárcsak Trump és a balerinacipő. A kifejezés ugyanis arra enged következtetni, hogy az ember képtelen élni a lehetőségekkel, ha azok nem kapcsolódnak ahhoz az ösvényhez, amelyen előrefelé lépked. Ám ez béklyóba zár minket, hiszen úgy érezhetjük, ha meghoztunk egy döntést, akkor azon utólag már nem változtathatunk. Ahogy idővel átalakul a személyiségünk, ambícióink is változhatnak. Az emberek ma egészen máshogy gondolkodnak a karrierről, mint húsz évvel ezelőtt. Sokkal hasznosabb lenne, ha nem úgy tekintenénk rá, hogy egy adott létrán kell felfelé másznunk; igazából akár ugrálhatunk is a létrák között.

Ne hozz karrierdöntéseket kényszerűségből.

Az önéletrajzok csak úgy hemzsegnek az olyan állásoktól, amelyeket soha senkinek nem kellett volna elvállalnia. Elkeseredettségem és a jövőt illető elképzeléseim teljes hiánya miatt egyszer jelentkeztem egy boltba karácsonyi kisegítőnek. Megígértem magamnak (és a környezetemben élők számára is világossá tettem), hogy ez csak átmeneti munka, legkésőbb január végéig abbahagyom. Mire felocsúdtam, két év elrepült, én meg még mindig fürdőgolyókat árultam.

Nem kell tehetségesnek lenned ahhoz, hogy sikeres légy.

(De azért nem árt.) Biztos vagyok benne, hogy valójában rengeteg ismert és sikeres embert „tehetségtelennek” tartasz. Bár talán elsőre úgy tűnik, nem rendelkeznek kiemelkedő képességekkel, az biztos, hogy hihetetlen mennyiségű elhivatottság, kitartás és motiváció szorult beléjük. Ahelyett, hogy egy-egy adott készség fejlesztésére fókuszáltak volna, elsősorban a munkamoráljuk csiszolását tűzték ki célul. Közhírré tétetik: nem mindig a legtehetségesebb emberek kerülnek a legmagasabb pozícióba.

Az emberek ítélkezni fognak feletted.

Az emberek mindig találnak valamit, ami nem nyeri el a tetszésüket. Úgyhogy akár el is fogadhatod saját magadat olyannak, amilyen vagy. Légy önmagad, mert az utálkozóknak úgysem tudsz megfelelni. Az emberek ítélkezni fognak feletted a korod miatt. Az emberek ítélkezni fognak feletted a nemed miatt. Az emberek ítélkezni fognak feletted a faji hovatartozásod miatt. Az emberek ítélkezni fognak feletted a szexuális irányultságod miatt. Az emberek ítélkezni fognak feletted a vallásod miatt. Az emberek ítélkezni fognak feletted a hited miatt. Az emberek ítélkezni fognak feletted a súlyod miatt. Az emberek ítélkezni fognak feletted a magasságod miatt.

Ne hagyd, hogy a legjobbak eltűnjenek az életedből.

Tartsd a kapcsolatot régi kollégáiddal és korábbi főnökeiddel. Kövesd figyelemmel, hogy épp mivel foglalkoznak. Időről időre hívd el kávézni őket, és vedd hasznát szaktudásuknak. Valahol ez olyan, mint a karrier-tanácsadás. Csak azért, mert a múltad részei, még nem biztos, hogy nem segíthetnek a jövőd alakításában.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Zsebaljai időjárók segítenek a gyerekeknek felismerni az érzelmeket

Kertész Erzsi új mesekönyve, a Zsebaljai időjárók az óvodás és kisiskolás korosztálynak segít megismerni és megérteni az alapérzelmeket. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Woyzeck - A kétszáz évvel ezelőtti gyilkosság a mai napig foglalkoztatja a világ művészeit

Steve Sem-Sandberg az egyik legelismertebb szépirodalmi szerző és irodalomkritikus Svédországban, legújabb regénye, a W. 2019-ben jelent meg, amelynek írása közben felhasználta a Büchner-drámát is megihlető valós lipcsei gyilkosság törvényszéki orvosának 1914-ben megtalált dokumentációit is. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mit kezdjünk magunkkal, ha a szenvedélyből szenvedés, az együttlétből magány, a szerelemből veszteség lett?

Dr. Csigó Katalin klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, az Átkelők az első regénye, hőse pedig egy olyan nő, aki magányos szenvedéséből kilépve végül szakember segítségét kéri. Olvass bele!

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

...

Kamasz fordító ültette át magyarra a bajkeverő istenség vicces történetét

...

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...

Egy varázslatos, boszorkányos helyről mesél az író, aki mindig az árral szemben úszik

...