Férfimesék találkozásokról és az elválásokról, vakvágányokról és újjászületésekről

Férfimesék találkozásokról és az elválásokról, vakvágányokról és újjászületésekről

Tizenkilenc őszinte mese férfiakról, akik nélkül nem lenne ennyire izgalmas kaland az élet, és akik bizony... "ilyenek". Na meg persze "olyanok" is. Épp, mint a nők. Olvass bele Sándor Anikó Férfimesék című könyvébe!

Könyves Magazin |

Kezdetben mind azt gondolták, a férfimeséknek egész biztosan a félrelépésekről, a hódításokról, a vagánykodásról kell szólniuk. Aztán lassanként előkerültek a nagyon másféle történetek is. A múltról és a jövőről, találkozásokról és az elválásokról, a falu bolondjáról és a nőről, aki hiába volt olyan nagyon okos.

De bejárjuk képzeletben Afrikát is, egy majdnem hihetetlen történetet követve, belesünk a kockázatos párhuzamos életek kulisszái mögé, van sírós-nevetős katonasztori, valamint vakvágányra futott életeké és meghökkentő újjászületésé.

Sándor Anikó
Férfimesék
Jaffa Kadó, 2021, 280 oldal
-

Az eredetileg újságíró szerző egy napon úgy döntött, hátat fordít teljes addigi életének, kiszáll a pokolba kívánt mókuskerékből, és elindul, hogy megkeresse a valódi vágyaihoz elvezető saját útját. Tervét tett követte, így történt, hogy mindent hátrahagyva először Buenos Airesbe repült fél évre, argentin tangót tanulni, majd végiggyalogolt a nyolcszáz kilométeres zarándokúton, az El Caminón. Ezután vett teljes fordulatot az élete. Első regényében, amely rövid idő alatt bestseller lett, az El Camino csodáját írta meg. A Férfimesék a tavaly megjelent Asszonymesék párja.

Sándor Anikó: Férfimesék (részlet)

Minek szépítsem a dolgot, azt történt, ami sok házas férfitársammal megesett már: megcsaltam a feleségemet, lett egy szeretőm.

Anni a kolléganőm volt, tehetséges grafikus, ráadásul bombanő, egyszerűen képtelenség volt nem élni a felkínálkozó lehetőséggel. Pontosan tudta, hogy nős ember vagyok, nem is állt szándékában elszeretni a családomtól, csupán élvezni akarta az életet, amihez akkortájt fura módon pont rám volt szüksége.

Éppen költözés előtt állt, amikor összejöttünk, úgyhogy segítettem neki találni egy kiadó lakást, praktikus okból a lakásunkhoz igencsak közeli utcában. Ezzel komoly perspektíva nyílt meg a kapcsolatunk előtt, esténként abban a parkban találkoztunk, amin a feleségem sose volt hajlandó átmenni, és a gyereknek is megtiltotta, mert részeg csövesek alszanak a padokon, minden csupa mocsok, és szerinte veszélyes is.

Bevezetésként, a cél érdekében, aljas trükkhöz folyamodtam.

A lányunk akkoriban kapott ajándékba egy kiskutyát, nagyon boldog volt vele, naponta többször levinni persze esze ágában sem volt, nem is engedtük volna neki egyedül. Önfeláldozást színlelve az egyik ilyen „ki vigye le a kutyát” vitát követően magamra vállaltam a rendszeres esti kutyasétáltatást, oké, viszem én, a gyereknek amúgy sincs semmi helye este odakint, ne legyen ebből több konfliktus a mi családunkban.

Aztán az első napokban rábeszéltem a feleségemet, jöjjön ő is velem. Olyan kevés alkalom van nyugodtan beszélgetni, a mozgás is kell, legyen kettőnk közös programja ez az esti kutyasétáltatás – alakoskodtam, ő pedig naiv módon bedőlt nekem. Olyankor aztán szándékosan végtelenül hosszúra és kimerítőre alakítottam a menetet, biztos lehessek benne, hogy a feleségem előbb-utóbb besokall.

Úgy is történt. Hagyjam őt békén, mászkál ő eleget egész nap, ne legyek következetlen, ha egyszer elvállaltam, csináljam, amúgy is én találtam ki ezt a kutyát.

– Hát jó – színleltem a beletörődést.

Abban állapodtunk meg, hogy ezen túl minden este kilenckor indulok útnak az állattal, és addig leszek távol, amíg ő nézi a tévében a szokásos, végtelenített esti szappanopera-sorozatát.

Anni legtöbbször a parkban várt rám, néha egy padon ülve taperoltuk egymást a sötétben, máskor pedig felugrottam hozzá egy gyors szerelmeskedésre.

Kevesen jártak a környékről abba a parkba, talán mások sem kedvelték a csöveseket, akik olyankorra tényleg lefoglalták a maguk padját, szórták szanaszét a csikkeket, szotyihéjat, sőt a dolgukat is ott végezték el a bokrok tövében.

Volt közöttük egy öregasszony, akivel minden nap találkoztunk. Piszkos lódenkabátot hordott a nyári meleg ellenére, szürke haja összeposztósodva ágaskodott mindenfelé a feje tetejéről. Béla, a kutyánk mindig nagyon megörült neki, pedig nem volt az a barátkozó típus, máskor sosem haverkodott idegenekkel. Ám az öregasszony ételmaradékokat hurcolt a szatyrában, és az én alibi-kutyám a szagoktól rendre eksztázisba jött. Az öregasszony néha adott is neki egy-egy kiflicsücsköt, ha nem figyeltünk oda, és a flexibilis pórázon átkúszott hozzá a padok alatt.

Minden tökéletes harmóniában zajlott körülöttünk, mindenki elégedett és boldog volt.

A barátnőm a lopott pillanatok izgalmától, a feleségem a zavartalan tévézéstől és az önfeláldozó férjétől, Béla a kiflicsücsköktől, én pedig mindhármuktól.

És ez így is maradt volna, ki tudja, meddig, ha egy napon porszem nem kerül a gépezetbe.

A porszem az aznapi tévéműsorban bekövetkezett változás volt, ami azért történt, mert váratlanul meghalt az egyik világhíres színész. Így a tiszteletére, a feleségem kedvenc sorozata helyett az ő egyik filmjét tűzték műsorra a csatornán. Amit a feleségem sajnos már többször is látott…

Az ajtóban álltunk Bélával, amikor a feleségem utánunk szólt, jelezvén, hogy ezúttal ő is csatlakozik hozzánk.

Most mi az ördögöt csináljak? Telefonálni a jelenlétében nem tudok, a barátnőm pedig már ott vár a parkban. Úgy döntöttem, egészen másfelé vesszük az irányt, a parknak közelébe sem megyünk, aztán utóbb majd megmagyarázom Anninak, miért maradt el az esti randevúnk. Meg fogja érteni.

Lépegetünk a feleségemmel a parkkal ellentétes irányba, amikor az egyik sarok mögül előbukkan a rasztahajú, szutykos öregasszony. Gondolom a padjához tartott. Béla persze azonnal üdvrivalgásban tört ki, ő pedig megállt, és így szólt hozzám:

– Hol van az a gyönyörű, szőke felesége? Hogy-hogy ma nem jött le magával? Remélem nem beteg…

A feleségem egy pillanat alatt levette a helyzetet. Egy szót sem szólt hozzám hazáig, sőt, utána sem, még legalább egy hétig.

Aztán, akár a napon felejtett jégkrém, felengedett, és attól kezdve úgy viselkedett, mintha semmi sem történt volna egy héttel azelőtt.

Lakott a házban egy fiatal fiú, aki esténként szintén sétálni vitte a kutyáját. Vele állapodott meg a feleségem, napi ötszáz forintot adott neki, hogy Béla betársulhasson hozzájuk. Egyik alkalommal hallottam, amikor a fiú mondta neki, hogy van a környéken egy lépcsőház, ahová Béla folyton olyan erőszakosan be akar menni, hogy alig bírja elráncigálni onnan.

A feleségem nem tudta – valahogy soha nem igazán érdekelték a részletek –, hogy immár nyugodtan megspórolhatná azt a pénzt, sőt, még jól ki is szúrhatna velem azzal, hogy Bélát velem viteti le esténként, hiszen a barátnőm nem találkozik már velem. A letiltásom után egy darabig még méltatlankodott a megritkult találkozásaink miatt, aztán szakított velem, és összejött a közös kollégánk fiával, aki szintén nős, és szintén a környékünkön lakik.

A többit nem tudom, de aki elsétál a parkba este kilenc után, balról a harmadik padon megtalálja a rasztahajú öregasszonyt. Ő egészen biztosan tisztában van a fejleményekkel.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Jakupcsek Gabriella történetei megmutatják, hogyan változtatta meg az életünket a járvány

A Covid valamennyiünk életét kibillentette a megszokott kerékvágásból. De vajon hogyan tekintünk ezekre a változásokra, veszélyként vagy esélyként?

...
Könyves Advent

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

Jon Birger Kezdeményezz! című könyve új, bátor stratégiákat ajánl a társkeresésben, szórakoztatóan és meggyőzően kombinálva a tudományos kutatási eredményeket a valós életből vett sztorikkal. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Könyves Advent

Linda Boström Knausgaard első könyve egy szenvedélyes könyörgés az érzelmi közelségért

Linda Boström Knausgaard első műve, a most magyarul is megjelent A Helios-katasztrófa egy megrázó elbeszélés, egyszerre szívfájdító és meghatóan gyönyörű. Mutatunk belőle egy részletet!

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Zöld

A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

...
Hírek

Ukrán író nyerte a 2022-es német békedíjat

...
Hírek

Aldous Huxley a saját vízióját a jövőről jobbnak találta Orwellénél

...
Hírek

Tompa Andrea és Nemes Nagy Ágnes kötete is felkerült egy rangos német toplistára

...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Hírek

Lappangó Weöres Sándor-vers került elő

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

...
Kritika

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

A skandináv mitológia történeteit meséli újra női szemszögből Genevieve Gornichec regénye, A boszorkány szíve, amely a Ragnarököt övező északi mondák izgalmas újragondolása. A világvége-vízió mesél szerelemről, sorsról, árulásról, hatalomról, bűnhődésről és az önmagunkhoz való visszatalálás erejéről is.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről