Férfimesék találkozásokról és az elválásokról, vakvágányokról és újjászületésekről

Férfimesék találkozásokról és az elválásokról, vakvágányokról és újjászületésekről

Tizenkilenc őszinte mese férfiakról, akik nélkül nem lenne ennyire izgalmas kaland az élet, és akik bizony... "ilyenek". Na meg persze "olyanok" is. Épp, mint a nők. Olvass bele Sándor Anikó Férfimesék című könyvébe!

Könyves Magazin |

Kezdetben mind azt gondolták, a férfimeséknek egész biztosan a félrelépésekről, a hódításokról, a vagánykodásról kell szólniuk. Aztán lassanként előkerültek a nagyon másféle történetek is. A múltról és a jövőről, találkozásokról és az elválásokról, a falu bolondjáról és a nőről, aki hiába volt olyan nagyon okos.

De bejárjuk képzeletben Afrikát is, egy majdnem hihetetlen történetet követve, belesünk a kockázatos párhuzamos életek kulisszái mögé, van sírós-nevetős katonasztori, valamint vakvágányra futott életeké és meghökkentő újjászületésé.

Sándor Anikó
Férfimesék
Jaffa Kadó, 2021, 280 oldal
-

Az eredetileg újságíró szerző egy napon úgy döntött, hátat fordít teljes addigi életének, kiszáll a pokolba kívánt mókuskerékből, és elindul, hogy megkeresse a valódi vágyaihoz elvezető saját útját. Tervét tett követte, így történt, hogy mindent hátrahagyva először Buenos Airesbe repült fél évre, argentin tangót tanulni, majd végiggyalogolt a nyolcszáz kilométeres zarándokúton, az El Caminón. Ezután vett teljes fordulatot az élete. Első regényében, amely rövid idő alatt bestseller lett, az El Camino csodáját írta meg. A Férfimesék a tavaly megjelent Asszonymesék párja.

Sándor Anikó: Férfimesék (részlet)

Minek szépítsem a dolgot, azt történt, ami sok házas férfitársammal megesett már: megcsaltam a feleségemet, lett egy szeretőm.

Anni a kolléganőm volt, tehetséges grafikus, ráadásul bombanő, egyszerűen képtelenség volt nem élni a felkínálkozó lehetőséggel. Pontosan tudta, hogy nős ember vagyok, nem is állt szándékában elszeretni a családomtól, csupán élvezni akarta az életet, amihez akkortájt fura módon pont rám volt szüksége.

Éppen költözés előtt állt, amikor összejöttünk, úgyhogy segítettem neki találni egy kiadó lakást, praktikus okból a lakásunkhoz igencsak közeli utcában. Ezzel komoly perspektíva nyílt meg a kapcsolatunk előtt, esténként abban a parkban találkoztunk, amin a feleségem sose volt hajlandó átmenni, és a gyereknek is megtiltotta, mert részeg csövesek alszanak a padokon, minden csupa mocsok, és szerinte veszélyes is.

Bevezetésként, a cél érdekében, aljas trükkhöz folyamodtam.

A lányunk akkoriban kapott ajándékba egy kiskutyát, nagyon boldog volt vele, naponta többször levinni persze esze ágában sem volt, nem is engedtük volna neki egyedül. Önfeláldozást színlelve az egyik ilyen „ki vigye le a kutyát” vitát követően magamra vállaltam a rendszeres esti kutyasétáltatást, oké, viszem én, a gyereknek amúgy sincs semmi helye este odakint, ne legyen ebből több konfliktus a mi családunkban.

Aztán az első napokban rábeszéltem a feleségemet, jöjjön ő is velem. Olyan kevés alkalom van nyugodtan beszélgetni, a mozgás is kell, legyen kettőnk közös programja ez az esti kutyasétáltatás – alakoskodtam, ő pedig naiv módon bedőlt nekem. Olyankor aztán szándékosan végtelenül hosszúra és kimerítőre alakítottam a menetet, biztos lehessek benne, hogy a feleségem előbb-utóbb besokall.

Úgy is történt. Hagyjam őt békén, mászkál ő eleget egész nap, ne legyek következetlen, ha egyszer elvállaltam, csináljam, amúgy is én találtam ki ezt a kutyát.

– Hát jó – színleltem a beletörődést.

Abban állapodtunk meg, hogy ezen túl minden este kilenckor indulok útnak az állattal, és addig leszek távol, amíg ő nézi a tévében a szokásos, végtelenített esti szappanopera-sorozatát.

Anni legtöbbször a parkban várt rám, néha egy padon ülve taperoltuk egymást a sötétben, máskor pedig felugrottam hozzá egy gyors szerelmeskedésre.

Kevesen jártak a környékről abba a parkba, talán mások sem kedvelték a csöveseket, akik olyankorra tényleg lefoglalták a maguk padját, szórták szanaszét a csikkeket, szotyihéjat, sőt a dolgukat is ott végezték el a bokrok tövében.

Volt közöttük egy öregasszony, akivel minden nap találkoztunk. Piszkos lódenkabátot hordott a nyári meleg ellenére, szürke haja összeposztósodva ágaskodott mindenfelé a feje tetejéről. Béla, a kutyánk mindig nagyon megörült neki, pedig nem volt az a barátkozó típus, máskor sosem haverkodott idegenekkel. Ám az öregasszony ételmaradékokat hurcolt a szatyrában, és az én alibi-kutyám a szagoktól rendre eksztázisba jött. Az öregasszony néha adott is neki egy-egy kiflicsücsköt, ha nem figyeltünk oda, és a flexibilis pórázon átkúszott hozzá a padok alatt.

Minden tökéletes harmóniában zajlott körülöttünk, mindenki elégedett és boldog volt.

A barátnőm a lopott pillanatok izgalmától, a feleségem a zavartalan tévézéstől és az önfeláldozó férjétől, Béla a kiflicsücsköktől, én pedig mindhármuktól.

És ez így is maradt volna, ki tudja, meddig, ha egy napon porszem nem kerül a gépezetbe.

A porszem az aznapi tévéműsorban bekövetkezett változás volt, ami azért történt, mert váratlanul meghalt az egyik világhíres színész. Így a tiszteletére, a feleségem kedvenc sorozata helyett az ő egyik filmjét tűzték műsorra a csatornán. Amit a feleségem sajnos már többször is látott…

Az ajtóban álltunk Bélával, amikor a feleségem utánunk szólt, jelezvén, hogy ezúttal ő is csatlakozik hozzánk.

Most mi az ördögöt csináljak? Telefonálni a jelenlétében nem tudok, a barátnőm pedig már ott vár a parkban. Úgy döntöttem, egészen másfelé vesszük az irányt, a parknak közelébe sem megyünk, aztán utóbb majd megmagyarázom Anninak, miért maradt el az esti randevúnk. Meg fogja érteni.

Lépegetünk a feleségemmel a parkkal ellentétes irányba, amikor az egyik sarok mögül előbukkan a rasztahajú, szutykos öregasszony. Gondolom a padjához tartott. Béla persze azonnal üdvrivalgásban tört ki, ő pedig megállt, és így szólt hozzám:

– Hol van az a gyönyörű, szőke felesége? Hogy-hogy ma nem jött le magával? Remélem nem beteg…

A feleségem egy pillanat alatt levette a helyzetet. Egy szót sem szólt hozzám hazáig, sőt, utána sem, még legalább egy hétig.

Aztán, akár a napon felejtett jégkrém, felengedett, és attól kezdve úgy viselkedett, mintha semmi sem történt volna egy héttel azelőtt.

Lakott a házban egy fiatal fiú, aki esténként szintén sétálni vitte a kutyáját. Vele állapodott meg a feleségem, napi ötszáz forintot adott neki, hogy Béla betársulhasson hozzájuk. Egyik alkalommal hallottam, amikor a fiú mondta neki, hogy van a környéken egy lépcsőház, ahová Béla folyton olyan erőszakosan be akar menni, hogy alig bírja elráncigálni onnan.

A feleségem nem tudta – valahogy soha nem igazán érdekelték a részletek –, hogy immár nyugodtan megspórolhatná azt a pénzt, sőt, még jól ki is szúrhatna velem azzal, hogy Bélát velem viteti le esténként, hiszen a barátnőm nem találkozik már velem. A letiltásom után egy darabig még méltatlankodott a megritkult találkozásaink miatt, aztán szakított velem, és összejött a közös kollégánk fiával, aki szintén nős, és szintén a környékünkön lakik.

A többit nem tudom, de aki elsétál a parkba este kilenc után, balról a harmadik padon megtalálja a rasztahajú öregasszonyt. Ő egészen biztosan tisztában van a fejleményekkel.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Jakupcsek Gabriella történetei megmutatják, hogyan változtatta meg az életünket a járvány

A Covid valamennyiünk életét kibillentette a megszokott kerékvágásból. De vajon hogyan tekintünk ezekre a változásokra, veszélyként vagy esélyként?

...
Könyves Advent

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

Jon Birger Kezdeményezz! című könyve új, bátor stratégiákat ajánl a társkeresésben, szórakoztatóan és meggyőzően kombinálva a tudományos kutatási eredményeket a valós életből vett sztorikkal. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Könyves Advent

Linda Boström Knausgaard első könyve egy szenvedélyes könyörgés az érzelmi közelségért

Linda Boström Knausgaard első műve, a most magyarul is megjelent A Helios-katasztrófa egy megrázó elbeszélés, egyszerre szívfájdító és meghatóan gyönyörű. Mutatunk belőle egy részletet!

Hírek
...
Hírek

Ők kapják 2022-ben a Baumgarten-emlékdíjat

...
Hírek

Ezek a 2022-es Könyvfesztivál és Könyvhét időpontjai

...
Szórakozás

Megérkezett a Csongor és Tünde alapján készülő animációs film előzetese

...
Hírek

Szabó Magda találta ki Omikront

...
Hírek

Bookline: ez volt a 100 legnépszerűbb könyv 2021-ben

...
Hírek

Angolul is megjelent Borbély Szilárd posztumusz kötete

...
Hírek

Ezért ér egymilliárd forintot a Pókember egyetlen oldala

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

...
Hírek

Nagyot nőttek a könyveladások, mégis kevesebbet olvasnak az emberek Amerikában

...
Nagy

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a kilencedik része.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

...
Szeder Kata

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

...
Sándor Anna

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...
Nagy

Veres Attila: A célom az volt, hogy a novellák a saját jogukon működjenek angol nyelven

2022-ben jelenik meg Veres Attila angol nyelvű debütáló kötete,  a The Black Maybe a Valancourt Booksnál. Az Éjféli iskolák és az Odakint sötétebb írója ezzel az első magyar SFF szerző lesz, aki teljes kötettel jelenik meg Amerikában. Interjú. 

...
Nagy

Joós Andrea: Akkor vagyok jó tanár, ha önazonos vagyok emberként

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast sorozatindító beszélgetésének vendége Joós Andrea tanár, tudománykommunikációs szakember volt, most pontokba szedtük, mi mindenről volt szó a beszélgetésben, amit természetesen meg is hallgathatsz.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Az operairodalom egyik legbravúrosabb tenoráriáját felvonultató darabja, Gaetano Donizetti  Az ezred lánya című vígoperája nyitja januárban a Magyar Állami Operaház 2022-re tervezett bemutatóinak sorát. A főpróbát megelőzően beszélgettünk a rendező Polgár Csabával és Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezővel.

...
Szórakozás

Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel

A Zongoralecke Oscar-díjas író-rendezője, Jane Campion adaptálta Thomas Savage nagyszerű regényét, A kutya karmai köztet. Azóta díjat díjra halmoz, hét Golden Globe-jelöléssel bír, és nagy valószínűséggel találkozunk majd vele az Oscar vörös szőnyegén is.

...
Szórakozás

Nosztalgiázós lett a Harry Potter-különkiadás, de sok kulisszatitkot megtudunk belőle

„Titokzatos dolog az idő” – mondja Albus Dumbledore a Harry Potter és az azkabani fogolyban. A Visszatérés Roxfortba, amely az első Harry Potter-film bemutatásának huszadik évfordulójára készült, valódi időutazás, megható találkozásokkal és izgalmas kulissszatitkokkal. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Szívünk rajta

Téli mesékkel fordulunk rá az év legrövidebb napjára

A Szívünk rajta friss válogatásába több téli kötet is került, ezek közül mutatunk meg most hármat.

...
Könyves Advent

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Új karácsonyi összeállításunkban a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk: van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv.

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

...

Bartók Imre és egy író önboncolása 2021 legjobb magyar regényében

...

Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

...

Ellis Island története rajzolódik ki Gaëlle Josse díjnyertes könyvéből [FRA]

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!