Linda Boström Knausgaard első könyve egy szenvedélyes könyörgés az érzelmi közelségért

Linda Boström Knausgaard első könyve egy szenvedélyes könyörgés az érzelmi közelségért

Linda Boström Knausgaard első műve, a most magyarul is megjelent A Helios-katasztrófa motívumai, a hallgatag lány és a különös, lelki beteg apa, ismerősek lehetnek Knausgård magyar nyelven megjelent előző könyve, az Isten hozott Amerikában lapjairól. Ez a kisregény azonban még filmszerűbben ábrázolja az eseményeket. Megrázó elbeszélés, egyszerre szívfájdító és meghatóan gyönyörű. Mutatunk belőle egy részletet!

Könyves Magazin |

„Apától születek. Kettéhasítom a fejét.” Ezekkel a drámai mondatokkal indul a regény, Pallasz Athéné mítoszának modern újraértelmezése. A helyszín ezúttal nem az ókori Olimposz hegye, hanem egy svéd kisváros, ahol a tizenkét éves Anna apját mentőautó szállítja be a pszichiátriára. A kislányt előbb egy kedves szomszéd fogadja be, majd egy pünkösdista nevelőcsaládhoz kerül, ahol furábbnál furább rokonokról gondoskodik, és általános meglepetést okoz azzal, hogy görögül szólal meg. Az apja utáni vágyakozás azonban lassan felőrli az erejét, és mély depresszióba esik.

Néhány évvel később Anna már maga is egy mentális betegeket befogadó kórház lakója. „Tud segíteni, hogy meghaljak?” – kérdezi az orvostól. Hamarosan világossá válik, hogy a kislány egyetlen lehetőségét a gyógyulásra az jelentené, ha újra találkozhatna az apjával. A kérdés csak az, vajon életben lesznek-e még akkor?

Linda Boström Knausgaard
A Helios-katasztrófa
Ford.: Papolczy Péter, Jaffa Kiadó, 2021, 250 oldal
-

Linda Boström Knausgaard (1972) svéd író és költő. Magyarul elsőként az Isten hozott Amerikában című műve jelent meg, amelyet hazájában a legrangosabb irodalmi díjra, az August-díjra jelöltek. A Helios-katasztrófa az első műve; a kisregénnyel elnyerte a svéd író- és költőnő, Mare Kandre emlékére alapított díjat. Az Isten hozott Amerikában (2020) után A Helios-katasztrófa a második magyarul megjelent műve.

Linda Boström Knausgaard: A Helios-katasztrófa (részlet)

Fordította: Papolczy Péter

Azon az éjszakán lázas voltam, rázott a hideg az ágyban fekve, fájdalmaim voltak. Néztem a keresztöltéses fehér jávorszarvasomat és a térképet, és a tenger olyan elevennek tűnt, pedig rajzolt volt. Ráébredtem, hogy Urban és Ulf a szobában vannak, és éreztem a kezüket a homlokomon. Birgitta gyógyszert hozott, és a lüktető falak abbahagyták a lüktetést, álomba csusszantam, és láttam a lelkész fiait felsorakozni, és énekeltek, és az emberiség leáldozásáról szólt a dal. Daniel, Josef és Benjamin, ez a nevük, és ott álltak pizsamában a folyamnál, és énekeltek a folyammal együtt, aztán hirtelen beleugrottak, és eltűntek. Hiszek-e a szenvedő Istenben, kérdezték a víz alól, át tudom adni a testemet annak, aki mindenki felett áll, és mindannyiunkra figyel? Mit tudok én egyáltalán a kegyelemről, kérdezték énekelve.

Énekeltem valaha az élő Isten dicséretét?, énekelték együtt a bömbölő folyammal.

A levél. A levél. Felébredtem. Felültem az ágyban. Éjszaka volt. Az éjjeliszekrényen a rádiós óra világító szemjegyei 4:43-at mutattak. Feladtam egy levelet. Bizonyosságot éreztem, hogy az apám olvasni fogja, amit írtam. Hogy majd tartja a borítékot a kezében, aztán óvatosan felbontja, és elolvassa. Elolvassa, amit írtam. Milyen hatással lesznek rá a szavak? Mit fog csinálni, miután elolvasta? Leteszi a levelet az ágy melletti asztalra, végiggondolja a szavakat? Egyből emlékszik majd rám? És aztán a kérés, amely mindennél jobban megrémisztett. Visszaír vajon, vagy elteszi a levelet, és végleg kimegy a fejéből? Emlékszik rám? A lányára. Megszűnök létezni a számára, vagy értem jön? Régebben, még a levél megírása előtt, reménykedhettem, de most kikényszerítettem egy döntést.

Megismételtem a szót, döntés, és kikeltem az ágyból.

A házban csend volt, csak Sven horkolása hallatszott az ajtón túlról. Felmentem a lépcsőn, és leültem a konyhaasztalhoz. Megrágtam egy kétszersültet, amely az étkezőasztalon maradt egy kosárban a takarosan kiterített, szőtt, barna-fehér asztali futón. Szopogattam a kétszersültet, mígnem átázott, és morzsolódni kezdett.

Utána kivettem három kockacukrot egy nyírfakéreg kosárkából, és elrágtam őket, míg a szám tele nem lett kétszersültmorzsákkal és cukorral. Tejjel öblítettem le, a dobozból ittam, aztán letettem a konyhapultra.

Hallottam, ahogy nyílik a ház ajtaja, Ulf jött meg. Gyorsan levetkőzött, biccentett felém, és lement a lépcsőn. Hallottam, ahogy benyit Svenhez, és arra gondoltam, nyilván visszateszi a kocsikulcsot. Hallottam, ahogy bemegy a szobájába, és becsukja az ajtót. Utána megint csend állt be a házban.

Felvettem a vízhatlan overált, pedig túl bumfordi volt, a fejembe húztam a sapkát, és felhúztam a kesztyűt. Utána elővettem a síléceket, és felcsatoltam.

Hideg volt odakint, a hó csillogott a derült, csillagos égbolt alatt.

Száraz idő volt napközben, a lécek jól siklottak, pedig le sem lett simítva a hó. Átmentem egy hókupacon, le a nagy útra, átkeltem rajta, és ott volt az erdő, és a fák koromfeketék voltak, bár a pálya még éjszaka is ki volt világítva. Irányba igazítottam a léceimet, és az első rövid szakaszon még hagytam, hogy a botok dolgozzanak. Miután sebességet gyűjtöttem, a karom és a lábam is besegített. A testem a sebességre volt hangolva, és az első lejtőn már mintha kacagott volna.

*

Az iskola gondot okozott. Eddig nem kellett Ulffal és Urbannal tartanom az iskolabusszal a városba. Az egész nap az enyém volt, és én is elkezdtem a keresztöltéses hímzést Birgittával, meg síeltem, nagyokat kirándultam a folyam mentén. De karácsony után ennek vége lett. Az iskolaigazgató, aki persze ismerte Svent, szerette volna, ha elkezdek iskolába járni, és Sven töprengett, hányadik osztályba tegyen be. Hiszen írni, olvasni tudtam, a sporttal sem volt gond, inkább a társas viselkedés a kérdés, hallottam, ahogy egy nap mondja a telefonba.

Úgy döntöttek, kezdjek a hatodikban.

Hiszen elég nagy vagyok, és elkezdtem számolgatni a hátralevő napokat a szabadságomból, és féltem. Nem akartam menni. Nem voltam kíváncsi a többiekre, bár többször megnéztem már Ulf és Urban osztályának a névsorát. A lelkész legkisebb fia, Benjamin oda járt, meg AnnaLisa lánya, Britta, ők mindig eljöttek a józansági gyűlésekre. Igaz, sokan eljártak, de talán nem minden egyes alkalommal, mint AnnaLisa és Britta. AnnaLisa és Birgitta barátnők voltak, pedig AnnaLisa mindig nagy odaadással nézte Svent a szószékben. Brittával meg jó lenne barátkoznom, mondta Birgitta.

– Aranyos lány, tornász, tele van élettel – mondta Birgitta, aki magában már összeboronálta a lányt Ulffal.

Hiszen mit sem tudott a lányról, akihez Ulf éjjelente átjárt. Britta sajátos, szabálytalan szépség volt. Szerettem őt különböző szögekből szemügyre venni, amikor együtt ültünk a gyűlésteremben. Az egyik irányból a szája nagynak tűnt, az orra meg formátlannak. Egy másik szögből igazi babaarca volt, egy harmadikból meg teljesen átlagosan festett, csak kissé sápadt volt.

Izgalmas volt egy ennyire változékony arc, és a saját arcomat csak azután derítettem fel egy nap a tükörben, hogy az övét tanulmányoztam.

Két oldalam van, gondoltam. A bal csinos, pici orr, pici száj. A jobb durvább vonású, de az arcomat mégis egyben tartja a zöld szem és sötét, bozontos szemöldök. Birgitta azt mondta, szép lány vagyok. De nem azt néztem. Próbáltam felidézni az apám arcát abban a pillanatban, amikor teljesen nyugodtan egymásra néztünk. A szomorú, zöld szemére emlékeztem, de a többi részlet nem akart előjönni. Az állára emlékeztem. Hogy kicsit kiállt. És a szájára. Hogy hasonlított az enyémre.

Az iskolára gondoltam. Láttam magam előtt, ahogy bemegyek az osztályterembe, és leülök egy padba. Arra gondoltam, a tanár majd biztosan bemutat, de utána magamra leszek hagyva. Hiszen tudtam, hogy félnek tőlem. Hogy beszélnek rólam otthon. Tudtam, hogy magányos leszek. Igaz, most is az voltam. De az a magány másmilyen lesz. Egy dolog úgy magányosnak lenni napközben, hogy csak Birgittával tudok beszélni, és megint más sok ember között magányosnak lenni. Ez háború, gondoltam. Háborúzni fogsz. Nem tudom, honnan jött nekem a háború szó, de miután felbukkant, már nem lehetett lecserélni másra. Háború. Ez itt háború. Erősebbnek kell lennem. Annyira erősnek, hogy ne én legyek magányos, hanem azok, akik engem kerülnek.

Az én magányomnak az ő magányukká kell válnia.

Eltökéltem, hogy maximálisan igyekezni fogok az iskolában. Tanulok. Nem lehet nehéz. Csak akarni kell. Úgy döntöttem, el akarok kezdeni iskolába járni. Ha én magam akarom, megváltoztathatom a szabályokat. Nyerhetek. Ez megnyugtatott. Elillant az aggodalmam, és a helyébe az a nyugalom lépett, amelyet eddig csak egy kör síelés után éreztem. Az apámra van szükségem, gondoltam, és tudtam, hogy ez igaz. Ez Birgitta kérdő tekintetének az oka: rájuk nincs szükségem.

– Annyira örülök, hogy vagy nekünk – mondta Birgitta, amikor felmentem reggelizni.

Tányérokat és kanalakat tett az asztalra, én meg megterítettem. Hoztam a teának csészéket és kiskanalakat. Birgitta kitette a kosarat a frissen sült kenyérrel, mellé vajat, lekvárt. Szerette az angol reggelit. Egyszer Svennel kettesben elutaztak Londonba. Fiatalok voltak. Még nem volt gyerekük. Szállodában laktak, reggel angol reggelit ettek, délután meg teáztak. Megnéztek egy musicalt is. A Jézus Krisztus szupersztárt, és megvették a lemezt.

– Valami csodás volt, tudod – mondta egy nap, szorosan mellém állt, és megmutatta a lemezt. – Feltegyem?

A zene hömpölygött a hangfalból, és amikor Jézus énekelt a kereszten, próbáltam a lemezborítón lévő szöveg alapján vele énekelni, de nem tudtam angolul, így a szavak nem jelentettek nekem semmit.

De a zene szép volt. Egészen más, mint a pünkösdisták zsoltárjai.

– Olyan jó, hogy van egy lány a háznál. Nagyon jó, hogy itt vagy. Erre gondoltam, amikor találkoztam Erikkel, aki azt mondta, mind örülhetünk az érkezésednek. Hogy egy áldás vagy. Ezt mondta.

Erik a lelkész a templomban, ő felel a lélek dolgaiért a faluban. Svennek inkább a test és az értelem az asztala. Így osztották fel egymás között, így egyik sincs a másik útjában. Idefent semmi nem fontosabb a közösségnél, és a közösségi ház és a templom egymás mellett állnak. Erik és Sven néha csináltak együtt egy órarendet, hogy biztosan ne legyen ütközés, vagy hogy a gyülekezet rögtön az istentisztelet után mehessen a józansági gyűlésre vagy fordítva.

– És Eriknek ebben igaza van – mondta tovább Birgitta. – Nagyon jól bánik a szavakkal. Nekem ez nem jutott eszembe. Hogy áldás vagy. Én inkább arra gondoltam, hogy felvidít, ha látlak. Ilyenek. De az áldás. Az tényleg jobb szó.

Nem tudtam, mit felelhetnék erre, terítettem tovább. Hoztam a szalvétákat, kitettem őket az asztalra, fogtam a lábost, és a forró vizet áttöltöttem a teáskannába. Áldás, gondoltam, és néztem, ahogy a víz a kannában rozsdabarnává színeződik. Az lennék? Erik csak tudja.

A negyedik napon megjött a levél.

A pulóverem alá csempésztem, bedugtam a nadrágomba, és megpróbáltam szokás szerint elmenni Birgitta mellett, aki a kanapén ülve hímzett. A szívem kalapált, mintha leesett volna a gyomromba, és ott vert volna tovább, és a látóterem mintegy kifehéredett. A szám kiszáradt, alig kaptam levegőt. Rémületféle fogott el. Mintha minden megszűnt volna a szívverésemet leszámítva. Megtettem a néhány lépést a lépcsőtől a szobámig, és mintha hosszú kilométereken át gyalogoltam volna.

Becsuktam az ajtót, és leültem az ágyra. Felhúztam a pulóveremet, és elővettem a levelet. Megszagoltam. Meleg papír- és cigarettaszaga volt. Túlságosan magamon kívül voltam a félelemtől ahhoz, hogy kinyissam a levelet.

Nyugalomban kell elolvasnom, gondoltam, és kértem a szívemet, hogy hagyja abba a püfölésemet.

Hasra feküdtem az ágyon, és lassan lélegeztem ki és be. A párna mosószer és haj szagát árasztotta. Leszorítottam a szememet, amennyire csak tudtam. Megfeszítettem az egész testemet, az öklömet, az arcomat, és így feküdtem másodperceken át, utána kiengedtem, és éreztem, ahogy a testem lassan magához tér.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Linda Boström Knausgård: Az írás könnyen ment és közben szabadnak éreztem magam

Egy 11 éves gyerek a narrátora Linda Boström Knausgård Isten hozott Amerikában című kisregényének, amely egyből a svéd szerzőre irányította a figyelmet. Az írót a Harcom-ciklusból amúgy talán az is ismerni véli, aki sosem olvasott még tőle semmit, ám ő érthető módon saját jogán akar érvényesülni. Interjúnkban gyerekkori álmokról és traumákról mesélt, valamint arról, milyen érzések kavarogtak benne a regény megírásakor.

...
Összekötve

Linda Boström Knausgård regénybeli némaságán keresztül saját hangját találta meg - Összekötve Németh Lucával

Linda Boström Knausgård Isten hozott Amerikában című regényének magyar megjelenése kapcsán Németh Lucával, a  Jaffa kiadó kommunikációs vezetőjével a traumafeldolgozás lehetőségeiről, az szerző hányattatott magánéletéről és saját írói hangjának megtalálásáról beszélgettünk.

...
Beleolvasó

Linda Boström Knausgård saját irodalmi erejét mutatja meg ebben a könyvben

Akik olvasták a Harcom című regényfolyamot, azoknak a svéd Linda Boström Knausgård neve valószínűleg nem cseng ismeretlenül itthon sem. Holott ő nem pusztán egy híres író exfelesége, hanem saját jogán is ismert és népszerű szerző, akinek magyarul most tavasszal jelent meg az Isten hozott Amerikában című regénye.

Olvass!
...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

...
Beleolvasó

Marianne Fillenzt barátja, Karl Popper is arra biztatta, hogy válassza a kutatást

A Tények és tanúk-sorozat új kötetében Marianne Fillenznek, az idegrendszer híres kutatójának memoárját olvashatjuk, valamint baráti levelezését Karl R. Popper filozófussal. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

Hírek
...
Írd meg Európát!

Írd meg Európát, és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

...
Hírek

Csányi Vilmos: A vírus jó példa arra, milyenek a hiedelmek

...
Hírek

Pilinszky-verset dolgozott fel a Meg Egy Cukorka

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

...
Nagy

Austen hősnőjének pusztán szórakozás, ami másnak az élet maga [Az Austen-projekt]

...
Hírek

Lomb Kató játéknak, megfejtendő keresztrejtvénynek tekintette a nyelvet

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

...
Hírek

A Tandori Dezső és Ágnes hagyaték az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára került

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

...

A hospice a halál előtti életről szól

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Egy hűtőberendezés (150.000 Ft)

...
Ruff Orsolya

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a díjnyertes Mourlevat gyerekregénye lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: novemberben Jean-Claude Mourlevat Putifár tanár úr visszavág című kötete lett a hónap könyve.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A harlemi reneszánsz szívében két nő önáltatással küzd a diszkrimináció ellen

Nella Larsen hősnőinek szereptévesztésében egy korszak kiútkeresése tükröződik. Mozgóképes feldolgozása A látszat ára magyar címmel a Netflix műsorán látható. 

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.

...
Szórakozás

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. Wayne McGregor koreográfus  darabja egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

...
Szórakozás

25 éves a Romeo+Juliet: az MTV-esztétika, amely érdekessé tette a klasszikusokat

Az MTV-esztétika találkozása a reneszánsszal, a vizuális nyelv ütközése a tradícióval, gengszterek, tetoválások és drag queen a grandiózus adaptációban. 

...
Szórakozás

Wes Anderson új filmjében leborul a New Yorker előtt

A Francia Kiadás egyszerre vizuális tombolda, fergeteges gegparádé, valamint főhajtás a francia film és az amerikai újságírás előtt. Wes Andersont bevallottan nagy kedvence, a New Yorker ihlette meg, a magazin legendás újságírói közül pedig néhányuk karakterét be is építette a filmbe.

...
Szórakozás

Megint dráma van a Szépművészetiben- Textúra 2021

Tavaly ősszel a második hullám elsodorta a kortárs irodalom, a színház és a képzőművészet egyik legizgalmasabb összművészeti találkozóját, a 2020-as Textúrát. Bár vígaszdíjul megnézhettük a streamelt verziót online, de lássuk be, ennek a programnak épp a felfedezős, múzeumban bolyongós, kincskeresős hangulatát szeretjük igazán, úgyhogy most itt a lehetőség, hogy bepótoljuk. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

...
Kritika

A Termőtestek gombái a horror valódi természetét leplezik le

Sepsi László új regényében a drogpiacért folytatott küzdelem mögött olyan erők mozdulnak meg, amik túlmutatnak ez embercentrikus valóságunkon. Sepsi nyomasztó víziójában a horror nagyon is aktuális kérdéseket feszeget. A Termőtestek a hét könyve.