Mel Poole, Unsplasj

A középkorból kiírt nőktől az irodai mágikus realizmusig – 13 angol nyelvű könyv a fa alá

Regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek – és kicsit a kiadóknak is, mert szeretnénk, ha ezeket a köteteket mihamarabb megjelentetnék magyarul.

(Korábbi tematikus cikkeinkben ajánlottunk már gyerekkönyveketversesköteteketszakácskönyveket, magyar prózát és zöld témájú könyveket is.)

ki |

Zadie Smith: The Fraud

zadie smith
The Fraud
Penguin Books, 2023, 455 oldal
-

Minden Zadie Smith könyv megjelenése esemény, ráadásul az író most először lépett a történelmi regények terepére. (Esszékötetét 2021-ben az év legjobb könyvei közé soroltuk, novelláskötetéről pedig itt írtunk.) A kötet egy, a viktoriánus Angliát megbabonázó és megosztó ügy körül forog, melyben egy magát a 25 évesen eltűnt Sir Roger Tichborne-nak kiadó férfi próbálja kiperelni vélt vagy jogos örökségét. A kötet hőse azonban nem ő, hanem Eliza Touchet, egy – általa tehetségtelennek tartott – sikeres író rendkívül művelt házvezetőnője, és Andrew Bogle, egy rabszolga, az ügy koronatanúja. Mindenki az, akinek mondja magát? Kinek engedik, hogy elmesélje a történetét, és kinek hajlandók hinni az emberek?

Lauren Groff: The Vaster Wilds

lauren groff
The Vaster Wilds
Random House, 2023, 256 oldal
-

Ha nem is a 11. századig, mint előző, Matrix című könyvében, de Groff ismét nagyot utazik az időben. Új, letehetetlen túlélésregényében Amerikában még csak néhány Európából érkezett telepes kolónia vetette meg a lábát. Egy fiatal szolgáló azonban megszökik az egyik faluból, rááadásul nincs nála más, csak egy-két apróság, a hite, és a józan esze. De mi elől menekül a lány és mire számíthat teljesen egyedül a sűrű vadonban? Az író mesterien közelíti meg a túlélés kérdését, melynek során az is felmerül, muszáj-e úgy élnünk, ahogyan azt magunkkal hoztuk valahonnan. 

Mitch Albom: The Little Liar

mitch albom
The Little Liar
Harper Collins, 2023, 333 oldal
-

A tizenegy éves Nico a legbecsületesebb gyerek egy tengerparti görög városban, aki még sosem hazudott. A náci megszállás után egy német tiszt őt szemeli ki arra, hogy meggyőzze a zsidó lakosokat: szálljanak fel nyugodtan a vonatra, mert az jó helyre viszi őket, ahol munkát kapnak és biztonságban lesznek. A fiú csak akkor jön rá, hogy átverték, amikor az utolsó vagonra az ő családját is feltuszkolják. Évtizedekkel később találkozunk vele újra, ám ekkorra kényszeres hazudozóvá vált. Megrázó történet őszinteségről, csalásról, bosszúról, megváltásról.

Eleanor Catton: Birnam Wood

eleanor catton
Birnam Wood
Granta, 2023, 432 oldal
-

Catton nem ismeretlen hazánkban, két könyve, a Booker-díjas A fényességek, majd A próba is megjelent magyarul. Legújabb regénye egy sodró pszichológiai thriller, melynek központjában Mira Bunting és gerillakertész csapata, a Birnam Wood áll. Miután egy földcsuszamlás elzárja a külvilágtól Thorndike-ot, remélik, hogy ott végre zavartalanul létrehozhatják saját farmjukat. Csakhogy egy milliárdos megveszi előlük a területet, hogy a világvége elől bunkert építsen magának, és lenyűgözve a csapattól, meghívja őket, hogy dolgozzanak a földjén. De megbízhatnak vajon valakiben, akit eddig a haszon mozgatott?

Samantha Harvey: Orbital

samantha Harvey
Orbital
Random House, 2023, 136 oldal
-

Harvey története egy nap alatt játszódik, hősei asztronauták, és éppen megkerülik a Földet. A világ minden tájáról egy kabinba kényszerülő hat ember a Nemzetközi Űrállomás utolsó misszióján vesz részt. Bepillantást nyerünk a négy férfi és két nő hétköznapi életébe a családjukkal való üzenetváltásokon és kabaláikon keresztül, de tanúi vagyunk annak is, amikor lebegve, síri csöndben rátekintenek a bolygóra. A lírai regény arról elmélkedik, hogy hol a helyünk a világban, mit jelent embernek lenni és mit jelent a Földön élni. 

Abraham Verghese: The Covenant of Water

Abraham verghese
The Covenant of Water
Atlantic Books, 2023, 736 oldal
-

Verghesét olyan nagy mesélőkhöz szokták hasonlítani, mint Tolsztoj, Dickens és Rushdie. Új kötete egy Keralában élő család több generációját és a mátriárkát, Big Ammachit követi végig, akik egy különös titkot próbálnak megfejteni: vajon miért fullad vízbe közülük valaki időről időre? A szerző két kedvenc témája, az orvostudomány és India is megjelenik a kötetben. A csodálatos humorú, megrendítő nagyregény nemcsak megidéz egy elmúlt világot, hanem az idő múlására, a fejlődésre, és arra is reflektál, hogy elődeink mennyi áldozatot hoztak értünk.

Anne Michaels: Held

anne michaels
Held
Bloomsbury, 2023, 220 oldal
-

John, egy angol katona 1917-ben megsebesül a világháborúban: egy folyó mellett fekszik valahol, nem érzi a lábait, és miközben hull a hó, emlékek villannak fel előtte. Három évvel később találkozunk vele újra Yorkshire-ban, amikor próbál talpra állni és fényképészüzletet nyit. Csakhogy a múlt nem hagyja nyugodni, és szellemek tűnnek fel a képein, de John képtelen rájönni, mit akarnak üzenni. Innen indul az egész 20. századon átívelő, felemelő szépségű regény, melyben a titkok, a vágyakozás, az értelem keresése évtizedekre meghatározza szereplői sorsát. 

Molly McGhee: Jonathan Abernathy You Are Kind

molly mcghee
Jonathan Abernathy You Are Kind
Harper Collins, 2023, 357 oldal
-

Elképesztően vicces, szürrealista irodai dráma, mely egyben az embereket kizsigerelő kapitalizmus metsző kritikája is. A könyv főszereplője, Jonathan Abernathy magát is lúzernek tartja: nem tudja fizetni a diákhitelt, nincs munkája, barátai, céljai. Egy állami hitelrendezési program viszont szó szerint álommunkát kínál neki, az lesz a feladata, hogy alvás közben belépjen az irodai dolgozók elméjébe, és kitakarítsa a tudatalattijukból a produktivitást hátráltató negatív gondolatokat. Abernathy jól teljesít, de a valóság, az álmok, az élet, a munka és az erkölcsök határai kezdenek elmosódni körülötte…

Paul Lynch: Prophet Song

paul lynch
Prophet Song
Atlantic, 2023, 320 oldal
-

Az idei Booker-díjat kiérdemlő disztópikus regény egy képzeletbeli, diktatúra felé sodródó Írországban játszódik, emellett bemutatja az olyan globális ügyekkel szembeni közönyt is, mint a szíriai összeomlás és az azt követő menekülthullám. A regényben a szélsőjobboldali kormány polgárháborúba taszítja az országot, kritikusaikat pedig, köztük a szakszervezeti vezetőként és tanárként dolgozó Larry Stacket per nélkül lecsukják. Felesége, Eilish próbálja egyben és fenntartani a négygyermekes családot és demens apját az egyre fojtogatóbb káoszban.

Barbra Streisand: My Name is Barbra

barbra streisand
My Name Is Barbra
Penguin, 2023, 970 oldal
-

Nem Britney Spears az egyetlen énekesnő, aki idén memoárral jelentkezett (arról itt írtunk). A közel ezer oldalas kötetben az interjút igen ritkán adó Barbra Streisand elmeséli az életét a brooklyni gyerekkorától kezdve a fiatalkori kudarcain át a legnagyobb sikerekig. Az Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díjas szupersztár sok szempontból úttörőnek számít Hollywoodban, például a Yentllel ő volt az első, aki nőként egyszerre volt a film főszereplője, forgatókönyvírója, rendezője és producere is. Mesél barátairól, szerelmeiről, és a végén még az is kiderül, hogy nem olyan hűvös díva, mint aminek sokan tartják.

Werner Herzog: Every Man for Himself and God Against All

werner herzog
Every Man for Himself and God Against All
Random House, 2023, 355 oldal
-

A 81 éves rendező, színész, (forgatókönyv-)író önéletrajza legalább olyan szokatlan, merész és felejthetetlen, mint a munkái. (Tavalyi regénye, a Dereng a világ, melyről kritikát is írtunk, hatodik lett 2022 legjobb könyvei között.) Herzog a rá jellemző nyelvi gazdagsággal, melankóliával és humorral egyik anekdotáról a másik történetre ugrálva idézi fel élete legfontosabb fejezeteit. Beszámol szegénységben eltöltött évekről, arról, hogy hogyan ejtette rabul a mozi, majd 19 évesen hogyan készítette el első filmjét, mesél híres és különös barátságairól, munkakapcsolatairól. Eközben a történeteken az is átsejlik, hogy hogyan épül fel Herzog különös világa.

Janina Ramirez: Femina 

janina ramirez
Femina
Random House, 2023, 464 oldal
-

Igazi kultúrtörténeti csemege ez a kötet, az alcíme elég pontosan összefoglalja a lényegét: a középkor új története azokon a nőkön keresztül, akiket kiírtak belőle. Ramirez kutatómunkája során számos olyan régi dokumentumra bukkant, amelyen a befolyásos nők nevét kihúzták a történelmi feljegyzésekből, és melléjük a „femina” szót írták. A történész ezeknek a nőknek eredt a nyomába, hogy aztán bemutassa, mi az, amit a férfiuralom kapuőrei el akartak titkolni a világ elől és ezzel manipulálták a történelemről alkotott képünket.

Allison Bornstein: Wear It Well

allison bornstein
Wear It Well
Chronicle Books, 2023, 192 oldal
-

Ideális ajándék olyanoknak, akiket érdekel az öltözködés, a stílus, de mindig azt mondják, nincs egy rongyuk sem, vagy egyszerűen csak szeretnének tudatosabban vásárolni. Bornstein amerikai személyi stylist, aki először YouTube-on, majd TikTokon szerzett magának hatalmas népszerűséget közérthető gardróbrendezési és stílustippjeivel. Könyvében egybegyűjtötte ezeket, az „oda nem illő cipő” elméletétől kezdve a praktikus szelektáláson át addig, hogy a megjelenésünket mely három szóval lehet a legjobban körülhatárolni.

Fotó: Mel Poole / Unsplash

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

...
Szórakozás

Utolsó kémekből nemigen lesznek elsők, de röhejes, ha megpróbálják

Egy morózus, sokat látott kém Gary Oldman alakításában, csetlő-botló fiatal ügynökök, arcátlan hatalmi harcok és világbajnok fekete humor. A Slow Horses (Utolsó befutók) című krimisorozat irtózatosan szórakoztató és izgalmas.

Hírek
...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul

...
Szórakozás

Megvan, mikor érkezik az új Harry Potter sorozat és a Trónok harca második spinoffja

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

...
Panodyssey

Sandra-Tóth Renáta: Konstanciák / Kvintesszencia / Fölösleges vegyérték

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

...
Hírek

A Watchmen színezője és a Sárkányok háza színésze is itt lesz a Budapest Comic Conon

...
Szórakozás

„Én vagyok a Marvel-Jézus” – itt a Deadpool & Rozsomák szinkronos előzetese

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Nagy

Szabad ember volt és nagy író – Erich Kästner 125