Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu, és megannyi izgalmas sztori. Családtörténetek és tönkretett szerelmek, kommentárok és kontemplatív sorok. drMáriás számos őrült tanmeséje és az  Állítsátok meg Terézanyut! szerzőjének legújabb regénye is itt van a 8 friss magyar prózakötet között, amiket jó szívvel ajánlunk karácsony előtt.

Ne hagyd ki a legújabb verseskötetekből és gyerekkönyvekből válogató karácsonyi listánkat se!

Nyitókép: Sabina Sturzu / Unsplash

vn |

Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek

Csáth Géza
Mesék, amelyek rosszul végződnek
Magvető, 2023, 773 oldal
-

Csáth Gézának élete során mindössze öt vékony novelláskönyve jelent meg, a napi- és hetilapokban, folyóiratokban publikált szépirodalmi írásainak ezek is csak egy részét tartalmazzák. Összegyűjtött novellái először 1994-ben váltak elérhetővé Mesék, amelyek rosszul végződnek címmel. A kötet most pontosított jegyzetapparátussal, javított és bővített formában jut el az olvasókhoz. Lapjain a már ismert elbeszéléseken túl, az időközben hozzáférhetővé vált kéziratos hagyaték feldolgozásának köszönhetően helyet kap egy bővebb válogatás Csáth töredékben maradt novelláiból. A szöveggondozás Arany Zsuzsanna, Molnár Eszter Edina és Szajbély Mihály munkája.

drMáriás: Tanmesék a legfejlettebb demokráciáról

drMáriás
Tanmesék a legfejlettebb demokráciáról
Inda Press, 2023, 282 oldal
-

Első ízben találkozhatunk átfogó formátumban és szép kivitelben annak a különös műfajnak a legjavával, amelyet drMáriás talált ki: hogy abszurdba hajló világunkat a legkiválóbb festők stílusában leképező festményeihez saját tanmeséit, azaz keményen kritikus és végtelenül vicces értelmezéseit, prózáit, kommentárjait leírja és megossza velünk, akár a világ legnagyobb tárlatvezetésén. Százötven elképesztő festmény és ugyanennyi kiváló szöveg visz minket hatalmas utazásra jelen politikai világunkban Orbántól Biden-ig, nagy művészeink panteonjában Adytól Orwellig, történelmünkben Mátyástól a koronavírusig, témáiban az űrutas Szent Istvántól Kádáron, majd a rendszerváltókon át a mai oligarchákig, prófétákig és Cicciolináig, festészetében a Leonardótól Schielén át Banksy-ig megidézett megannyi stílusban, szövegeiben pedig hol Örkény egyperceseire, hol Bukowski költészetére, hol Hofi vagy Fábry világára emlékeztetve. S ha valakinek nem volna elég ez a kulturális-történelmi-politikai-művészeti omnibusz, annak ott van még a Tudósok kiváló új lemeze melléklet-ráadásként.

Pénzes Tímea: Megnyúlások

pénzes tímea
Megnyúlások
Kalligram, 2023, 115 oldal
-

Minden anya ismeri [...] az önátadás örömét és kényszerét, az énhatárok fokozatos feloldódását, az azonosság, a közelség és a lassú szétválás áhítatos és felemelő, szépségesen fájdalmas stációit. Pénzes Tímea íróként lett anya, tehát azt a fontos feladatot vállalta magára, hogy megfigyelje, rögzítse és értelmezze a testi-lelki folyamatokat, értünk, nekünk és helyettünk. Életet ad a nyelvnek, formát az érzéseknek, belülről átélhető történetekké formálja a személyes tapasztalatait. Pontos, okos, megindító és elgondolkodtató, költői és filozofikus, kalandos és szentséges, világosan tárgyilagos és mégis rejtélyesen álomszerű könyv a Megnyúlások, nélkülözhetetlen, újra meg újra előveendő olvasmánya lesz mindannyiunknak, akik szeretnénk megélni, újraélni vagy megérteni ezt a szerelemnél is erősebb, már csak a saját születésünk révén is elemi kapcsolatot, az anyaság és a szülőség élményét.
Tanulunk és újratanulunk általa: tényeket és vágyakat élünk és értünk meg szeretetről és kiszolgáltatottságról, elkülönülésről és azonosságról, játékról és időről, testről és bizalomról, hitről és emlékezésről, ölelésről és elengedésről. Átlényegítő, felemelő, megvilágító erejű kötet.

Bene Zoltán: Igazak

Bene zoltán
Igazak
Kortárs, 2023, 464 oldal
-

Bene Zoltán regénytrilógia-fonata három idősíkon játszódik: a 19., a 20. és a 21. század második és harmadik évtizedeinek fordulóin. A helyszín jobbára Szeged és környéke, a három központi szereplő pedig az Igaz família három, egymástól évszázadnyi távolságban élő nemzedékének képviselője. Sorsuk mintha mégis egyazon fátum körül forogna...

Gubis Éva: Más halak

Gubis éva
Más halak
Kalligram, 2023, 136 oldal
-

„Gubis Éva fiatal író, de megrögzött, régivágású realista” – írja a Más halak fülszövegében Szolláth Dávid. „Ugyanis nagyon ismeri azokat, akikről ír. A hódításfüggő üzletasszonyt, a templomi néniket, a gutaütésig lakomázó polgit, a falusi csokba beleőrülni készülő fiatal nőt vagy a felvidéki magyart, aki külföldinek érzi magát Magyarországon. És pontosan látja a helyzeteket. Amikor a családi ebédről kimenekülsz mosogatni, de anyukád kijön segíteni, vagy amikor észreveszed, hogy apád új barátnője évekkel fiatalabb nálad. Rejtély, hogy metsző iróniája mellett hogyan tud mégis megbocsátó lenni. Mindenesetre mi, olvasók a Más halak elolvasása után kicsit túlélhetőbbnek érezzük a világot. Mert van az a nézőpont, amiből lehet rajta nevetni, Gubis novellái valahogy mindig megtalálják.”

Géczi János: Cholnoky-történetek a Tiltott Ábrázolások Könyvéből

Géczi János
Cholnoky-történetek a Tiltott Ábrázolások Könyvéből
Kalligram, 2023, 242 oldal
-

Géczi János prózafüzérében a Cholnoky-család három fiútestvérének, a két írónak és a geográfusnak a regényes közös históriáját olyannak láthatjuk, mint a veszprémi viharok és a Buhim-völgyből érkező járókelők által megtépett plakátot, amelynek értelmet az egymás alól előtűnő betű- és képrétegek, valamint a felvillanó fehér foltok együttese ad. Mi az, amiről szabad beszélni egy családtörténetben, s mi, amiről nem szólhat a történetben szerepet vállaló szerző? A kötet anyaga Géczi korábbi vállalkozásának, a Tiltott Ábrázolások Könyvének elszórt részleteiben 1994 és 2009 között jelent meg. További roncsolódás után, újabb alkalmi tablóként érdemes kézbe venni.

Győrffy Ákos: A csend körei

Győrffy ákos
A csend körei
Kortárs, 2023, 124 oldal
-

A József Attila-díjas költő új kisprózakötete harminc írás láncolata; esszé-, útinapló- vagy emlékezésszerű, rövidebb-hosszabb feljegyzésekből összeálló történet. E „regény” tere az időtlen Duna-táj, a Börzsöny, a Dunakanyar és távolabbi természeti létélmények. Hőse pedig a csend szűkülő köreit kereső, a pusztuló a világban elvesző és abból kivonulni akaró kontemplatív ember: az emlékező és az olvasó. A könyv a szerző Haza és Hegyi füzet című prózaköteteinek folytatása.

Rácz Zsuzsa: Kovácsné kivan

Rácz Zsuzsa
Kovácsné kivan
Felhő Café, 2023, 478 oldal
-

Kéki Kata, a szabad lelkű szingli rendes nő lesz. Férjhez megy, szül, és akkor... Mi van?! Miközben mindenki elvárja, hogy legyen szuperanyu, Kovácsné gyakran zombianyu. Úrrá lesz a családdá válás káoszán és az örökölt mintákon? Sőt: képes megváltoztatni őket? Rácz Zsuzsa 1972-ben született Miskolcon. Író, újságíró. Első regénye, Állítsátok meg Terézanyut! címmel 2002-ben lett bestseller, játékfilm készült belőle: a terézanyuság fogalommá vált. 2010-ben hozta létre a Terézanyu Klubot és pályázatot, hogy minden nő elmondhassa a maga történetét, és az Aranyanyu díjat, hogy megbecsülést kapjanak a nők, és mindenekfelett, támogató közösséget. Budapesten él férjével és két lányával.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bipoláris depresszió, tatárjárás és a gulyáskommunizmus utolsó évei - magyar próza a Könyvhéten

A 94. Ünnepi Könyvhétre megjelenő magyar regényekből és novelláskötetekből ajánlunk néhányat. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

5 karácsonyi könyv, ami jó társaságod lehet az ünnepek alatt

Olyan novellákat, krimiket és romantikus történeteket ajánlunk, amelyekkel be lehet kuckózni karácsonykor.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

...

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

...

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

...

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

...