Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Az ünnepek elképzelhetetlenek finom ételek és italok nélkül, ezért most a legfrissebb gasztrokötetekből válogattunk, akár ajándékozni szeretnél, akár a karácsonyi készülődéshez jönne jól egy új recept. De ha egy fotel mélyén, a tűzhelytől távol lapozgatnál valamit, ahhoz is találsz megfelelő könyvet a listán. Skandináv sütik, falusi fogások, a Vaják és a Szívek szállodája ételei, írók és receptek vagy fenntartható konyha  mindenhez van ötletünk.

Ha más könyvajánló listáinkat is szívesen böngésznéd, ne hagyd ki a legújabb verseskötetekből, friss magyar prózakötetekből, angol nyelvű könyvekből  és gyerekkönyvekből válogató karácsonyi listánkat se!

ko |

Elena P. Craig, Kristen Mulrooney: Szívek szállodája - Gilmore Girls - A hivatalos szakácskönyv

Elena p. craig, kristen mulrooney
Szívek szállodája - Gilmore Girls - A hivatalos szakácskönyv
Ford. Vándor Judit, 21. Század, 2023, 176 oldal
Elena P. Craig, Kristen Mulrooney: Szívek szállodája - Gilmore Girls - A hivatalos szakácskönyv könyv

Az első hivatalos receptgyűjtemény a pergő nyelvű Gilmore Girls, a Szívek szállodája világából. A Gilmore Girls: Hivatalos szakácskönyv ételeket gyűjt egybe Stars Hollow minden szegletéből és azon túlról, például a Szitakötő szállóból, a Weston cukrászdából, Al Palacsintaházából, Luke kávézójából és Emily & Richard vacsoraasztaláról. A rajongók örömüket lelik majd abban, hogy elkészíthetik kedves sorozatuk ikonikus ételeit, így például Sookie rizottóját, Mrs. Kim lenmagos muffinját, Luke sajtburgerét sült krumplival, és persze egy csésze tökéletes kávét! Találunk itt leleményes főzőtippeket Sookie-tól, vendéglátói tippeket Micheltől, etikettre vonatkozó tanácsokat Emily Gilmore-tól, valamint Lorelai és Rory bölcsességeit arról, hogyan főzzünk gyorsan, illetve hogyan beszéljünk annál is gyorsabban. A kötet több, mint ötven receptet tartalmaz.

Nyáry Krisztián: Így ettek ők - Magyar írók és ételeik

nyáry krisztián
Így ettek ők - Magyar írók és ételeik
Corvina, 2023, 272 oldal
Nyáry Krisztián: Így ettek ők könyv

Mert már az maga vallás, ahogy a magyar ember a szép fehér abrosszal leterített asztalhoz ül, és áhítattal megeszi azt a jó sárga tyúklevest. (Móricz Zsigmond) Nyáry Krisztián legújabb könyvében találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a könyvespolcunk. Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról. Krúdy és Mikszáth nagyevő hősei, Móricz szegényember-portréi, Kosztolányi habos süteményt faló nőalakjai vagy éppen József Attila sosem volt libasültje nem alapanyagokról és főzéstechnikákról, hanem az ember leglényegéről szólnak. Ez a könyv olyan magyar írókat mutat be, akik az evés, az étkezési szokások vagy a főzés ábrázolásán keresztül mondtak el valami érvényeset a világról, Magyarországról vagy az emberi viszonyokról. És persze többségük a magánéletben is szeretett enni, vagy legalábbis jó ételekről álmodozni. 30 író, 30 történet és kétszer annyi recept - Nyáry Krisztián megszokott stílusában. 

Julia Child, Simone Beck, Louisette Bertholle: A francia konyha művészete

julia child, simone beck, louisette bertholle
A francia konyha művészete
Ford. Rattner Réka, Szkladányi András, HVG Könyvek, 2023, 770 oldal
Julia Child, Simone Beck, Louisette Bertholle: A francia konyha művészete könyv

Julia Child világszerte forradalmasította a főzéshez való viszonyunkat. Elragadó egyéniségével, közvetlen stílusával és humorával a kevésbé gyakorlottakat is meggyőzte arról, hogy akár a legbonyolultabb fogásokat is képesek lesznek önállóan elkészíteni. Az első televíziós sztárszakács a világhírű párizsi Le Cordon Bleu akadémián tanult, majd Simone Beckkel és Louisette Bertholle-lal együtt nyitotta meg saját főzőiskoláját és írta meg első könyvét. A francia konyha művészete azonnal bestsellerré vált, és azóta is a gasztronómiai irodalom legendás és örökös darabja, a francia kulinária klasszikus útmutatója több mint 500 recepttel, 100 ábrával és az alaptechnikák megismertetésével. A kezdők és a tapasztalt szakácsok nélkülözhetetlen alapműve mindenkihez szól, aki szereti a jó ételeket, és otthon is szeretné elkészíteni a klasszikus francia konyha remekeit az egyszerű omlettől az ikonikus burgundi marharaguig. Bon appetit!


Brontë Aurell: Skandináv sütemények

brontë aurell
Skandináv sütemények - Hygge életérzés a konyhában
Ford. Dudás Éva, Csipet, 2023, 176 oldal
Brontë Aurell: Skandináv sütemények könyv

A skandinávok imádják a sütemények és a pékáruk minden formáját és fajtáját. És nemcsak enni, hanem elkészíteni is. Ez a több mint 60 mesés receptből álló gyűjtemény Skandinávia kedvelt finomságait mutatja be: a jókedvre derítő gyümölcstortáktól, kevert süteményektől és kekszektől a kényeztető krémes süteményekig, apró- és péksüteményekig, zsemlékig és kenyerekig. Ezekhez kapcsolódva olvashatunk a skandináv életérzésről és kultúráról is. Ebből az autentikus szakácskönyvből megtanulhatjuk, hogyan hozzuk el a hygge örömét az életünkbe az otthoni sütés segítségével.

Mautner Zsófi: A falusi konyhám - Szeretettel, az Alföld szívéből

mautner zsófi
A falusi konyhám - Szeretettel, az Alföld szívéből
21. Század, 2023, 253 oldal
Mautner Zsófi: A falusi konyhám könyv

Mautner Zsófi új szakácskönyve különleges helyre kalauzolja az olvasót. A kunmadarasi nagyszülői házba, ahová annyi ízemlék köti. Ahová mindig visszatér nemzetközi gasztronómiai felfedezőútjairól. És ahol hagyomány és kitekintés egyedülálló kombinációja élteti a konyhát. Egyszerre valós és jelképes a hely, amelyet úgy nevez: A falusi konyhám. Ebben a gyönyörű kiállítású könyvben Zsófi évszakról-évszakra, receptről-receptre vonja be az olvasót egy szebb, nyugalmasabb, és talán nem túlzás állítani: etikusabb élet mindennapjaiba. Az elvarázsolódás közben pedig vár ránk egy felismerés. Az évszakok ritmusát követő, takarékos és ötletes vidéki konyha a ma legdivatosabb elveket követi. Helyi termékek és termények, gyűjtögetés és tartósítás, a drága húsfélék takarékos használata, rengeteg növényi eredetű fogás - mindez végig itt volt az orrunk előtt. Egy napfényes kunmadarasi házban, ahová eddigi legszemélyesebb kötetében Mautner Zsófi barátsággal beinvitálja az olvasót.

Anita Sarna, Karolina Krupecka: A hivatalos Vaják szakácskönyv

anita sarna, karolina krupecka
A hivatalos Vaják szakácskönyv
Ford. Jakab Fruzsina, Stemler Miklós, Alexandra, 2023, 256 oldal
Anita Sarna, Karolina Krupecka: A hivatalos Vaják szakácskönyv könyv

A Vaják világában nem csak halálos bestiákkal, szörnyű átkokkal sújtott hercegnőkkel és hataloméhes varázslókkal találkozhatnak az utazók, hanem ínycsiklandóbbnál ínycsiklandóbb ételekkel is. A Kontinens minden tájának megvannak a jellegzetes ízei, legyen szó a vadregényes északi királyságokról, a szélfútta Skellige-szigetekről, Toussaint tündérmese hercegségéről, avagy a vajákok ősi erődítményéről, Kaer Morhenről. A hétpróbás rajongók által írt A hivatalos Vaják szakácskönyv 78 izgalmas receptet tartalmaz, amelyek híven tükrözik a Vaják világának sokszínűségét, miközben a hozzávalók túlnyomó többsége egyszerűen beszerezhető a boltokban és a piacokon. Akár a regények rajongói, akár a játékok veteránjai, akár a tévésorozat szerelmesei vagyunk, A hivatalos Vaják szakácskönyv nélkülözhetetlen kiegészítője konyhánknak.

Alex-Elliot Howery, Jaimee Edwards: Maradéktanaul - Használjunk fel mindent változatosan

alex-elliot howery, jaimee edwards
Maradéktalanul - Használjunk fel mindent változatosan
Ford. Kereki Noémi, Csipet, 2023, 288 oldal
Alex Elliot-Howery, Jaimee Edwards: Maradéktalanul könyv

Ez a könyv a hétköznapokkal zsonglőrködőknek szól, akik sok területen próbálnak helytállni, mégis fontos nekik, hogy házi, gyorsan elkészülő, tápláló ételek kerüljenek az asztalra, a megfizethetőséget, a változatosságot és a fenntarthatóságot szem előtt tartva. Segítségével többé nem kell élelmet, időt és energiát pazarolni a konyhában. Ráadásul sosem fogyunk ki az ötletekből sem, hogy mit is főzzünk.  Több mint 230 recept - alternatív ízkombinációkkal, hogy az éppen otthon lévő alapanyagokat hasznosíthassuk (és soha ne unatkozzunk!). Frappáns ötletek a hozzávalók maradéktalan felhasználására, hogy a kevesebb több legyen, és mentő ötletek az elfáradt zöldségek, gyümölcsök, az általában kidobásra kerülő részek és a maradékok új életre keltésére.

Móra Ferencné: Édességek könyve

móra ferencné
Édességek könyve
Holnap, 2023, 284 oldal
Móra Ferencné: Édességek könyve könyv

Egy irodalmi szakácskönyv. De ne tessék megijedni, ettől még meg lehet sütni a recepteket. (...) Móra Ferenc meg nem írt regényei pedig bele vannak sütve Walleshausen Ilonka csodálatos süteményeibe... (...) Édes életet varázsolt a világraszóló süteményeivel. A legédesebb életet Szegeden. Volt egy kis háború, forradalom, miegymás, az ország összement, rendszerek jöttek és mentek, Ilonka meg rendületlenül sütött-főzött. És el is sütött-főzött mindent. Kimegy a kéményen, amit összeverejtékezek, panaszkodott a férje s ez így volt igaz. Ilonka elzsúrozott egy egész írói életművet. Aki kíváncsi ezekre a csodás ízekre, olvassa el a szakácskönyvet, melynek előszavából idéztünk.

Vinkó József: Szellem a fazékból I. - Gasztrótörténetek

vinkó józsef
Szellem a fazékból I. - Gasztrotörténetek
Magyar Konyha Magazin, 2023, 328 oldal
Vinkó József: Szellem a fazékból I. könyv

Mi a különbség gourmet és gourmand között? Ki írta le először a gasztronómia szót? Mikor nyílt az első étterem? Művészet-e a szakácsmesterség? Bűn-e a torkosság? Miért hívják a derelyét barátfülének? Hogy született a pezsgő? Van-e élet leves nélkül? Csípős-e Kádár kolbásza? Kell-e a halászlébe halvér? Milyen ital a maflás? Mit keres Einstein a konyhában? Mikor ettünk először paprikás tsirké-t? Miben sántikál Görhöny uram és Haluska koma? Miért lett rántott hús alakú az ország? Húsbavágó kérdések. A Szellem a fazékból az ételek lelkéről szól. Ha megismerkedsz velük, jobban fogod szeretni őket. És jobban is fognak ízleni.

Váncsa István: Lakoma 1.

váncsa istván
Lakoma 1.
Open Books, 2023, 788 oldal
Váncsa István: Lakoma 1. könyv

Lassan másfél évtizede jelent meg először - és vált rögtön klasszikussá - Váncsa István Lakoma című monumentális szakácskönyvsorozatának első része. Az azóta több kiadást megélt kötet jelentősen bővített változatát veheti kézbe az olvasó, csaknem nyolcszáz receptet és negyvenkét esszét tartalmaz. Kiválóan használható szakácskönyv és élvezetes olvasmány, lényege a teljesen egyedi, szubjektív, szellemes-míves irodalmi szöveg. Megtudhatjuk belőle, miért Dante tollára való az avatatlan személy és egy komolyabb csili találkozása, hogyan szabadulhatunk, ha ránk ül egy teve, mi köze a francia délnyugat konyhájának a sólethez, hogyan készül a szultán gyönyöre, a sajttorta nadrág nélkül vagy épp a vezír ujja. Profi gasztronómusoknak, alkalmi főzőknek és fotelséfeknek egyaránt kihagyhatatlan.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

...

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

...

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

...

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

...