A balett világa a rivaldafényben és a függöny mögött

A 17 éves Réti Iza a balett megszállottja, hetedik éve a budapesti Balettintézet növendéke. Nagyanyja, a Kossuth-díjas prímabalerina a maga erőszakos módján űzi-hajtja unokáját, hogy sikeres táncossá váljon. Az álmodozó, maximalista Iza nagy vágya, hogy az új tanévben ő táncolhassa el Mária hercegnő szerepét A diótörőben a leghelyesebb fiúnövendék, Tomi partnereként. A lánynak azonban komoly kihívója akad új, szigorú, orosz mesternőjük lánya személyében. A mániákus bizonyításvágy lassan megroppantja Izát, és az önmagáról alkotott kép egyre jobban összekuszálódik benne…

Az első önálló kötetes szerző, Haszán Míra mindössze 18 éves, alig valamivel idősebb regénye szereplőinél, írásmódja mégis arra utal, hogy nem ez lesz az egyetlen kötete.

Haszán Míra
Spicc / pipa
Móra Kiadó, 2021, 152 oldal
-

Haszán Míra: Spicc / pipa (részlet)

Az út alatt megint az Instát bámulom. Borzasztó, ebben az időszakban folyamatosan mások életét fürkészem. Zitáék posztjait általában gyorsan áttekerem, fáj, hogy nincs szükségük rám, de közben valahol meg is értem. Anna sztoriján viszont teljesen kiakadok, megint Tomival közös képet tett ki a próbájukról. Nekem lenne ott a helyem, ez eleve az én szerepem! Vissza fogom szerezni.

Bebizonyítom, hogy tévednek velem kapcsolatban, nem leszek sírós Mária hercegnő, prímabalerina leszek, és tündökölni fogok!

Ahogy belépek az intézet kapuján, az önbizalmam azonnal szertefoszlik. A szörnyen szűk folyosó végtelennek tűnik, tele rosszindulatú tekintetekkel. Egyenesen a próbaterem felé indulok, és úgy érzem, az egész suli engem bámul, mint valami ufót. Bármerre nézek, mindenkinek az arcán vagy grimaszt, vagy fintort látok. Egyszerre hallom az összes sustorgást, és a fejemben szinte már ordítanak.

– Ez meg mit keres itt?

– Most elájul majd, vagy bőgni fog?

– Látod a karját? Para!

Veszek egy nagy levegőt, és kiengedem. Végre a próbaterem ajtajához érek. Benézek az ajtón lévő kis négyzeten, de semmit sem látok. Végül úgy döntök, kopogás helyett inkább meglepem Tomit, és azonnal benyitok.

– Visszajötteeeem!

Bumm! A spicc-cipőm a földön landol: ha valaki meglepődik, hát én. A látvány nem túl fényes, Anna és Tomi ajka szorosan összeér. Tomi izmos karja Anna derekán pihen.

Ledöbbenek, legszívesebben ordítanék, de nem megy, egy hang sem jön ki a torkomon.

Tomi kétségbeesetten arrébb löki a láthatóan elégedett Annát.

– Iza, meg… meg tudom magyarázni! – hebegi. – Anna, menj ki!

Anna felhúzza a szemöldökét, majd megvonja a vállát. – Te tudod – azzal kecsesen kitipeg, de előtte még diadalmasan rám mosolyog.

Legszívesebben hozzávágnám a spicc-cipőmet.

Némán bámulok Tomira, a karomat összekulcsolva magyarázatra várok.

Azonnal bele is vág:

– Iza, borzalmasan sajnálom! Esküszöm, hogy ez a csók csak véletlen volt, nem igazi, nem jelentett számomra semmit! Hirtelen fellángolás a sok próba között, egyszer csak megtörtént, épp amikor váratlanul betoppantál az ajtón…

– Szóval az én hibám? Bocs, hogy megzavartam a románcotokat!

Nagyot sóhajt.

– Ja, hogy még fárasztalak is? – húzom el a számat. – Vagy mi ez a sóhaj?

– Iza, értsd meg, hogy nem én akartam így! De számomra most az előadás a legfontosabb, te pedig… te nem voltál itt… és nagyon úgy tűnt, hogy nem is fogsz visszajönni a próbaidőszak végéig. Nekem nincs balettos nagymamám, engem nem támogat senki.

Ha ezt elszúrom, talán sosem lehetek igazi táncos, és mehetek vissza focizni, apám legnagyobb örömére…

– Jaj, megint ez az önsajnáltatós duma az apáddal! Hidd el, az én családom sem tökéletes, sőt! Mellesleg nem a pihenés kedvéért maradtam otthon, összeestem, rémlik? Az egész a te hibád! Lefogytam, ahogy kérted, éheztettem magamat ezért a szerepért, majdnem kórházba kerültem, erre te lecserélsz Annára?! – Egy utolsó dühös pillantást vetek rá, majd becsapom az ajtót, és kiviharzom.

Végigrohanok a rideg folyosón. Bármit megadnék most egy láthatatlanná tévő köpenyért. Már csak ez hiányzott, megint sírni látnak. Miért győznek mindig ők?

Anna csapata a ronda kék suliszekrények előtt gyülekezik, tipikus gonoszlány-klikk képet sugallva magukról. A mosdónál megállok, gyorsan berohanok. Az ablak felőli radiátorig jutok. Leülök a földre, próbálom visszafojtani a sírást, de nem megy, egyre erősebben tör elő belőlem.

Elvesztem az önuralmam, olyan, mintha szétfolyna körülöttem minden.

– Ne menj oda, Zoé! – hallatszik a vécéfülkék felől egy ismerős hang.

Rögtön elakad a lélegzetem, hallgatózni kezdek.

– Nem lehetsz ilyen kegyetlen! Láttad ma a folyosón? Szörnyen nézett ki, egyértelmű, hogy segítségre van szüksége! – suttogja Zoé.

Képzeletben megjelenik előttem Zita szeplős, dühös arca.

– Azok után, amit tett, én biztosan nem megyek oda hozzá! – érkezik tőle a sértett válasz.

– Figyelj, mindenkivel megesik, hogy nem jön el egy szülinapra, és…

– Nem akármilyen szülinapra, mi vagyunk a legjobb barátai!

Zoé idegesen felszisszen.

– Jó, mindenkivel előfordulhat, hogy elfelejt elmenni a legjobb barátai születésnapjára, ha éppen aznap van az első randija élete szerelmével, és főszerepre készül. Így most jobb?

– Jaj, ne legyél már ilyen rohadt empatikus!

Zoé hangja egyre közelebbről hallatszik.

– Azt csinálsz, amit akarsz, de én nem vagyok szívtelen szörnyeteg, úgyhogy odamegyek hozzá – jelenti ki határozottan.

Egy másodperc múlva bársonyszoknyáját igazgatva kecsesen leguggol mellém. Semmi pénzért nem ülne le a mosdó padlójára. 

Szorosan átölel.

– Elmondod, mi történt? – súgja a fülembe.

Erre nehezen tudok mit válaszolni, gondolkozom az opciókon. Azt mégsem mondhatom, hogy semmi különös… Veszek két nagy levegőt, és a szavak maguktól ömleni kezdenek belőlem:

– Katasztrófa! Tomival az elején minden szuper volt, de tényleg, pont, ahogy elképzeltem. Erre ő összejön Annával! El tudod ezt hinni? Miért pont vele?

Zoé realitásérzéke a felszínre tör:

– Honnan veszed, hogy összejöttek?

A csók képe ismét belém villan.

– Láttam őket! Három perce, és a nyelvük egymás szájában volt!!

Zoé arca elárulja, szeretne valami biztatót mondani.

– Ugye, ettől függetlenül eltáncolod a szerepet?

Keserűen felnevetek:

– Ez a másik probléma, most Annáé a szerep…

– Na ne! – hallatszik a mosdókagylók felől Zita felháborodott hangja. Hangos léptek követik, és hosszú árnyék vetül a padlóra. – Vissza kell szerezned!

Elmosolyodom.

Hiányzott Zita makacssága.

– Így, mondjuk, nehéz lesz! – csípi meg a csuklómat Zoé.

– Tudom…

– Ezzel nem segítesz neki, láthatóan biztatásra van szüksége! – mondja határozottan Zita, majd leül mellém, egyenesen egy jókora vízfolt közepébe.

Zoé a szemét forgatja, nem szereti, amikor az ikertestvére hirtelen okosabbnak gondolja magát nála.

Zita buzgón folytatja:

– Nem hagyhatod, hogy Anna nyerjen. Akkor minek estem én el? Komolyan, Iza, erre vágysz hároméves korod óta! Küzdj! Meg tudod csinálni!

Zoé összehúzza vékony, fekete szemöldökét:

– Előbb meg kell erősödnie, ez így nem mehet tovább – mutat rám.

Egyszerre félresikerült kísérleti alanynak, szörnyszülöttnek érzem magam.

– Az a következő lépés. Először szerezze meg a szerepet! – vágja rá Zita.

Átölelem őket, megelőzve az újabb konfliktust közöttük:

– Még nem is kértem bocsánatot az elmúlt időszakért. Ne haragudjatok, tényleg nem ezt érdemeltétek volna… Ki tudlak engesztelni benneteket valahogy?

Zoé ismét a csuklómra mutat:

– Egyél!

Mindenki csak ezt mondja: „egyél”. Mintha ilyen egyszerű lenne.

Nem értik, hogy a fő probléma valójában nem az evés, ez annál sokkal összetettebb.

– Én feltétel nélkül megbocsátok – néz szúrósan Zoéra Zita, majd a gyomra hatalmasat kordul. – Habár pár epres Oreónak örülnék! – teszi hozzá nevetve.

– Áll az alku! – vágom rá.

Zita biztató szövegét átgondolva rájövök, hogy igaza van. Nem érdemli meg Anna ezt a szerepet, engem tizennégy év kemény munka és várakozás fűz Mária hercegnőhöz, ráadásul Anna a pasimat is lenyúlta. Ezt nem hagyhatom annyiban!

Magabiztosan felállok, már tudom, hová kell mennem. Az ikrek utánam loholnak.

– Most meg hová rohan? – lihegi értetlenül Zita.

Zoé a fejét fogja:

– Szerinted? Visszaszerzi álmai szerepét!

Zita szemében büszkeség csillan.

Dinamikus léptekkel visszatérek a próbateremhez, nem kopogok, azonnal benyitok.

Nadja mesternő szigorú tekintettel néz rám, a háttérben javában folyik a próba, pont, ahogy reméltem.

– Nadja mesternő! Szeretném jelezni, hogy megtettem, amire kért! Lefogytam a szerepért. – Félbeszakítana, de folytatom: – Emellett az utóbbi időszakban többet próbáltam, mint valaha, és szeretném bebizonyítani, hogy engem illet a szerep, ahogy ez év elején ki is lett mondva!

Nadja mesternő arca egyre komorabb.

– Életveszélyes így berontani a próba közepén! Mi van, ha épp egy emelésnél csörtetsz be, és emiatt Anna kitöri a nyakát? Gondolkozz egy kicsit!

Hallgatok, várok a valódi válaszra.

– A mindent eldöntő próbán, ha jól emlékszem, kudarcot vallottál, pontosítok, összeestél. Nekem ezzel nem bizonyítottál be semmit – kortyol bele komoran dupla presszókávéjába.

Ismét nyílik az ajtó.

– Itt meg mi történik? – kérdezi a koreográfus értetlenül. Feljebb pöccinti fekete keretes, vastag szemüvegét, majd hasonló színű nyakkendőjét kezdi igazgatni.

– Iza szeretné visszaszerezni Mária hercegnő szerepét, de az utóbbi pár napban nem is volt az intézetben, így nem hiszem, hogy van erre esélye – válaszolja kioktató hangon Nadja mesternő.

– Majd meglátjuk! Szeretek kitartani az eredeti döntéseim mellett, és ha jól emlékszem, Anna a szereposztón kudarcot vallott, így Iza kapta a szerepet.

Nadja mesternő idegesen levágja kisasztalára a csészéjét:

– Ezt nem mondhatja komolyan! Ezek szerint nem fogalmaztam elég világosan: jelen pillanatban Iza vallott kudarcot.

A koreográfus elmosolyodik:

– Nem maga győzködött a második esélyről? Tessék, a két lány most döntetlenre áll. Lássuk, melyikük érdemli meg valóban Mária hercegnő szerepét.

– Nevetséges! – sziszegi Nadja mesternő.

Anna riadtan mered az anyjára. Szájáról tisztán leolvasható a „segíts” szó.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: Balázsy, Marék, Zágoni

Legfrissebb Könyvesblokkunkba a frissen megjelent gyerekkönyvek közül válogattunk

...
Gyerekirodalom

Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében

A folyókat kiszámíthatatlan kettősségük miatt az egész világon legendák és mítoszok övezik. Sok más érdekesség mellett ezeket a történeteket ismerhetjük meg Timothy Knapman Mesélő folyók című könyvéből.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

...
Hírek

Peter S. Beagle új kötettel tér vissza Az utolsó egyszarvú világába

...
Hírek

Tompa Andrea, Grecsó Krisztián és Halász Rita könyveiből is mintafordítás készült

...
Hírek

Gálvölgyi János, Fehér Renátó, Dr. Máté Gábor és a Nappali [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Eredeti technológiával kiadják a Káldi-Bibliát megjelenésének 400. évfordulójára

...
Könyvtavasz

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset

...
Hírek

Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

...
Nagy

Versterápia: „egy dörrenésre széttágulni sebbé”

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

Szerzőink

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

...
Gyerekirodalom

A zseniális kópé azt üzeni a gyerekeknek, hogy minden jóra fordulhat

A Világszép Alapítvány kísérleti bábelőadása Zalka Csenge Virág meséit dolgozza fel, Nagy Zsolt és Karafiáth Orsolya közreműködésével. Nézzetek bele!

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.