A balett világa a rivaldafényben és a függöny mögött

A 17 éves Réti Iza a balett megszállottja, hetedik éve a budapesti Balettintézet növendéke. Nagyanyja, a Kossuth-díjas prímabalerina a maga erőszakos módján űzi-hajtja unokáját, hogy sikeres táncossá váljon. Az álmodozó, maximalista Iza nagy vágya, hogy az új tanévben ő táncolhassa el Mária hercegnő szerepét A diótörőben a leghelyesebb fiúnövendék, Tomi partnereként. A lánynak azonban komoly kihívója akad új, szigorú, orosz mesternőjük lánya személyében. A mániákus bizonyításvágy lassan megroppantja Izát, és az önmagáról alkotott kép egyre jobban összekuszálódik benne…

Az első önálló kötetes szerző, Haszán Míra mindössze 18 éves, alig valamivel idősebb regénye szereplőinél, írásmódja mégis arra utal, hogy nem ez lesz az egyetlen kötete.

Haszán Míra
Spicc / pipa
Móra Kiadó, 2021, 152 oldal
-

Haszán Míra: Spicc / pipa (részlet)

Az út alatt megint az Instát bámulom. Borzasztó, ebben az időszakban folyamatosan mások életét fürkészem. Zitáék posztjait általában gyorsan áttekerem, fáj, hogy nincs szükségük rám, de közben valahol meg is értem. Anna sztoriján viszont teljesen kiakadok, megint Tomival közös képet tett ki a próbájukról. Nekem lenne ott a helyem, ez eleve az én szerepem! Vissza fogom szerezni.

Bebizonyítom, hogy tévednek velem kapcsolatban, nem leszek sírós Mária hercegnő, prímabalerina leszek, és tündökölni fogok!

Ahogy belépek az intézet kapuján, az önbizalmam azonnal szertefoszlik. A szörnyen szűk folyosó végtelennek tűnik, tele rosszindulatú tekintetekkel. Egyenesen a próbaterem felé indulok, és úgy érzem, az egész suli engem bámul, mint valami ufót. Bármerre nézek, mindenkinek az arcán vagy grimaszt, vagy fintort látok. Egyszerre hallom az összes sustorgást, és a fejemben szinte már ordítanak.

– Ez meg mit keres itt?

– Most elájul majd, vagy bőgni fog?

– Látod a karját? Para!

Veszek egy nagy levegőt, és kiengedem. Végre a próbaterem ajtajához érek. Benézek az ajtón lévő kis négyzeten, de semmit sem látok. Végül úgy döntök, kopogás helyett inkább meglepem Tomit, és azonnal benyitok.

– Visszajötteeeem!

Bumm! A spicc-cipőm a földön landol: ha valaki meglepődik, hát én. A látvány nem túl fényes, Anna és Tomi ajka szorosan összeér. Tomi izmos karja Anna derekán pihen.

Ledöbbenek, legszívesebben ordítanék, de nem megy, egy hang sem jön ki a torkomon.

Tomi kétségbeesetten arrébb löki a láthatóan elégedett Annát.

– Iza, meg… meg tudom magyarázni! – hebegi. – Anna, menj ki!

Anna felhúzza a szemöldökét, majd megvonja a vállát. – Te tudod – azzal kecsesen kitipeg, de előtte még diadalmasan rám mosolyog.

Legszívesebben hozzávágnám a spicc-cipőmet.

Némán bámulok Tomira, a karomat összekulcsolva magyarázatra várok.

Azonnal bele is vág:

– Iza, borzalmasan sajnálom! Esküszöm, hogy ez a csók csak véletlen volt, nem igazi, nem jelentett számomra semmit! Hirtelen fellángolás a sok próba között, egyszer csak megtörtént, épp amikor váratlanul betoppantál az ajtón…

– Szóval az én hibám? Bocs, hogy megzavartam a románcotokat!

Nagyot sóhajt.

– Ja, hogy még fárasztalak is? – húzom el a számat. – Vagy mi ez a sóhaj?

– Iza, értsd meg, hogy nem én akartam így! De számomra most az előadás a legfontosabb, te pedig… te nem voltál itt… és nagyon úgy tűnt, hogy nem is fogsz visszajönni a próbaidőszak végéig. Nekem nincs balettos nagymamám, engem nem támogat senki.

Ha ezt elszúrom, talán sosem lehetek igazi táncos, és mehetek vissza focizni, apám legnagyobb örömére…

– Jaj, megint ez az önsajnáltatós duma az apáddal! Hidd el, az én családom sem tökéletes, sőt! Mellesleg nem a pihenés kedvéért maradtam otthon, összeestem, rémlik? Az egész a te hibád! Lefogytam, ahogy kérted, éheztettem magamat ezért a szerepért, majdnem kórházba kerültem, erre te lecserélsz Annára?! – Egy utolsó dühös pillantást vetek rá, majd becsapom az ajtót, és kiviharzom.

Végigrohanok a rideg folyosón. Bármit megadnék most egy láthatatlanná tévő köpenyért. Már csak ez hiányzott, megint sírni látnak. Miért győznek mindig ők?

Anna csapata a ronda kék suliszekrények előtt gyülekezik, tipikus gonoszlány-klikk képet sugallva magukról. A mosdónál megállok, gyorsan berohanok. Az ablak felőli radiátorig jutok. Leülök a földre, próbálom visszafojtani a sírást, de nem megy, egyre erősebben tör elő belőlem.

Elvesztem az önuralmam, olyan, mintha szétfolyna körülöttem minden.

– Ne menj oda, Zoé! – hallatszik a vécéfülkék felől egy ismerős hang.

Rögtön elakad a lélegzetem, hallgatózni kezdek.

– Nem lehetsz ilyen kegyetlen! Láttad ma a folyosón? Szörnyen nézett ki, egyértelmű, hogy segítségre van szüksége! – suttogja Zoé.

Képzeletben megjelenik előttem Zita szeplős, dühös arca.

– Azok után, amit tett, én biztosan nem megyek oda hozzá! – érkezik tőle a sértett válasz.

– Figyelj, mindenkivel megesik, hogy nem jön el egy szülinapra, és…

– Nem akármilyen szülinapra, mi vagyunk a legjobb barátai!

Zoé idegesen felszisszen.

– Jó, mindenkivel előfordulhat, hogy elfelejt elmenni a legjobb barátai születésnapjára, ha éppen aznap van az első randija élete szerelmével, és főszerepre készül. Így most jobb?

– Jaj, ne legyél már ilyen rohadt empatikus!

Zoé hangja egyre közelebbről hallatszik.

– Azt csinálsz, amit akarsz, de én nem vagyok szívtelen szörnyeteg, úgyhogy odamegyek hozzá – jelenti ki határozottan.

Egy másodperc múlva bársonyszoknyáját igazgatva kecsesen leguggol mellém. Semmi pénzért nem ülne le a mosdó padlójára. 

Szorosan átölel.

– Elmondod, mi történt? – súgja a fülembe.

Erre nehezen tudok mit válaszolni, gondolkozom az opciókon. Azt mégsem mondhatom, hogy semmi különös… Veszek két nagy levegőt, és a szavak maguktól ömleni kezdenek belőlem:

– Katasztrófa! Tomival az elején minden szuper volt, de tényleg, pont, ahogy elképzeltem. Erre ő összejön Annával! El tudod ezt hinni? Miért pont vele?

Zoé realitásérzéke a felszínre tör:

– Honnan veszed, hogy összejöttek?

A csók képe ismét belém villan.

– Láttam őket! Három perce, és a nyelvük egymás szájában volt!!

Zoé arca elárulja, szeretne valami biztatót mondani.

– Ugye, ettől függetlenül eltáncolod a szerepet?

Keserűen felnevetek:

– Ez a másik probléma, most Annáé a szerep…

– Na ne! – hallatszik a mosdókagylók felől Zita felháborodott hangja. Hangos léptek követik, és hosszú árnyék vetül a padlóra. – Vissza kell szerezned!

Elmosolyodom.

Hiányzott Zita makacssága.

– Így, mondjuk, nehéz lesz! – csípi meg a csuklómat Zoé.

– Tudom…

– Ezzel nem segítesz neki, láthatóan biztatásra van szüksége! – mondja határozottan Zita, majd leül mellém, egyenesen egy jókora vízfolt közepébe.

Zoé a szemét forgatja, nem szereti, amikor az ikertestvére hirtelen okosabbnak gondolja magát nála.

Zita buzgón folytatja:

– Nem hagyhatod, hogy Anna nyerjen. Akkor minek estem én el? Komolyan, Iza, erre vágysz hároméves korod óta! Küzdj! Meg tudod csinálni!

Zoé összehúzza vékony, fekete szemöldökét:

– Előbb meg kell erősödnie, ez így nem mehet tovább – mutat rám.

Egyszerre félresikerült kísérleti alanynak, szörnyszülöttnek érzem magam.

– Az a következő lépés. Először szerezze meg a szerepet! – vágja rá Zita.

Átölelem őket, megelőzve az újabb konfliktust közöttük:

– Még nem is kértem bocsánatot az elmúlt időszakért. Ne haragudjatok, tényleg nem ezt érdemeltétek volna… Ki tudlak engesztelni benneteket valahogy?

Zoé ismét a csuklómra mutat:

– Egyél!

Mindenki csak ezt mondja: „egyél”. Mintha ilyen egyszerű lenne.

Nem értik, hogy a fő probléma valójában nem az evés, ez annál sokkal összetettebb.

– Én feltétel nélkül megbocsátok – néz szúrósan Zoéra Zita, majd a gyomra hatalmasat kordul. – Habár pár epres Oreónak örülnék! – teszi hozzá nevetve.

– Áll az alku! – vágom rá.

Zita biztató szövegét átgondolva rájövök, hogy igaza van. Nem érdemli meg Anna ezt a szerepet, engem tizennégy év kemény munka és várakozás fűz Mária hercegnőhöz, ráadásul Anna a pasimat is lenyúlta. Ezt nem hagyhatom annyiban!

Magabiztosan felállok, már tudom, hová kell mennem. Az ikrek utánam loholnak.

– Most meg hová rohan? – lihegi értetlenül Zita.

Zoé a fejét fogja:

– Szerinted? Visszaszerzi álmai szerepét!

Zita szemében büszkeség csillan.

Dinamikus léptekkel visszatérek a próbateremhez, nem kopogok, azonnal benyitok.

Nadja mesternő szigorú tekintettel néz rám, a háttérben javában folyik a próba, pont, ahogy reméltem.

– Nadja mesternő! Szeretném jelezni, hogy megtettem, amire kért! Lefogytam a szerepért. – Félbeszakítana, de folytatom: – Emellett az utóbbi időszakban többet próbáltam, mint valaha, és szeretném bebizonyítani, hogy engem illet a szerep, ahogy ez év elején ki is lett mondva!

Nadja mesternő arca egyre komorabb.

– Életveszélyes így berontani a próba közepén! Mi van, ha épp egy emelésnél csörtetsz be, és emiatt Anna kitöri a nyakát? Gondolkozz egy kicsit!

Hallgatok, várok a valódi válaszra.

– A mindent eldöntő próbán, ha jól emlékszem, kudarcot vallottál, pontosítok, összeestél. Nekem ezzel nem bizonyítottál be semmit – kortyol bele komoran dupla presszókávéjába.

Ismét nyílik az ajtó.

– Itt meg mi történik? – kérdezi a koreográfus értetlenül. Feljebb pöccinti fekete keretes, vastag szemüvegét, majd hasonló színű nyakkendőjét kezdi igazgatni.

– Iza szeretné visszaszerezni Mária hercegnő szerepét, de az utóbbi pár napban nem is volt az intézetben, így nem hiszem, hogy van erre esélye – válaszolja kioktató hangon Nadja mesternő.

– Majd meglátjuk! Szeretek kitartani az eredeti döntéseim mellett, és ha jól emlékszem, Anna a szereposztón kudarcot vallott, így Iza kapta a szerepet.

Nadja mesternő idegesen levágja kisasztalára a csészéjét:

– Ezt nem mondhatja komolyan! Ezek szerint nem fogalmaztam elég világosan: jelen pillanatban Iza vallott kudarcot.

A koreográfus elmosolyodik:

– Nem maga győzködött a második esélyről? Tessék, a két lány most döntetlenre áll. Lássuk, melyikük érdemli meg valóban Mária hercegnő szerepét.

– Nevetséges! – sziszegi Nadja mesternő.

Anna riadtan mered az anyjára. Szájáról tisztán leolvasható a „segíts” szó.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: Balázsy, Marék, Zágoni

Legfrissebb Könyvesblokkunkba a frissen megjelent gyerekkönyvek közül válogattunk

...
Gyerekirodalom

Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében

A folyókat kiszámíthatatlan kettősségük miatt az egész világon legendák és mítoszok övezik. Sok más érdekesség mellett ezeket a történeteket ismerhetjük meg Timothy Knapman Mesélő folyók című könyvéből.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

Olvass!
...
Beleolvasó

A maszkviselés és a bezártság is megjelenik Krusovszky Dénes gyerekverseiben

Krusovszky Dénes ezúttal gyerekversekkel jelentkezett - a kötetben olyan témákat is érint, mint az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

"Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt" - írtuk A rózsákról, amely a rózsákon keresztül a családról, a túlélésről és a háborúról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

Hírek
...
20/21

20/21

...
Hírek

Einstein, Ottlik és Fekete István kézírását őrző ritkaságok kerülnek kalapács alá

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

...
Hírek

Ted Hughes műveit fordította németre a leendő miniszter

...
Szórakozás

Van, amivel George R.R. Martint is meg lehet lepni

...
Hírek

Meghalt Urbánszki László

...
Hírek

Parti Nagy Lajos kapta az első Bertók László Költészeti Díjat

...
Hírek

A Harry Potter szereplői visszatérnek Roxfortba

...
Hírek

Meghalt Kóbor János

A hét könyve
Kritika
Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit
...
Kritika

Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit

Bernardine Evaristót sokáig frusztrálta, hogy a fekete nők egyszerűen nem kapnak hangot az angolszász irodalomban. A Lány, nő, többiek című regénye ezt az űrt akarta kitölteni, ami olyan jól sikerült, hogy bezsebelhetett érte egy megosztott Bookert. A többszólamú kötet 12 nő történetén keresztül mesél anyaságról, kitörésről és határátlépésről.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 40-31.

Az év végén hagyományosan listába gyűjtjük a kedvenc olvasmányainkat, a lista pedig - ahogy az lenni szokott - műfajilag eléggé vegyes. Ezt bizonyítja a második felvonás is, hiszen családregény, non-fiction és szatíra is található a 40-31. között.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit

...
Apró Annamária

Hervé Le Tellier regénye nem zárja ki, hogy mindannyian egy szimulációban élünk

...
Valuska László

Pintér Béla színházat csinált Dózsa Lászlóból és a NER működéséből

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

Hervé Le Tellier matematikus-író, a legendás Oulipo műhely elnöke Anomália című regényével elnyerte a legfontosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t, az eladási adatok alapján pedig ez lett minden idők második legsikeresebb Goncourt-díjas regénye. Az új francia sztárszerzővel beszélgettünk.

...
Kritika

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

Richard Osman azt ígérte, hogy A férfi, aki kétszer halt meg című krimijében mindenki visszatér, aki az első rész, A csütörtöki nyomozóklub végén életben maradt. Most kiderül, tartotta-e a szavát.

...
Kritika

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

Az árvaság, a magány, a hála, a gyermekkori traumák és jéggé fagyó, majd egymás mellett mégiscsak felolvadó szívek a legfontosabb témái Tatiana Ţîbuleac második regényének, mely 2019-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: decemberben a Mesék télre című kötet lett a hónap könyve.

...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

Ezúttal tíz olyan, a közelmúltban megjelent gyerekkönyvet ajánlunk, amelyek kimondottan az ünnepváráshoz, a karácsonyhoz kötődnek.

...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...

Kiégés: együttéljünk vele vagy küzdjünk ellene? [podcast]

...

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

...

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Pintér Béla színházat csinált Dózsa Lászlóból és a NER működéséből

A Marshal Fifty-Six Gálvölgyi Jánossal, Rezes Judittal és Szabó Kimmel Tamással megszünteti a határt a színház és az életünk között.

...
Szórakozás

Székely Kriszta 8 évesen egy Offenbachban játszott, most rendezett egyet

Több mint 25 év után tűzte ismét műsorra a Magyar Állami Operaház Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit. Székely Kriszta rendezővel a próbafolyamat kihívásairól, a kettős szereposztás különlegességéről, és saját Offenbach-kötődéseiről is beszélgettünk.

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. Bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

...
Szórakozás

A harlemi reneszánsz szívében két nő önáltatással küzd a diszkrimináció ellen

Nella Larsen hősnőinek szereptévesztésében egy korszak kiútkeresése tükröződik. Mozgóképes feldolgozása A látszat ára magyar címmel a Netflix műsorán látható. 

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.