Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében
Könyves Magazin

Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében

timothy_knapman hvg_könyvek gyerekirodalom folyó korhatár_nélkül hubby
Timothy Knapman
Mesélő folyók
HVG Könyvek, 2021, 42 oldal
-

Timothy Knapman angol gyerekkönyvíró legújabb könyve elsősorban az öt-nyolc éves korosztálynak szól, a könyvet dr. Széll Kornélia fordításában olvashatjuk. A világ öt legnagyobb folyóját, a Nílust, az Amazonast, a Rajnát, a Mississippit és a Jangcét követve mutatja be a világ különböző tájait, a vízparti népek szokásait, és azt, hogy

a folyó miként épült be szervesen az emberek életébe.

Megtudhatjuk, hogy a különböző folyamok hogyan keletkeztek, honnan erednek és hová torkollnak – emellett pedig úgy általában a folyókról is sokat tanulhatunk. Megváltozhat-e például egy folyó folyásiránya? A legtöbb ember valószínűleg azonnal rávágná, hogy ez semmi szín alatt nem történhet meg. Pedig több esetben is történt már ilyen: a Mississippi legutoljára 1812-ben egy földrengés következtében változtatta meg a folyásirányát, és az ősidőkben az Amazonas is a másik irányba folyt - ezt azonban az Andok magas hegycsúcsainak kialakulása megváltoztatta.

A könyv végigkalauzol bennünket a különböző folyókhoz kapcsolódó legendákon és mítoszokon. Etiópiában például tisztelik a Kék-Nílus szellemét, akinek újévkor tejjel és kenyérrel áldoznak. A gyógyító erejű szellem családként egyesíti a folyó partján élő népeket. De nemcsak jóakaró mitikus lényekkel találkozhatunk: a Rajna mentén él az a legenda, melyszerint réges-régen két hajós hamisan tanúskodva azt állította, hogy a gyönyörű Loreley megbabonázta és elcsábította őket. A lány megszökött a börtönbe vezető úton, és a folyóba vetette magát. Később a hajósok egy bosszúra szomjazó szirénről számoltak be, aki énekével elkábítja a férfiakat, hogy azok zátonyra fussanak. Bár a Skóciában található Loch Ness büszkélkedhet a világ legismertebb víziszörnyével, a Mississippi folyó egyik tavában, a Pepin-tóban is látni véltek egy hatalmas, kígyószerű szörnyeteget – a helyiek Pepie-nek nevezték el.

Ashling Lindsay és Irene Montano informatív és részletgazdag illusztrációi segítségével még konkrét folyószakaszokhoz is köthetjük ezeket a hiedelmeket. Ezáltal megtapasztalhatjuk azt is,

a különböző népek hány és hány különböző arcát ismerik ugyanannak a folyónak.

A könyv harmonikaszerűen kihajtogatható oldalai lehetővé teszik, hogy egy folyó egészén végigtekinthessünk, hiába több ezer kilométer hosszú – vagy szel át egy teljes kontinenst.

A könyvet elolvasva azonban nemcsak a legendákkal és mesebeli lényekkel ismerkedhetünk meg, hanem a folyók mentén élő ősi és mai népekkel és szokásaikkal is. Nagy múltra tekint vissza például a Nílus déli szakaszán található Viktória-tó partján évente megrendezett kisumui fesztivál, amely a helyi kultúrák és népek sokszínűségét ünnepli, ugyanakkor fel szeretné hívni a figyelmet a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárásra is, ami gyakran sodorja veszélybe az ottlakókat. De olyan rejtélyekről is tudomást szerezhetünk, mint a Mississippi partján fekvő Cahokia hirtelen eltűnése. A város a 12. századig az észak-amerikai kontinens őslakosainak fővárosa volt, lakossága valószínűleg elérte a 20 ezer főt, ami akkoriban hatalmasnak számított. A város gazdagságban élt, fejlett mezőgazdasága volt, de valamilyen oknál fogva hirtelen mintha eltörölték volna a föld színéről. Lehetséges, hogy a folyó egyik áradása állhat a rejtélyes eltűnés hátterében? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel a könyv számos, a klímaválsággal és környezetvédelemmel kapcsolatos, ezért nagyon is aktuális problémára hívja fel az olvasó figyelmet.

Timothy Knapman legújabb könyve rengeteg érdekességet tartogat a gyerekek és a felnőttek számára is, egyaránt alkalmas az önálló és a közös olvasásra. Interaktív, hajtogatható oldalaival, informatív, színes illuszrációival a folyók mentén élő kultúrák művészetébe is bepillantást enged, és egyetlen percre sem hagyja lankadni a figyelmünket.

Szerző: Csikós Gréta

Hírlevél feliratkozás