Felfüggesztett halálbüntetést kapott Kínában egy ausztrál író

A kémregények szerzőjeként ismert, kémkedéssel vádolt Yang Hengjunt öt évvel ezelőtt tartóztatták le. A kínai államügyekről is blogoló szerző tagadja a vádakat.

vn | 2024. február 05. |

„Következetesen az igazságszolgáltatás alapvető normáit, az eljárás tisztességességét és a Dr. Yanggal szembeni emberséges bánásmódot követeltük, a nemzetközi normákkal és Kína jogi kötelezettségeivel összhangban” – idézi a BBC Pennyi Wongot, Ausztrália külügyminiszterét. Wong akkor írta ezt, amikor hétfőn Kína ausztráliai nagykövetéhez fordult magyarázatért a fogva tartott Yang Hengjun ügyében.

Kínai cenzúra foszthatta meg a Bábelt és a Sandmant a Hugo-jelöléstől
Kínai cenzúra foszthatta meg a Bábelt és a Sandmant a Hugo-jelöléstől

A Hugo a legfontosabb spekulatív irodalmi elismerések közé tartozik, ám a tavalyi díjazással kapcsolatban erős gyanú merült fel, hogy Kína politikai okokból befolyásolta a jelölési folyamatot. A január 20-án nyilvánosságra hozott teljes jelölési statisztikában olyan szerzők és művek neve mellett látható a „nem támogathatóságot” jelentő csillag, mint például a Neil Gaiman Sandmanjéből készült sorozat egy epizódja (itt podcasteltünk róla), illetve a kínai születésű, de Amerikában élő Rebecca F. Kuang Nebula- és Locus-díjas Bábelje (cikkünket itt találod, itt pedig beleolvashatsz). A Hugo történetében nem ez lenne az első alkalom, hogy politikai szándékkal megpróbálják befolyásolni a végeredményt. 

Tovább olvasok

Az 58 éves, kémkedéssel vádolt férfit, aki személyes tapasztalatai alapján, Wei Shi álnéven írt kémregényeket, a repülőtéren fogták el, amikor 2019 januárjában feleségével és a nő gyermekével (akik mindketten kínai állampolgárok) vízumügyben Kínába utazott.

Azóta többnyire zárt ajtók mögött zajlott a büntetőügye. Az ausztrál tisztviselők korábban is aggodalmukat fejezték ki a vele szemben tanúsított bánásmóddal kapcsolatban, de a kínai külügyminisztérium figyelmeztette őket, hogy ne avatkozzanak bele az ügybe, és

tartsák tiszteletben a távol-keleti ország "igazságügyi szuverenitását".

Bár a bebörtönzés okairól nem sokat lehet tudni, a kínai külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin újságíróknak elmondta, hogy Yang ügyét a törvényeknek megfelelően kezelték, és tiszteletben tartották a jogait.

A sydney-i akadémikus Feng Chongyi azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a kínai kormány azért bünteti Yangot, mert bírálja az emberi jogok megsértését, és mert olyan egyetemes értékek mellett áll ki,

mint a demokrácia és a jogállamiság.

Nem ez az első alkalom, hogy Kína írókat hurcol meg, illetve nemrég arról is írtunk a Könyvesen, hogy Kína politikai okokból befolyásolta a legfontosabb spekulatív irodalmi elismerések közé tartozó Hugo-díj jelölési folyamatát.

Nyitókép: Yang Hengjun / X.

Forrás: BBC.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Nagy

Kínai cenzúra foszthatta meg a Bábelt és a Sandmant a Hugo-jelöléstől

A Hugo a legfontosabb spekulatív irodalmi elismerések közé tartozik, ám a tavalyi díjazással kapcsán felmerült az erős gyanú, hogy Kína befolyásolta a jelölési folyamatot. A Hugo történetében nem ez lenne az első alkalom, hogy politikai szándékkal megpróbálják befolyásolni a végeredményt. 

...
Kritika

A középkori Kínában nem a mongolok, hanem az elrendelt sors a legnagyobb ellenfél

A 2021-es év egyik nagy fantasy durranása és meglepetése volt az ausztrál Shelley Parker-Chan debütregénye, A nappá vált lány, ami azonnal elkezdte bezsebelni a díjakat. Ez az alternatív történelmi fantasy a mongolok uralta középkori Kínába vezet, ahol egy magát férfinak álcázó lány a saját és a népe sorsát is megváltoztatja.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

...
Zöld

Nézd meg az Örökölt sors horvát borítóját!

...
Zöld

„Az a labor egy nap múzeum lesz” – Karikó Katalin könyvét méltatja a Guardian

...
Zöld

Fontosabb, hogy jól aludj, mint hogy mennyit, ha a 30-40-es éveidben jársz